Κορωνοϊός και καθημερινότητα: Ταΐζεις & φροντίζεις αδέσποτα; Οργανώσου καλύτερα!

Από την Κλέα Μοριανού

Ας δούμε την περίοδο που διανύουμε ως ευκαιρία να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να μετρηθούμε, να οργανωθούμε και να συνεργαστούμε.

 

* Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να συμπεριλαμβάνουμε σε αυτό το άρθρο τις εξελίξεις. Ο μόνος επίσημος ιστότοπος πληροφόρησης είναι η σελίδα της πολιτικής προστασίας. Επισκέψου την τακτικά για να λάβεις την πιο αναλυτική και επικαιροποιημένη πληροφόρηση: https://forma.gov.gr/

———–ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  25 ΜΑΡΤΙΟΥ ———–

Οι σημερινές δηλώσεις του κου Χαρδαλιά (25 Μαρτίου 2020) ήρθαν να απαντήσουν στις απορίες των εθελοντών που φροντίζουν αδέσποτα ζώα (ειδικά όσων κινούνται σε περιοχές που δεν εφάπτονται των κατοικιών τους) που είχε προκαλέσει η αρχική ανακοίνωση των μέτρων για τον περιορισμό των μετακινήσεων της Κυριακής 22 Μαρτίου .


Γιατί πανικοβλήθηκαν οι φιλόζωοι

Κάποιοι φροντίζουν αδέσποτα στο χώρο εργασίας τους που έχει κλείσει, άλλοι στη διαδρομή προς το χώρο εργασίας τους (που έχει κλείσει) και άλλοι -συνήθως σε συνεργασία με δήμο ή φιλοζωικό σωματείο- κινούνται σε ευρύτερες περιοχές φροντίζοντας στέκια αδέσποτων ή μεταφέροντας ζώα προς και από το καταφύγιο. Η μετακίνηση προς τους κτηνιάτρους είναι επίσης αρκετά  συχνή (επείγοντα περιστατικά, στειρώσεις, έλεγχοι υγείας, κ.ά.). Και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις δυσκολεύουν το καθημερινό τάισμα και φροντίδα, δικαιολογημένα, καθώς προέχει η υγεία όλων μας και πρέπει να μένουμε σπίτι.

Παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας, η κυβέρνηση έλαβε υπόψιν της τα αδέσποτα (ίσως για πρώτη φορά)! Ήδη σε δυο ανακοινώσεις είχαμε αναφορά στα αδέσποτα και προβλέψεις για την φροντίδα τους. Προς μεγάλη μας έκπληξη (και συγκίνηση, προσωπικά) η φροντίδα τους αναγνωρίζεται ως σημαντικός λόγος μετακίνησης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Θεόδωρου Λιβάνιου (22 Μαρτίου):

“Η μέριμνα για τα ζώα, ειδικά στις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, δεν παύει να αποτελεί καθημερινή μας ευθύνη”.

 Ο Υπουργός ζήτησε από τους Δήμους να παρέχουν βοήθεια τόσο στα αδέσποτα όσο και στα δεσποζόμενα ζώα σε ειδικές περιπτώσεις. Διάβασε εδώ την σχετική επιστολή που απηύθυνε ο Υπουργός στους Δημάρχους.

Αισιόδοξη παρατήρηση: η πρόσφατη μετακίνηση των ζώων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

 

Τι προβλέπεται για τους εθελοντές; (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ)

Καθώς οι περισσότεροι Δήμοι ΔΕΝ φροντίζουν οι ίδιοι για τη σίτιση των αδέσποτων αλλά μετακυλούν αυτή την ευθύνη (σιωπηλά ή επισήμως) στα φιλοζωικά σωματεία και τους εθελοντές, ας δούμε ως ευκαιρία την περίοδο που διανύουμε για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να μετρηθούμε, να οργανωθούμε και να συνεργαστούμε.

Επικοινώνησε άμεσα με το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής που φροντίζεις ζώα για να δηλώσεις τα σημεία που κινείσαι (στέκια).

διαφήμιση

Το φιλοζωικό σωματείο θα έρθει σε επαφή με το δήμο προκειμένου να ζητήσει ειδική βεβαίωση που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία των εθελοντών που είναι απαραίτητο να κινούνται εντός του δήμου με σκοπό τη φροντίδα των αδέσποτων.

Για τους εθελοντές που έχουν αναλάβει σίτιση αδέσποτων ζώων ΕΝΤΟΣ του δήμου κατοικίας τους θα εκδίδονται βεβαιώσεις κατά το πρότυπο της βεβαίωσης εργοδότη τύπου Α’ για την κυκλοφορία εργαζομένων. Υπεύθυνο γραφείο για την πιστοποίησή της είναι το αρμόδιο για τη διαχείριση σχετικών θεμάτων γραφείο κάθε δήμου.

Για την έκδοση της βεβαίωσης απαιτείται:

α) αναφορά του σημείου στο οποίο βρίσκονται τα ζώα, οι ημέρες και η ώρα ταΐσματος, η διάρκεια του οποίου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις τρεις ώρες. Το όριο στην διάρκεια σίτισης θεσπίστηκε επειδή είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσουμε όλοι στον περιορισμό των μετακινήσεών μας.

Το πρότυπο για τις βεβαιώσεις αυτές θα είναι εντός των επόμενων ωρών διαθέσιμο από τους δήμους και μέσω της ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ – Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (www.kedke.gr). Θα εκδίδονται άπαξ για κάθε εθελοντή και θα έχουν ισχύ για όλη τη διάρκεια των μέτρων ή μέχρι νεωτέρας.

Για τους εθελοντές που φροντίζουν ζώα ΕΚΤΟΣ του δήμου που κατοικούν, θα χρειαστεί να δικτυωθούν με το φιλοζωικό σωματείο ή τους εθελοντές της περιοχής ώστε να αναλάβουν αυτοί προσωρινά το τάισμα των ζώων που φροντίζουν. Καλούμαστε όλοι να σεβαστούμε αυτήν την οδηγία καθώς είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφεύγουμε όλοι τις μετακινήσεις.

Τι να έχω μαζί μου;

Στο τάισμα φέρνεις ΠΑΝΤΑ μαζί σου την ταυτότητα ή το διαβατήριο και το έγγραφο του Δήμου.

Θα πρέπει κάθε φορά που προχωράς σε βόλτα του σκύλου ή μετάβαση σε κτηνίατρο να το δηλώνεις (περισσότερες πληροφορίες εδώ) με SMS ή βεβαίωση τύπου Β.

Υπενθυμίζουμε ότι:

  • Η μετάβαση στον κτηνίατρο αντιστοιχεί στον αριθμό 1.
  • Η μετάβαση σε πέτσοπ αντιστοιχεί στον αριθμό 2.
  • Η βόλτα σκύλου αντιστοιχεί στον αριθμό 6.

Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν τις άσκοπες μετακινήσεις. Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί τα ίδια αδέσποτα να φροντίζουν περισσότερα από ένα άτομα. Τώρα είναι η ευκαιρία να γνωριστείτε (εκ του μακρόθεν) και να συντονιστείτε, μοιράζοντας τις μέρες ταΐσματος και φροντίδας μεταξύ σας.

Επίσης, η μεταφορά αδέσποτων ζώων προς τον κτηνίατρο και το καταφύγιο θα μπορούσε και αυτή να γίνεται πιο οργανωμένα, για περισσότερα ζώα κάθε φορά και μόνο από έναν εθελοντή.

Παρακαλούμε, για όσους εθελοντές πήγαιναν μέχρι σήμερα παρέα στα καταφύγια ή στο τάισμα, αν δεν μένετε στο ίδιο σπίτι, στο εξής να το αποφεύγετε όπως και να αποφεύγετε να μπαίνετε σε ξένο αυτοκίνητο.

Διάβασε επίσης

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 25/03: Κορωνοϊός και διευκρινιστικές δηλώσεις Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας για το τάισμα των αδέσποτων

Βόλτα σκύλου & Κορωνοϊός: Κατέβασε εδώ τις φόρμες για μετακινήσεις και κυκλοφορία, απαραίτητη η τύπου Β για τη βόλτα των σκύλων, μεταφορά σε κτηνίατρο και πέτσοπ

Σχολιαστε