Για τους λάθος λόγους φτιάχτηκε το πάρκο σκύλων του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

Από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Όχι για να περνάμε καλύτερα μαζί τους, αλλά για την απομόνωση των «σκυλιών – θηρίων», γεγονός που μας κάνει… θηρία ανήμερα!

nodogs

Ήταν μεγάλη η χαρά μας όταν είδαμε την είδηση ότι ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης συμπεριέλαβε πάρκο σκύλων στο νέο Πρότυπο -όπως λέει- Οικογενειακό Πάρκο του.  Για αυτό και σπεύσαμε να την δημοσιεύσουμε. Πριν προλάβουμε να το επισκεφθούμε, μας ενημέρωσε αναγνώστρια ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα, αφού στο πάρκο-πρότυπο φαίνεται τελικά ότι… απαγορεύονται τα σκυλιά! Ναι, καλά διαβάζετε.

 

Πάρκο σκύλων με περιοριστικές οδηγίες

Όπως μας εξηγεί η αναγνώστρια του trihes.gr που το επισκέφθηκε, τα σκυλιά απαγορεύονται σε όλο το πάρκο εκτός του χώρου που προορίζεται γι’ αυτά. Ίσως η απόφαση αυτή να βρίσκει κάποιους σύμφωνους, αφού τα τετράποδα θα έχουν έναν ολόδικό τους χώρο να παίξουν και… πολύ τους είναι!

Αλλά δεν είναι μόνον η πινακίδα που απαγορεύει τα σκυλιά στο Οικογενειακό Πάρκο. Υπάρχουν και… φύλακες. Όταν η αναγνώστρια πήγε με το σκυλάκι της, φαίνεται ότι ο φύλακας την έδιωξε  επειδή είχε κάνει το λάθος να μην γνωρίζει την ειδική πόρτα για τους σκύλους – μία μικρή πράσινη πορτούλα. Τις οδηγίες προσέγγισης του πάρκου σκύλων παρέλειψαν να μας τις γνωστοποιήσουν οι αρμόδιοι όταν ανακοίνωναν στο facebook την έναρξη λειτουργίας του. Φαίνεται πως είναι οι εξής: Αν έχεις σκύλο, πρέπει να μπεις από ειδική είσοδο (ΕΙΣΟΔΟ Β’) μόνο για τα σκυλιά και να μην πλησιάσεις τους υπόλοιπους ανθρώπους και κυρίως τα μωρά που παίζουν στο υπόλοιπο Οικογενειακό Πάρκο.

Προφανώς, για το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης τα τετράποδα δεν είναι μέλη της οικογένειας και δεν μπορούν να συνυπάρχουν με παιδιά. Προφανώς ο Δήμος αγνοεί ότι απαγορεύονται οι πινακίδες απαγόρευσης εισόδου σε σκύλους σε όλους τους υπαίθριους δημόσιους χώρους πλην των περιφραγμένων παιδικών χαρών, κι ότι αν έχεις το σκύλο σου δεμένο και μαζεύεις τις ακαθαρσίες του κανείς δεν μπορεί να σου απαγορεύσει την είσοδο σε πάρκο… κανονικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ  Απαγορεύονται τα «απαγορεύονται τα σκυλιά»

Έπρεπε όμως να επαληθεύσουμε τα όσα ισχυριζόταν η αναγνώστρια. Έτσι, ζητήσαμε την επίσημη απάντηση της παράταξης «Ενωμένη Πόλη». Η απάντηση ήταν αποστομωτική. Όχι μόνο  επιβεβαίωναν όσα έγραφε η αναγνώστριά μας αλλά… δείτε τι γνώμη έχουν για εμάς και τα σκυλιά μας:

«Όπως σωστά γράφετε η μεγάλη ταμπέλα γράφει ότι απαγορεύονται οι σκύλοι εντός του πάρκου παρά μόνο στον ειδικό χώρο. Στο πάρκο παίζουν και μωρά και ορισμένοι έχετε σκυλιά θηρία που τα φοβίζουν. Όσα γράφετε είναι βερμπαλισμός γιατί όσο θέλετε σεβασμό ως φιλόζωος άλλο τόσο πρέπει να το δείχνετε και εσείς στους κανόνες που όπως πολύ σωστά γράψατε υπάρχουν στις πινακίδες. Αν δεν σας ικανοποιούν οι κανόνες αυτοί τότε έχετε κάθε δικαίωμα να πάτε σε άλλα πάρκα καλύτερα οργανωμένα. Στο συγκεκριμένο υπάρχει η Β είσοδος ακριβώς μπροστά στο πάρκο σκύλων γιατί έτσι είναι οριοθετημένο. Καλή σας μέρα.

ΥΓ Πολύ κριτική στην Ελλάδα που όλοι μιλάνε και όλοι έχουν δικαιώματα αλλά καμία υποχρέωση.»

enomenipoli

Η απάντηση του Γραφείου Τύπου της Ενωμένης Πόλης με μήνυμα στο facebook προφίλ της αρθρογράφου του trihes.gr που επικοινώνησε μαζί τους.

 

Δηλαδή, αυτές είναι οι θέσεις της παράταξης «Ενωμένη Πόλη» για τους φιλόζωους και τα σκυλιά τους;

1. Απαγόρευση σε δημόσιο χώρο (πάρκο) των σκύλων, ενάντια στη νομοθεσία που προβλέπει ότι τα σκυλιά επιτρέπονται παντού αρκεί να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους, να φορούν λουρί και να μαζεύονται οι ακαθαρσίες τους. ΔΙΑΒΑΣΤΕ  Απαγορεύονται τα «απαγορεύονται τα σκυλιά»

2. Όταν τα σκυλιά μας είναι θηρία μπορεί να φοβίσουν τα παιδιά – έστω και από απόσταση, αφού είναι δεμένα. Βρισκόμαστε στο 2015. Και κάποιοι ακόμα θεωρούν δικαιολογημένο τα παιδιά (να πρέπει;) να φοβούνται τα σκυλιά, όταν θα έπρεπε να επιδιώκουν ώστε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τετράποδα και να επωφελούνται από τη γνωριμία μαζί τους.  Ξεχνάει η «Ενωμένη Πόλη» ότι οι γονείς είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη επιτήρησης των παιδιών τους και της ανατροφής τους. Αν επιθυμούν να… ΜΗΝ τα μάθουν να ΜΗΝ φοβούνται τα ζώα, απλά δεν πλησιάζουν το σκύλο. Ο ίδιος δεν μπορεί, άλλωστε, να πλησιάσει αφού είναι ΔΕΜΕΝΟΣ.

διαφήμιση

Εκτός από το ατόπημα «παιδιά και σκυλιά δεν πάνε μαζί», φαίνεται πως τίθεται και θέμα σκυλο-ρατσισμού. Αν δεχτούμε ότι υπάρχουν σκυλιά θηρία, γιατί να παίρνει η μπάλα όλα τα ζώα; Μήπως πρέπει να απαγορεύσετε την είσοδο μόνο στα σκυλιά-θηρία και να επιτρέπετε την είσοδο στα άλλα, τα σκυλιά-πρόβατα;

3. Δεν υπάρχει σεβασμός προς τους φιλόζωους. Αν υπήρχε δεν θα μας αντιμετώπιζαν ως λεπρούς ούτε θα αναρτούσαν παράνομες πινακίδες, ούτε θα έβαζαν ειδικό πορτάκι εισόδου για εμάς και τα σκυλιά μας. Αλλά, είπαμε, έχουμε θηρία και δεν νοείται να μπαίνουμε, να προχωράμε, να περπατάμε, να βαδίζουμε δίπλα στους υπόλοιπους συμπολίτες μας και κυρίως τα μικρά παιδιά. Αν, λοιπόν, δε μας αρέσει ο περιφραγμένος χώρος μας προτρέπουν «να πάμε αλλού». Λες και ως τώρα οι φιλόζωοι της Αργυρούπολης δεν έβγαζαν βόλτα τα σκυλιά τους στους δρόμους, στις γειτονιές, στους πεζόδρομους και στα pet friendly καταστήματα-cafe-bars αλλά περίμεναν έναν περιφραγμένο χώρο για να ξεμυτίσουν. Όχι. Απλά, θα ήταν μία ωραία προσθήκη στην σαββατιάτικη βόλτα, ένας ασφαλής χώρος όπου θα μπορεί να τρέξει και λυτός ο σκύλος μας.

4. Δεν υπάρχει σεβασμός προς τους κανόνες. Κανόνας, κύριοι, είναι να αναφέρετε ότι πρέπει ο ιδιοκτήτης να μαζέψει τις ακαθαρσίες του ζώου του. Κανόνας δεν είναι να απαγορεύσετε την είσοδο των σκύλων σε έναν υπαίθριο δημόσιο χώρο όταν η νομοθεσία δεν το προβλέπει. Οι προσωπικές απόψεις σας περί φόβου παιδιών για τα σκυλιά κ.ά. δεν μπορούν να υπερισχύουν των νόμων.

 

Δεν έχει σημασία αν το πάρκο έχει παιδιά κύριοι.

Και ένας ενήλικας μπορεί να φοβάται, να μη θέλει, να σιχαίνεται τα ζώα. Είναι δικαίωμά του. Όπως είναι δικαίωμα του ιδιοκτήτη σκύλου να περάσει από δίπλα του, από απέναντί του, κάτι που θα έκανε και στο δρόμο δηλαδή, με το σκύλο του δεμένο με λουρί και με την υποχρέωση να μαζέψει τις ακαθαρσίες του, αν τις κάνει. Τίποτα παραπάνω, τίποτε λιγότερο.

Δεν είναι δυνατόν να προσκαλείς τους τετράποδους σε ένα πάρκο που πρέπει να μπουν μόνο από συγκεκριμένη είσοδο (χωρίς μάλιστα να το υποδεικνύεις) και ένας φύλακας να τραμπουκίζει τον ιδιοκτήτη επειδή δεν ήξερε αυτή την συγκεκριμένη είσοδο.

Λυπούμαστε πολύ για τους λόγους που οδήγησαν το Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης να φτιάξει ένα πάρκο για εμάς και τους σκύλους μας (για να μας απομονώσει, να μας γκετοποιήσει και εντέλει να μας απογοητεύσει).  Περιμένουμε την άμεση απομάκρυνση της παράνομης πινακίδας και, κυρίως, να αλλάξουν μυαλά όσοι βάζουν τους «κανόνες».

 

Διαβάστε επίσης

Πάρκο για σκύλους έφτιαξε ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης!

Απαγορεύονται τα «απαγορεύονται τα σκυλιά»

Ένα παιδί & ένα κουτάβι μεγαλώνουν μαζί, στον ύπνο τους!

Τετράποδοι άγγελοι βοηθούν στην ανεύρεση χαμένων παιδιών

Παιδιά και σκυλιά μαθαίνουν παίζοντας

Πώς να επιλέξω ημίαιμο κουτάβι για τα παιδιά μου;

Είναι το παιδί σας έτοιμο για κατοικίδιο; Κι, εδώ που τα λέμε, είστε εσείς;11 Σχολια

 1. Anastasia Vourti says:

  Μιλάτε παραπάνω για πάρκα, στην πόλη μου (Κέρκυρα), δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα αλλά δεν αφήνουν πια να μπαίνουμε με τα σκυλιά μας στα φρούρια ως αρχαιολογικοι χώροι, όταν ρώτησα τον λόγο, μου είπαν ότι υπάρχει νομοθεσία που απαγορεύει την είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, την ουσία του νόμου δεν την ήξεραν, μήπως ξέρετε κάτι, αν είναι για τις ακαθαρσίες γιατί δεν τους καλύπτει ο νόμος που υποχρεώνει να τις μαζεύουμε κ να έχουμε τον σκύλο δεμένο κ κοντά μας; τι μπορεί να κάνει ο σκύλος σε έναν ανοιχτό χώρο, ας πούμε στην Επίδαυρο;

  • Όντως απαγορεύεται. Υπάρχουν τόσες απαγορεύσεις στο ελληνικό νόμο, όπως ότι απαγορεύεται η επανένταξη των αδέσποτων (και των γατών) σε αρχαιολογικούς χώρους, σχολεία, νοσοκομεία κ.α. που δεν νομίζω ότι έχει νόημα να ψάξουμε για ουσία. Κάποιας μορφής φθορά θα έχουν στο μυαλό τους ή ενόχληση των άλλων επισκεπτών. Καθώς τα ούρα είναι καυστικά και δεν μαζεύονται “εύκολα” ίσως σε αυτό να στηρίζονται. Βέβαια και οι κουτσουλιές των πουλιών φθείρουν. Αλλά γενικά στην ελληνική νομοθεσία δεν θα έψαχνα για ουσία και λογική…

 2. Εχω να κανω μια ερωτηση…
  Με ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ο τραμπουκος ο “φυλακας” δεν θα επιτρεψει σε εναν πολιτη να μπει σε ΔΗΜΟΣΙΟ παρκο;
  Αμα κουβαλαω εγω το ΦΕΚ μαζι και καλεσω και αστυνομια ηθελα να ξερα τι θα γινει;;;;;;
  Θα μου αρνηθουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ μου;;;
  Οι ιδιες ταμπελες “απαγορευονται οι σκυλοι” υπαρχουν και σε ολα τα παρκακια του Π.Φαληρου… Μαλιστα ο δημαρχος κυκλοφορει και ΔΙΩΧΝΕΙ τους δημοτες απο το πρασινο.
  ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΑ;;;;;;;;
  Εμενα μια φορα μου ετυχε να το πετυχω αυτο και γυρω στα 20 ατομα εφυγαν απο το πρασινο γιατι “απαγορευεται” και ημασταν οι μονοι που μειναμε!
  Ο ιδιος ο δημαρχος να ΔΙΩΧΝΕΙ τους δημοτες του!!!!
  Με ποιο δικαιωμα ρε;;;;
  ΑΙΣΧΟΣ.
  Η κατασταση που επικρατει στην Ελλαδα με ΑΗΔΕΙΑΖΕΙ!

 3. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ απαντηση της “ενωμενης πολης”. συμφωνω απολυτα, υπαρχουν μπολικοι ανευθυνοι ιδιοκτητες σκυλων, αλλα γιατι να αντιμετωπιζονται ολοι το ιδιο???? εχω 2 “θηρια” (25 κιλα το καθενα), αλλα μου τη δινει απιστευτα να βλεπω τις ακαθαρσιες στο δρομο η τα ανεξελεγκτα λυτα σκυλια. υπαρχει απλη λυση: βαζεις πινακιδα οτι τα σκυλια πρεπει να ειναι με λουρι και να μαζευονται οι ακαθαρσιες κι οποιος δε συμμορφωνεται, ο φυλακας, αφου υπαρχει κιολας, του δειχνει τη πορτα, για να μη πω να υπρχει και προστιμο. ομως, απο ΠΟΛΛΕΣ προσωπικες εμπειριες, μπορω να πω οτι υπαρχει μεγαλος ρατσισμος στην ελλαδα κι οποιος τολμησει να ειναι διαφορετικος, ειτε αυτο ειναι επειδη εχει σκυλο, ειτε επειδη κανει ποδηλατο, ειτε επειδη ειναι απο αλλη χωρα (ακομα κι απο δυτικη ευρωπη), θα πεσουν να τον φανε.

 4. Εντωμεταξυ το “στην Ελλάδα που όλοι μιλάνε και όλοι έχουν δικαιώματα αλλά καμία υποχρέωση” αποδυκνυει οτι δεν ξερουνε καλα το νομο? Οι ιδιοκτητες σκυλων εχουν υποχρεωση: να μαζευουν τις ακαθαρσιες και να κρατανε το σκυλο δεμενο, οπως αναφερει και το αρθρο. Δεν το διπλοτσεκαρουν το κειμενο πριν το δημοσιευσουν?

 5. εδω εξω απο το Δημαρχειο της Αργυρουπολης εχουν ακομα την πινακιδα απαγορευονται τα σκυλια!! καθε μερα καποιος την ξηλωνει κ την επομενη καποιος την ξαναβαζει!!! κ οχι μονο αυτο αλλα λιγο πιο περα εχουν εναν μικροσκοπικο χωρο περιφραγμενο με ταμπελα οτι ΕΔΩ επιτρεπεται να κανουν την “αναγκη” τους οι σκυλοι!! λες κ οι σκυλοι ειναι σαν τους ανθρωπους! εδω ειναι η τουαλετα! ανοητο,τραγελαφικο και πληρη αγνοια απο σκυλια! οποτε εχοντας δει αυτα στο δημαρχειο καταλαβαινω την νοοτροπια τους κ την ασχετοσυνη τους.

  • Οντως, η ιστορια με την ταμπελα στο δημαρχειο που ολο την ξηλωνουνε και την αλλη μερα ειναι ορθια τραβαει χρονια…. Ποσο ξεφτιλες με την απαντηση που δωσανε… μα ποσο ξεφτιλες. Η καραμελα του “εκει παιζουν τα παιδια μας” καλα κρατει. Κλασσικη αποψη μικροαστου με μετρια μόρφωση. Just.. sad.

 6. Νικος says:

  Μηπως θα επρεπε να οργανωθουμε και να παμε ΟΛΟΙ μαζι με τα “θηρια” μας στο παρκο και να μπουμε απο οπου θελουμε??

 7. Dimitra says:

  Χρειάστηκε να διαβάσω την απάντηση της δημοτικής αρχής 3 φορές για να το πιστέψω…Είμαι κάτοικος αμαρουσίου ευτυχώς δίπλα στο άλσος Συγγρού αλλά επειδή έχω φίλη με σκυλάκο στην Αργυρούπολη την επισκέπτομαι πολύ συχνά την περιοχή. Μου είχε κάνει θετική εντύπωση οτι ο προηγούμενος δήμαρχος κοντά στο μετρο είχε διαμορφώσει ένα χώρο για τα τετράποδα μας.
  Δεν έχω επισκεφτεί το νεο χώρο που αναφέρετε αλλά θα το κάνω κυρίως από περιέργεια…δυστυχώς δεν έχω σκύλο θηρίο…αναρωτιέμαι αν θα μου επιτρέψουν να μπω με τον μικρό μου.
  Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι καθημερινά που βγάζουν βόλτα τα “φιλαράκια” τους (θηρία και μή)…
  Ελπίζω να το δούν και γρήγορα να αντιδράσουν…

Σχολιαστε