Θα μάθει το γατάκι μου να πηγαίνει στην άμμο;

Αρνείται πεισματικά να τη χρησιμοποιήσει. Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

shutterstock_124717417www

Ερώτηση: «Βρήκα πριν από τρεις εβδομάδες, στη μέση του δρόμου, μια γατούλα (ηλικίας 1½ μήνα περίπου) η οποία, αν και πολλές φορές την έχω βάλει στην άμμο της, αρνείται πεισματικά να τη χρησιμοποιήσει, με αποτέλεσμα να κάνει την ανάγκη της οπουδήποτε αλλού μέσα στο σπίτι – κατά προτίμηση στις γωνίες, όταν δεν τη βλέπουμε.

Έχω δοκιμάσει τα πάντα: άμμο μέσα στο κλουβάκι όπου κοιμάται, καινούργιο δοχείο, δύο δοχεία σε διαφορετικά μέρη, δίπλα στο φαγητό της κ.λπ., δεν γίνεται τίποτα.

Μήπως φταίει το ότι είναι μικρή (αν και έχω μεγαλώσει κι άλλα γατιά) ή ότι έχω κι άλλα δύο γατιά (αν και δεν έχει γίνει ακόμη συνάντηση) και αισθάνεται στρεσαρισμένη;

Κάθε συμβουλή σας θα είναι πολύτιμη, γιατί θέλω πολύ να την κρατήσω.»

 

Απαντά η ειδικός συμπεριφοράς Marilyn Peters.

Δυστυχώς, το γατάκι σας βρέθηκε πολύ μικρό μακριά από τη μαμά του και τα αδέρφια του, συνεπώς έχει στερηθεί πολλά πολύτιμα μαθήματα συμπεριφοράς, όπως «λερώνουμε σε συγκεκριμένο χωμάτινο έδαφος, όπου μπορούμε κιόλας να τα θάψουμε για να καλύψουμε την οσμή μας». Δεν έχει μάθει, λοιπόν, ότι πρέπει να τα κάνει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Πριν το υιοθετήσετε, πιθανότατα έκανε τις ανάγκες του σε σκληρό δάπεδο, όπου ζούσε, οπότε αυτό του έχει αποτυπωθεί ως «τουαλέτα». Είναι θέμα χρόνου μέχρι να επικρατήσει το ένστικτο που θα το οδηγήσει στη χρήση της άμμου.

Μια γρήγορη λύση είναι να βάλετε μια τουαλέτα σε κάθε σημείο όπου λερώνει, π.χ. στις γωνίες, μήπως και πάει.

Μια πιο χρονοβόρος, αλλά πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι ο περιορισμός. Θα το περιορίσετε σε κάποιο πάρκο ή μεγάλο κλουβί (συρμάτινο σκύλου) ή, αν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, σε ένα μικρό δωμάτιο όπως είναι το WC. Μαζί θα έχει την τουαλέτα του τοποθετημένη σε γωνία, μακριά από το κρεβάτι, το φαγητό και το νερό του· δεν αρέσει στις γάτες να λερώνουν κοντά στο φαγητό τους. Όταν αρχίσει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα του, μπορείς να του δώσεις όλο και περισσότερη πρόσβαση στο υπόλοιπο σπίτι, διότι ένα τόσο μικρό γατάκι σε ένα σπίτι μπορεί και να ξεχάσει τη θέση της τουαλέτας του. Χρησιμοποιήστε ειδικό καθαριστικό στα σημεία όπου έχει λερώσει, ώστε να εξαφανίσετε τη μυρωδιά που του λέει πως «εδώ είναι τουαλέτα».

διαφήμιση

 

Διαβάστε επίσης

«Ψάχνω γατάκι το πολύ 40 ηµερών…» Καλύτερα όχι, πριν γίνει 3 μηνών!

Άτακτο, ζημιάρικο γατάκι; Το βοηθάμε να κόψει 12 κακές συνήθειες.

Ποιο τύπο άμμου προτιμά η γάτα σας;

«Το γατάκι μου παίζει άγρια»: 7 συμβουλές για να αποθαρρύνετε το σκληρό παιχνίδι

Προλάβετε τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα στο σπίτι

shutterstock_53191591 www

 



Σχολιαστε