Νέο ζωάκι στο σπίτι; Προλάβετε τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα.

Από την κτηνίατρο Φέη Ζερβουδάκη

Μάθε, εγκαίρως, ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες ατυχημάτων και πώς να τα προλάβεις. Ακόμα κι αν νιώθεις ότι ξέρεις από το προηγούμενο κουτάβι ή γατάκι, το νέο μπορεί να είναι πιο ατίθασο, σκανδαλιάρικο ή ριψοκίνδυνο.

shutterstock_157816721 www

Τα κατοικίδιά μας είναι ζωηρά, παιχνιδιάρικα, περίεργα και λιχούδικα, γι’ αυτό και στο σπίτι μας, όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο, είναι εκτεθειμένα σε ένα σωρό κινδύνους.

Για τους ανθρώπους, η πλειονότητα των ατυχημάτων συμβαίνει στο σπίτι και, φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τα κατοικίδια. Δεν φταίει μόνο το ότι τα κουταβάκια ή τα γατάκια μας είναι δραστήρια, γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν αίσθηση κινδύνου. Φταίει και το ότι εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε ότι στο σπίτι και στην αυλή μας είναι εκτεθειμένα σε συνθήκες, αντικείμενα και ουσίες που απειλούν την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα. Με πρώτη και σημαντικότερη φροντίδα να είναι η διαμόρφωση του χώρου όπου ζουν, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να προστατεύσουμε τους φίλους μας.

 

sindetiras

Μικροαντικείμενα

  • Τα κουτάβια μπορούν να καταπιούν οτιδήποτε χωράει στο στόμα τους: μικρά παιχνίδια, στολίδια, τεμάχια ξύλου ή πλαστικού, κόκαλα, κάλτσες, εσώρουχα, κομμάτια από παπλώματα ή χαλιά, κοσμήματα κ.ά. Συνεπώς, δεν τα αφήνουμε ποτέ εκτεθειμένα. Διαφορετικά, περιορίζουμε το κουτάβι.
  • Στις γάτες αρέσει να παίζουν με κορδόνια, χαρτιά, κλωστές ή ακόμα και με κλωστές περασμένες σε βελόνες, τις οποίες μπορεί κατά λάθος να καταπιούν.
  • Ο κάδος απορριμμάτων περιέχει «ενδιαφέρουσες» και προκλητικές μυρωδιές, αλλά ταυτόχρονα κρύβει και επικίνδυνα αντικείμενα και τοξικές ουσίες. Πρέπει να είναι ερμητικά κλειστός ή εκτός των χώρων όπου κινείται το ζωάκι μας.
  • Προσοχή στα παιχνίδια του. Όπως και στα παιδιά, δεν δίνουμε αντικείμενα τα οποία μπορεί να κόψει σε μικρά τεμάχια.
  • Το ζωάκι μας μπορεί να παγιδευτεί στις πλαστικές σακούλες και να πάθει ασφυξία ή να κρεμαστεί. Για τον ίδιο λόγο, το περιλαίμιο στη γάτα πρέπει να είναι ελαστικό ή να ανοίγει εύκολα εάν πιαστεί σε κάποιο σύρμα ή κλαδί.

 

fire

Τοξικές ουσίες

  • Μην αφήνετε χάπια και άλλα φάρμακα πάνω σε πάγκους ή εκτεθειμένα στο σπίτι. Η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα φάρμακα για το θυρεοειδή, καθώς και κάποια συμπληρώματα διατροφής, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα εάν καταναλωθούν.
  • Για κάποιο λόγο, τα κουτάβια έλκονται από το αντιψυκτικό υγρό καθώς και πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης (απορρυπαντικά, παρασιτοκτόνα, ποντικοφάρμακα, καλλυντικά) και σπεύδουν να τα δοκιμάσουν. Μαζί με το «μακριά από παιδιά», η συσκευασία τους θα έπρεπε να γράφει και «μακριά από κατοικίδια».
  • Πριν επιτρέψουμε στο σκύλο ή στη γάτα μας να βγει στον κήπο ή στη βεράντα, πρέπει να απομακρύνουμε τυχόν τοξικά φυτά (όπως ορτανσία, κισσό, γιούκα, φτέρη και πολλά άλλα). Θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους αν τα καταπιούν.
  • Όσον αφορά τα τρόφιμα, επειδή μπορούμε να τα τρώμε εμείς, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να τα φάει και ο τετράποδος φίλος μας. Ενδεικτικά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σταφύλι, οι σταφίδες, η σοκολάτα, το τσάι, το αβοκάντο, το αλκοόλ, αλλά και οι αλλοιωμένες τροφές, μπορούν να του προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

 

plug

Ηλεκτρικές συσκευές και θερμαντικές πηγές

  • Το ηλεκτρικό σίδερο, οι εστίες της κουζίνας και τα σκεύη με το φαγητό που προετοιμάζεται πάνω σε αυτές, οι σόμπες, το τζάκι και τα αναμμένα κεριά μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στα ανυποψίαστα κατοικίδιά μας. Κρατήστε τα μακριά.
  • Προσοχή στα καλώδια. Τα κουτάβια, επειδή μασούν τα πάντα, τα βρίσκουν πολύ ενδιαφέροντα και μπορεί να πάθουν ηλεκτροπληξία.
  • Δεν είναι σπάνιο μικρόσωμα κατοικίδια να τρυπώνουν μέσα σε ηλεκτρικές συσκευές, όπως το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων, ο φούρνος ή ο καταψύκτης, και να παγιδεύονται σε αυτές. Να ελέγχετε πάντα το πλυντήριο πριν το κλείσετε, καθώς είναι πιθανόν η γάτα σας να κούρνιασε μέσα στα άπλυτα σεντόνια όπου την προσείλκυσε μια μυρωδιά σας.

 

trashcan

«Παγίδες» μέσα και έξω από το σπίτι

  • Μεγάλα δοχεία με νερό, με πετρέλαιο ή με ασβέστη, καθώς και οι πισίνες, δεν πρέπει να αφήνονται ακάλυπτα. Το ζωάκι μας κινδυνεύει να πέσει μέσα. Ασφαλισμένα πρέπει να είναι επίσης τυχόν διάκενα σε κάγκελα και παράθυρα: ένας απότομος θόρυβος αρκεί για να τρομάξει, να χάσει την ισορροπία του και να πέσει.
  • Μικρόσωμα σκυλάκια κινδυνεύουν από πτώσεις από έπιπλα και, γενικά, επιφάνειες ψηλά τοποθετημένες.
  • Μεγάλη προσοχή στον τρόπο που κλείνουμε πόρτες και μπαλκονόπορτες, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τραυματίσουμε το ζωάκι μας εάν αυτό μας ακολουθεί και βρίσκεται ακριβώς πίσω μας. Για τον ίδιο λόγο, στερεώνουμε πάντα τις πόρτες του σπιτιού που υπάρχει η πιθανότητα να κλείσουν απότομα από ρεύματα αέρα.
  • Αν υπάρχει κάποιο σπιτάκι ή κλουβί στο οποίο το κατοικίδιό μας περνάει μεγάλο μέρος της ημέρας, πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να βρίσκεται σε σημείο που του προσφέρει σκιά και δροσιά το καλοκαίρι, καθώς και προστασία από τη βροχή και το κρύο το χειμώνα.

 

dogpull

διαφήμιση

Χειρισμοί

  • Είναι πολύ σημαντικό να συμπεριφερόμαστε προς το κατοικίδιό μας με προσοχή και ευαισθησία.
  • Ένα μικρόσωμο σκυλάκι είναι δυνατόν να τραυματιστεί άσχημα αν ξαφνιαστεί και πέσει από την αγκαλιά μας, ενώ καθόλου σπάνιο δεν είναι να πατήσουμε το σκύλο ή τη γάτα μας όταν «μπλέκεται» στα πόδια μας το πρωί, που είμαστε αγουροξυπνημένοι και πηγαίνουμε για να το ταΐσουμε.
  • Πρέπει πάντοτε να επιβλέπουμε τα μικρά παιδιά, όταν βρίσκονται μαζί με κάποιο σκυλάκι ή γατάκι, και να τα μαθαίνουμε πώς να τους συμπεριφέρονται, για να μην ξεπερνούν τα όρια ανοχής τους, ώστε να είναι ασφαλή τόσο τα παιδιά όσο και το κατοικίδιό μας.

 

Σχετικά άρθρα

Το επικίνδυνο πασχαλινό τραπέζι και η «νόσος του Πάσχα»

Αποφεύγοντας τη θερμοπληξία

Μπορεί να φάει φρούτα;

Οι 7 κίνδυνοι των διακοπών

Διακοπές με τη γάτα; 10 συμβουλές για την ασφάλειά της

Παρουσίασε γαστρεντερικά προβλήματα -έμετο ή διάρροια- και δεν βρίσκω τον κτηνίατρο.

Όταν οι κρότοι και τα μπουμπουνητά προκαλούν πανικό στο σκύλο μας

Ακίνδυνη καθαριότητα

Δυσκολεύεται να μείνει μόνος στο σπίτι;

Πώς δεν θα χαλάει τον κόσμο όταν φεύγετε;

Δεν μασουλάω πια έπιπλα ούτε παντόφλες, κι ας είμαι ακόμα κουτάβι!

Πώς θα αγαπήσει ο σκύλος μας το crate (μεταλλικό κλουβί);
kitten mandle



Σχολιαστε