Η σκυλίτσα μου λερώνει, πού και πού, στο κρεβάτι της

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

IMG_0012 sleepwww

Ερώτηση: «Έχω μια κοκερίνα 8 μηνών, που δεν έχει στειρωθεί ακόμη και από 3 μηνών ξεκίνησε να κάνει πιπί (όχι συχνά) μέσα στο κρεβατάκι της. Πηγαίνει συνεχώς βόλτα, ουρεί μόνον έξω, δεν θέλει πλέον πάνες και εφημερίδες στη βεράντα, αλλά 1 φορά τη βδομάδα θα ουρήσει μέσα στη φωλιά της. Δεν καταλαβαίνω γιατί. Η μόνη λογική εξήγηση που δίνω είναι πως από τη χαρά της που είναι μαζί μας και παίζουμε, πάει στο σπίτι της και χαλαρώνει… Θα ήθελα τη βοήθειά σας πραγματικά, γιατί όπου κι αν έχω ρωτήσει, δεν παίρνω καμία απάντηση.»

Απαντά η σύμβουλος συμπεριφοράς Marilyn Peters

Παρατηρήσατε για πρώτη φορά τη συμπεριφορά αυτή σε ηλικία 3 μηνών. Το πιο πιθανό είναι ότι την πρώτη φορά έγινε κατά λάθος, είτε από χαρά είτε από υποταγή είτε από ενθουσιασμό ή επειδή απλά δεν μπόρεσε να κρατηθεί.

Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε πλέον είναι το πώς και το γιατί εδραιώθηκε αυτή η συμπεριφορά και πώς την ωφελεί τώρα. Δύο είναι τα πιθανά σενάρια:
α) Έχει καταφέρει να τραβάει την προσοχή σας όταν το κάνει – ειδικά αν την έχετε μαλώσει εκ των υστέρων όταν το ανακαλύψατε ή
β) Μαρκάρει τον χώρο της για κάποιον λόγο.

Η συμβουλή μου είναι:

διαφήμιση

  • Να πλύνετε το κρεβάτι της πολύ καλά με ειδικό ενζυματικό προϊόν (που καθαρίζει τα ούρα αφαιρώντας κάθε ίχνος τους, όπως το Νature’s Μiracle ή το Urine Off) και μετά να αλλάξετε τη θέση του κρεβατιού της μέσα στο σπίτι. Βάλτε το σε ένα πιο ήσυχο μέρος του σπιτιού αλλά χωρίς να απομονώνετε τη σκυλίτσα από εσάς.
  • Σε περίπτωση που ανακαλύψετε τυχόν ούρα, εκ των υστέρων, χωρίς να την έχετε δει να τα κάνει, πρέπει να δείξετε αδιαφορία. Αγνοήστε το «σα να μην έγινε».
  • Αν παρατηρήσετε ότι το ατύχημα γίνεται πάντα σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας δώστε της τη δυνατότητα, προσθέτοντας μια επιπλέον βόλτα εκείνη την ώρα, να μπορεί να λερώσει έξω.
  • Καλό θα ήταν να την πιάνατε επ΄ αυτοφόρω την ώρα που τα κάνει, και μάλιστα να την προλαβαίνατε. Αν τη δείτε να ετοιμάζεται να λερώσει το κρεβάτι της χτυπήστε δυνατά τα χέρια σας (παλαμάκια) λέγοντας συγχρόνως ένα κοφτό δυνατό «ΜΗ» και βγάλτε την αμέσως βόλτα. Επιβραβεύστε την ούρηση έξω.

 

Διαβάστε επίσης

Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»;

Τα 10 συχνότερα λάθη στην εκπαίδευση

Ακίνδυνη καθαριότητα. Ποιά είδη καθαρισμού είναι βλαβερά για τα ζώα μας;

 



1 Σχολιο

  1. Οσο της το πλενεις θα το κατουραει……ειναι η περιοχη της…ειναι δικο της….κ απλα το σημαδευει. θελει να μυριζει τη μυρωδια της. το απορρυπαντικο κ η ευωδιες που θελεις εσυ ειναι ”ανθρωπινα” αυτη ομως ειναι σκυλος κ θελει τα δικα της. τωρα αν το κανει συστηματικα και καθημερινα ενω δεν ειναι πλυμενο το κρεβατι της εκει εχεις θεμα.

Σχολιαστε