Υπάρχουν κροτοφοβικές γάτες;

Από τη σύμβουλο συµπεριφοράς Marilyn Peters

Οι γάτες από τη φύση τους, δείχνουν το φόβο τους με μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι ένας σκύλος.

shutterstock_88216963 www

Υπάρχουν γάτες οι οποίες, με το που θα πέσει κάτι ασήμαντο δίπλα τους, θα τιναχτούν στον αέρα και θα τρέξουν πανικόβλητες. Οι αιτίες για την ανάπτυξη της κροτοφοβίας στις γάτες είναι ίδιες όπως και για το σκύλο. Πέρα από τη γενετική βάση, κυρίαρχη αιτία για μια καθαρόαιμη γάτα είναι η έλλειψη κοινωνικοποίησης, εφόσον έχει εκτραφεί σε ήσυχο περιβάλλον. Παρότι οι αδέσποτες γάτες είναι γενικά πολύ πιο καχύποπτες, οι πιθανότητες να πάσχουν από κροτοφοβία είναι μικρότερες. Ο λόγος είναι ότι μια αδέσποτη γάτα είναι εκτεθειμένη στους θορύβους του δρόμου από τη στιγμή που θα γεννηθεί και τους έχει συνηθίσει – εκτός αν έχει υποστεί κακοποίηση ή άσχημες εμπειρίες, οι οποίες την κάνουν να φοβάται ακόμη και τη σκιά της.

 

Τι σημαίνει φόβος για τη γάτα;

Ο φόβος παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή μιας γάτας και τον αντιμετωπίζει διαφορετικά από ό,τι θα έκανε ένας σκύλος. Οι γάτες είναι, από τη φύση τους, μοναχικοί κυνηγοί και συνεπώς πιο ανεξάρτητες, μολονότι μπορεί να ζουν σε ομάδες. Δεν διαμορφώνουν αγέλες οι οποίες θα τις υποστηρίξουν αν υπάρξει ανάγκη. Οι πιο χαρακτηριστικές συμπεριφορές τους είναι η καχυποψία, η ετοιμότητα και η περιέργεια.

διαφήμιση

Οι γάτες από τη φύση τους, λοιπόν, είναι πιο φοβιτσιάρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν περισσότερες φοβίες, απλώς ότι δείχνουν το φόβο τους με μεγαλύτερη ευκολία από ό,τι ένας σκύλος. Και έχουν εφεύρει τρόπους αντιμετώπισης του φόβου τους, έτσι ώστε να μη φτάνει στο επίπεδο της φοβίας. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει κρυψώνα. Οταν μια γάτα φοβηθεί από έναν κρότο, το πρώτο που θα κάνει είναι να τρέξει να κρυφτεί σε κάποιο ήσυχο σημείο. Σε λίγο θα βγει και πάλι έξω από την κρυψώνα της ήρεμη και χαλαρή, διότι με αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισε το φόβο της. Εάν μια γάτα δεν έχει την ευκαιρία να κρυφτεί, όπως συμβαίνει στα κλουβιά των pet shops, τότε οι πιθανότητες να αναπτύξει φοβίες και αυξημένα επίπεδα άγχους είναι πολύ μεγαλύτερες. Η γάτα πρέπει να έχει κρυψώνες, όπου κι αν βρίσκεται.

 Σχολιαστε