O δεκάλογος της επιβράβευσης

Από την εκπαιδεύτρια Έφη Παπαδοπούλου

Είναι σημαντικό να λέτε «μπράβο» στο σκύλο σας, και υπάρχουν περισσότεροι από έναν τρόποι για να το κάνετε.

Dog training

1. Αναγνωρίστε την προσπάθεια!

Πότε σταματάμε να επιβραβεύουμε το σκύλο μας; Ποτέ! Όσο κι αν σας αγαπάει, δεν θα υπακούει «δωρεάν» για πάντα. Οι πράξεις που επιβραβεύονται θα επαναληφθούν, ενώ αυτές που περνούν «απαρατήρητες» θα ξεχαστούν. Γι’ αυτό, χρειάζεται περιστασιακά να αναγνωρίζεται η καλή δουλειά που κάνουν οι σκύλοι μας.

 

2. Η μορφή της επιβράβευσης

Ανάλογα με την περίσταση, επιλέγουμε το είδος της επιβράβευσης. Στο στάδιο της εκμάθησης, πρέπει να είναι κάτι άμεσο, όπως παιχνίδι, χάδι ή ένα «μπράβο», και όχι μόνο το καθιερωμένο μεζεδάκι. Ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ μιας εκτέλεσης και της επιβράβευσης πρέπει να είναι μικρός (1,5΄΄ – 2΄΄), ώστε να μπορέσει ο σκύλος να κάνει τη θετική συσχέτιση με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Στις εντολές που ήδη γνωρίζει δίνουμε χαμηλής αξίας επιβράβευση («μπράβο», σύντομο χάδι). Μεγαλύτερης αξίας επιβράβευση (μεζεδάκι, πολλά χάδια) δίνουμε στις νέες εντολές ή όταν πρωτοδοκιμάζουμε την εκτέλεσή τους σε δύσκολες συνθήκες και σε περιβάλλον με περισπασμούς. Βαθμολογήστε από πριν την προτίμηση που δείχνει σε διαφορετικές λιχουδιές και παιχνίδια, για να επιβραβεύετε ανάλογα κάθε προσπάθεια.

 

3. Λιχουδιές

Οι περισσότεροι σκύλοι θα δουλέψουν για τροφή. Βοηθάει αν το στομάχι τους δεν είναι ήδη γεμάτο. Ένας σκύλος λίγο πεινασμένος θα είναι πιο πρόθυμος και θα εκτιμήσει την αμοιβή του. Οι λιχουδιές κατά την εκπαίδευση πρέπει να είναι μικρές και μαλακές, ώστε ο σκύλος να τις τρώει γρήγορα και εύκολα και να μην καθυστερεί τη διαδικασία μασουλώντας. Δεν θέλουμε να χορτάσει, απλώς να νιώσει ότι κερδίζει. Αν ανησυχείτε μήπως πάρει βάρος, περιορίστε την ποσότητα των κανονικών γευμάτων του τις ημέρες της εκπαίδευσης.

 

4. Χάδια

Μην υποτιμάτε την αξία της σωματικής επαφής. Για κάποιους σκύλους έχει πολύ μεγάλη αξία, μεγαλύτερη από τροφή ή ένα παιχνίδι. Απολαμβάνουν ένα χάδι ή λίγο ξυσιματάκι σε συγκεκριμένα σημεία (βάση ουράς, καπούλια, στήθος, κοιλίτσα) ή παιχνίδι σώμα με σώμα περισσότερο από ένα μπαλάκι.

 

5. Πείτε το με λόγια

Η λεκτική επιβράβευση είναι πολύ ενθαρρυντική για κάποιους σκύλους.
Ο τόνος της φωνής σας, όμως, παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Πρέπει να ακούγεστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Χρησιμοποιήστε λίγο υψηλότερο τόνο για να τους εμψυχώσετε και να τονώσετε την αυτοπεποίθησή τους, χωρίς ωστόσο να φωνάζετε.

 

6. Παίξτε μαζί του

Το παιχνίδι αποτελεί πολύ καλή επιλογή επιβράβευσης, αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον. Αυξάνει το δέσιμο με το σκύλο και τον βοηθάει να εκτονωθεί. Μπορεί να είναι παιχνίδι τραβήγματος (κόμπος), επαναφοράς (μπάλα), κυνηγητό ή ό,τι άλλο τον κάνει να χαίρεται. Το αγαπημένο παιχνίδι του σκύλου μας δεν πρέπει να είναι μόνιμα διαθέσιμο – το φυλάτε μόνο για εκπαίδευση. Είναι προτιμότερο από τα μεζεδάκια, γιατί δεν επιτρέπει στο σκύλο να ελέγξει κατά πόσον έχετε τροφή πριν αποφασίσει αν θα υπακούσει. Απλώς θεωρεί ότι είναι διασκεδαστικό να εκτελεί. Γι’ αυτό, εκπαίδευση ίσον παιχνίδι.

 

7. Η ευτυχία κερδίζεται

Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα πράγματα τα οποία αγαπάει για να το προπονήσουμε στην υπακοή. Θα πρέπει να καθίσει για να βάλουμε το λουρί, που σημαίνει βόλτα, να καθίσει και να μείνει ήσυχος για να ανοίξουμε την πόρτα ή για να του επιτρέψουμε να παίξει με άλλα σκυλιά ή για να μπει μέσα στο σπίτι έπειτα από καλή συμπεριφορά ή για να φάει. Επιβράβευση είναι να κερδίζει όλα αυτά που θέλει.

 

8. Το μάλωμα του… αρέσει

Συχνά επιβραβεύονται κατά λάθος μη επιθυμητές συμπεριφορές μέσα από το μάλωμα. Για το σκύλο που απλώς θέλει την προσοχή μας, το μάλωμα δεν παύει να είναι προσοχή εκ μέρους μας, άρα και επιβράβευση. Όταν συμπεριφέρεται ανάρμοστα, ζητάμε μια εναλλακτική επιθυμητή συμπεριφορά που γνωρίζει καλά και επιβραβεύουμε – π.χ. «έλα» και «κάτω».

 

διαφήμιση

9. Να είστε απρόβλεπτοι!

Η εναλλαγή μορφών επιβράβευσης κρατάει την προσοχή του σκύλου και του τονώνει το ενδιαφέρον.

 

10. Έξτρα μπόνους

Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιούμε περισσότερες επιβραβεύσεις μαζί (επιβραβεύσεις μπόνους). Μπόνους δίνουμε έπειτα από κάτι ιδιαίτερα δύσκολο και ύστερα από συνεχόμενες καλές εκτελέσεις χωρίς επιβράβευση, όπως σε μια ολιγόλεπτη ρουτίνα υπακοής, dog dancing, frisbee, καθηκόντων προστασίας, κούρσα agility κ.λπ.

 

Διαβάστε επίσης

Τα 10 συχνότερα λάθη στην εκπαίδευση

Πώς θα του πούμε ότι έκανε λάθος;

Η ώρα του φαγητού είναι καλή ευκαιρία για εκπαίδευση

Σκύλε, φέρε πίσω την μπάλα!

3 πολύτιμες συμβουλές ώστε το κουτάβι μας να γίνει «Σούπερ Σκύλος» όταν μεγαλώσει

Το μποξεράκι μας περνάει δύσκολη εφηβεία

Πώς θα μάθουμε στο κουτάβι μας να παίζει χωρίς να μας δαγκώνει;

Πώς να μάθω στο κουτάβι μου να πηγαίνει «τουαλέτα»;

Γιατί το σκάει;

Η συµβίωση με το κουτάβι μας θέλει τρόπο. Ξεκινήστε νωρίς και ξεκινήστε σωστά.

 1 Σχολιο

  1. κωστας says:

    Εχω ένα μαλτεζακι 3 μηνών και λερώνει στα χαλιά και όχι στην πάνα που του έχω
    στην τουαλέτα. Τι πρέπει να κάνω για να του μάθω να λέρώνει στην πάνα

Σχολιαστε