Όταν ο σκύλος γνώρισε τη γάτα

Από τον εκπαιδευτή Θοδωρή Τριάντη

H έχθρα μεταξύ των δύο καλύτερων φίλων του ανθρώπου είναι ένας μύθος. Με τη βοήθειά µας, τα δύο αυτά κατοικίδια μπορούν θαυμάσια να συµβιώσουν.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

«Σαν το σκύλο µε τη γάτα», έκφραση που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να τονίσουμε μια μεγάλη έχθρα. Έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα όπου σκύλοι συµβιώνουν µε γάτες, όπως έχουμε δει και πολλές φορές νεογέννητα γατιά να θηλάζουν από λεχώνες σκύλες. Ο μύθος του αιώνιου µίσους οφείλεται κυρίως στο ότι τα σκυλιά ξεκινούν να κυνηγούν τις γάτες για παιχνίδι ή γιατί έχουν το ένστικτο του κυνηγού, οι γάτες αντιδρούν και έχουμε τα γνωστά αποτελέσματα. Η συµβίωση μεταξύ τους εξαρτάται από τον κατάλληλο χειρισμό και, τις περισσότερες φορές, είναι επιτυχής.

Ζήτηµα χαρακτήρα

Μεγάλη σημασία έχει ο χαρακτήρας του κάθε ζώου, του οικοδεσπότη -εκείνου, δηλαδή, που βρίσκεται ήδη στο σπίτι- και του νεοφερµένου. Αν το ζώο-οικοδεσπότης είναι φιλικό και του αρέσει το παιχνίδι και η συντροφιά, η συµβίωση είναι εύκολη και ευχάριστη· αν το νεοφερμένο είναι θαρραλέο, φιλικό και προσαρμόσιμο (ειδικά όταν πρόκειται για γάτα), τόσο το καλύτερο, καθώς η συµβίωση ξεκινά πιο εύκολα και εξελίσσεται.

Νεαρά ζώα

Αν η γάτα είναι μέχρι 8 εβδομάδων και ο σκύλος μέχρι περίπου 12 εβδομάδων, μπορούμε να τα βάλουμε από την πρώτη στιγμή μαζί. Στην αρχή θα πέσουν μερικές γατοκαρπαζιές, κάτι δαγκωµατάκια από το σκύλο και κάμποσα κυνηγητά. Σε λίγες μέρες θα τα βρουν, θα κρατήσουν τα παραπάνω ως τρόπο επικοινωνίας και παιχνίδι και θα πάνε όλα μια χαρά.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Μεγάλος σκύλος, μικρό γατί

Βασιζόμαστε στο γεγονός ότι τα μικρά γατιά κολλάνε εύκολα στα ενήλικα σκυλιά, νιώθουν κοντά τους ασφαλή και βρίσκουν μια νέα «οικογένεια». Μερικές φορές, βέβαια, είναι ενοχλητικά µε τα παιχνίδια τους και δοκιμάζουν τα όρια της υπομονής του σκύλου. Ο σκύλος, όταν δεν αντέχει άλλο, το δείχνει µε γάβγισμα ή γρύλισµα ή απλώς αλλάζοντας θέση και πηγαίνοντας κάπου όπου δεν θα τον ενοχλεί το γατί. Τα πράγματα είναι ευκολότερα στην περίπτωση που ο σκύλος εκδηλώνει τον ενθουσιασμό του βλέποντας τη γάτα -γαβγίζοντας, τρέχοντας πάνω-κάτω ή χοροπηδώντας- και όταν υπακούει σε βασικές εντολές, ώστε να μπορείτε να τον ελέγχετε, ακόμα και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λουρί για τις πρώτες επαφές.

Μεγάλη γάτα, μικρό σκυλί

Μια ενήλικη γάτα µε ένα κουτάβι ήρεµο δεν θα έχει πρόβλημα όσο αυτό δεν την ενοχλεί. Αν το κουτάβι είναι υπερκινητικό, ζωηρό και έχει µόνιµα όρεξη για παιχνίδι και σκανταλιές, μην περιμένετε τη γάτα να δεχτεί εύκολα τον μικρό δαίμονα. ∆ώστε της την ευκαιρία να ξεφεύγει και να πλησιάζει µε δική της πρωτοβουλία.

Τρόποι γνωριμίας

∆εν πρέπει να ξεχνάµε ότι ένας βασικός τρόπος επικοινωνίας κάθε σκύλου, ιδιαίτερα όσο ακόμα είναι κουτάβι, είναι το δάγκωμα Προσέχουμε, λοιπόν, να µη δαγκώσει δυνατά, πάνω στον ενθουσιασμό του, και τρομάξει τη γάτα. Αν είναι τόσο ενθουσιασμένος από τη γνωριμία, που δεν τον ελέγχετε µε εντολές ή δεν μπορείτε να τον ηρεμήσετε µε χάδια, ίσως χρειαστεί, τις πρώτες μέρες, να χρησιμοποιήσετε φίμωτρο, το οποίο θα πρέπει ήδη να έχει μάθει να το δέχεται. Με αυτόν τον τρόπο, του δίνετε τη δυνατότητα να ανακαλύψει και άλλους τρόπους παιχνιδιού εκτός από το δάγκωμα, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει και η γάτα να νιώθει ασφαλής.
Ένας άλλος τρόπος γνωριμίας, κρατώντας τη γάτα μακριά από τα δόντια του, είναι να την έχετε στην αγκαλιά σας μέχρι να αποδεχτούν ο ένας την παρουσία του άλλου και να μην τους κάνει πλέον εντύπωση. Ο τρόπος της προσέγγισης µε την αγκαλιά μπορεί να γίνει και µε τις ενήλικες γάτες. Προσοχή, όµως, γιατί ορισμένες, αν τους φέρεις άλλο ζώο στο σπίτι τους, γίνονται επιθετικές. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε φωνές και εξασκηθείτε στο σημάδι µε ένα νεροπίστολο – για να διορθώνετε από μακριά ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
Αν έχουμε κλουβί μεταφοράς (kennel) και ο σκύλος µας το έχει συνηθίσει, μπορούμε να βάλουμε το κλουβί μέσα στο σπίτι και το σκύλο μέσα στο κλουβί, και να αφήσουμε τη γάτα να πλησιάζει και να μυρίζονται εκ του ασφαλούς. Το ίδιο πάλι μπορεί να γίνει αν δέσουµε κάπου το σκύλο µας και αφήσουμε τη γάτα να πλησιάζει κατά βούληση.

Έξοδος κινδύνου

Να θυμάστε ότι η γάτα θα πρέπει να έχει πάντα δρόμο διαφυγής, ώστε να νιώθει ασφαλής. Αν χρειαστεί να φύγει, συνήθως θα τρέξει προς τα πίσω, πηδώντας προς τα πάνω, ώστε να προσεγγίσει ένα σημείο ψηλά, όπου δεν θα έχει πρόσβαση ο σκύλος. Για να διευκολύνετε τη φυγή, μπορείτε να βάλετε ένα εμπόδιο στην πόρτα του δωματίου γνωριμίας, έτσι ώστε η γάτα να μπορεί να το πηδήσει, αλλά ο σκύλος να μην μπορεί να ακολουθήσει. Αυτό μπορεί να είναι από ένα κομμάτι ξύλο μέχρι ένα πορτάκι ασφαλείας για παιδιά.

διαφήμιση

∆εν έχω όρεξη…

Αν η ενήλικη γάτα είναι επιθετική ή δεν δείχνει καµία διάθεση για παρέα µε το σκύλο, μην πιέζετε την κατάσταση. Όταν απουσιάζετε, φροντίστε να είναι πάντα σε ξεχωριστούς χώρους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να μυρίζονται κάτω από την πόρτα και µε τον καιρό ίσως να τα βρουν. ∆εν πρέπει να µας πιάνει το πείσμα οπωσδήποτε να γίνουν κολλητοί και να παίζουν μαζί. Μπορούν απλώς να ανέχονται ο ένας τον άλλον, συµβιώνοντας στον ίδιο χώρο, χωρίς να ενοχλούν, όπως άλλωστε ούτε και εσείς είστε υποχρεωμένοι να είστε κολλητοί µε όσους συνεργάζεστε.

 

Μερικές σημαντικές λεπτομέρειες

  • Η τροφή της γάτας πρέπει να βρίσκεται σε σημείο όπου να μην μπορεί να φτάσει ο σκύλος, γιατί σίγουρα θα επιχειρήσει να τη φάει (την τροφή). Το ίδιο ισχύει και για την άµµο, που του προσφέρει ένα ενδιαφέρον πεδίο σκανταλιάς.
  • Όποιο από τα ζώα κι αν είναι το νεοφερμένο, προσέξτε τον πρώτο καιρό μην του δώσετε προνόµια τα οποία δεν είχε το ζώο-οικοδεσπότης, γιατί η ζήλια μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, οδηγώντας ακόμα και σε έχθρα διαρκείας. Είναι απλό το σκεπτικό του οικοδεσπότη: «∆εν φτάνει που το μαζέψαμε στο σπίτι µας, το ταΐζουμε, το ποτίζουμε, ασχολούμαστε και όλη μέρα μαζί του, αλλά να το κοιμίζουμε και στο κρεβάτι µας;».
  • Τέλος, αν ο σκύλος σας είναι και επιθετικός µε τις γάτες, και ενήλικος, μην του πάρετε γάτα µε τη λογική ότι έτσι θα τις συνηθίσει όλες. Το σίγουρο είναι ότι, αν του πάρετε ένα μικρό γατί, θα μάθει να τα πηγαίνει καλά µε το δικό σας, αλλά η σχέση του µε όλα τα άλλα γατιά θα παραμείνει όπως πριν.

 

Διαβάστε επίσης

Ψάχνετε τετράποδο σύντροφο; Επιλέξτε από το σωματείο της περιοχής σας.

Mια γάτα για τη γάτα μας

Πώς να διαλέξω σκύλο για το σκύλο μου;

 



Σχολιαστε