Κορωνοϊός και ζώα συντροφιάς: Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι κηδεμόνες

ΠΗΓΗ: Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση

Τελευταία ενημέρωση: 30 Μαρτίου 2020

Ακολουθούν μερικές βασικές πληροφορίες για το COVID-19:

  • Η μετάδοση γίνεται κυρίως πρόσωπο με πρόσωπο.
  • Η μετάδοση εμφανίζεται κυρίως όταν υπάρχει επαφή με τις σωματικές εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου, όπως το σάλιο ή τα σταγονίδια βλέννας από βήχα ή φτέρνισμα. Είναι δυνατή η μετάδοση μέσω επαφής με μια μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο, αν στη συνέχεια αγγίξουμε το στόμα, τη μύτη ή ενδεχομένως τα μάτια, αλλά δεν είναι τόσο συνήθης αυτός ο τρόπος μετάδοσης.
  • Οι λείες (μη πορώδεις) επιφάνειες (π.χ. πάγκοι, χερούλια πόρτας) μεταδίδουν τους ιούς ευκολότερα από τα πορώδη υλικά (π.χ. χαρτονόμισμα, τρίχωμα ζώου), επειδή τα πορώδη, και κυρίως τα ινώδη υλικά (τρίχες) απορροφούν και παγιδεύουν τον παθογόνο παράγοντα (ιό) και κάνουν δυσκολότερη τη μετάδοσή του μέσω απλού αγγίγματος.
  • Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε να αρρωστήσετε είναι να αποφύγετε την έκθεση στον ιό. Η λήψη των τυπικών προληπτικών ενεργειών είναι καθοριστική.
  • Παρότι έχει αναφερθεί ότι δυο σκύλοι (Χονγκ Κονγκ) και μια γάτα (Βέλγιο) έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2, οι εμπειρογνώμονες για τις λοιμώδεις ασθένειες και οι διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία μέχρι σήμερα που να υποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς μπορούν να κολλήσουν COVID-19 ή να το μεταδώσουν σε άλλα ζώα ή ανθρώπους.
  • Εάν δεν έχουμε COVID-19, μπορούμε να αλληλοεπιδρούμε με το ζώο μας κανονικά, συμπεριλαμβανομένης της βόλτας, του ταΐσματος και του παιχνιδιού. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τους κανόνες καλής υγιεινής κατά τη διάρκεια αυτών των αλληλεπιδράσεων (π.χ. πλύνετε τα χέρια πριν και μετά την αλληλεπίδραση με το κατοικίδιο ζώο σας, φροντίζετε για την περιποίηση του τριχώματός του, καθαρίζετε τακτικά τα πιάτα φαγητού και νερού, το κρεββάτι και τα παιχνίδια).
  • Ίσως είναι υπερβολικό, αλλά επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμα αρκετά για τον ιό, συνιστάται όσοι πάσχουν από COVID-19 να περιορίσουν την επαφή με τα ζώα τους, μέχρι να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιό. Ζητήστε από ένα άλλο μέλος της οικογένειάς σας να αναλάβει το περπάτημα, τη σίτιση και το παιχνίδι με το ζώο σας. Εάν έχετε σκύλο εργασίας ή αν δεν υπάρχει δυνατότητα να φροντίσει άλλος για το ζώο, τότε φορέστε μάσκα προσώπου. Μην μοιράζεστε φαγητό, φιλιά ή αγκαλιές και πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά από οποιαδήποτε επαφή μαζί τους.
  • Όπως πάντα, το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών, η μέθοδος της κοινωνικής απομόνωσης και άλλες πρακτικές ελέγχου των λοιμώξεων μπορούν να μειώσουν σημαντικά την εξάπλωση οποιασδήποτε ασθένειας.

Διάβασε επίσης

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 25/03: Κορωνοϊός και διευκρινιστικές δηλώσεις Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για το τάισμα των αδέσποτων

διαφήμιση

Κορωνοϊός και καθημερινότητα: Ταΐζεις & φροντίζεις αδέσποτα; Οργανώσου καλύτερα!

Βόλτα σκύλου & Κορωναϊός: Κατέβασε εδώ τις φόρμες για μετακινήσεις και κυκλοφορία, απαραίτητη η τύπου Β για τη βόλτα των σκύλων, μεταφορά σε κτηνίατρο και πέτσοπ

Είναι αλήθεια ότι τα απολυμαντικά και αντισηπτικά χεριών είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους;

Κορωνοϊός και λίγο τετράποδο χιούμορ

 

Σχολιαστε