Ο υπερήλικος σκύλος μου φτερνίζεται συνέχεια & το βράδι δυσκολεύεται να αναπνεύσει.

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

 

dog sneeze

Ερώτηση: «Έχω μια σκυλίτσα 13 ετών, Τεριέ – Πεκινουά.

Εδώ και μερικούς μήνες δυσκολεύεται να αναπνεύσει από την μύτη κυρίως τις βραδυνές ώρες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας φταρνίζεται πολύ και κάποτε από το πολύ φτάρνισμα βγάζει και αίμα από την μύτη. Την πήρα στον κτηνίατρο και μας έγραψε Πρενδνιζολόνη 5mg – Glucocorticoid και της δίνω μισό χαπάκι την ημέρα. Μετριάζεται κάπως η δυσκολία στην αναπνοή αλλά όταν δεν της το χορηγήσω δεν μπορεί να αναπνεύσει σχεδόν καθόλου από τη μύτη.

Βασικά τα συμπτώματα είναι όπως όταν εμείς έχουμε κρεατάκια ή διάφραγμα στην μύτη και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε.

Ήθελα να ρωτήσω εάν αυτό μπορεί να θεραπευτεί με χειρουργική επέμβαση όπως στον άνθρωπο ή αν υπάρχει κάποιο άλλο φάρμακο πιο αποτελεσματικό.»

 

Απαντά η κτηνίατρος Φέη Ζερβουδάκη

Οι επίμονοι πταρμοί σε ένα σκυλάκι 13 ετών μπορεί να οφείλονται σε ξένο σώμα στις ρινικές κοιλότητες (π.χ. άγανο), σε ρινίτιδα λοιμώδους, αλλεργικής ή ιδιοπαθούς αιτιολογίας, σε νεοπλάσματα των ρινικών κοιλοτήτων, ακόμα και σε προβλήματα που προέρχονται από τα δόντια του σκύλου.

Οι παραπάνω λόγοι, εξ’ αιτίας στένωσης των ρινικών κοιλοτήτων, ενδέχεται να δυσκολεύσουν τη δίοδο του αέρα και ως εκ τούτου να προκαλέσουν δύσπνοια στο σκυλάκι σας.

Επιπλέον, η παρουσία αίματος από τις ρινικές κοιλότητες, πέρα από τα παραπάνω αίτια, μπορεί να σχετίζεται με συστηματικά προβλήματα, όπως οι διαταραχές στην πήξη του αίματος, η υπέρταση κ.α.

Για τη διερεύνηση των προβλημάτων αυτών, εκτός από την κλινική εξέτασή του, ίσως να χρειαστούν εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις όπως ο αιματολογικός έλεγχος, η ρινοσκόπηση, οι ακτινογραφίες, η καλλιέργεια ρινικού εκκρίματος και η βιοψία.

διαφήμιση

Η αντιμετώπιση της δύσπνοιας που προέρχεται από στένωση των ρινικών κοιλοτήτων, δεν είναι κατ’ ανάγκη χειρουργική αλλά εξαρτάται αυστηρά από τον πρωτογενή παράγοντα που οδήγησε στη στένωση αυτή.

 

Διαβάστε επίσης:

Για τα άγανα και τα άλλα ξένα σώματα στις ρινικές κοιλότητες

Δυσκολεύεται να πάρει ανάσα; Ασφυκτιά; Ίσως να πάσχει από το σύνδρομο του ανάστροφου πταρμού.

Ο σκύλος μου φτερνίζεται επίμονα σε νησί χωρίς κτηνίατρο

Οι αλλεργίες της άνοιξης ταλαιπωρούν και τους τετράποδους

Σκασμένη ή ξεφλουδισμένη μύτη;

 

 Σχολιαστε