coronovirus -precautions


Είναι ο σκύλος μου Κοκόνι ή Αλωπεκίς;

Ποιος μπορεί να γνωμοδοτήσει & ποιες είναι οι βασικές διαφορές των δυο μικρόσωμων ελληνικών φυλών;

 

Ένα τυπικό δείγμα Κοκονιού (Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com)

Ένα τυπικό δείγμα Κοκονιού (Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com)

Ερώτηση: «Έχω έναν σκυλάκο εδώ και περίπου έναν χρόνο. Ήταν αδέσποτος και δεν γνωρίζω τις προηγούμενες γενιές του. Ο PICO μου, μοιάζει να συγκαταλέγεται στη φυλή ”κοκόνι” ή ”αλωπεκίς”. Αυτό που ήθελα από εσάς είναι να με ενημερώσετε, παρακαλώ, αν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να επιβεβαιώσει την ράτσα του.»

 

Ένα τυπικό δείγμα Αλωπεκίδας (Photo courtesy of Paula Heikkinen Lekhonnen)

Ένα τυπικό δείγμα Αλωπεκίδας (Photo courtesy of Paula Heikkinen Lekhonnen)

Απαντά η Κλέα Μοριανού

Ο πιο αρμόδιος να γνωματεύσει για θέματα φυλών και καθαροαιμίας, είναι ένας κριτής μορφολογίας σκύλων. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας (ΚΟΕ) προκειμένου να σας φέρει σε επαφή με κριτές που γνωρίζουν αυτές τις δυο ελληνικές φυλές και έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αναγνώριση Κοκονιών.

Ο κριτής θα ελέγξει το σκύλο για να αποφασίσει αν διαθέτει τα τυπικά χαρακτηριστικά μιας εκ των δυο φυλών, όπως αυτά περιγράφονται στα πρότυπά τους*. Αν θεωρήσει ότι ο Pico είναι τυπικό Κοκόνι (αν δηλαδή κρίνει ότι ο σκύλος ανταποκρίνεται επαρκώς στο φαινότυπο -δηλαδή τα εξωτερικά µορφολογικά χαρακτηριστικά- της φυλής) θα μπορέσει να προχωρήσει σε αναγνώριση & καταγραφή του στο Β.Ε.Α. (Βιβλίο Εγγραφής Αναγνωρισµένων) του ΚΟΕ καθώς και στην έκδοση πιστοποιητικού καθαροαιμίας τύπου ΒΕΑ1. Αν ο Pico έχει τα χαρακτηριστικά της Αλωπεκίδας, δυστυχώς, δεν μπορεί προς το παρόν να αποκτήσει πιστοποιητικό καθαροαιμίας, καθώς ο ΚΟΕ δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη φυλή.

Σε ένα πρώτο επίπεδο μπορούμε και οι μη ειδικοί να αποκλείσουμε την μια από τις δύο φυλές, αφού εμφανισιακά έχουν κάποιες ευδιάκριτες διαφορές:

Ως προς το μέγεθος, το Κοκόνι έχει ύψος στο ακρώμιο 23-28 εκ. ενώ η Αλωπεκίς μπορεί, βάσει προτύπου, να είναι λίγο πιο ψηλή, φτάνοντας σε ύψος τα 30 εκ. Σε βάρος δεν έχουν μεγάλες διαφορές, με ανώτατο όριο γύρω στα 8 κιλά.

Ως προς το τρίχωμα, το Κοκόνι έχει κοντό τρίχωμα στο πρόσωπο και τα μπροστινά πόδια, σχετικά μακρύ στο σώμα και στο λαιμό και ακόμα μακρύτερο στην ουρά και στους γλουτούς. Η Αλωπεκίς έχει τρίχωμα μεσαίου μήκους, κάπως πιο μακρύ σε λαιμό, ουρά και γλουτούς, αλλά δεν ξεπερνά τα 5 εκ.

διαφήμιση

Ως προς τα αυτιά, το Κοκόνι έχει μετρίου μεγέθους, τοποθετημένα ψηλά αλλά πεσμένα. Η Αλωπεκίς έχει αρκετά μεγάλα αυτιά και τα κρατάει όρθια.

Ως προς την ουρά, στο Κοκόνι καλύπτεται από πλούσιο μακρύ τρίχωμα που σχηματίζει θύσανο. Την κρατάει ψηλά σε ημικύκλιο (γυριστή) πάνω από το σώμα με την άκρη της να ακουμπά στην πλάτη και τη μακριά τρίχα να πέφτει στο πλάι. Μπορεί να φέρεται πεσμένη μόνο όταν ο σκύλος βρίσκεται σε στάση ή ανάπαυση. Η Αλωπεκίς έχει ουρά μακριά με κομψή καμπύλη (σε σχήμα χαμόγελο) που φέρεται σχετικά ψηλά αλλά δεν είναι τόσο «γυριστή» ώστε να σχηματίζει ημικύκλιο, να γυρίζει και να πέφτει πάνω στη ράχη. Στην ουρά το τρίχωμα είναι κάπως μακρύτερο από ότι στο σώμα, με πλούσιες τούφες, αλλά αυτό δεν ξεπερνά σε μήκος τα 5 εκ.

 

Διαβάστε επίσης

Κοκόνι: ο μικρός πανέξυπνος Έλληνας

Διαβάστε εδώ τα πρότυπα των δυο φυλών
Πρότυπο της φυλής Αλωπεκίς*
Πρότυπο της φυλής Κοκόνι

Στο Facebook
Αλωπεκίς: Γίνετε μέλος του γκρουπ «ALOPEKIS (Αλωπεκίς) Ancient Greek Dog», που δίνει αγώνα για την ενημέρωση σχετικά με τη φυλή και τη μελλοντική της αναγνώριση.
Κοκόνι: Υπάρχουν προς το παρόν 3 σελίδες. Η πιο ενεργή, αυτή τη στιγμή, είναι το γκρουπ «KOKONI DOGS», με σκοπό τη διάσωση και τη διάδοση του μικρόσωμου Ελληνικού Κατοικίδιου Σκύλου. Επισκεφθείτε επίσης τις κοινότητες «Κοκόνι Ελληνικός Σκύλος συντροφιάς» και «Κοκόνι».

* Το πρότυπο της φυλής Αλωπεκίς δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί από τον ΚΟΕ οπότε ενδέχεται μελλοντικά να τροποποιηθεί.

alopekis_skitso7 Σχόλια

      Σχολιαστε

      Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

      *