Συνταγή για τις τέλειες σπιτικές σκυλο-γατο-λιχουδιές

Από την Κλέα Μοριανού

Αυτή είναι η συνταγή που έκανε τη γάτα να ζυμώνει το σκύλο και αυτός υπέμενε στωικά...

Πρόκειται για μεζέδες τύπου jerkies (αφυδατωμένα προϊόντα κρέατος) με μεγάλη διάρκεια ζωής, κατάλληλους για σκύλους ΚΑΙ για γάτες, ακόμα και για ζώα που τρέφονται με BARF ή με τροφές grain free (χωρίς δημητριακά).

Με λάτρεψαν όλοι οι τετράποδοι στο πάρκο για  τις λιχουδιές μου. Ουρές περιμένουν υπομονετικά το κατιτίς τους και, μάλιστα, κάποιοι με ακολουθούν μέχρι το αυτοκίνητο, μπαίνουν μέσα και με κοιτάνε με νόημα: «Άντε, φέρε άλλο ένα μεζεδάκι!». Έγινα διάσημη…

Η μυρωδιά τους είναι ακατανίκητη και για εμάς, τους δίποδους, αλλά -πιστέψτε με- καλύτερα να αντισταθείτε. καθώς σε γεύση ανθρώπων (όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς, δηλαδή) δεν σκίζουν, λόγω της μεγάλης αφυδάτωσης που υπέστησαν (για να αυξήσουμε το χρόνο στο ράφι).

 

Γιατί αξίζει να τους φτιάξετε;

Αγόρασα συσκευασίες αφυδατωμένων σκυλομεζέδων των 30 γραμμαρίων προς 4 ευρώ, τα ζύγισα και ήταν… 24 γραμμάρια (οι ψαρομεζέδες μάλιστα ήταν από δέρμα ψαριού…). Με τα ίδια λεφτά φτιάχνετε μόνοι σας 6-10 φορές την ίδια ποσότητα από πραγματικό κρέας. Και γνωρίζετε από πού προέρχεται.

Θα χρειαστείτε:

  • Φούρνο με επιλογή «αέρα»
  • Κατάψυξη (προαιρετικά)
  • Στήθος κοτόπουλο (ή συκωτάκια πουλιών ή συκώτι μοσχαρίσιο ή ψαράκι ψιλό ή μπέικον ή…)
  • Ταψί (ένα ή περισσότερα)
  • Λαδόκολλα
  • Γυάλινα βάζα για την αποθήκευση

Προαιρετικά:

Για πιο θρεπτικά και λαχταριστά μεζεδάκια μπορείτε να προσθέσετε… κουρκούτι από:

  • Λιναρόσπορο τριμμένο ή χοντροκομμένο
  • Ταχίνι ή φυστικοβούτυρο (προσοχή, χωρίς προσθήκη ζάχαρης)

 

Βήμα 1

Βάλτε το στήθος κοτόπουλο (ή τα συκωτάκια πουλιών ή το συκώτι) για 30 περίπου λεπτά στην κατάψυξη. Αυτό θα διευκολύνει πολύ το κόψιμο σε στενές λωρίδες (το κρέας δεν θα λιώνει/διαλύεται και θα κόβεται ευκολότερα).

 

Βήμα 2

Κόψτε στενές λωρίδες πάχους περίπου 3 έως 5 χιλιοστά.

Το μήκος δεν είναι πρόβλημα. Αισθητικά μου αρέσει να είναι στενόμακροι οι μεζέδες μέσα στο βαζάκι και είναι πολύ εύκολο να σπάσουν στο μήκος που θέλετε αργότερα.

Τα συκωτάκια δεν τα κόβω σε λωρίδες. Τα βάζω λίγο στην κατάψυξη και μετά τα σκίζω στη μέση με μαχαίρι (και τα ανοίγω), για να μειώσω το πάχος και να χρειαστούν λιγότερη ώρα στο φούρνο. Τα ψαράκια δεν θέλουν κόψιμο αν είναι ψιλά.

Όταν το κρέας είναι υγρό (συκωτάκια ή ψαράκια) τα ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας για να τα στεγνώσουμε κάπως και να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος-στεγνώματος.


Βήμα 3 – Προαιρετικό για έξτρα νοστιμιά

Κάνει τους μεζέδες μας πιο νόστιμους, θρεπτικούς αλλά ταυτόχρονα πιο παχυντικούς και χρονοβόρους. Πιστέψτε με, δεν είναι απαραίτητο.

Σε ένα μπολ διαλύστε το φυστικοβούτυρο ή το ταχίνι (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) με λίγο νερό (τόσο όσο να επιτρέπει να ανακατέψετε εύκολα μέσα τις λιχουδιές αλλά να μη γίνει πολύ αραιό γιατί θα αυξήσει το χρόνο παραμονής στο φούρνο).

Ουσιαστικά έχετε φτιάξει ένα παχύρευστο μείγμα σαν κουρκούτι.

Σκοπός είναι το μείγμα να κολλάει επάνω στο κρέας αλλά όταν τη βγάλετε από το μείγμα να μην στάζει. Προσθέστε το μείγμα στο κρέας. Ρίξτε λιναρόσπορο και ανακατέψτε, φροντίζοντας να πάει το μείγμα παντού. Απλώστε στη λαδόκολλα.


 

Βήμα 4

Ετοιμάστε ταψιά απλώνοντας λαδόκολλα.

Απλώστε τις λιχουδιές τακτικά, όσο πιο κοντά τη μια στην άλλη, ώστε να χωρέσουν περισσότερες, φροντίζοντας όμως να μην ακουμπάνε μεταξύ τους.

διαφήμιση

Βήμα 5 – Αφυδάτωση

Βάλτε το φούρνο στον αέρα, σε θερμοκρασία 80-90 βαθμούς Κελσίου.

Βάλτε όλα τα ταψιά που ετοιμάσατε ταυτόχρονα στο φούρνο (Δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς ο αέρας κυκλοφορεί παντού).

Κάθε 20-30 λεπτά μπορείτε να αλλάζετε τη θέση των ταψιών, αν παρατηρήσετε διαφορετικό στάδιο ψησίματος μεταξύ τους.

Αφήστε στο φούρνο για 1.30-2 ώρες.

Βήμα 5 – Πότε θα είναι έτοιμοι οι μεζέδες;

Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν.

Θέλουμε τις λιχουδιές αφυδατωμένες και τραγανές για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο βάζο (3 μήνες εύκολα!). ‘Οταν θα βγουν από το φούρνο θα είναι ελαφρώς μαλακές. Πρέπει να κρυώσουν λίγο για να σκληρύνουν και να μπορείτε να καταλάβετε αν αφυδατώθηκαν αρκετά.

Αν δεν είναι αρκετά τραγανές, ξεκολλήστε από τη λαδόκολλα και αναποδογυρίστε τις. Μπορείτε πλέον να τις βάλετε σε ένα ταψί όλες μαζί. Ξαναβάλτε τις στο φούρνο, πάντα στον αέρα, στους 90 βαθμούς για άλλη 1 ώρα. Σβήστε, και αφήστε στο φούρνο ή έξω. Προσοχή μόνο, αν στο σπίτι υπάρχουν γάτες (ή ευέλικτος σκύλος με μεγάλο άλμα) ίσως έχετε τετράποδη έφοδο στον πάγκο της κουζίνας… Είπαμε, οι λιχουδιές αυτές αρέσουν πολύ!!!

Βήμα 6 – Αποθήκευση

Βάλτε τις λιχουδιές τακτικά σε βαζάκια. Αν τις έχετε αφυδατώσει επαρκώς αντέχουν τουλάχιστον 3 μήνες. Αλλά, μεταξύ μας, αποκλείεται να φτουρήσουν τόσο…

Συμβουλή: Επειδή σπάνε σχετικά εύκολα, (το ψαράκι τρίβεται) βολεύει τους μεζέδες της βόλτας ή της εκπαίδευσης να τους μεταφέρετε σε μικρά ταπεράκια αντί για σακουλάκι.

Πλεονέκτημα: Σπάνε πολύ εύκολα(!) σε μικρά μικρά κομμάτια, γεγονός που κάνει τα jerkies μας ιδανικά για εκπαίδευση με κλίκερ, καθώς ο σκύλος δεν προλαβαίνει να χορτάσει!

 

Περισσότερες συνταγές…

Σπιτικό υποαλλεργικό σαμπουάν για σκύλους & γάτες

Σπιτικό σπρέι για να διώχνουμε ψύλλους, σκνίπες & τσιμπούρια από τη γούνα των τετράποδων

Δροσερά, πανεύκολα και γευστικά σκυλο-cupcakes

Φτιάξε το ρούχο που θα κρατήσει το σκύλο ήρεμο την ώρα των βεγγαλικών, σε 3′!

Το παλιό μακό μπλουζάκι γίνεται σπίτι για το γατάκι σε 30″

Ούτε τρίχα χαμένη! 6 πρακτικές χρήσεις για τις τρίχες του σκύλου ή της γάτας σας που αξίζει να δοκιμάσετε

 

Περισσότερα κόλπα…

Γέρος σκύλος, νέα κόλπα; Γίνεται!

Μάθε στο σκύλο «κρυφτό» & «ψάξε βρες»

Σπιτικό Agility, εύκολα και οικονομικά!

Πότε, πώς και γιατί να χρησιμοποιήσω κλίκερ στην εκπαίδευση;

Αυτή είναι η συνταγή που έκανε τη γάτα να ζυμώνει το σκύλο και αυτός υπέμενε στωικά…:

 

 



1 Σχολιο

  1. Eleni Ntavea says:

    Εχω 2 σκυλια και τους βραζω μια 12αδα αυγα, τα αφηνω να κρυωσουν εντελως, τα διατηρω στο ψυγειο και τους δινω ενα αυγο ανα μερα. Μεχρι να τελειωσουν.
    Τους κανουν πολυ καλο και μαλιστα μαδανε λιγοτερο απο οτι πριν τους δωσω. Το αποτελεσμα εμφανιστηκε μετα απο 1,5 μηνα.
    Οπως βεβαια τους φτιαχνω και τραγανες λιχουδιες που μεσα εχουν αλευρι ολικης αλεσεως, ζωμο κοτοπουλου, μηλοξυδο και λαδακι και τα διατηρω στη καταψυξη μεχρι 1 μηνα. Τα βγαζω απλωμενα σε χαρτι απορροφητικο ολοκληρη νυχτα για να φυγει η υγρασια τους.
    Ειναι υγιεστατα και χαρουμένα.
    Αυτάάάά….!!!!

Σχολιαστε