Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου

Από τη Λουίζα Κροντήρη

Θέλετε να σωθεί το ζώο και να τιμωρηθεί ο ένοχος; Με τη βοήθεια της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (ΠΦΟ), σας παρουσιάζουμε έναν αναλυτικό οδηγό με όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

dog barelΒλέπετε το σκύλο του γείτονα μόνιμα δεμένο με μισό μέτρο αλυσίδα στο μπαλκόνι; Βρήκατε νεκρά γατάκια στα σκουπίδια; Είδατε τη γειτόνισσα να ρίχνει φόλα στο παρκάκι της γειτονιάς; Μπροστά στα μάτια σας κάποιος γνωστός στο χωριό πυροβόλησε ένα αδέσποτο; Η κακοποίηση των ζώων έχει πολλές μορφές και κάποιες από αυτές μπορεί να μη γίνονται αμέσως αντιληπτές, ενώ άλλες μπορεί απλώς να οφείλονται σε άγνοια.

Η μόνη λύση για να εξαλειφθούν τα περιστατικά κακοποίησης, βασανισμού και θανάτωσης ζώων είναι η δική μας άμεση παρέμβαση και καταγγελία. Με τη βοήθεια της κ. Σοφίας Τζονίκη, γενικής γραμματέως της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, σας παρουσιάζουμε έναν συνοπτικό πρακτικό οδηγό με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ανάλογα με την περίπτωση.

 

stop foles

1. Δηλητηρίαση με φόλες

Α) Αδέσποτα ζώα

 1. Μάθετε εάν δραστηριοποιείται φιλοζωική οργάνωση στην περιοχή και ενημερώστε την.
 2. Ειδοποιήστε τα (τοπικά) ΜΜΕ και κάντε ανάρτηση στο διαδίκτυο προκειμένου να αποφύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος ότι οι φόλες δεν είναι επιβλαβείς μόνο για τα αδέσποτα, αλλά ελλοχεύουν και τεράστιοι κίνδυνο κυρίως για τα μικρά παιδιά.
 3. Κάντε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα.

Τα όργανα της τάξης οφείλουν αμέσως:

 • Να προχωρήσουν σε έρευνα (ακόμη και στην περίπτωση καταγγελίας κατ’ αγνώστων) πριν διαβιβάσουν τη δικογραφία στην Εισαγγελία.
 • Να ενημερώσουν αμέσως τον δήμο και την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής, προκειμένου να παραληφθούν τα νεκρά ζώα για υγειονομική ταφή ή αποτέφρωση.
 • Να ζητήσουν τοξικολογική εξέταση, ώστε να εντοπιστεί το είδος της θανατηφόρου ουσίας και να περιληφθεί η έκθεση στο φάκελο της δικογραφίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Στις περιπτώσεις φόλας σε δημόσιους χώρους, είναι σημαντικό να ειδοποιείτε πάντα την αστυνομία και τον δήμο, γιατί είναι δική τους ευθύνη να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους πολίτες, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα μιας περιοχής.

Β) Ιδιόκτητο / ∆εσποζόμενο ζώο

 1. Κάντε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, έστω και κατ’ αγνώστου, ώστε να συνταχθεί δικογραφία.
 2. Μην αμελήσετε να μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρο για νεκροψία, προκειμένου να στείλει ιστούς για τοξικολογική ανάλυση. Τα ευρήματα αποτελούν πολύτιμα στοιχεία σε περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο.

 

2. Παθητική κακοποίηση* / παραμέληση ζώου από τον ιδιοκτήτη

 1. Τραβήξτε φωτογραφίες – βίντεο που να αποδεικνύουν την παραμέληση.
 2. Ενημερώστε την τοπική φιλοζωική οργάνωση.
 3. Κάντε καταγγελία στην Κτηνιατρική ∆ιεύθυνση της οικείας Περιφέρειας, αναφέροντας αναλυτικά και με σωστή ιεράρχηση τα όσα γνωρίζετε για την παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας και των υγειονομικών διατάξεων (ακαθαρσίες, έντονη δυσοσμία κ.λπ.). Μπορείτε να κάνετε την καταγγελία τηλεφωνικά ή με fax, φροντίστε, όμως, να ζητήσετε τον αριθμό πρωτοκόλλου. Ο αριθμός αυτός βεβαιώνει ότι καταγράφηκε το γεγονός και είναι απαραίτητος για κάθε μελλοντική επικοινωνία σχετικά με την καταγγελία, καθώς και για την παραλαβή του αντιγράφου της καταγγελίας σας.
 4. Ειδοποιήστε τη ∆ημοτική Αστυνομία (όπου υπάρχει) ή τον Δήμο. Οφείλουν να επισκεφτούν το χώρο, να κάνουν έκθεση αυτοψίας και να επιβάλουν διοικητικό πρόστιμο ανάλογα με την παράβαση.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αρχικά κάντε μια φιλική σύσταση στον ιδιοκτήτη. Μερικές φορές η παραμέληση είναι αποτέλεσμα άγνοιας. Ίσως είναι αποτέλεσμα και παροδικής δυσκολίας στη ζωή του. Ρωτήστε τον αν μπορείτε να τον βοηθήσετε για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του ζώου. Προσπαθήστε να τον κάνετε να κατανοήσει τις υποχρεώσεις του και ενημερώστε τον για τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Μη γίνεστε απειλητικοί και επιθετικοί, γιατί οι περισσότεροι θα αντιδράσουν άσχημα. Ο στόχος είναι να βοηθήσετε το ζώο. Να είστε ήρεμοι και ψύχραιμοι.

Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί:

 • Πηγαίνετε στον εισαγγελέα (για την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική: κτίριο 16 στην παλιά Σχολή Ευελπίδων) και περιγράψτε όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένα το περιστατικό στοιχειοθετώντας τη σοβαρότητά του με φωτογραφίες, βίντεο, άλλους μάρτυρες κ.λπ. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, ο εισαγγελέας θα δώσει σχετική παραγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου υπάγεται το σπίτι του «ακατάλληλου» ιδιοκτήτη.
 • Aν η καταγγελία αφορά σε περιοχή μακριά από την οποία μένετε, συντάξτε μια καταγγελτήρια επιστολή, καταγράφοντας όσο πιο αναλυτικά γίνεται το περιστατικό, επισυνάψτε τυχόν φωτογραφίες ή άλλα ντοκουμέντα και στείλτε την ταχυδρομικώς (ή με fax) στο τμήμα πρωτοκόλλου της Εισαγγελίας. Γράψτε στο κείμενο να επικοινωνήσουν μαζί σας μόλις παραλάβουν την επιστολή, ώστε να σας δώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου (ή πάρτε τους εσείς τηλέφωνο). Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού και τον κίνδυνο που διατρέχει το ζώο, το τμήμα πρωτοκόλλου προωθεί την καταγγελία στον εισαγγελέα για να επιληφθεί αμέσως. Η καταγγελία μπορεί να γίνει και ανώνυμα, αλλά φροντίστε να τη στοιχειοθετήσετε επαρκώς, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να καταλήξει στο αρχείο.

Ακριβώς τα ίδια βήματα ακολουθείτε στην περίπτωση που το ζώο εγκαταλείφθηκε ή ξεχάστηκε σε κλειστό σπίτι ή κτίριο. Επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, λόγω έλλειψης νερού και φαγητού, μην καθυστερήσετε καθόλου.

* Τι είναι η παθητική κακοποίηση;

 • Ελλιπής, κακή ή ακατάλληλη διατροφή
 • Ελλιπής κτηνιατρική φροντίδα
 • Κακές συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης του ζώου
 • Ακατάλληλο κατάλυμα, εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα
 • Το ζώο είναι συνέχεια δεμένο / βρίσκεται μόνιμα στο μπαλκόνι / στην ταράτσα
 • ∆εν ασκείται, δεν βγαίνει βόλτα, δεν έχει χώρο να κινηθεί.

 

zoaki abandon

3. Εγκατάλειψη ζώου

 • Ζητήστε βοήθεια από την τοπική φιλοζωική οργάνωση.
 • Αν γνωρίζετε σε ποιον ανήκει το ζώο ή φέρει μικροτσίπ καταχωρισμένο στο όνομα του ιδιοκτήτη, πηγαίνετε στο αστυνομικό τμήμα και κάντε καταγγελία ζητώντας την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη του ιδιοκτήτη για εγκατάλειψη και έκθεση σε κίνδυνο του κατοικιδίου του. ∆εν χρειάζεται να κάνετε μήνυση. Η καταγγελία σας αρκεί!

 

stop_animal_abuse2

4. Kακοποίηση*/ βασανισμός / θανάτωση ζώων

Α) Ιδιόκτητο / δεσποζόμενο ζώο

 1. Καλέστε αμέσως το 100. Υποχρεούται να παρέμβει αμέσως και σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου γίνεται η κακοποίηση να προχωρήσει σε δίωξη και σύλληψη του δράστη.
 2. Αν το 100 αργεί, πηγαίνετε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για να κάνετε καταγγελία, ζητώντας την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη του δράστη. ∆εν χρειάζεται να κάνετε μήνυση. Θα πρέπει να έχετε κάποιο στοιχείο, όμως, που να οδηγεί στην ταυτοποίηση του δράστη (όνομα, διεύθυνση, αριθμό κυκλοφορίας Ι.Χ. κ.ά). Με την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτοφώρου, εντός του οποίου ο δράστης οδηγείται στον εισαγγελέα. Αν παρέλθει η προθεσμία του αυτοφώρου, το δικαστήριο θα οριστεί για δύο ή τρία χρόνια αργότερα.
 3. Εάν η αστυνομία θεωρήσει ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα, θα την παραπέμψετε στους νόμους 1197/81 και 4039/12 αλλά και στις εγκυκλίους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τα αστυνομικά τμήματα σχετικά με την υποχρέωσή τους να ερευνούν κάθε καταγγελία κακοποίησης ζώου.
 4. Εάν η αστυνομία αδυνατεί να ανταποκριθεί, είτε επειδή έχει άλλα επείγοντα περιστατικά και δεν προλαβαίνει είτε επειδή δεν έχει διαθέσιμο περιπολικό, πηγαίνετε κατευθείαν στον εισαγγελέα και ζητήστε να δώσει εντολή για την άμεση απομάκρυνση του ζώου και τη σύλληψη του δράστη.
 5. Μόλις παραλάβει την εισαγγελική εντολή, το αστυνομικό τμήμα υποχρεούται να επέμβει αμέσως. Και εδώ θα πρέπει να πείσετε τον εισαγγελέα για τη σοβαρότητα του περιστατικού, παρουσιάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία (φωτογραφίες, βίντεο, ηχογράφηση, μάρτυρες κ.λπ.).

Β) Αδέσποτο ζώο – Άγνωστος δράστης

 1. Όπως και παραπάνω, καλέστε αμέσως το 100, ώστε να συλληφθεί ο δράστης, ο οποίος με την αυτόφωρη διαδικασία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Τονίστε τη σοβαρότητα του περιστατικού και τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει τόσο το ζώο, όσο και οι παρευρισκόμενοι από τη βάναυση συμπεριφορά του δράστη. Ενημερώστε τους ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να διαφύγει αν δεν παρέμβουν αμέσως.
 2. Ενημερώστε το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν γίνετε μάρτυρες περιστατικού κακοποίησης, προσπαθήστε να κινητοποιήσετε περαστικούς και γείτονες, ώστε να μη διαφύγει ο δράστης.
Πάντα να ειδοποιείτε και τον αρμόδιο δήμο, ο οποίος υποχρεούται να έχει πρόγραμμα περίθαλψης, ώστε να επέμβει και να περιθάλψει το ζώο και να στηρίξει την καταγγελία. Αν όλοι οι δημότες απευθύνονται για οτιδήποτε αφορά στα αδέσποτα ζώα της περιοχής τους στον αρμόδιο δήμο και όχι αποκλειστικά στους φιλόζωους εθελοντές και τα φιλοζωικά σωματεία, τότε ο δήμος θα αναγκαστεί να θεσπίσει τα προγράμματα περίθαλψης και προστασίας για τα αδέσποτα ζώα, ως οφείλει.
Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο φωτογραφία ή βίντεο με περιεχόμενο κακοποίησης ζώου, προωθήστε το link, περιγράφοντας το περιεχόμενό του στη ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr, αλλά και στην Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία στο info@pfo.gr.

* Κακοποίηση θεωρείται μεταξύ άλλων: η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός (κόψιμο άκρων, αυτιών και ουράς), οι κυνομαχίες, η διακίνηση οπτικοακουστικού υλικού με πράξεις βίας εναντίον ζώων, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακοποίησής τους.

IliooupoliSkoupidiaGatia (1)

διαφήμιση

5. Πεταμένα νεογέννητα στα σκουπίδια

Μόνο στην περίπτωση που πιάσετε κάποιον επ’ αυτοφώρω να τα πετάει ή γνωρίζετε ποιος το έκανε, μπορείτε να τον καταγγείλετε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, ζητώντας την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξή του και επομένως τη σύλληψή του στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Δεν χρειάζεται να κάνετε μήνυση. Η καταγγελία σας αρκεί!

 

Αφαίρεση ζώου από τον ιδιοκτήτη σε περίπτωση κακοποίησης 

Ζητήστε βοήθεια από την τοπική φιλοζωική οργάνωση. Με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο που κακοποιείται από τον ιδιοκτήτη και παραδίνεται σε έναν από τους παρακάτω ως μεσεγγυούχο:

 • στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου δήμου (εάν υπάρχει)
 • σε ενδιαφερόμενο φιλοζωικό σωματείο
 • σε ενδιαφερόμενο ιδιώτη.

Αν η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα βάναυση ή αποτρόπαια, η αφαίρεση μπορεί να είναι οριστική, ενώ ο εισαγγελέας μπορεί επίσης να απαγορεύσει στον ιδιοκτήτη την απόκτηση άλλου ζώου.

 

Πώς να «πιάσει τόπο» η καταγγελία σας

φωτογραφία(2)Η Σοφία Τζονίκη, γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας μας συμβουλεύει:

Εάν δεν είστε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας ενός περιστατικού, πριν απευθυνθείτε στις Αρχές, ελέγχετε πάντα την εγκυρότητα των καταγγελιών που ακούσατε.

Ζητήστε βοήθεια από την τοπική φιλοζωική οργάνωση.

Όταν μιλάτε με τις Αρχές (αστυνομία, δήμο, Εισαγγελία, Κτηνιατρική Υπηρεσία κ.ά.), να είστε πάντα ψύχραιμοι, ακόμη και αν δεν σας αντιμετωπίζουν με τον τρόπο που θα θέλατε. Μην εκδηλώνετε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση -πιθανόν αυτή να φέρει αντίθετα αποτελέσματα- και εστιάζετε στα κρίσιμα σημεία χωρίς υπερβολικές λεπτομέρειες. Να ζητάτε πάντα τον αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας και αντίγραφο της κατάθεσης, ώστε να μπορείτε να ενημερώνεστε για την εξέλιξη.

Το κλειδί για μια σωστή καταγγελία ή μήνυση είναι η γνώση της νομοθεσίας (ν. 4235/2014,  4039/12 και 1197/81). Εκτυπώστε τα κρίσιμα χωρία και έχετέ τα μαζί σας.

Τα αδικήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα και οδηγούν σε σύλληψη του δράστη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε μήνυση, παρά μόνο καταγγελία. Μόνο στην περίπτωση που είστε ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς που κακοποιήθηκε, καταθέτετε μήνυση εναντίον του δράστη.

Τα στοιχεία επικοινωνίας με τις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες μπορείτε να τα βρείτε εύκολα μέσω του ∆ιαδικτύου και πενταψήφιων τηλεφωνικών αριθμών για τις πληροφορίες καταλόγου.

shutterstock_3256314wwwTags: × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × ×

85 Σχολια

 1. Thodoris Ampatzidis says:

  Έχω μια πολύ σοβαρή ερώτηση είχα ένα σκυλάκι στο χωριό που έμενε με την γιαγιά μου καθώς έφευγε λοιπόν ο πατέρας μου από το σπίτι το σκυλάκι βγήκε κάπως από την αυλή και ακολούθησε το αμάξι της οικογένειας μου. Στα 100 μέτρα υπάρχει ένα άλλο σπίτι το οποίο έχει ένα σκύλο που είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτό που είχαμε ο οποίος είναι επιθετικός και δάγκωσε θανατηφόρα το σκυλάκι μας σε τέτοια περίπτωση τι μπορώ να κάνω και που μπορώ να απευθυνθώ; ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας

 2. Ιωαννα Μπουκη says:

  Καλημερα. Τι γινεται οταν καποιος ταιζει σκυλια κ γατια αδεσποτα μεσα σε παιδικη χαρα περιφραγμενη του δημου?ενω απο αυτη εχει απειρο βουνο για να το κανει?Η παιδικη χαραπροσφατα απολυμανθηκε γιατι ηταν γεματη ψυλλους κλπ. Δικαιωμα εχουν τα παιδια η τα σκυλια να εινσι εκει?Ρωτω γιατι οι γειτονες τσανωνονται γι αυτο. Βαζεις ταμπελα εδω η οχι?
  Εγχαριστω

 3. Φολα:/ says:

  Γεια σας . Να ειστε καλα για τις χρησιμες ενημερωσεις. Πριν λιγους καποιος στη γειτονιά αφανησε ολα τα γατια. Παντού εβλεπες γατακια τριγύρω και τωρα ειναι μετρημένα στα δάκτυλα οσα επιβιωσαν. Μεταξυ αυτων, θανατωθηκαν κ 2 δικα μου γατια ( η βαση τους ηταν στο σπιτι αλλα μπαινοβγαινανε ). Δεν εκανα τιποτα γι αυτο, κακως. Ειναι αργα να κανω κατι τωρα; Στη γειτονια υπαρχουν πολλοι φαινομενικα φιλόζωοι. Δεν απενοχοποιω κανεναν ομως. Γιατι πολλοι φιλοι σκυλων, δε θελουν τις γατες (και το αντιστροφο) το μυαλο μου λοιπον υποπτευεται πολυ κοσμο, αν ηξερα σογουρα ποιος το ειχε κανει, θα ειχα κινητοποιηθει διαφορετικα. Υποψιες κλεινουν προς 1 συγκεκριμενο ατομο αλλα δεν υπαρχουν αποδειξεις. Μπορω να κανω κατι;; :/

  • Μια συνηθισμένη τακτική σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η επικήρυξη. Φτιάξτε μια αφίσα που να αναφέρει το γεγονός – έπεσαν φόλες τότε εκεί – επίσης το ότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα, τις βαρύτατες ποινές που το διέπουν και ένα ποσόν, πχ 200 ευρώ για να συλληφθεί ο υπεύθυνος. Θα χρειαστεί να βάλετε και ένα τηλέφωνο. Μπορείτε να υπογράψετε βάζοντας ένα όνομα ομάδας εθελοντών της περιοχής (που θα δημιουργήσετε), εκτός αν το τοπικό σωματείο δέχεται να υπογράψει. Θα χρειαστεί κάποια στοιχεία επικοινωνίας, τηλέφωνο (αν θέλετε, εξαρτάται πόσο γενναίοι είστε…) διαφορετικά έστω ένα email. Φτιάξτε ένα ειδικά για την περίπτωση στο όνομα της ομάδας που διαλέξατε.
   Βρήκαμε κάποιες αφίσες σαν αυτή που σας προτείνουμε στο διαδίκτυο:
   Αφίσα 1
   Αφίσα 2
   Δες και εδώ:
   https://www.zoosos.gr/tripoli-dinoun-3-000-euro-se-opoion-apokalupsei-autous-pou-dilitiriazoun-t-adespota-foles/#axzz4ZOust4Gt
   Και εδώ:
   https://www.zoosos.gr/min-afinete-na-pernaei-aparatiriti-i-eksontosi-zoon-me-foles/#axzz4ZOust4Gt

 4. ΜΙΚΕ says:

  ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΕΙ…ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ Κ ΤΟ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ Κ ΓΑΥΓΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ..ΟΥΤΕ ΒΟΛΤΑ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΙΠΟΤΑ!!!ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΕΙΝΑΙ!!!!!

  • Μιληστε σε αυτους τους ανθρωπους. Απευθυνθείτε ευγενικα κ αν δεν ειναι συνεναιτικοι,ενημερωστε τους οτι πραττουν ποινικο αδικημα κ μπορει να υπαρξουν διωξεις.

 5. Νανα says:

  Δειτε παρακαλω και τη δικη μου περιπτωση….ζω σε ενα χωριο 6 χρονια, δεν εχω συγγενεις εδω….νοικιασα μια μονοκατοικια λογω των δυο σκυλιων μου…..απο την ωρα που ηρθα στο χωριο δεν μπορω να ηρεμησω απο τα τοσα περιστατικα που ακουω κακοποιησης και θανατωσης ζωων δεσποζομενων και μη με τροπους που τις διαβαζουμε καθε μερα….τα στοματα ομως κλειστα…..υπαρχουν και φιλοζωοι βεβαια κανα δυο τρεις μη φανταστειτε που ταιζουν αδεσποτα και δεχονται τσ πυρα διαφορων καλοθελητων….καθε χρονο για να μη σας πω δυο φορες το χρονο πεφτουν φολες…..δεν ξερω αν μπορειτε να φανταστειτε τι γινεται….εμεις να τρεχουμε σε καθε σημειο του χωριου με τις ατροπινες 4 η ωρα το πρωι….να μαζευουμε τα πεθαμενα….δεν θελω να πω παρακατω……πριν εναμιση χρονο για αλλη μια φορα πεσαν φολες….μαζι με δυο φιλοζωες του χωριου καναμε καταγγελια….απο τοτε ευτυχως δεν εχουε κρουσματα φολας…..
  Εδω και ενα μηνα περιπου εμφανιστηκε στη γειτονια μου ενα κουταβι παρα πολυ σδυνατο…το ταιζε ολη η γειτονια και εμπαινε στον κηπο του σπιτιου που νοικιαζω για να παιζει και να κοιμαται με τα δικα μου….που παρεπιπτοντως εχουν γινει 6….ξαφνικα μου ζηταει φαγητο κροκετες που δινω στα δικα μου…πριν που το ταιζαν ουτε να τις μυρισει….και αρχιζουν διαφορες κινησεις το κυνηγουν οι παπουδες και να βρισκω τεραστιες πετρες στον κηπο οπου ζουν και τα δικα μου σκυλια…..καποια μερα βλεπω το σκυλι να τρεχει να μπει στον κηπο μου…απο τα καγκελα μπαινοβγαινει….και ενα απο τους παπουδες να κραταει μια τετοια πετρα και να τρεχει πισω απο το σκυλι…..ε!!!! Δεν αντεξα βγαινω εξω και τον στολισα…..ενα παλιογερε ειπα, η ηλικια σας εχει καταστρεψει τον κοσμο ειπα….και σηκωνει το χερι ο παπους βριζοντας να με χτυπησει….επεσαν κατι γυναικες στη μεση….δεν ντρεπεστε κλπ…ηρεμησαν τα πραγματα…φευγει ο παπους…..ειπα οκ….αστο χαμενο το ‘ χει….ε!!!το ιδιο απογευμα εμφανιζετε ο γιος…και απειλει να με εξαφανισει απο το χωριο κλπ…. Την επομενη μερα πρωι παω κανω καταγγελια στην αστυνομια…..και αντι να εκκινηθει το αυτοφορω…γιατι εδω στα χωρια ειναι ολοι γνωστοι και συγγενεις….το αφηνουν….την επομενη μερα το πρωι ακουω το σκυλι να κλαιει πεταγομαι εξω βλεπω τον ιδιο παπου να χτυπαει το σκυλι που ειχε σφηνωσει στα καγκελα του κηπου…..παιρνω τηλ στην αστυνομια γιατι απο εδω που μενω ειναι γυρω στα 7-8 χλμ….τους ενημερωνω και ζηταω να μαθω τι εγινε με την υποθεση μου….η κυρια που με ενημερωσε με εντονο υφος μου λεει οτι δεν μπορουν να ασχολουνται…και οτι η οικογενεια ενημερωθηκε…..μια εβδομαδα μετα και ενω οι απειλες της εξαφανισης ερχονται απο παντου…ξαναπαω στην αστυνομια η ιδια κυρια μου λεει δεν μπορουν να ασχολουνται εχουν με πολλα χωρια να κανουν…και μου λενε οτι σημερα ενημερωθηκε η οικογενεια….μεχρι σημερα 10η μερα απο την καταγγελια….φυσικα κανεις δεν δεχετε να καταθεσει….αντιμετωπιζω και το θεμα εξωσης λογω ιδιοκατοικησης!!!!!! Και τωρα ρωταω…..υπαρχει κατι να προφυλαξει τα σκυλια μου και εμενα;;;;; Το σκυλι ζητησα να στειρωθει και να μου παραδωθει γιατι δεν ξερω;;;;;που θα καταληξει…..και το θεμα σπιτιου;;;; 2 χρονια ανεργη…κανω δουλιτσες απο εδω και απο εκει για να ταισω τα σκυλια μου…και χρωσταω καποια ενοικια….μεχρι τωρα τα βρισκαμε και πληρωνα οποτε μπορουσα…τωρα;;;;;
  Επισης…..μονο αν εχεις λεφτα σε αυτη τη χωρα βρισκεις το δικιο σου….εστω και αν εχεις αδικο;;;;;;
  Συγνωμη για το μακροσκελεστατο θεμα….θα εκτιμουσα αν μπορουσατε να με κατευθυνετε καπως….

 6. ELEFTHERIA SOUGIOULTZI says:

  Είμαι μάρτυρας κακοποίησης ζώου σχεδόν καθημερινά εδώ και δύο χρόνια. Εχω καλέσει επανειλημμένα την αστυνομία αλλά δεν έχει έρθει ούτε μία φορά. Αναρωτιέμαι “γιατί”. Το σκυλί είναι ένα χάσκι σε μια ταράτσα μέρα νύχτα χειμώνα καλοκαίρι, χωρίς σπιτάκι ή στέγη, περνάει ο ιδιοκτήτης μια φορά τη μέρα ή μέρα-παρα μέρα και του βάζει φαγητό και νερό και κάθε όποτε το πάει και μια μισάωρη βόλτα. Το σκυλί όμως όταν το ξαναπαρατάει στην ταράτσα και φεύγει κλαίει όλη νύχτα. Κι αν δεν περάσει αυτός να το ταίσει (συμβαίνει κι αυτό) κλαίει κι όλη την άλλη μέρα. Του έχουμε μιλήσει μήπως θέλει βοήθεια με το σκύλο του, λέει πως όλα καλά και όλα εντάξει, του έχω πει ότι έχω σπίτι σκύλου που δεν το χρησιμοποιώ μήπως το θέλει είπε όχι (!!!!), (μένει αλλού αυτός, δεν ξέρουμε πού), οι γείτονες σηκώνουν τους ώμους, πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω. Φοβάμαι κιόλας μη μου φολιάσει το σκυλί, γιατί δυστυχώς αυτά γίνονται, μένω ακριβώς απέναντι, αλλά και τι να κάνω που η αστυνομία δεν συγκινείται; Δεν έχουμε τα στοιχεία του φυσικά. Προσέχει πολύ ο τύπος. Αλλά η πρόσβαση στην ταράτσα είναι πρόσβαση την ταράτσα. Στην τελική δεν χρειάζονται και πεζοναύτες. Τι να κάνω;

  • Ελευθερία προτείνω να επικοινωνήσεις με το τοπικό σωματείο ή με μια από τις δυο νόμιμες φιλοζωικές ομοσπονδίες (www.pfo.gr, http://www.pfpo.gr) για να σε βοηθήσουν στη συνεννόηση με την αστυνομία ώστε να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, ή έστω να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη με έναν διαφορετικό, πιο επίσημο αν θέλεις τρόπο. Μπράβο σου που νοιάζεσαι. Ξέρω βέβαια ότι όταν τέτοια περιστατικά είναι δίπλα μας καταστρέφουν και τη δική μας ζωή.

  • ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ says:

   ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ?

 7. Ένα φλις says:

  Παρακαλώ, στείλτε μου τηλέφωνο επικοινωνίας για κάποια καταγγελία που Θέλω να κάνω, πρόκειται για μεγάλο ζώο και πονάει η ψυχή μου κάθε μέρα!!!! Κάποια σοβαρή επικοινωνία θα ήθελα…

 8. Καλησπέρα, γείτονάς μου διαθέτει δύο δεσποζόμενα εκ των οποίων το ένα δάγκωσε 5 ανθρώπους και είναι τώρα μόνιμα αλυσοδεμένο και το άλλο σκότωσε προ ημερών την σκυλίτσα μου σε κοινόχρηστο χώρο, τι μπορώ να κάνω?

  • Πρέπει να πας στην αστυνομία με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και να καταθέσεις μήνυση. Διάβασε προσεκτικά όσα αναφέρουμε στο άρθρο. Ο άνθρωπος αυτός είναι εντελώς ανεύθυνος, κακοποιεί τα ίδια του τα ζώα και μας κάνει εντύπωση πώς οι άνθρωποι που δάγκωσαν τα ζώα του δεν έχουν καταθέσει και αυτοί μήνυση!

 9. ΧΡΥΣΑ says:

  ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΠΗΚΕ ΝΑΡΚΟΜΑΝΗΣ ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΚΟΥΤΑΒΙ ΚΑΝΙΣΑΚΙ,ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΕ. ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΟΙΡΟΥ ΖΩΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΩ. ΑΡΝΗΘΗΚΕ ,ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΜΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ. ΩΣ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟ ΖΩΟ ΕΙΧΕ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΔΑ ΠΩΣ ….ΤΟ ΠΕΤΑΞΕ ΜΕΣΑ Σ ΕΝΑΝ ΚΑΔΟ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

  • Αν είναι κάτι τόσο επείγον πρέπει να φωνάξεις την αστυνομία για να προβεί σε ταυτοποίηση/έλεγχο στοιχείων και να πιστοποιήσει το συμβάν. Βοηθάει επίσης να ενημερώσεις το τοπικό φιλοζωικό σωματείο ή μια από τις 2 φιλοζωικές ομοσπονδίες προκειμένου να σε στηρίξουν στα επόμενα βήματα.

 10. Μοσχοπούλου says:

  Είμαι κάτοικος Πειραιά και βλέπω κατ’επανάληψη σκυλιά να μένουν πολλές ώρες μόνα τους σε μπαλκόνια διαμερισμάτων. Πρόσφατα μάλιστα από το σπίτι μου διέκρινα ένα σκυλάκι, μόλις ολίγων μηνών, να είναι ολημερίς στο μπαλκόνι και μια φορά τη μέρα να βγαίνουν οι ιδιοκτήτες να παίζουν για λίγο μαζί του. Είναι μια τέτοια κατάσταση, έστω εν μέρει, κακοποίηση για ένα κατοικίδιο; Και αν ναι, τι μπορώ να κάνω;

  • Είναι, εν μέρει, κακοποίηση, ειδικά αν δεν υπάρχει νερό και σκιά ή αν το ζώο είναι δεμένο, αλλά δεν είναι εύκολο να κάνεις κάτι εκτός από το να προσπαθήσεις να πλησιάσεις τους ιδιοκτήτες να τους μιλήσεις με καλή πρόθεση και να δοκιμάσεις να τους αλλάξεις τα μυαλά! Προσπάθησε να τους προσεγγίσεις “φιλικά” και να δώσεις ουσιαστικές συμβουλές για να δυναμώσουν τη σχέση και σταδιακά να πειστούν να βάλουν το ζώο μέσα. Ένα επιχείρημα που πιάνει συχνά είναι ο φόβος του καλαζάρ, ειδικά τα βράδια το καλοκαίρι. Από την άλλη αν το έσωσαν από το δρόμο και του προσφέρουν μια προσωρινή ασφάλεια μέχρι να βρεθεί ένα σπίτι, δεν είναι και άσχημα… Πάντως, αν είναι 24ωρη η παραμονή στο μπαλκόνι απαγορεύεται από το νόμο.

 11. Κόκκινος Γάτος says:

  Φροντίζω έναν αδέσποτο γάτο ο οποίος πάσχει απο κάποια χρόνια νόσο και επιβάλλεται να τρώει ειδική τροφή, ώστε να ανασταλεί η εξέλιξη της νόσου. Η γειτόνισσα, που σημειοτέον τον έφερε, όπως και όλα τα γατιά που ταΐζει μόνο, αδιαφορώντας πλήρως για τις υπόλοιπες ανάγκες τους, ενώ το γνωρίζει, κρυφά τον ταΐζει παρά τις επανειλλημένες επιπλήξεις μου. Τις προάλλες την έπιασα στα πράσα και έγινε ο κακός χαμός. Χωρίς μάρτυρες – ίσως δεχτεί μία να βεβαιωθεί πως γνώριζε για τη κατάστασή του, έχοντας ακούσει κάποιες απο τις επιπλήξεις του, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχτεί – έχει νόημα να κάνω μήνυση; Θέλω να το καταγγείλω το συμβάν γιατί την έπιασα στα πράσα αλλά να πιάσει και τόπο όχι να μπει στο αρχείο. Εξώδικο μου προτείνανε, που την ενημερώνω για τη κατάσταση του ζώου. Μετά όμως, πώς θα «τεκμηριώσω» ότι τον ταΐζει κρυφά; Να είμαι πάντα έτοιμη να τραβήξω φωτογραφίες, ή αρκεί η απλή μαρτυρία; Μου προκαλεί δυσφορία να κάνω μονάχα ένα εξώδικο και να περιμένω πότε θα γίνει η επόμενη «παράβαση». Δύσκολη περίπτωση μάλλον.

  • Η εμειρία μας λέει ότι τα εξώδικα δεν οδηγούν πουθενά, εκτός από το κόστος που θα επωμιστείτε. Και το πρόβλημα για τον εισαγγελέα είναι ολίγον “πολυτελείας” (χωρίς να θέλω να παρεξηγηθώ, αλλά εξηγώ πώς θα το δει: πράγματι η υγεία του ζώου κινδυνεύει, αλλά κινδυνεύει και που βρίσκεται στο δρόμο γιατί μπορεί να φάει το οτιδήποτε) για να σας προτείναμε να πάτε. Θα έλεγα να μιλήσετε με το τοπικό σωματείο. Ή ακόμα καλύτερα να πάρετε μια διάγνωση γραπτή από κτηνίατρο που να της απευθύνετε ονομαστικά. Ο κτηνίατρος δεν θα θέλει να την εκδόσει στο όνομά της οπότε αρκεί να υπάρχει περιγραφή του ζώου, του προβλήματος καθώς και του τι πρέπει να τρώει και τι όχι (καθώς και οι επιπτώσεις και να το επισυνάψετε σε δική σας ή ανώνυμη επιστολή. Δεν πιστεύω ότι θέλει το κακό του ζώου η κυρία, αλλά δεν έχει πιστεί για αυτό που λέτε ότι έχει το ζώο.
   Είχα το ίδιο πρόβλημα με έναν γάτο γειτόνισσας (και φίλης μέχρι εκείνη τη στιγμή) που είχε λευχαιμία (αστείρωτος και δεν με είχαν αφήσει να τον στειρώσω όσο ήταν υγειής για να μην του χαλάσω τη φύση) και ήρθε με το μεταδοτικό και θανατηφόρο αυτό νόσημα να πεθάνει στη βεράντα μου ανάμεσα στα δικά μου 15 στειρωμένα γατιά. Επί εβδομάδες μου έλεγαν ότι το ζώο έχει καρκίνο(!) και επόμένως δεν κολλάει και (το χειρότερο;) ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΑΝ!

   • Κόκκινος Γάτος says:

    πω πω, φρικτό. Οι βλάκες οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Ισως ειναι πιο επικίνδυνοι απο τους κακόβουλους. Ο γάτος εκτός απο νεφρική νόσο έχει και ειτζ, το οποίο μπορεί να ευθύνεται για τη νεφρική νόσο. Τον στείρωσα πριν το μάθω, έτσι για να μη μαλώνει αφού έβλεπα πως αρρώσταινε συχνά…μετά έμαθα το λόγο. Πάλι καλά. Άλλοι γάτοι είναι οι φορείς πλέον. Το πόσους έχει κολλήσει φαντάζομαι, σαν κυρίαρχος γάτος που ήταν στην ακμή του. Τι να κάνουμε, να τα πιάσουμε όλα και να τα απομονώσουμε; Αυτό που είπατε θα κάνω λοιπόν: θα πάρω πιστοποιητικό του κτηνιάτρου. Ναι, του έχω μιλήσει και θα δώσει. Θα το κοινοποιήσουμε με εξώδικο όμως, δεν γίνεται αλλιώς. Όπως καταλάβατε, η γυναίκα δεν θέλει να κάνει κακό, αλλά είναι πάρα πολύ χαζή – και προφανώς δεν με πίστευε. Πολλοί καλοθελητές μου λένε να πάρω την επιμέλεια το γάτου αλλά δεν γίνεται, γιατί θα κακοπεράσει μέσα στο σπίτι έτσι μαθημένος όπως είναι στο να ζει έξω και αν τον αφήνω να γυρνάει θα βρεθώ εγώ κατηγορούμενη για παραμέληση, ειδικά στη κατάστασή του.

 12. ΑΝΔΡΕΑΣ says:

  Σημερα καθως περπατουσα στον δρομο που μολις ειχα βγει απο το κρηνιατρο ειχα το σκυλι μαζι μου…εξω απο ενα μαγαζι ηταν δυο σκυλια και επιτεθικαν χωρις απειλη κατευθειαν πηρα το σκυλι στα χερια και αρχισα να κυνηγαω τα σκυλια …σε περιπτωση επιθεσης αδεσποτου σε δεσπομενο η κακοποιηση τιμωρειται ?

 13. Γιώργος says:

  Μένω σε χωριό στην Κρήτη απέναντι απο το σπίτι μου σε απόσταση 10 μέτρων σε ένα παλιό εγκατελειμένο σπίτι εχουν 4 σκυλιά (κυνηγόσκυλα) .Τα ζώα αυτά ζουν σε χώρο με αυλή περίπου 8 τετραγωνικών , καθαρίζονται μιά φορά τη εβδομάδα με αποτέλεσμα να ζούν και αυτά και εμείς μέσα στη δυσοσμία.Επειδή δεν βγαίνουν απο εκεί γαυγίζουν συνεχώς μέρα νύχτα. Εχουν και ένα θυλυκό που γεννα συνεχώς ( τώρα έχει και δυο κουτάβια ).Τι πρέπει να κάνω.Εχουμε απευθυνθεί στον ιδιοκτήτη και αδιαφορεί

 14. Αntzela says:

  ΜΟΛΙΣ ΕΓΙΝΑ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ.
  ΠΗΡΑ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ 100 ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ ΕΠΩΝΥΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ . ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΘΑ ΜΕ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΛΕΦΩΝΟ .
  ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΝ ΤΙ ΑΛΛΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΩ?

  • Καλύτερα να επικοινωνήσεις άμεσα με το τοπικό σωματέιο ή με μια από τις δυο φιλοζωικές ομοσπονδίες ΠΦΟ ή ΠΦΠΟ για να σε στηρίξουν στον αγώνα σου κατά της κακοποίησης. Θα πάρει αρκετά χρόνια, δυστυχώς, έτσι που είναι το παρόν νομικό καθεστώς, αλλά αυτοί που έκαναν την κακοποίηση λογικά δεν θα το ξανακάνουν στο μεταξύ! Μην κλείνεις τα μάτια στην κακοποίηση όσο στρεβλό κι αν είναι το σύστημα στη χώρα μας!

 15. Ανωνυμη Φιλοζωη says:

  Kαθε απογευμα περναω απο την πλατεια της περιοχης μου..Βρισκετε ομως εκει συνηθως ενα παιδακι λιγα χρονια μεγαλυτερο μ με ενα πιτμπουλ…Το πιτμπουλ αυτο το λυπαμαι παρα πολυ γιατι αυτο το παιδακι το βαραει ασχημα,το κλοτσαει και δεν μπορειτε να φανταστειτε τι αλλα.Δεν ηθελα να επικοινωνησω με τν αστυνομια αλλα θελω καπως να σταματησει να γινετε αυτο..Καμια ιδεα;

 16. Δεν έχει σχέση με κακοποίηση ζώου ή κτ τέτοιο… Βρήκα ένα μικρό χελωνακι στο κέντρο της Αθήνας και καθώς κυνδινευε από τα αυτοκίνητα, τα αδέσποτα, την έλλειψη τροφής κα το πήρα στο σπίτι μου. Ξέρω πως οι χελώνες είναι άγρια ζώα και γι αυτό δεν μπορώ να το κρατήσω φυλακισμένο. Θα το αφηνα ελεύθερο στον κήπο μ αλλα έρχονται πολλές γάτες αδέσποτες που τις ταιζει όλη ή γειτονιά και αν δεν κάνω λάθος δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις. Γνωρίζω πως ή εχμαλωσια στεριανής χελώνας είναι παράνομη αλλά αν αφηνα το χελωνακι στο κέντρο της Αθήνας σίγουρα δεν θα ζούσε για πολύ. Δεν μπορώ να το κρατήσω φυλακισμένο αλλά είναι τόσο μικρό που δεν ξερω τι να το κάνω… Σας παρακαλώ πολύ βοηθηστε με!!!

 17. Στο σκυλι σου να του δει3εισ οτι δεν ειναι καλο να γαυγιζει τα βραδια χωρις λογο οχι να το μαλωσεις η να το χτυπησεις βρες ενα τροπο γρηγορο και αποτελεσματικο

 18. andreas says:

  γεια σας ,ζω σε χωριο και εχω 2 μεγαλα σκυλια ,με φρακτη γυρω απο το σπιτι και με πινακιδα .το θεμα ειναι οτι ο γειτονας μου επειδη του γαβγιζουν καθε φορα που τον βλεπουν(δεν το κανουν σε κανεναν αλλο) μας απειλει συνεχεια,εχτες το βραδυ ο γιος του με εναν φιλο του ειχαν παρει ενα ξυλο και εκαναν φασαρια για να αναστατωσουν τα σκυλια και να γαυγισουν και να ξυπνησουν τους αλλους…εγω τωρα τι να κανω ?

 19. geia sas,egw 8a h8ela na rwthsw kati allo,exw ena tsopanoskulo,to opoio to latreyei olh h oikogeneia…alla exw mia geitonisa pou thn enoxlei….pernei thn astynomia k kataggelei kakopoihsh tou zwou,xwris na uparxei kakopoihsh…hr8e to peripoliko spiti k apeilouse thn mhtera mou oti 8a thn paei autoforo k oti exei poini fulakisis giati kataggel8ike kakoipoihsh zwou…mas pernoun 2 k 3 ta kshmeromata h astunomia dioti o skulos tis meres pou exei panselino gaugizei k enoxlei thn en logo kuria….h gia ton A h B logo kati blepei k gabgizei….h kuria auth 8eorei kakopoihsh to oti to skuli gabgizei,ok exei ena 8ema me tis gates o skulos,eixa gatakia k ta edwsa gia na mhn gabgizei k enoxleite auth,eixa allo ena skulaki,to edwsa giati zhleue to ena to allo k gabgizan…..na upogramiso oti meno se kapoio xorio ektos sxedio poleos,araiokatikimenh perioxh me gyro guro xorafia…h monh monimi katoikos einai auth h en logo <> pou enoxleite apo to skulo ….exoume xasei ton upno mas….giati emeis to skulo ton agapame k den mporei kaneis na mas pei oti ton kakopoioume….htan adespoto k to lupi8ikame k to phrame….nomos na prostayteysei emas tous filozoous den uparxei?anagkastika k edwsa sto sunolo 6 gatakia k ena skulaki…..k exw arxisei k malono me thn oikogeneia mou k gia to teleutaio skuli pou mou apomeine…den 8elo na ton doso giati ton agapao para pollh,alla oi dikoi mou exoun problhmata me kardia…k malonoume giati mou lene den mporei na mas pernei h astunomia ka8e treis k ligo thlefono mesa sth mayrh nyxta epeidi o skulos gabgizei….ton agapane alla ama xtypaei to thlefono 2 to brady opws k na exei anushxeis…ti mporo na kano sthn diki mou periptosh gia na hremiso apo astynomies k thlefonimata?to skuli einai lumeno k kukloforei sthn aylh tou spitiou mas k sto mpalkoni mas…oute kan demeno den to exoume….gia na katalabete oti den suntrexei kanenas logos kakopoihsh.

  • Υπάρχει όμως διατάραξη κοινής ησυχίας, εφόσον η αστυνομία το βεβαιώση. Βγάλτε το σκύλο μια μεγάλη βόλτα στη γειτονιά πριν το βραδινό ύπνο. Έτσι θα εκτόνωσετε την ενέργειά του, και ο σκύλος θα νιώθει ικανοποίηση και κούραση. Στη συνέχεια, αποσύρτε το ζώο κάπου που δεν θα έχει εξωτερικούς παράγοντες να τον ερεθίζουν το βράδι, όπως διερχόμενα αυτοκίνητα, περαστικούς, γάτες, ποντίκια… Κατά προτίμηση στο εσωτερικό του σπιτιού. Έτσι, μάλιστα, θα σας προστατεύει καλύτερα, εφόσον χρειαστεί, και δεν θα ενοχλεί τους γείτονες.

  • Πλακα μας κανεις?αναρωτιεσαι κιολας?φιλοζωος δεν ειναι αυτος που παιρνει ενα αδεσποτο και μετα το παραταει σε μι αυλη η μπαλκονι με την τραγικη δικαιολογια οτι ειναι φυλακας..να το βαλεις μεσα στο σπιτι σου και να το εκπαιδευσεις!!!υπαρχουνχκαι εκπαιδευτες ξερεις που μαθαινουν στο ζωο ποτε πρεπει να γαυγιζει η οτι αλλο γι να σε προστατευσει.ρε δεν παμε καλα

  • Αμα θες σκυλί για την ταράτσα να πάρεις ένα πήλινο. Να μη βασανίζεται ούτε το ζώον ούτε η γειτονιά.

 20. afroula says:

  μολις ανακαλυψα αυτο το σαιτ -ΣΙΓΧΑΡΙτΗΡΙΑ!!πολλα θεματα ,πολλα χρησιμα πραγματα!!στο θεμα με την κακοποιηση…μαινω στην Κρητη,σε καθε 2ρη στροφη και ενα δεμενο σκυλι μεαλυσιδα 1μετρου ,ενα μπολ νερο και αυτο αν υπαρχει..σε χωραφια μαινουν σε κλιουβια 4-5 κινηγοσκυλα μαζι που πανε βολτα μονο 2 φορες του χρονου αν εχουν ορεξη οι ιδιοκτηες τους να πανε για κινυγι…ειναι αδυνατα,με στραβομενα απο την ακινησια ποδαρακια..μερικα ειναι”τυχερα”και πεθαινουν απο την πεινα..αλλα σαπιζουν εκει δεμενα στα κλιουβια τους και θλυμενα ,,,λυπαμε να τα βλεπω,πολλες φορες βαζω τα κλαμματα οταν με κοιτανε καταματα σαν να λενε ”λυσε με η σκοτωσε με”…αναρωτιεμαι αραγε,υπαρχει νομος?μπορω να κανω κατι γιαυτα?στη περιοχη που μαινω εχω δει σε 3 χωραφια κλιουβια με 5 σκιλια και δεμενα..στο ενα μαλιστα μαινουν 14(!) μαζι σε 20 τετραγ,μετρα και δεν βγαινουν ποτε εξω!εκει κανουν την αναγκη τους ,εκει κοιμουντε,εκει κανουν μικρα …ο ιδιοκτητης τα αγαπαει λεει και θελει να τα εχει ολα..εκει στο κλιουβι ..αρνειτε να τα στιρωσει και ετσι πολλαπλασιαζοντε…σαν απλος πολιτης,τι μπορω να κανω?να βγαλω φωτος ? να τις στειλω που?θα δωσει κανεις σιμασια?γιατι εδω(Κρητη) οπως ειπα παραπανω ειναι συχνω περιστατικο και κανεις δεν δινει σιμασια,ειναι κατι συνηθισμενο…..

  • Υπάρχουν σωματεία στην Κρήτη πολύ ενεργά που θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν. Το καλύτερο είναι να απευθυνθείς πρώτα εκεί. Υπάρχει και ομοσπονδία σωματείων που εδρεύει στην Κρήτη: Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ – http://www.pfpo.gr). Δοκίμασε να στείλεις mail: pfpomospondia@gmail.com

 21. Γιατί οι φιλοζωικές δεν προσπαθούν να φέρουν τον ASPCA στην Ελλάδα;;

  • ASPCA: American Society for the Prevention of Cruelty to Animals. Πρόκειται για ένα Αμερικάνικο σωματείο. Έχουν αρκετά προβλήματα να λύσουν στη χώρα τους ακόμα, για να μπορούν να στείλουν εθελοντές και χρήματα στη δική μας. Αν εννοείτε, πιο συγκεκριμένα, να μας δώσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για να στήσουμε μια αστυνομία ζώων, σαν τη δική τους. είναι κάτι που και αλλοι φορείς, ευρωπαϊκοί θα μπορούσαν να κάνουν. Το πρόβλημα είναι πού θα βρεθούν τα σχετικά κονδύλια. Η ASPCA και η Αγγλική αντίστοιχη RSPCA λειτουργούν με υπαλλήλους. Εδώ ποιος θα τους πληρώνει; Η μόνη λύση θα ήταν να δημιουργήσει η Ελληνική Αστυνομία μια τέτοια υπηρεσία. Και είναι πρόθυμη να συμβάλλει αλλά δεν έχει αρκετό κόσμο ώστε να μπορεί να διαθέσει κάποια άτομα. Και σκεφτείτε, θα έπρεπε να είναι πανελλήνιας εμβέλειας για να έχει νόημα.

 22. Μαριος says:

  “Να ζητήσουν τοξικολογική εξέταση, ώστε να εντοπιστεί το είδος της θανατηφόρου ουσίας και να περιληφθεί η έκθεση στο φάκελο της δικογραφίας.” Μας δουλεύετε προφανός ,,,,, ΠΟΥ γίνετε τέτοια εξέταση στην Ελλάδα κ δεν το ξέρουμε. Θα σου πω εγώ,,,ΠΟΥΘΕΝΑ….

  • Εμείς έχουμε πάρει από ιδιωτικά εργαστήρια όταν χρειάστηκε. Η αλήθεια είναι ότι ενώ επιχειρήσαμε να πάρουμε από δημόσιο εργαστήριο δεν τα καταφέραμε λόγω ωραρίου και δυσκολίας στην επικοινωνία. Ακολουθεί πάντως κατάλογος των κατά τόπους δημόσιων υπηρεσιώνπου θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν.
   Α/Α ΦΟΡΕΑΣ Οδός & Αριθμός / ΤΚ & Πόλη Fax Τηλ.
   1 Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών Αναπαύσεως 10/ Τ.Κ. 11636 Αθήνα 210 9219100 210-9244900 210-9219002
   2 Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά Γούναρη 31-33 Πειραιάς 210 4128639 210-4110551 210-4177876
   3 Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης Πλατεία Δημοκρατίας 1, 3ος όροφος, Τ.Θ.19757, Τ.Κ 54012, Θεσσαλονίκη. 2310-550415 2310-550413
   4 Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας Σκαρλάτου Σούτσου 3. 2410-532157 2410-549815
   5 Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας Ρίο Πατρών, Τ.Κ 26500, Πάτρα. 2610-999932 2610-999932
   6 Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας Ι. Ανδρεάδη 1 Νοσοκομείο Κέρκυρας Β΄ Πάροδος Ελευθερίου Βενιζέλου 5. 26610-82252 26610-35051 26610-82243 26610-82242 26610-88263
   7 Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αιγαίου (Σύρου) Λαδοπούλου 8, Τ.Κ. 84100, Σύρος. 22810-88933 22810-85004 Γραμματεία 22810-88933
   8 Ιατροδικαστική Υπηρεσία Δωδεκανήσου Αυστραλίας 88 Τ.Κ 85100 Ταχυδρομική Θυρίδα 476 (ΕΛΤΑ Ρόδου Πλατεία Ελευθερίας) 22410-22887 22410-22678
   9 Ιατροδικαστική Υπηρεσία Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη) Μαματσίου 1, Τ.Θ 288 Τ.Κ 50100 24610- 33872 24610-33568
   10 Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ναυπλίου και Καλαμάτας Κύπρου 2 Τ.Κ.21100 Ναύπλιο 27520-99309 27520-99033
   11 Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης (Κομοτηνή). Φιλικής Εταιρείας 59 & Φιλίππου γωνία «Διογένειο Μέγαρο Κομοτηνής» Τ.Κ 69100 Τ.Θ.432 25310-23709 25310-85692 25310-80162
   12 Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κρήτης Λ. Κνωσσού 259 και Ναθένα, Τ.Κ 71409, Ηράκλειο. 2810 327070 28210 324040
   13. Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λαμίας Παπασιοπούλου τέρμα Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας Τ.Κ. 35100 22310-63273 22310-63264

   Επίσης
   14. Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Μ. Ασίας 75 Γουδή, Τ.Κ. 11527, Αθήνα, Τηλ. Γραμματείας Εργαστηρίου: 210-7462406, 210-7462354, Fax Γραμματείας Εργαστηρίου: 210-7462435, Fax Διεύθυνσης Εργαστηρίου: 210-7706868, Fax Μονάδας Τοξικολογίας: 210-7716098

  • γίνεται ναι από την κτηνιατρική υπηρεσία του δήμου… όμως εμένα που Μ. Παρασκευή έριξαν φόλα στον σκύλο μου, και ήρθα σε επικοινωνία μαζί τους, μου είπαν πως ήταν αδύνατον γιατί ήταν αργίες… έτσι μέχρι την Τρίτη που θα άνοιγαν πάλι ακόμα και να το έκαναν τα στοιχεία θα είχαν χαθεί… και έτσι ανέλαβα και μόνη μου να θάψω το σκυλί μου, και την εξέταση δεν έκανα και φυσικά και μήνυση δεν έκανα μόνο καταγγελία, γιατί η αστυνομία για να προχωρήσει σε μήνυση ήθελε την τοξικολογική!!!

 23. ioalaos says:

  Θέλω να ρωτήσω τι γίνεται με τα παιδιά δημοτικού που κακοποιούν ζώα;

 24. Κλεοπάτρα Θανοπούλου says:

  Αγαπητοί φίλοι,
  Ξεκίνησα ένα ψήφισμα και σας παρακαλώ να βάλετε την υπογραφή σας. Το ψήφισμα ονομάζεται: Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: Σταματήστε τις δηλητηριάσεις αθώων ζώων.

  Αυτό το ζήτημα σημαίνει πολλά για’μένα και προσπαθώ να μαζέψω 2000 υπογραφές. Ελπίζω στη βοήθειά σας.

  Διαβάστε περισσότερα για το ψήφισμα και βάλτε την υπογραφή σας πατώντας εδώ:
  https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgeio_Dimosias_Taxis_kai_Prostasias_toy_Politi_Stamatiste_tis_dilitiriaseis_athoon_zoon/?Day2Share

  Ψηφίσματα όπως αυτό ξεκινούν πάντα από πολύ χαμηλά αλλά μεγαλώνουν γρήγορα όταν απλοί πολίτες σαν κι εμάς συμμετέχουν.

  Παρακαλώ βοηθήστε με υπογράφοντας και διαδίδοντας αυτό το ψήφισμα.

  Ευχαριστώ πολύ!

 25. Κατερίνα says:

  Θα ήθελα να ρωτήσω αν όντως το οπτικοακουστικό υλικο( φωτογραφία η βίντεο) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αποδεικτικό στοιχείο; Σε περιστατικο κτηνοβασιας απο ηλικιωμένο οι δυο μάρτυρες είπαν στον εισαγγελέα οτι τον έχουν βιντεοσκοπησει όμως ο εισαγγελέας τους είπε αυτο να μην αναφερθεί γιατι ειναι παράνομη η βιντεοσκόπηση σε δημόσιο χώρο!

 26. Κατερίνα says:

  Για περίπτωση κακοποίησης πολλών σκύλων από 1 συγκεκριμένη οικογένεια. Τί να κάνω αν οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν κάνει ή δεν θέλουν να κάνουν κάτι ακόμα και αν έχω πράξει όλα όσα περιγράφετε?

 27. Vasilis says:

  Μια είναι η λύση, αλλά δυστυχώς από την εμπειρία μου από τις φιλοζωικές της Ελλάδας δύσκολο να γίνει… Οι φιλοζωικές εδώ μόνο να διαμαρτύρονται ξέρουν στο Ίντερνετ και να δίνουν οδηγίες, και πολλές από αυτές, τον καιρό προ κρίσης, ως ΜΚΟ πήραν πολλά χρήματα, που πήγαν άραγε, βελτιώθηκε η προστασία των ζών και δεν το καταλάβαμε? Τέλος πάντων. Ακτιβισμός, κινητοποίηση, διαφήμηση με χορηγούς, και κυρίως κάθοδος στην πολιτική με ικανά άτομα, ως κόμμα για την προστασία των ζών, όπως π.χ. στην Κύπρο. Μόνο έτσι θα κινητοποιηθοεί και ο υπόλοιπος κρατικός μηχανισμός αλλά και αλυσιδωτά και οι πολίτες.

  • Από όσο γνωρίζουμε ΚΑΜΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ από αυτές που ασχολούνται με τα ζώα συντροφιάς (σκύλους & γάτες) δεν πήρε χρήματα ως ΜΚΟ. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάγονται στο καθεστώς ΜΚΟ, αλλά είναι φιλοζωικά σωματεία ή μη κερδοσκοπικές εταιρίες. Για αυτό το λόγο αποκλείονταν αυτόματα των σχετικών χρηματοδοτήσεων. Αν έχετε στοιχεία για κάτι διαφορετικό, μας ενδιαφέρει!

 28. Αποστολια says:

  Πολυ ωραια τα λετε κ συμφωνω μαζι σας..σε οτι αφορα το αρθρο κ την ενημερωση εννοω..αλλα ενα εχω να πω..οχι μονο δε κανουνε τιποτα ειδικα η αστυνομια κοροιδευει κιολας κ σου λεει πληρωσε 100 ευρω κ κανε μηνυση..σε περιστατικο που μου ετυχε ηρθαν ειδαν το δραστη κ απλα εφυγαν..με καμια μα καμια προθεση να βοηθησουν!!!!!Η φιλοζωικη ηρθε βεβαια αλλα το θεμα ειναι οτι ο ηλιθιος που κακοποιουσε αδεσποτα κουταβια κ τα χτυπουσε μανιωδως με μια σωληνα μεχρι να φτασω στο σημειο…δεν ειχε καμια μα καμια απολυτως κυρωση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία ή η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία θα μπορεί σε τέτοιες περιπτώσεις να σας στηρίξει και να σας κατευθύνει ώστε να τιμωρηθεί ο ένοχος. Εχουν κερδίσει πολλές αντίστοιχες υποθέσεις, έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις και έχουν στείλει δράστες κακοποιήσεων στη φυλακή. Ζητήστε τη συνδρομή μιας εκ των δυο για τέτοια ζητήματα.

 29. Λίλα says:

  Όταν ζώο συντροφιάς είναι παρατημένο όλη μέρα στο δρόμο και τις βραδυνές μόνο ώρες κάνει συντροφιά στους ιδιοκτήτες θεωρείται πως κακοποιείται παθητικά?
  Έχω τηλεφωνήσει επανελημένως στην αστυνομία για αυτή την περίπτωση μιας και γαβγίζει συνεχώς στο δρόμο και ενοχλεί και δεν έχουν έρθει ποτέ, ούτε ο Δήμος, μου είπαν πως δεν είναι δική τους δουλειά. Τι με συμβουλεύετε?

  • Δεν θεωρείται κακοποίηση αλλά απαγορεύεται ένα ζώο που έχει ιδιοκτήτη να κυκλοφορεί μόνο του στο δρόμο (για την ασφάλεια του ίδιου και των γύρω). Από την άλλη ο νόμος προβλέπει την «επανένταξη» των αδέσποτων. Δηλαδή τα αδέσποτα ζώα επιβάλεται να κυκλοφορούν μόνα τους στο δρόμο. Τα δεσποζόμενα απαγορεύεται.
   Προβλέπεται, λοιπόν, πρόστιμο για ιδιοκτήτες ζώων που τα αφήνουν να κυκλοφορούν μόνα τους το οποίο οφείλει να επιδόσει και να εισπράξει ο Δήμος. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 του άρθρου 5, ν. 4039/2012 (Α΄ 15), αναφέρεται: «Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό, β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.»
   Το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 300 ευρώ για την «Παράλειψη τήρησης των κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή πρόκληση ζημιάς από σκύλο ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου από την ιδιοκτησία του κυρίου/ κατόχου/ συνοδού/ φύλακα (Άρθρο 5, παρ.2 & 3)».
   Φυσικά ένας ιδιοκτήτης, τόσο ανεύθυνος, θα εμπίπτει πιθανότατα και σε άλλες παραβάσεις. Πιθανότατα δεν μαζεύει τις ακαθαρσίες του ζώου του (είναι αδύνατο αφού κυκλοφορεί μόνο του), δεν του έχει βάλει μικροτσίπ κ.ά.
   Θα βρείτε το σύνολο των διοικητικών προστίμων που προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς μαζί με την τροποποίηση του 4039 εδώ: ” title=”Νόμος 4235/2014 (Α’32)”>

   • Λίλα says:

    Ο Δήμος Πεντέλης πάντως, όπου απευθύνθηκα, μου είπε πως δεν είναι δική τους δουλειά το πρόστιμο αλλά της αστυνομίας. Όσες φορές κι αν κάλεσα την αστυνομία δεν ήρθαν ποτέ …..

    • Hermis and Tarzan says:

     Ο Δημος Πεντελης ειναι αμαρτωλη ιστορια….
     Καθε σχεδον χρονο(δεν ξερω αν επεσαν και φετος)πεφτουν φολες το τριημερο του Αγ.Πνευματος οποτε και εχει εμποροπανυγηρη στην Παλ.Πεντελη και υπαρχουν εντονες υποψιες οτι τις φολες τις ριχνει ο ιδιος ο Δημος σε συνεργασιας με τους εμπορους της εμποροπανυγηρης…..
     Εχω κανει στο παρελθον ερευνα εκει πανω.Μιλησα με καποιον κατοικο της περιοχης,που και ο ιδιος εχασε τον σκυλο του απο φολα…
     Το θεμα ειναι οτι μερος των κατοικων της Πεντελης δεν θελουν τα αδεσποτα και ετσι τασσονται υπερ της φολας…
     Οταν ανεβαινα Πεντελη κανοντας ερευνα ειχα δεχθει και εγω αντιδρασεις απο ορισμενους…. Ο τοτε περιπτερας ταιζε τα αδεσποτακια και οπως μου ειχε πει πολλες φορες ειχε δεχθει αντιδρασεις…
     Λιγο πριν πεσουν οι φολες μου ειχε πει οτι πολλοι ειχαν απειλησει οτι θα ριξουν φολες να τα εξολοθρευσουν….
     Δυστηχως αν και ανεβασα αναρτηση στο φεισμπουκ τοτε,δεν καταφερα να σωσω τα ατυχα ζωακια αφου οταν ξαναπηγα στην Πεντελη τα ειχαν εξολοθρευσει….
     Που θελω να καταληξω?
     Απο τον Δημο Πεντελης μην περιμενετε βοηθεια αφου ειναι ο κυριος υποπτος για τις φολες καθε καλοκαιρι….
     Ειχα ζητησει τοτε μεσα απο φεισμπουκ να βγαλουμε περιπολα στην περιοχη ωστε να πιασουμε τον η τους δραστες επ’αυτοφορω….
     Δυστηχως εγω το ειπα και εγω το ακουσα… Προσφερθηκαν καποιοι αλλα μολις ακουγαν Πεντελη αλλαζαν γνωμη και ελεγαν οχι.Τους επεφτε βλεπεις μακρυα….
     Η Πεντελη θελει συντονισμενη δραση απο την Π.Φ.Π.Ο για να βγει ακρη.Ο δημος δεν προκειτε να βοηθησει….
     Ο Δημος δεν φροντιζε ουτε για τα αδεσποτα του,οπως ειναι υποχρεωμενος απο το νομο. Τα ταιζαν καποιο εθελοντες της φιλοζωικης Βριλισσιων.

 30. I read the article of yours.Its very clear and understanding.The Major Problem in Greece
  is that the Greek government does nor really care for the lives of ist Dogs and animals
  in General.It is typically the mentality when you contact a Ministry you get the reply we are not the authority to contact.Then Comes the behaviour of most of the citizens they dont really care.In the Schools they are not educated to love the animals.The Niarchos
  foundation helps with educational programms.Also some Filozoikes around Greece but thats a drop of water.Also the Police are not educated to solve the Problems.They dont even instruct themselves with the new laws.Hopefully the Situation will get better in the next decade.Thank you.Alexander

 31. Καλησπέρα σας.Στην οδο Κατεχάκης 65 στον πρωτο όροφο μένει μια οικογένεια μεταναστων (νομιζω φιλιπινεζοι)σε ενα διαμέρισμα περιπου 50 τετραγωνικών και μαζί τους και ενας σχετικα μεγαλος σκύλος.Το πρόβλημα είναι οτι το μέγεθος του σκύλου είναι αρκετά μεγαλο για ένα τέτοιο διαμερισμα κι επίσης ο σκύλος ζει σε καθεστως παθητικής κακοποίησης καθημερινά(τον αφήνουν μονο στο σπίτι,τον έχουν συνήθως στο μπαλκόνι κλπ).Το σκυλί μοιάζει να υποφέρει αρκετά καθώς έχει επιδείξει βίαιη συμπεριφορα,αγριο γάβγισμα(για το οποίο ή αντίδραση των ιδιοκτητών του είναι χτυπήματα στο κεφάλι!!!)ενω κάθε φορά που το βγάζουν εξω για την τουαλετα του το ακούμε να κλαιει ενω δεν τολμά κανεις να πλησιάσει την πόρτα του διαμερίσματος γιατί ορμάει πάνω της κάθε φορά που ακούει βήματα.Έχουμε ειδοποιήσει την διαχειρηστρια αλλά δεν φαίνεται να ασχολειται,απλα μας είπε οτι έχουν παραπονεθεί πολλοί για τον ίδιο λόγο κα μάλιστα έχει ειδοποιηθεί κ ή αστυνομία αλλά αποτέλεσμα 0.Γνωρίζετε κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε γιατί κοντευουμε να φτάσουμε σε απογνωση…

  • Επικοινωνήστε με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδίαν(www.pfo.gr). Θα πρέπει να διαπιστωθεί η κακοποίηση, με τη βοήθεια της αστυνομίας, και σε περίπτωση που προκύψουν στοιχεία το ζώο θα κατασχεθεί.
   Σχετικά με τη βίαιη συμπεριφορά πάντως, μοιάζει να οφείλεται σε έλλειψη κοινωνικοποίησης, από τα λεγόμενά σας.

 32. Στο Μενίδι στην οδό Δεκελείας 90 (αν δεν κανω λαθος τον αριθμο) περνάω καθε μερα με το λεωφορειο, υπάρχει ενα χωράφι που έχει κατι κοτες και ενας σκυλάκος μονιμα δεμενος,καθε μερα όλη μερα,έχει βέβαια κατι σαν σπιτακι, αλλα ειναι χωραφι γιατι τον έχουν μονιμα δεμενο με ενα μετρο αλυσιδα;τι γινεται σε αυτη την περιπτωση;

  • Στο Μενίδι στην οδό Δεκελείας 90 (αν δεν κανω λαθος τον αριθμο) περνάω καθε μερα με το λεωφορειο, υπάρχει ενα χωράφι που έχει κατι κοτες και ενας σκυλάκος μονιμα δεμενος,καθε μερα όλη μερα,έχει βέβαια κατι σαν σπιτακι, αλλα ειναι χωραφι γιατι τον έχουν μονιμα δεμενο με ενα μετρο αλυσιδα;τι γινεται σε αυτη την περιπτωση;

 33. Δημητρα Τριανατφυλλοπουλου says:

  Υπαρχει ενα βενζιναδικο απαναντι απο το μεγαλο σκαλβενιτη στη Ν. Χαλιδονα, δρομος προς εθνικη(δεν γνωριζω το ονομα της οδου), οπου υπαρχει σκυλακι δεμενο συναιχεια. Το εχουν πολλες φορες κι μεσα στον ηλιο κι χωρις νερο. Οποτε περναω ειναι εκει, ετσι σε αθλια κατασταση. Υπαρχει ενας πακιστανος που δουλευει στο βενζιναδικο κι οποτε προσπαθω να το πλησιασω το σκυλι, αυτος με αγριοκοιταζει, κι κολλαω να του την πω. Το βενζιναδικο λεγετε jet oil. Υπαρχει κατι που μπορουμε να κανουμε??? Ευχαριστω για το χρονο σας.

  • Νομίζω ότι ξέρω ποια περίπτωση λες. Αν κατάλαβα σωστά, ο συγκεκριμένος σκύλος πρέπει να είναι χρόνια εκεί (αν φυσικά είναι πάντα το ίδιο ζώο και δεν αλλάζει κάθε τόσο). Αλλά παλαιότερα, όταν είχα τσεκάρει εγώ, το έλυναν το ζώο και τα βράδια το έπαιρναν μαζί τους. Μήπως δείχνει χάλια λόγω προχωρημένης ηλικίας; Το καλύτερο είναι να μιλήσεις με σωματείο της περιοχής. Σίγουρα θα γνωρίζουν την περίπτωση αφού έπεσε και στη δική μας αντίληψη. Ο Δήμος θα μπορεί να σου υποδείξει ποιο σωματείο (ή ποια) δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο σημείο γιατί είναι περίεργα τα σύνορα εκεί. Αν είναι το σωματείο Νέας Φιλαδέλφειας, είσαι τυχερή γιατί είναι πολύ δραστήριο και σίγουρα γνωρίζουν την περίπτωση. Κ.Μ.

  • ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΕΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ. ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΕΝΤΖΙΝΑ ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΕΙΣ. ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΟ ΞΕΡΩ ΧΡΟΝΙΑ. ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΖΩΑΡΑ.

 34. Ανώνυμος says:

  Θάνατος στους δολοφόνους των ζώων.
  Τέτοιοι “άνθρωποι” δεν αξίζουν να υπάρχουν…

 35. rozanna kane kataggelia sth filozwikh gia ta adespota pou les.

 36. william says:

  Τι γινεται στην περιπτωση που γνωριζω περιστατικο δεμενου σκυλου μονιμα στο μενιδι, αλλα ειμαι μονιμος κατοικος ξενης χωρας?

  • Το ιδιο με το αν κατοικουσατε Ελλαδα, δηλαδη οταν βρεθειτε ξανα στην χωρα, πατε στο σημειο που ειναι το περιστατικο και αν οι συνθηκες ειναι οι ιδιες οπως τις ξερατε, καλειτε το 100 και κανετε την καταγγελεια. Κι εγω μονιμος κατοικος εξωτερικου ειμαι και οταν ειμαι στην Ελλαδα, καταγγελω τα περιστατικα που χρειζουν καταγγελειας. Εαν δεν ερχεστε πλεον στη χωρα και γνωριζετε για το περιστατικο απο τριτους, τοτε φανταζομαι η μονη λυση ειναι ή να ζητησετε απο αυτον που σας το ειπε ή καποιον αλλο γνωστο σας να κανει την καταγγελεια, ή να κοινοποιησετε το γεγονος, μαζι με φωτογραφια αν υπαρχει, και να ζητησετε απο καποιον εθελοντη ή τη φιλοζωικη της περιοχης να το αναλαβει. Αν καποιος ξερει και τριτη καλυτερη λυση, πολυ θα ηθελα να την ακουσω, γιατι κι εγω ως κατοικος εξωτερικου ακουω διαφορα απο συγγγενεις μου που ομως αποκλειεται να πεισθουν να καταγγειλουν ή να ασχοληθουν προσωπικα.

   • Ευχαριστούμε Alex για τη βοήθεια.
    Σίγουρα πρέπει να υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας για να έχει μια υπόθεση μέλλον. Προτείνουμε, επίσης, να είναι πάντα ενήμερο το τοπικό φιλοζωικό σωματείο και η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (www.pfo.gr) ή η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (www.pfpo.gr) που θα μπορέσουν και να σας κατευθύνουν και να σας συμβουλεύσουν καλύτερα, ανάλογα με το συγκεκριμένο πρόβλημα που βιώνετε, αφού κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη. Οι δύο ομοσπονδίες έχουν μεγάλη εμπειρία σε περιστατικά κακοποίησης και έχουν κερδίσει πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια.

 37. Helen Mattes says:

  I try to be active as much as I can …..but the horror and the ignorance is far more than on could fathom. You try and try to get to the core, that being also to teach people how to respond and treat their animal and other animals that are in their environment but to my dismay …it’s like talking to a wall………on the other hand there are many as you are that give with all their hearts, all that they can. There are solutions, but it would take a lot of time and work to see things through . First of all because this has gotten out of hand world wide and in every respect, whether it be domestic or not. There should be an attachment in some ministry , perhaps agriculture, or of environmental nature, that will look after and put in motion what has to be done.
  Because money is always an issue and that many be two sided …. it may cost to set up such a program and that would be the debate not to put it through……on the hand they could make a fortune from those who obstruct the law that would punish and fine the persons responsible for such unnecessary cruelty or bad manipulation of ANY animal. Perhaps if the people start paying for there mistakes they will think twice before they do it …….!!! I would very much like for you to keep in touch and to part take in anything that I could…..I would also like to share my ideas with you and this is a very good time because it is pro-election time and there maybe some success in this request……….it must be solved ASAP……….also, and lastly….the church should not be left out………!!! Will explain if we should meet what my views on this point are and how I see it .
  Thank you so much for your time……..
  Isos n Ellada na gini protopors sto thema ton Zo on ………….. Can you imagine their own ministry……Animal and Environmental……….but one that really does work…..!!!!!

  All the best you…..!
  Helen Mattes

  • a) There is actually a branch in the Ministry of Agriculture which supposedly deals with animal welfare. It is called «ΚΑΦΕ» which basically translates as… COFFEE (no comment on how invaluable their work is… strays in the streets speak for themselves).
   b) When the ministry of Environment was created ΠΦΟ Federation (www.pfo.gr) submitted a proposal asking to move animal welfare to the new Ministry. So there would be no conflict between those who exploit animals (pet-shops, importers, pet-sellers, breeders, farmers, hunters, etc.) and the animals welfare. Yeap.

 38. rozanna says:

  giasas to dikomoy tema kai olis ths gitonias moy einai oti exoyne mazepsi tris gitones 5 adespota skilia ta opia mono ta taizoyne kai den analanbanoyn kamia ali eftith einai arosta den ftani mono afto einai kai epitetika opio skili broyne mprostatoys to skotonoyne mesa se 2 xronia exoyne skotosi 30 gates ormane se paidakia kai persi dakosane to ena to skilaki moy to opio apo tabma zh toy eixane tripisi pnebmona toy eixane spasi 4 plebra xriastike na kani 5 ores xiroyrgio kai na zi 1 mina me idiko mixanima giati eixai pati pnebmotoraka piga ston dimo o dimos me estile sthn filozoiki kai h filozoiki ston dimo kai akria den brika entometaksi olo afto to diastima moy eixane dakosi kai to alo moy skilaki ala eitan elafria mono me 20 ramata kai ton exoyne ksana dakosi apo tote ales 2 fores me ligotera ramata tora exoyme pai stin astinomia edo kai enan mina kai kaname katakelia giati skotosane ena koytabaki kai exoyne ormiksi kai se ala skilia kai oi astinomia sikinisi miden se aftin thn periptosi ti mporis na kanis???????????

Σχολιαστε