Βόλτα χωρίς λουρί;

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

westie

Ερώτηση: «Έχουμε ένα θηλυκό Γουέστ Χάιλαντ Τεριέ ενός έτους. Πώς θα καταφέρουμε να την εκπαιδεύσουμε να περπατάει χωρίς λουρί; Θέλουμε να την αφήνουμε ελεύθερη, αλλά φοβόμαστε γιατί κατοικούμε σε κεντρικό σημείο της πόλης. Τι μπορούμε να κάνουμε; Επίσης, δαγκώνει το λουρί κάθε φορά που της το βάζουμε, σαν να μην το θέλει. Τι μπορεί να φταίει γι’ αυτό;»

Απαντά ο εκπαιδευτής Κώστας Μαρτίνης

Κάθε σκύλος που είναι πολύ καλά κοινωνικοποιημένος και δεν έχει προβλήματα συμπεριφοράς μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς λουρί σε συγκεκριμένους χώρους, όπως προβλέπεται από το νόμο. Όμως, προτού την αφήσετε ελεύθερη, θα πρέπει πρώτα να τελειοποιηθεί στο περπάτημα με το λουρί. Επίσης, θα πρέπει να έχει μάθει να περπατάει κοντά σας, να έρχεται όταν την καλείτε, να σας υπολογίζει και να είναι ευτυχισμένη για τη σχέση που έχετε. Να είναι πρόθυμη για εσάς, να σας κοιτάζει στα μάτια γιατί θα σας θεωρεί ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει στη ζωή της.

Αν δεν τα έχετε πετύχει όλα αυτά, δεν είναι βέβαιο πως το ζωάκι σας θα είναι ασφαλές ό,τι και αν προκύψει, π.χ. εάν εμφανιστούν ξαφνικά άλλοι σκύλοι, μία γάτα, ένα ποδήλατο κ.λπ. Η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία αναγκαία και θα πρέπει να την πραγματοποιήσετε με τη βοήθεια κάποιου αναγνωρισμένου επαγγελματία εκπαιδευτή.

Όσο για το δάγκωμα του λουριού, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που το κάνει (π.χ. ίσως να είχε κάποια αρνητική εμπειρία με το λουρί ή να είναι υπερβολικά ενεργητική ή να θέλει να πάρει τον έλεγχο της βόλτας κ.ά.). Ένας εκπαιδευτής που θα τη δει από κοντά θα καταλάβει το λόγο αυτής της συμπεριφοράς από τη γλώσσα του σώματος και το ιστορικό της, και θα σας προτείνει την ανάλογη λύση.

διαφήμιση

 

Διαβάστε επίσης

Χαρούμενη και ασφαλής βόλτα στην πόλη

Δεν φοβάμαι το πλήθος

 



10 Σχολια

  1. ΔημητρηΜ. says:

    Γεια σας απο μενα εχω ενα πιτμπουλακι αρσενικο 4μηνων.Στο σπιτι του μαθαινω εδω και ενα μηνα το κατσε και το ελα και τα παει αρκετα καλα,ακουει δηλαδη..οταν τον αφηνω καμια φορα σε καποιο παρκο χωρις λουρι τρεχει περα δωθε και ψαχνει να φαει πραγματα..Τι μπορει να βοηθησει ωστε να ακουει πιο πολυ εξω??

  2. Στράτος says:

    Με το Νομο 3245/2014 ειναι υποχρεωτικο το λουρι σε σκύλο, σε οποιοδήποτε δημόσιο χωρο!
    Η αγνοια κοστιζει!
    Ενας ποδηλατης (που ουτε καν παρενοχληθηκε) , κάλεσε την Αστυνομία στον Υμητο, που τον ειχα βόλτα χωρις λουρι στην ερημια …και μου έβαλαν πρόστιμο 300ευρώ).

    • Αγαπητέ Στράτο,
      Καταλαβαίνουμε τον εκνευρισμό σου για το τσουχτερό πρόστιμο που σου έβαλαν! Θέλουμε να μας στείλεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους που δεν αρκέστηκαν να σε ενημερώσουν σχετικά με την νομοθεσία αλλά αποφάσισαν να σου επιβάλλουν το σχετικό πρόστιμο. Είχε προηγηθεί κάποιος διαπληκτισμός; Ο νόμος απαγορεύει από το 2003 την βόλτα χωρίς λουρί. Υπήρξε μια μικρή παρένθεση για 2 χρόνια που επιτρεπόταν υπό προϋποθέσεις (από το 2012 έως το 2014) και αυτό ίσως μπέρδεψε αρκετούς ιδιοκτήτες. Αλλά όλοι μας συνεχίζουμε να βγάζουμε τους σκύλους μας ελεύθερους φροντίζοντας να μην ενοχλούμε. Ειδικά η απάντηση Μαρτίνη γράφει «μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς λουρί σε συγκεκριμένους χώρους, όπως προβλέπεται από το νόμο.». Δεν λέει κάπου ότι επιτρέπεται παντού. Είναι πάντως πολύ σημαντικό για μας να μάθουμε ακριβώς το ιστορικό του πρόστιμου που σου επιβλήθηκε καθώς και αν τελικά στο έσβυσαν. Κάνε ένα κόπο, σε παρακαλούμε, να μας γράψεις περισσότερες πληροφορίες στο μέηλ μας trihes.gr@gmail.com

      Όλη η νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς καθώς και τα σχετικά πρόστιμα εδώ: Η νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς

      • Στράτος says:

        Κατ’ αρχήν Καλή Χρονιά και συγχαρητήρια για την εξαιρετική ιστοσελίδα σας. Επίσης ζητώ συγνώμη από τον Κο Μαρτίνη εάν αμφισβήτησα τη γνώση/ενημέρωσή του. Παρακαλώ διαγράψτε πλήρως ή μερικώς το σχόλιο μου.

        Το συμβάν έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στον πρωτο χωματόδρομο πάνω από το κοιμητήριο Παπάγου. Δεν υπήρξε κανένας διαπληκτισμός. Απλώς παρατήρηση από ένα περαστικό ποδηλάτη να βάλω λουρί στο σκύλο και ειρωνική μου απάντηση “δεν σας ενόχλησε κύριε”. Δεν πρόσεξα καν εάν έβγαλε το κινητό του και κάλεσε 100.
        Η ατυχία μου ήταν οτι στο Κοιμητήριο βρίσκονταν (για καφέ;) δικυκλιστές αστυνομικοί (ΔΙΑΣ), οι οποίοι ήρθαν σε 1 λεπτό στο χωματόδρομο και είδαν οι ίδιοι το σκύλο “χωρίς λουρί”. Η τύχη μου ήταν οτι είχα τα έγγραφα μαζί μου.
        Το σοκαριστικό δεν ήταν το πρόστιμο, αλλά οι συστάσεις του Αξ/κου Υπηρεσίας στο Α/Τ Παπάγου: “Να μην αφήνετε το σκύλο ελευθερο ουτε στιγμή, διότι έχουμε περιπτώσεις με ήμερους σκύλους που για να παίξουν και να μυρίσουν παρενόχλησαν και ανέτρεψαν ποδηλάτες και δρομείς που έκαναν jogging. Από το 2015, εκτός προστίμου του Νομου 4235/2014, οφείλουμε να κινούμε αυτεπάγγελτα διαδικασία μήνυσης στον ιδιοκτήτη του σκύλου, στην περίπτωση που τραυματιστεί από την πτώση ο παθών, διότι έχει εκδοθεί σχετική Απόφαση 605/2014 Αρείου Πάγου…” και κάτι άρθρα του Ποινικού Κώδικα που μου ανέφερε και δεν τα θυμάμαι.
        Δηλαδή αγαπητοί μου, το ζήτημα πλέον δεν είναι οι διάφορες απόψεις στα sites, αλλά οι πραγματικοί κίνδυνοι που διατρέχουμε ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων, από την αυστηρή νομοθεσία. Για μια τούμπα και μια γρατζουνιά κάποιου που κάνει jogging μπορεί να βρεθούμε απολογούμενοι στον Εισαγγελέα!

        • Στράτο ευχαριστούμε πολύ για τις πρόσθετες πληροφορίες. Είναι εξοργιστικό σε μια χώρα που καθένας κάνει του κεφαλιού του να την πληρώνουμε οι ιδιοκτήτες ζώων. Σκέψου ότι ο Δήμος Παπάγου δεν είμαι καν σίγουρη αν έχει πρόγραμμα για τα αδέσποτα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο παράλογος νόμος προβλέπει τα αδέσποτα να «επανεντάσσονται» και τα δικά μας τα δεσποζόμενα (ίσως πρώην αδέσποτα) να είναι πάντα στο λουρί. Τέλος πάντων. Για αυτό λέμε να μην προκαλούμε λεκτικά τους περαστικούς, γιατί τελικά με κάποιον τρόπο θα βρούμε το μπελά μας…. Το αστείο είναι ότι ΚΑΙ οι ποδηλάτες στην Ελλάδα απαγορεύεται να κάνουν χρήση των πάρκων εκτός από τους ειδικούς ποδηλατόδρομους, εφόσον υπάρχουν τέτοιοι. Αν, δηλαδή, μέσα στην ατυχία σου είχες την τύχη να βρίσκεσαι σε πάρκο θα έπρεπε να απαιτήσεις να λάβει πρόστιμο ΚΑΙ ο ποδηλάτης….
          Ελπίζω, πάντως, το πρόστιμο να στο διέγραψαν τελικά. Εγώ στη θέση σου θα το προσπαθούσα!
          Έδωσα το mail σου σε συνάδελφο από το ραδιόφωνο. Θα ήθελαν να το κάνουν θέμα.
          Ας είμαστε σε επαφή.
          Φιλικά για τις ΤΡΙΧΕΣ, Κλέα.

          • Στράτος says:

            Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Η πρόθεση της ανάρτησής μου, ήταν μόνο η ενημέρωση των αναγνωστών, περί του Ν. 4235/14 για το “υποχρεωτικό λουρί”, τον οποίο δυστυχώς αγνοούσα κι εγώ και ο κτηνίατρος και όλοι οι φίλοι μου.
            Ως προς το πρόστιμο, πάλι για ενημερωση των αναγνωστών και αποφυγή κακοτοπιών και επειδή το συζήτησα εκείνη τη μέρα με τον Αξ/κο Υπηρεσίας, ισχύουν τα εξής:
            Το πρόστιμο θα μπορούσε να το σβήσει ο Διοικητής την ερχόμενη Δευτέρα, κρίνοντας από τις καταθέσεις στο βιβλίο Συμβάντων. Εάν στο βιβλίο Συμβάντων έχει γραφεί οτι “ο σκύλος ήταν μη δεσποζόμενος” (δηλ. χωρίς λουρί) από κατάθεση Αστυνομικού (περίπτωσή μου), το πρόστιμο δεν σβήνει με τίποτα!
            Για να σβηστεί (αν σβηστεί), θα πρέπει να εγγραφεί στο βιβλίο Συμβάντων το “μη δεσποζόμενος” μόνο από κατάθεση του εγκαλούντος (ποδηλάτης), χωρίς καμία άλλη απόδειξη (π.χ. φωτογραφία από κινητό, σημάδι επαφής στα ρούχα του, μάρτυρας κλπ).
            Τέλος αναφέρω τη σημασία των εγγράφων του σκύλου (τυχερός που τα είχα μαζί). Εάν δεν τα είχα μαζί μου θα έτρωγα κι άλλα 300ευρώ προστιμο. Και εάν δεν ήταν θεωρημένα από τον Κτηνίατρο, κι άλλα 300ευρώ πρόστιμο και υποχρεωτικό έλεγχο από το Υγειονομικό.
            Ο νέος Νόμος, δυστυχώς είναι πολύ αυστηρός και θεωρεί παράνομη τη βόλτα των σκύλων χωρίς λουρί και θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να το γνωρίζουν. Και φυσικά να μην προκαλούν λεκτικά όπως έκανα εγώ και όπως σωστά σχολιάσατε πιο πάνω.

          • Panagiotis says:

            Αγαπητή Κλέα,
            Το ότι στην Ελλάδα ο καθένας κάνει του κεφαλιού του δε σημαίνει ότι το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με εμάς, τους ιδιοκτήτες ζώων. Ο συγκεκριμένος νόμος (παρ’ ότι ατελής) έχει σκοπό να προστατέψει τους περισσότερους από εμάς, καθώς και το γενικό πληθυσμό (και κυρίως τις ευαίσθητες ομάδες – πχ. εγκυμονούσες).
            Καταλαβαίνω ότι κάποιος ιδιοκτήτης ενός φιλικού και εκπαιδευμένου σκύλου μπορεί να ενοχληθεί από την απαγόρευση του να βγάζει κάποιος το σκύλο του χωρίς λουρί (πάντα βέβαια υπάρχουν ειδικά πάρκα για σκύλους), αλλά μη ξεχνάτε ότι πολλοί απαράδεκτοι ιδιοκτήτες βγάζουν τα σκυλιά τους χωρίς λουρί ακόμα και αν αυτά είναι επικίνδυνα / εχθρικά. Στην πολυκατοικία μου, ο σκύλος μου έχει δεχθεί 3 φορές επίθεση από ένα pitbull που ο γείτονας επιμένει να αφήνει ελεύθερο στον κήπο…
            Με φιλικούς χαιρετισμούς,
            Παναγιώτης

          • Δυστυχώς η αντίληψη σας είναι εντελώς προβληματική και εντάσσεται στο πλαίσιο του “κάνω ό,τι μου καπνίσει, αφού τα ξέρω όλα”.
            Κατοικώ στο κέντρο των Αθηνών, δίπλα από ένα μικρό πάρκο, κάτω από τον Λυκαβηττό και είμαι κηδεμόνας ενός ,πρώην αδέσποτου, σκύλου.
            Σας πληροφορώ ότι δυσκολεύομαι να βγάλω τον σκύλο μου βόλτα κάτω από το σπίτι, διότι διάφοροι “φιλόζωοι” αφήνουν τα σκυλιά τους ελεύθερα να κάνουν ό,τι θέλουν, επί της ουσίας χωρίς καμμία επίβλεψη, ενώ οι ίδιοι είναι τις περισσότερες φορές απασχολημένοι με τα κινητά τους ή πιάνουν ψιλή κουβέντα αναμεταξύ τους, χωρίς να ασχολούνται με τον σκύλο τους. Για τις δε ακαθαρσίες, ούτε λόγος για μάζεμα.
            Ο σκυλάκος μου, δυστυχώς, είναι λίγο φοβικός με ορισμένα σκυλιά. Ε, δεν γίνεται να είμαι υποχρεωμένος να τραβολογάω το σκυλί μου, επειδή ο κάθε αναίσθητος δεν θέλει να φορέσει λουρί στο δικό του.
            Η κοινωνικοποίηση θέλει πάντα επίβλεψη. Η λογική “άστα μωρέ να παίξουν, σκυλιά είναι” δεν επιδέχεται σοβαρής κριτικής.
            Φιλοζωία δεν είναι οι αντικοινωνικές συμπεριφορές και στους δημόσιους χώρους έχουμε δικαίωμα όλοι.
            Εμείς που έχουμε σκυλιά, τα σκυλιά μας, αλλά και οι άνθρωποι που δεν έχουν, κάποιοι που ίσως τα φοβούνται, τα μικρά παιδιά και πάει λέγοντας.
            Βάλτε τα σκυλιά σας στο λουρί και φροντίστε για τις ακαθαρσίες τους.
            Όπως καταλαβαίνετε δεν έχω κάτι προσωπικό με εσάς. Με ενοχλεί η νοοτροπία.
            Ευχαριστώ.

  3. Μαγδαληνή Παπαπαναγή says:

    Έχω ένα σκύλο τον Σώτο. Tο υιοθέτησα αδέσποτο. Μέσα στο σπίτι δεν έχει καλή συμπεριφορά, δηλαδή τρώει παπούτσια, αρπάζει και τρώει πράγματα από το τραπέζι ή από το γραφείο, επίσης τρελαίνεται όταν βλέπει σακούλα την σκίζει. Τι μπορώ να κάνω για να του αλλάξω συμπεριφορά;

Σχολιαστε