Με τι κριτήρια να επιλέξω αντιπαρασιτική αμπούλα για το σκύλο και τη γάτα μου;

Από την Κλέα Μοριανού

Δεν κάνουν όλες οι αμπούλες (Spot On) την ίδια δουλειά. Για να σας βοηθήσουμε συγκεντρώσαμε όσα σκευάσματα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σε έναν συγκριτικό πίνακα.

spot on

Κυκλοφορούν στο εμπόριο δεκάδες προϊόντα Spot On για την προστασία των τετράποδων. Με τι κριτήρια να διαλέξω για το σκύλο και τη γάτα μου;

1. Συχνότητα Εφαρμογής

Η προτεινόμενη χρήση όλων των προϊόντων Spot On είναι μηνιαία.

2. Αγαπάει το νερό;

Σε κάποια σκευάσματα αναγράφεται ότι η αποτελεσματικότητα μειώνεται αν το ζώο βραχεί, οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του μήνα (δηλαδή αφού παρέλθουν οι πρώτες 2-3 μέρες μετά τη χρήση). Σε περίπτωση που το ζώο κολυμπά μπορείτε να ενισχύσετε κάθε δεκαπενθήμερο τη δράση του προϊόντος ψεκάζοντας στα ευαίσθητα σημεία (ανάμεσα στα δάχτυλα, στις μασχάλες, στην κοιλιά, πίσω από τα αυτιά) με σπρέι που περιέχει την ίδια δραστική ουσία.

3. Άλλο σκύλος κι άλλο γάτα

  • Σίγουρα τα δυο ζώα δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες προστασίας στη χώρα μας. Η γάτα είναι πιο επιρρεπής στους ψύλλους αλλά σπανιότατα κινδυνεύει από τσιμπούρια (κρότωνες) ενώ ο σκύλος απειλείται κυρίως από τσιμπούρια και σκνίπες.
  • Προσοχή, κάποια προϊόντα που προορίζονται για τους σκύλους είναι απαγορευτικά για τη χρήση σε γάτες επειδή περιέχουν την ουσία Permethrin.

4. Γατάκια ή κουτάβια;

Η χρήση των προϊόντων Spot On θα πρέπει να αποφεύγεται σε πολύ νεαρά ζώα (συνήθως κάτω των δυο μηνών). Xρησιμοποιείστε σπρέι, φροντίζοντας να βρέξετε πολύ καλά όλο το σώμα και αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

5. Θέμα μεγέθους

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Έχουν παρατηρηθεί αρκετά προβλήματα υγείας από τη χρήση προϊόντων Spot On σε μικρόσωμες φυλές (όπως Shih Tzu, Bichon Frise, Chihuahua, Yorkshire Terrier & Maltese), γεγονός που αποδίδεται πιθανώς στη δοσολογία. Για τον λόγο αυτό:

  • Σε ενήλικα σκυλιά που ζυγίζουν λιγότερο από 1 κιλό ή σε γάτες που ζυγίζουν λιγότερο από 900 γραμμάρια αποφύγετε τη χρήση Spot On. Προτιμήστε τη χρήση σπρέι.
  • Όταν το βάρος του ζώου σας βρίσκεται κοντά στο κατώτατο όριο χρήσης που προτείνει η συσκευασία προτιμήστε την αμπούλα που προορίζεται για την προηγούμενη κατηγορία βάρους. Π.χ. αν ο σκύλος σας ζυγίζει 21 kg προτιμήστε την αμπούλα που προτείνεται για την γκάμα βάρους από 10 -20 kg αντί αυτής που προορίζεται για ζώα βάρους 20-40 kg.

6. Βλαβερό για μένα;

Δυστυχώς, προς το παρόν, κανένα από τα φαρμακευτικά αντιπαρασιτικά που δρουν αποτελεσματικά κατά των τσιμπουριών δεν φαίνεται να είναι απολύτως ασφαλές για εμάς.

Στις ανθρώπινες παρενέργειες από επαφή με αντιπαρασιτικές ουσίες αναφέρονται τοπικά δερματικά προβλήματα (ερεθισμός, κνησμός) και ζαλάδες. Για αυτό:

  • Όταν εφαρμόζετε οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα στα ζώα σας συστήνεται να φοράτε γάντια και ο χώρος να είναι καλά αεριζόμενος.
  • Εάν έχετε τοποθετήσει Spot On στα ζώα σας συστήνεται να πλένετε τα χέρια σας, κάθε φορά, αφού τα χαϊδέψετε. Τι γίνεται τότε αν κάθεστε παρέα στον καναπέ ή αν κοιμάστε μαζί τους στο ίδιο κρεβάτι;

Σημείωση: Μια φορά αποφάσισα να αλλάξω μάρκα σκευάσματος (και δραστική ουσία) στους σκύλους μου (σημειωτέον, κοιμούνται μαζί μου στο κρεβάτι). Ολόκληρο τον επόμενο μήνα είχα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Μπορεί να έτυχε, αφού στις αναφερόμενες παρενέργειες για εμάς δεν περιλαμβάνεται άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Παρόλα αυτά, θα σας σύστηνα να παρακολουθείτε στενά ζώα και εαυτούς όποτε αλλάζετε τύπο σκευάσματος.

7. Με κριτήριο το κόστος

Οι τιμές των προϊόντων παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Ο κύριος λόγος είναι ότι μετά το πέρας ισχύος της πατέντας μπορεί μια άλλη φαρμακοβιομηχανία, να παραγάγει νόμιμα ακριβώς το ίδιο φάρμακο (αντίγραφο ή γενόσημο).

διαφήμιση

8. Ο κτηνίατρος ξέρει καλύτερα

Τα αντιπαρασιτικά είναι φαρμακευτικά σκευάσματα και θα πρέπει να τα παίρνουμε στα σοβαρά. Όταν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την καταλληλότητα ή τον τρόπο εφαρμογής οποιουδήποτε προϊόντος συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο.

Δεν κάνουν όλα τα σκευάσματα την ίδια δουλειά. Για να σας βοηθήσουμε συγκεντρώσαμε αυτά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά σε έναν συγκριτικό πίνακα.

SPOT ON για εξωπαράσιτα pinakas monon

Δείτε τον συγκριτικό πίνακα εδώ σε μορφή PDF.

 

Διαβάστε επίσης:

7 συμβουλές για να κρατήσετε το σκύλο μακριά από τις σκνίπες του καλααζάρ

Ψύλλοι, τσιμπούρια, ακάρεα, ψείρες, ταινίες ή άλλα παράσιτα; Ποτέ ξανά!

Σπιτικό σπρέι για να διώχνουμε ψύλλους, σκνίπες & τσιμπούρια από τη γούνα των τετράποδων

Γέμισε το σπίτι ψύλλους!

Μην πετάτε ότι περισσεύει από το αντιπαρασιτικό κολάρο του.



16 Σχολια

  1. Ioannidou Emmanouela says:

    Καλησπέρα να ρωτήσω ?
    Πόσο καιρό για να βγει τα τσιμπούρια μετά από την αμπουλα;; απ’το σκυλο

  2. θοδωρης says:

    καλημερα θελω να ρωτησω επειδη λογο οικονομικου δεν μπορω να κανω το εμβολιο canileιsh στο σκυλο μου φετος. μπορω να του βαλω αμπουλα effitix που σκοτωνει ψυλλους, τσιμπουρια, σκνιπες, κουνουπια? δηλαδη με καλυπτη η αμπουλα οπως το εμβολιο canileιsh? ξερω το εμβολιο καλυπτη το 70% για της σκνιπες και κουνουπια. ευχαριστω

  3. Μαριλενα says:

    Εβαζα αμπουλα advocate στη γατα μου και της εδινα και drontal χαπι για τα σκουλικια. Το χαπι συνεχεια το εφτυνε. Ειχα δοκιμασει ΤΑ ΠΑΝΤΑ…..Μονο με το ζορι το καταπινε, και αυτο τυλιγμενη σε πετσετα, την κρατουσα εγω και ο γιατρος της ανοιγε το στομα…. Πολυ ζορικο γατι… Πριν 3 μηνες μου ειπε ενας κτηνιατρος να της βαζω αμπουλα Profender για τα σκουλικια αντι για χαπι εφοσον δεν το παιρνει. Και οτι κανει την ιδια δουλια. Πριν 1 βδομαδα, μου προτινε να κοψω και το advocate και το drontal και να αντικαταστισω και τα δυο με αμπουλα Βroadline. Λεει οτι τα πιανει ολα. Εσεις τι λετε???

    • Είναι δύσκολο να σου προτείνουμε ένα προϊόν αντί ενός άλλου. Πάντως, κι εγώ πήρα αυτή την αμπούλα, να τη δοκιμάσω, γιατί πολλά από τα γατιά που φροντίζω είναι δύσκολα με τα χάπια. Και έτσι βολεύει.

  4. leader133gr says:

    Παιδια μεγαλη προσοχη με τις αμπουλες .κοντεψα να χασω την σκυλιτσα μου απο μια τετοια.επαθε αλεργικο σοκ και μετα χρειαστηκε να κανω θεραπεια …μεγαλη ιστορια.ΠΡΟΣΟΧΗ !!!

  5. Ανθή Αγγ. says:

    καλησπερα! ειναι πολυ χρησιμο το αρθρο σας, και κυριως ο συγκεντρωτικος πινακας. μηπως υπαρχει κατι αντιστοιχο και για τα χαπια αποπαρασιτωσης..; ή να υποθεσω εκει τα περισσοτερα κανουν την ιδια δουλεια;

  6. Υπάρχει και η Activyl για γάτες 🙂

  7. Βασιλεία says:

    Λείπει το PestiGON (Norbrook Laboratories Ltd) που αναγράφει ότι περιέχει Fipronil , οπότε υποθέτω πως ισχύει ό,τι και στα αντίστοιχα σποτ-ον που έχουν την ίδια δραστική ουσία.

  8. Αθηνα says:

    Τι γινεται με τις μη χημικες αμπουλες? Νομιζω πως δεν υπαρχουν καθολου στην λιστα σας. Θα ηθελα να διαβασω την αποψη σας και γιαυτες.

  9. Λείπει η activyl tick plus από την λίστα σας 🙂

Σχολιαστε