Δεύτερος σκύλος στο σπίτι;

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

shutterstock_105407708 www

Ερώτηση: «Ο σκύλος μου είναι Γερμανικός Ποιμενικός, ηλικίας 9 μηνών. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, λοιπόν, επειδή αγαπώ πολύ τα σκυλιά, αν γίνεται να αποκτήσω ένα ακόμη. Παίζει κάποιο ρόλο η φυλή, το φύλο ή η ηλικία;» – Παναγιώτα, 13 χρονών.

 

Απαντά η εκπαιδεύτρια Έφη Παπαδοπούλου:

Δύο σκύλοι ίσον διπλές ανάγκες, διπλά έξοδα, διπλές πιθανότητες για προβλήματα και κτηνιατρική φροντίδα. Θα χρειάζεται να αφιερώνεις τον διπλό χρόνο. Θα είναι πιο δύσκολες οι βόλτες, οι μετακινήσεις και οι διακοπές σας. Θα χρειαστείς, συνεπώς, τη βοήθεια της οικογένειάς σου.

Προτού αποφασίσεις, λοιπόν, σκέψου:

Φυλή: Θα πρέπει να επιλέξεις ένα σκύλο με παρόμοια επίπεδα δραστηριότητας, ώστε να μην ταλαιπωρεί ο ένας τον άλλον.

Φύλο: Να είναι αντίθετου φύλου, ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες αρμονικής συμβίωσης. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει, βέβαια, να στειρωθεί τουλάχιστον ο ένας.

Ηλικία: Παίρνοντας ένα κουτάβι θα χρειαστεί να ξαναπεράσετε τα προβλήματα της μικρής ηλικίας, αλλά αυτό θα γίνει πιο εύκολα αποδεκτό από τον μεγαλύτερο σκύλο, ο οποίος θα είναι πιο ανεκτικός μαζί του στο ξεκίνημα.

Προσοχή, όμως, γιατί και ο σκύλος που ήδη έχεις είναι ακόμη μικρός, μαθαίνει, εξελίσσεται. Αν είναι και ανεκπαίδευτος, θα καταλήξεις να έχεις δύο άτακτα σκυλιά. Καλύτερα να περιμένεις να ενηλικιωθεί, να έχει ξεπεράσει τα ξεσπάσματα της εφηβείας και να έχει προσαρμοστεί στους κανόνες και στον τρόπο ζωής της οικογένειας. Τότε η απόκτηση ενός νέου σκύλου θα σας είναι πολύ πιο εύκολη.

Κοινωνικότητα: Λάβε υπόψη σου πώς συμπεριφέρεται ο σκύλος σου γενικά με άλλα σκυλιά, για να σχηματίσεις εικόνα τού πόσο δεκτικός θα είναι με το νέο ζώο στο σπίτι. Το ένα ενδεχόμενο είναι να αποδεχτεί με χαρά την παρέα του, να έχει κάποιον να παίζει και να εκτονώνεται όταν εσείς δεν προλαβαίνετε να τον βγάλετε βόλτα, και να μη νιώθει μοναξιά όταν εσείς λείπετε. Το άλλο, όμως, ενδεχόμενο είναι να μην του αρέσει και να θεωρήσει ότι έχει έναν εισβολέα στο χώρο του, με τον οποίο θα πρέπει να μοιράζεται το σπίτι του, τα παιχνίδια του, εσάς ή ακόμα και το κόκαλό του!  Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να αντιδράσει αρνητικά και να αρχίσει να μαρκάρει το χώρο σας.

διαφήμιση

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  Πώς να διαλέξω σκύλο για το σκύλο μου; Και πώς θα συμπαθηθούν;

 

Διαβάστε επίσης

Πότε δύο σκυλιά είναι καλύτερα από ένα;

Υιοθετώντας ενήλικο σκύλο

Ποιο ημίαιμο μας ταιριάζει;

Aπό πού είναι καλύτερα να πάρει κανείς σκυλάκι; Από φιλοζωική ή από pet shop;

Ψάχνετε τετράποδο σύντροφο; Επιλέξτε από το σωματείο της περιοχής σας.

Mια γάτα για τη γάτα μας

 Σχολιαστε