Χρησιμοποιούν οι γάτες σήματα ηρεμίας;

Από την εκπαιδεύτρια Jean Glover

shutterstock_62827588 www

Η έρευνα για τις γάτες και τα δικά τους σήματα ηρεμίας είναι περιορισμένη, ίσως γιατί δεν τα χρειάζονται όσο οι σκύλοι. Επειδή δεν είναι αγελαία ζώα και δεν κυνηγούν ομαδικά, οι γάτες δεν έχουν λόγο να κάνουν χρήση μιας τόσο εξελιγμένης γλώσσας ηρεμίας, απλούστατα γιατί δεν είναι αναγκαίο να διατηρήσουν τις ισορροπίες σε μια ομαδική ζωή. Με εξαίρεση την ανάγκη να αποφύγουν μάχες, προκειμένου να μείνουν ακέραιες, δεν έχουν κανέναν άλλο λόγο να επιδιώκουν την «ηρεμία» των άλλων γατιών.

Παρ’ όλα αυτά, οι γάτες κουνούν την ουρά, τα μάτια, τα αυτιά τους προκειμένου να αναδείξουν την ψυχική τους κατάσταση. Η έμφαση εδώ, όπως θα περίμενε κανείς, αφορά περισσότερο τις ίδιες παρά τον παρατηρητή. Τις περισσότερες φορές τα σήματα είναι προειδοποιητικά, του τύπου «κράτα αποστάσεις». Ένα γρήγορο κούνημα ή κρέμασμα της ουράς, αυτιά λυγισμένα προς τα πίσω, καμπούριασμα ράχης, όλα είναι ενδείξεις ότι η γάτα νευρίασε και πιθανόν να επιτεθεί. Ακόμα και τα σήματα που χρησιμοποιούν για να μας πείσουν να τις χαϊδέψουμε ενισχύουν τη θεωρία ότι υπάρχει αρκετό ποσοστό εγωκεντρισμού στον τρόπο με τον οποίο οι γάτες επικοινωνούν με τους ανθρώπους τους ή με τις άλλες γάτες του σπιτιού.

Η συρρίκνωση του κορμιού και το έρπειν είναι συνηθισμένες συμπεριφορές γατιών που αποφασίζουν να διασχίσουν την επικράτεια μιας άλλης γάτας.

Από όλα τα σήματα που στέλνουν οι γάτες ένα πράγματι έχει ηρεμιστικό στόχο: το ίδιο αργό ανοιγοκλείσιμο των ματιών που οι σκύλοι συνήθως χρησιμοποιούν, συχνά μάλιστα σε συνδυασμό με την αποστροφή του κεφαλιού. Ακόμα και τα μεγάλα αιλουροειδή στα ζωολογικά πάρκα το αναγνωρίζουν και ανταποκρίνονται σε αυτό.

Όσο για κάποιες γάτες που μεγαλώνουν κοντά σε σκύλους, όπως οι δικές μου, έχουν μάθει και δανείζονται σήματα από τη σκυλίσια γλώσσα ηρεμίας -χασμουρητό, γλείψιμο της μουσούδας, πάγωμα σώματος-, κάπως σαν να έμαθαν εμπειρικά μια ξένη γλώσσα.

διαφήμιση

 

Διαβάστε επίσης

Πώς σας ζητούν οι σκύλοι να ηρεμήσετε;

Γιατί οι σκύλοι (και οι γάτες) πίνουν από την τουαλέτα;

Γιατί η γάτα μου πατάει το πληκτρολόγιο;

Το γατί γκρινιάζει από τις 5 το πρωί για να φάει. Πώς θα σταματήσει;

 



Σχολιαστε