Η προληπτική αντιπαρασιτική αγωγή στα κουτάβια και στα γατάκια

Από την κτηνίατρο Φέη Ζερβουδάκη

Η αντιπαρασιτική αγωγή ενός νεογέννητου ζώου διαφέρει από αυτή ενός ενήλικου σε συχνότητα αλλά και σε είδος σκευάσματος. Μην την αμελείτε και επιλέξτε την κατάλληλη για κάθε ηλικία.

Η σωστή αντιπαρασιτική αγωγή στα κουτάβια και στα γατάκια είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της φροντίδας τους, όχι μόνο για την υγεία τους αλλά και για τη δημόσια υγεία.

 

Τι είναι αντιπαρασιτική αγωγή;

Η χορήγηση τοπικά ή από το στόμα φαρμάκων τα οποία θανατώνουν ή αναστέλλουν την ανάπτυξη των παρασίτων. Συνήθως, στα ζώα συντροφιάς χορηγείται αντιπαρασιτική αγωγή για ενδοπαράσιτα, όπως οι ασκαρίδες, η ταινία και ο εχινόκοκκος, αλλά και για εξωπαράσιτα, όπως οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια.

 

Για τα ενδοπαράσιτα

Στα πολύ νεαρά ζωάκια η αντιπαρασιτική αγωγή για ενδοπαράσιτα γίνεται με τη χρήση ενός κατάλληλου σκευάσματος (συνήθως σε υγρή μορφή ή σε μορφή πάστας). Ξεκινάει στην ηλικία των δύο εβδομάδων και επαναλαμβάνεται κάθε 2 εβδομάδες, μέχρι και 15 ημέρες μετά τη διακοπή του θηλασμού. Μετά την ηλικία των 8 εβδομάδων, τα κουτάβια και τα γατάκια μπορούν ξεκινήσουν να λαμβάνουν αντιπαρασιτικά σκευάσματα ευρυτέρου φάσματος, συχνά σε μορφή χαπιού, και  ανάλογα με την περίπτωση, μπορούν να ξεκινήσουν να λαμβάνουν και προληπτική αγωγή για η διροφιλάρια, ένα παράσιτο που προσβάλλει την καρδιά και τα αγγεία.

Η αγωγή για ενδοπαράσιτα επαναλαμβάνεται μία φορά τον μήνα έως την ηλικία των 6 μηνών, και στη συνέχεια μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 3-4 μήνες ή ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες διαβίωσης του κατοικιδίου μας.

 

Για τα εξωπαράσιτα

Η αντιπαρασιτική αγωγή για εξωπαράσιτα στα κουτάβια και στα γατάκια συνήθως γίνεται μέσω ψεκασμού με ειδικό αντιπαρασιτικό σκεύασμα σε μορφή σπρέι. Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά σκευάσματα που μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια από τη δεύτερη ημέρα της ζωής του κατοικιδίου μας. Καλό θα είναι να μη βρέχουμε και να μη λούζουμε το ζωάκι μας για 48 ώρες πριν ή και μετά την εφαρμογή του σπρέι.

Η αντιπαρασιτική αγωγή  για εξωπαράσιτα επαναλαμβάνεται μία φορά τον μήνα ή ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνθήκες διαβίωσης του κατοικιδίου μας. Σε ζωάκια μεγαλύτερης ηλικίας, μπορούμε να χορηγήσουμε και  σκευάσματα σε μορφή αμπούλας ή χαπιού, τα οποία συχνά έχουν και ευρύτερη αντιπαρασιτική δράση.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η παραπάνω προληπτική αγωγή δεν καλύπτει όλα τα είδη των ενδοπαρασίτων ή εξωπαρασίτων που ενδέχεται να προσβάλουν τους μικρούς μας φίλους.  Εφόσον χρειαστεί, γίνονται ειδικές παρασιτολογικές εξετάσεις και χορηγείται συγκεκριμένη για κάθε περίπτωση αγωγή.

Κάθε ζωάκι έχει διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές ευαισθησίες. Συνεπώς, πριν χορηγήσουμε οποιαδήποτε αγωγή θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρό μας.

 

διαφήμιση

 

Διάβασε περισσότερα για παράσιτα και την καταπολέμησή τους:

Ψύλλοι, τσιμπούρια, ακάρεα, ψείρες, ταινίες ή άλλα παράσιτα; Ποτέ ξανά!

Υπάρχουν χάπια για τα εξωπαράσιτα;

Με τι κριτήρια να επιλέξω αντιπαρασιτική αμπούλα για το σκύλο και τη γάτα μου;

Τσιμπούρια, σκνίπες, ψύλλοι … Εσύ θα περιμένεις να τον τσιμπήσουν;

Πόσο ακίνδυνο είναι τελικά ένα τσιμπούρι;

Αφού το δέρμα του σκύλου δεν έχει πόρους, τότε πώς απορροφά την αμπούλα για τα παράσιτα;


ξενοδοχεία


Σχολιαστε