Οι γάτες Σομαλίας ήρθαν στην Ελλάδα

Το εκτροφείο Nektar Cats, γνωστό για την εκτροφή των μεγαλόσωμων Main Coon, φέρνει στη χώρα μας, για πρώτη φορά, τη φυλή. Υπάρχουν διαθέσιμα γατάκια.

LISA 5MONTHS-EMO 9 MONTHS 061 (60)

Photo courtesy of “Nectar Cats”

Οι Γάτες Σομαλίας είναι μια χαρισματική φυλή γάτας, που αναγνωρίστηκε σχετικά πρόσφατα. Έχει όμως τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων αφού προέρχεται από τις Αβησσυνίας, μια από τις αρχαιότερες φυλές γάτας.

Τον 19ο αιώνα, οι Βρετανοί που ζούσαν στα παράλια του Ινδικού Ωκεανού έφεραν τις γάτες Αβησσυνίας στην Ευρώπη και έτσι ξεκίνησε η συστηματική εκτροφή τους. Η φυλή δυσκολεύτηκε να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια των δυο παγκοσμίων πολέμων. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο εμφανίστηκαν κάποια μακρύτριχα γατάκια σε γέννες Αβησσυνίας. Τα γατάκια αυτά θεωρήθηκαν αρχικά ως «ελάττωμα» για τη φυλή, αλλά το 1977 αναγνωρίστηκαν από την CFA ως μια νέα φυλή, τη Σομαλική.

Μπορεί η φυλή Σομαλίας να ξεκίνησε κάπως σαν… λάθος αλλά πλέον έχει τη δική της ξεχωριστή υπόσταση και μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη… συναισθηματική νοημοσύνη.

LISA 5MONTHS-EMO 9 MONTHS 061 (40)

Σε εμφάνιση

Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους, κομψή, χαριτωμένη και μυϊκή φυλή γάτας, με μακριά πόδια και πατούσες μικρές και οβάλ.

Έχει σφηνοειδές κεφάλι με χαριτωμένες γραμμές, κάπως μεγάλα αυτιά, με φουντίτσες να ξεπηδούν μέσα από αυτά.

Έχει μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια, λαμπερά και εκφραστικά. Το χρώμα τους μπορεί να ποικίλει: πορτοκαλί,κίτρινο, πράσινο.

Η σύγχρονη Σομαλίας μοιάζει αρκετά με την Αβησσυνίας, με κύρια διαφορά ότι η γούνα της είναι ημι-μακρύτριχη. Η ουρά της είναι πυκνή, και φουντωτή σαν της αλεπούς. Η περιποίηση της εντυπωσιακής της γούνας δεν απαιτεί μεγάλη φροντίδα.

Όπως η Αβησσυνίας έτσι και η Σομαλίας έχει ραβδώσεις στη γούνα της. Κάθε τρίχα είναι διαφορετική, όλες με πιο σκούρο χρώμα στην άκρη τους και ανοιχτότερο στη βάση τους. Η Σομαλίας έχει οκτώ εγκεκριμένους χρωματισμούς: Ruddy, Sorrel, Blue, Fawn, Silver, Sorrel silver, Blue silver και Fawn silver.

xrwmatismoi

 

Περίεργη και κοινωνική

Οι γάτες της Σομαλίας είναι πάντα σε ετοιμότητα, γεμάτες περιέργεια και με το ένστικτο του κυνηγού. Μάλιστα τους αρέσει ιδιαίτερα η… αναρρίχηση.

Είναι εξαιρετικά στοργικές, τρυφερές, φιλικές με παιδιά και άλλα κατοικίδια και λατρεύουν να περνούν τη μέρα τους στην αγκαλιά μας.

«Αν έπρεπε να περιγράψω την Σομαλίας με μια λέξη, θα χρησιμοποιούσα τη λέξη “ισορροπία”», μας εξηγεί η εκτροφέας της φυλής Νεκτάρια Φούντου.

lisha 010

Photo courtesy of “Nectarcats”

Ισορροπία… στην κίνηση

Έχει βασιλικό παράστημα, κομψότητα και μια εντυπωσιακή ισορροπία στον τρόπο που κινείται, που θυμίζει τη χάρη και την ικανότητα ενός πάνθηρα.

«Όταν κινείται κρατά αιωρούμενη τη θαμνώδη ουρά της, σαν αλεπού. Τα μάτια της λάμπουν από την αντανάκλαση του φωτός στη μεταξένια γούνα της. Σταματά και στρέφει το βλέμμα της στους γύρω, με νόημα, αναζητώντας την επαφή με τα μάτια μας, σα να προσπαθεί να μας μαγνητίσει με την τόση της ομορφιά. Είναι σα να λέει: «Κοίτα με!». Και τότε συνειδητοποιούμε πως δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε τα μάτια μας από τα δικά της. Η Σομαλίας έχει πετύχει το στόχο της: κατάφερε να μας μαγέψει.»

lisa - LITTER B 061

Photo courtesy of “Nectar Cats”

Ισορροπία… στο χαρακτήρα

Είναι έξυπνη και κοινωνική όσο χρειάζεται –χωρίς να γίνεται κουραστική- επικοινωνιακή, στοργική, υπάκουη, γενναιόδωρη, γλυκιά, τρυφερή, γοητευτική, περίεργη, όλα με μέτρο. «Κανένα από τα προτερήματά της δεν είναι σε υπερβολή. Οι γλύκες, οι αγκαλιές και η βαθιά τρυφερότητα προς εμάς είναι όσο ακριβώς πρέπει, στο βαθμό δηλαδή που τα έχουμε ανάγκη, προκειμένου να μη γίνεται κουραστική και να είμαστε ευτυχισμένοι κοντά της.»

Το ταλέντο της να κατανοεί τις ανάγκες μας και η ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη της την καθιστά ιδανικό σύντροφο για μικρά παιδιά. Τους φέρεται διαφορετικά ακόμα και στον τρόπο που παίζει μαζί τους.

Έχει υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας και παρότι δένεται πολύ με την οικογένεια δεν υποφέρει από την απουσία μας.

διαφήμιση

lisa-litter E 009

Photo courtesy of “Nectar Cats”

Παραμένει παιχνιδιάρα και περίεργη μέχρι τα γεράματα.

Θα κάνει τον κλόουν για να μας διασκεδάσει. Θα παρακολουθεί όλες μας τις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της μέρας και θα προσπαθήσει να μας μιμηθεί ανοίγοντας μια πόρτα ή το συρτάρι. Μπορεί να παίζει με τις ώρες κάτω από μια ανοιχτή βρύση.

«Κάθε φορά που θα περνάμε το κατώφλι του σπιτιού η γενναιόδωρη Σομαλίας θα μας καλωσορίζει με αγάπη και τρυφερότητα, κάνοντάς μας να νιώσουμε… πριγκιπικά. Εκείνο που ζητά σε αντάλλαγμα είναι αγκαλιές, χάδια και γλυκόλογα. Σύντομα, με τη συμπεριφορά της, θα κερδίσει τη θέση της σαν ένα ισότιμο μέλος στην οικογένεια.»

ORE-LISA 023www

Photo courtesy of “Nectarcats”

Υγεία

Η Σομαλίας είναι υγιής φυλή με λίγες κληρονομικές ασθένειες. Με τεστ DNA μπορούμε να ελέγξουμε τους γεννήτορες για τις πιο συνηθισμένες από αυτές: το PRA, μια ασθένεια των ματιών η οποία ήταν κοινή στη δεκαετία του ’70 και του ’80, και την PK Ανεπάρκεια (που εμφανίζεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος). Η Σομαλίας μας θα νοσήσει από τις παθήσεις αυτές μόνο στην περίπτωση που και οι δύο γονείς φέρουν το ελαττωματικό χαρακτηριστικό για την ανάπτυξή τους.

PK Ανεπάρκεια (ανεπάρκεια πυροσταφυλικής κινάσης): κληρονομική πάθηση που συναντούμε σε πολλά είδη. Η πυροσταφυλική κινάση είναι ένα ένζυμο απαραίτητο για τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια ΡΚ τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, με αποτέλεσμα την αναιμία. Οι γάτες που φέρουν τη μετάλλαξη του γονιδίου – PK μπορούν να αναγνωριστούν σήμερα μέσω ενός τεστ DNA . Ως εκ τούτου, οι γάτες αναπαραγωγής πρέπει να ελέγχονται πριν από το ζευγάρωμα. Φορείς του ελαττώματος PK μπορούν να ζευγαρώνουν μόνο με γάτες που έχουν αρνητικό PK.

PRA (Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς): κληρονομική ασθένεια που προκαλεί ατροφία στον αμφιβληστροειδή οδηγώντας σε τύφλωση. Συναντάται στους ανθρώπους, σε διάφορες φυλές σκύλων και σε κάποιες φυλές της γάτας, μεταξύ των οποίων οι Αβησσυνίας και Σομαλίας. Με τη βοήθεια οφθαλμικών εξετάσεων και της υπεύθυνης εκτροφής η εμφάνιση της νόσου έχει περιοριστεί πολύ. Η ασθένεια είναι κληρονομική, πράγμα που σημαίνει ότι αν ζευγαρώσουν δυο φορείς η νόσος θα περάσει στους απογόνους. Με ειδικό τεστ DNA μπορούμε να εξακριβώσουμε αν η γάτα μας είναι φορέας, ή αν νοσεί οπότε και τελικά θα τυφλωθεί. Οι γάτες που είναι φορείς PRA επιτρέπεται να ζευγαρώνουν μόνο με γάτες που δεν έχουν τη μετάλλαξη.

IMG_9324

Photo courtesy of “Nectar Cats”

Πώς θα αποκτήσω ένα γατάκι Σομαλίας;

Το μοναδικό εκτροφείο στην Ελλάδα που έχει γάτες Σομαλίας, προς το παρόν, ονομάζεται «Nektar Cats». Ανήκει στη Νεκτάρια Φούντου, γνωστή από την εκτροφή των μεγαλόσωμων Main Coon. Πρόσφατα έφερε στην Ελλάδα τις γάτες Σομαλίας και σύντομα αναμένεται η πρώτη γέννα. Από τη στιγμή που θα γεννηθούν τα γατάκια θα χρειαστεί να επιδείξετε υπομονή μέχρι να συμπληρώσουν την 15η εβδομάδα ζωής για να πάρετε σπίτι το δικό σας γατάκι κοινωνικοποιημένο, πλήρως εμβολιασμένο, ηλεκτρονικά σημασμένο, αποπαρασιτωμένο και στειρωμένο. Σύντομα θα παραλάβετε και το πιστοποιητικό καθαροαιμίας του (FIFe pedigree) από τον Ελληνικό Όμιλο Γάτας (ΕΟΓ).

IMGP4168

Photo courtesy of “Nectar Cats”

Όλες οι γάτες του εκτροφείου «Nektar Cats» ζουν ελεύθερες στο σπίτι, χωρίς κλουβιά, και έχουν πρόσβαση στον κήπο σε ειδικά διαμορφωμένο, περιφραγμένο χώρο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να απολαμβάνουν με ασφάλεια τον ήλιο και τη φύση και δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο (όπως δηλητηρίαση, αυτοκινητιστικά ή επίθεση από άλλες γάτες, σκύλους ή… ανθρώπους).

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΙΑΝ.2015: Υπάρχει διαθέσιμο γατάκι Σομαλίας, η Αθηναϊς!

Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε την Αθηναϊδα καλέστε στο 210-46.56.509. Περισσότερες φωτογραφίες της εδώ.

Athin1

Αυτή είναι η Αθηναϊς.

athinais2

Εδώ η Αθηναϊς μαζί με τον αδερφό της , Αίολο.

 

* Ευχαριστούμε το εκτροφείο «Nektar Cats» που μας διέθεσε τις φωτογραφίες από τις υπέροχες Σομαλίας του.

Πατήστε τα βελάκια για περισσότερες φωτογραφίες…

[metaslider id=3394]

 

Διαβάστε επίσης

«Ψάχνω γατάκι το πολύ 40 ηµερών…» Καλύτερα όχι, πριν γίνει 3 μηνών!

«Το γατάκι μου παίζει άγρια»: 7 συμβουλές για να αποθαρρύνετε το σκληρό παιχνίδι

Θα χρειαστεί ο σκύλος ή η γάτα μας να ταξιδέψει σε κλουβί μεταφοράς;

Να με στειρώσουν ή να με ζευγαρώσουν;



3 Σχολια

  1. Εχω μια γατουλα ρατσας main coon, την πηρα απο Γερμανια σε ηλικια 4 μηνων τωρα ειναι ενος χρονου.Στην αρχη ηταν συνεχως βρεγμενη .Τωρα το παθαινει πιο αραια .Ο κτηνιατρος μου εγραψε αντιβιωση .Για οσο χρονικο διαστημα την παιρνει ειναι μια χαρα οταν την σταματησει η ακρατεια ξαναρχιζει.Μπορειτε σας παρακαλω να μου δωσετε καποιες συμβουλες για το τι πρεπει να κανω? Ο κτηνιατρος μου δεν μπορει να βοηθησει. Οτι μπορουσε το εκανε.
    Σας ευχαριστω πολυ!

    • Γατομαμά says:

      Δεν είμαι κτηνίατρος, αλλά αυτό το παθαίνει και ένα γατάκι στην αυλή μας (και μεις του δίνουμε αντιβίωση τακτικά). Ο κτηνίατρος μας είπε ότι έχει ένα πρόβλημα που λέγεται σφιγκτήρας του Oddi και συνήθως το ξεπερνούν καθώς μεγαλώνουν, οπότε εξελίσσεται το νευρικό τους σύστημα. Γιατί δεν πας και σε άλλον γιατρό για μια δεύτερη γνώμη; Μπορεί να υπάρχει κάποιο κρυμμένο σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί ή να χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις (ακτίνες, αίμα κλπ). Η ακράτεια στις γάτες έχει διάφορα αίτια. Όταν ένας άνθρωπος έχει συνεχώς ουρολοίμωξη, τότε δεν δίνουμε απλώς αντιβίωση, κάνουμε και άλλες εξετάσεις για προβλήματα π.χ. στα νεφρά.

Σχολιαστε