Βελτίωσε τον ύπνο σου ανεβάζοντας το σκύλο στο κρεβάτι σου!

Επιμέλεια: Κλέα Μοριανού

Αν ψάχνατε μια δικαιολογία που αφήνετε το σκύλο να ανεβαίνει στο κρεβάτι, τώρα την έχετε, ειδικά αν είστε γένους θηλυκού!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι γυναίκες έχουν καλύτερο ύπνο, με ένα σκύλο στο πλευρό τους από ότι με έναν άντρα! Άρα, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να ντρέπεστε για αυτή σας τη συνήθεια. Αντίθετα μάλιστα· φαίνεται ότι τόσο καιρό γνωρίζατε πολύ καλά τι κάνατε: χρησιμοποιούσατε το σκύλο σας ως φάρμακο για την καταπολέμηση την αϋπνίας (για την οποία, ίσως εν μέρει, ευθυνόταν το αγόρι σας;).

 

Τι έδειξε η έρευνα;

Η έρευνα διεξήχθη από το Canisius College, στο Buffalo των ΗΠΑ. Συλλέχθηκαν στοιχεία από 962 γυναίκες, το 55% των οποίων μοιράζονταν το κρεβάτι τους με τουλάχιστον έναν σκύλο, το 31% είχε για παρέα γάτα, ενώ το 57% μοιράζονταν το κρεβάτι τους με ανθρώπινο σύντροφο.

Προηγούμενη έρευνα είχε αποφανθεί ότι «το να κοιμάσαι με άνθρωπο στο πλευρό σου έχει και θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο» και κατέληγε ότι «λίγα γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις που έχουν τα κατοικίδια ζώα στην ποιότητα του ύπνου μας».

Αυτό θέλησαν να εξετάσουν οι ερευνητές από το Canisius College αλλά είναι άγνωστο γιατί αποφάσισαν να ασχοληθούν μόνο με το γυναικείο ύπνο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι σκύλοι που κοιμούνται στο κρεβάτι μαζί με την κηδεμόνα τους, διαταράσσουν λιγότερο τον ύπνο της ενώ ταυτόχρονα η παρουσία τους συνδέεται με ισχυρότερα αισθήματα άνεσης και ασφάλειας σε σύγκριση με την παρουσία ανθρώπινου συντρόφου. Επίσης παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες κηδεμόνες σκύλων κοιμούνται νωρίτερα και ξυπνούν νωρίτερα από τις γυναίκες που έχουν γάτες στο σπίτι.

διαφήμιση

Όσο για τις γάτες που μοιράζονταν το κρεβάτι με τις γυναίκες τις έρευνας,  αποδείχτηκαν εξίσου αποδιοργανωτικές με τους ανθρώπινους συντρόφους.  Ταυτόχρονα, η παρουσία τους στο κρεβάτι συνδέθηκε με ασθενέστερα συναισθήματα άνεσης και ασφάλειας από ότι τόσο η ανθρώπινη όσο και η σκυλίσια συντροφιά.

Τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με μελέτη που διεξήγε η Mayo Clinic  το 2015, αξιολογώντας τον ύπνο ανθρώπων και σκύλων που καταλαμβάνουν την ίδια κρεβατοκάμαρα. Σκοπός της έρευνας της Mayo Clinic ήταν να εξακριβώσει αν αυτή η ρύθμιση ήταν ευνοϊκή για τον ύπνο. Και πράγματι, το 2015 είχε διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι με ένα μόνο σκύλο στην κρεβατοκάμαρά τους διατηρούσαν καλή απόδοση στον ύπνο, αλλά ότι η θέση του σκύλου πάνω σε σχέση με δίπλα στο κρεβάτι έκανε τη διαφορά.

 

Και τώρα τι κάνουμε;

Το αποτέλεσμα της νέας έρευνας είναι άκρως αποκαλυπτικό, αλλά είναι νωρίς για να πάρουμε βαρυσήμαντες αποφάσεις ως προς τον ποιον αφήνουμε να κοιμάται στο κρεβάτι μας και ποιον όχι. Άλλωστε, ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί γιατί οι γυναίκες που κοιμούνται με ένα σκύλο στο κρεβάτι τους αναφέρουν καλύτερη ποιότητα ύπνου; Μια πιθανότητα είναι ότι η ύπαρξη σκύλου στο σπίτι συνδέεται με αυστηρή ρουτίνα, η οποία βοηθά τις γυναίκες που συμμετέχουν στην έρευνα να τηρούν συγκεκριμένη ρουτίνα και στο πρόγραμμα ύπνου τους. Επίσης, ίσως οι μεγάλες εξουθενωτικές βόλτες του αγαπημένου τους τετράποδου να τις κουράζουν σωματικά και να πέφτουν ξερές για ύπνο.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας αφορούν τον τρόπο που εμείς οι ίδιες αντιλαμβανόμαστε τον ύπνο μας με ή χωρίς παρέα. Θα πρέπει να γίνουν νέες έρευνες για να καθοριστεί αν οι αντιλήψεις των κηδεμόνων ζώων συντροφιάς σχετικά με τις επιπτώσεις της παρουσίας των ζώων τους στον ύπνο ευθυγραμμίζονται με αντικειμενικά κριτήρια ποιότητας ύπνου.

Θέλουμε, φυσικά, να ακούσουμε και τη δική σας γνώμη για το θέμα του ύπνου μαζί με το σκύλο ή τη γάτα σας. Και μη ντρέπεστε να το παραδεχτείτε ότι συμβαίνει, καθώς δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα, το 42% των κηδεμόνων σκύλων (ανεξαρτήτως φύλου) στις ΗΠΑ επιτρέπουν στον σκύλο τους να κοιμάται στο κρεβάτι, μαζί τους το βράδυ.

Κρίνοντας από το πόσο απασχολεί τους επιστήμονες αυτή η συνήθεια καθώς και από το γεγονός ότι η τάση είναι αυξητική, κάτι πρέπει να έχει η παρουσία των τετράποδων που μας κάνει να θέλουμε να μοιραζόμαστε το κρεβάτι μας μαζί τους. Εσείς τι λέτε;

 

Σχολιαστε