Ο σκύλος μου εδώ και μισό χρόνο λερώνει μέσα

Προβλήματα τουαλέτας, έτσι, ξαφνικά; Τι μπορεί να φταίει; Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν

fox terrier

Ερώτηση: «Ο σκύλος μου είναι ένα αρσενικό Φοξ Τεριέ 2 ετών και τον αποκτήσαμε τρεις μήνες μετά τη γέννησή του. Από την αρχή καταφέραμε να μη λερώνει μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, εδώ και μισό χρόνο λερώνει συνεχώς μέσα στο σπίτι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, καθώς και στο μπαλκόνι, που του έχουμε αφήσει ανοιχτά για να πίνει νερό. Σχεδόν κάθε φορά που γυρίζει από τη βόλτα του, η οποία διαρκεί τουλάχιστον είκοσι λεπτά, πρωί και βράδυ, λερώνει. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς φταίει γι’ αυτό.»

 

Απαντά η σύμβουλος συμπεριφοράς Marilyn Peters

Εφόσον έχει αποκλειστεί τυχόν ιατρικό πρόβλημα, συμπεραίνω από τα λεγόμενά σου ότι για κάποιο λόγο είτε μαρκάρει το σπίτι είτε αναζητάει την προσοχή σας.

  • Τα σκυλιά μαρκάρουν όταν αισθάνονται ανασφάλεια στο χώρο τους, η οποία τους «υποχρεώνει» να διεκδικήσουν το χώρο είτε από άλλο ζώο είτε από την οικογένειά τους.
  • Μπορεί, επίσης, λόγω της ηλικίας στην οποία ξεκίνησε το πρόβλημα, να προσπαθεί να διεκδικήσει τον αρχηγικό ρόλο της «αγέλης» σας. Θα πρέπει να είναι πιο εμφανές ότι εσείς είστε οι αρχηγοί. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστείτε τη βοήθεια ειδικού, για να σας δείξει πώς να ανακτήσετε την αρχηγία με θετικό τρόπο.
  • Εάν του έχετε δώσει προσοχή σε λανθασμένη χρονική στιγμή, όπως να τον μαλώσετε χωρίς να τον πιάσετε επ’ αυτοφώρω, τότε πιθανόν να του έχει γίνει και ένας τρόπος να σας τραβάει την προσοχή, κάτι για το οποίο φημίζονται τα Φοξ Τεριέ.

Βέβαια, μπορεί όλα τα παραπάνω να συνευθύνονται λίγο-πολύ για τη συμπεριφορά του. Καθαρίστε καλά το μέρος που λερώνει με ειδικό καθαριστικό (θα το βρείτε στα pet shops) και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο. Έπειτα αποτρέψτε τον από το να πηγαίνει εκεί. Κλείστε το μπαλκόνι και την ώρα που ξέρετε ότι θα πάει να λερώσει, θα πρέπει να τον προλάβετε και να τον βγάλετε πάλι έξω, περιμένοντάς τον και επιβραβεύοντάς τον (με μια καλή λιχουδιά, π.χ. λίγο βραστό κοτόπουλο) την ώρα που θα λερώσει έξω. Προσέξτε μόνο να μην τον μαλώνετε εκ των υστέρων, όταν απλώς θα ανακαλύπτετε τα ούρα του. Σκεφτείτε επίσης τη στείρωση, η οποία ενδέχεται να βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να προσθέσετε μία επιπλέον σύντομη τρίτη βόλτα μέσα στην ημέρα, για να μπορεί να κρατιέται ενδιάμεσα.

 

Διαβάστε επίσης

Τα 10 συχνότερα λάθη στην εκπαίδευση

Η μεγάλη αξία της… αδιαφορίας για το σκύλο μας!

διαφήμιση

Η σκυλίτσα μου λερώνει, πού και πού, στο κρεβάτι της

Πώς θα μάθει τουαλέτα το κουτάβι μας;

Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»;

«Ο σκύλος μου με εκδικείται…» Ισχύει;

Πώς σας ζητούν οι σκύλοι να ηρεμήσετε;

Φοβάται κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και ειδικά τους άλλους σκύλους;

 



Σχολιαστε