Κτηνίατρος ή γραμματέας & μάντης; Γιατί πρέπει να εξαιρεθούν τα ενήλικα ζώα από την υποχρεωτική στείρωση.

Από την Κλέα Μοριανού

Ότι θα μετέτρεπαν το λειτούργημα του κτηνιάτρου σε γραμματειακή απασχόληση το είχαμε αντιληφθεί από την αρχή. Οι υποχρεωτικές μαντικές ικανότητες που απαιτούν από τους κτηνιάτρους όμως μας είχαν ξεφύγει…

Είναι λίγος ο καιρός που οι κτηνίατροι ήρθαν σε επαφή με τη νέα Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση-αποτέλεσμα του «φιλοζωικού» νόμου Ν. 4830/2021 (ΦΕΚ A 169 – 18.09.2021), και άρχισαν να αντιλαμβάνονται την ελεγκτική μανία που διακατέχει την κυβέρνηση και την τάση της να πασάρει το ελεγκτικό μπαλάκι σε ιδιώτες επαγγελματίες.

Οι κτηνίατροι συνειδητοποίησαν αυτό που φωνάζουμε από την αρχή, ότι δηλαδή για να κάνουν μια απλή κτηνιατρική πράξη θα πρέπει πρώτα να ελέγχουν και να καταχωρίζουν ένα σωρό πληροφορίες για κάθε ζώο αλλά και για τον κηδεμόνα του. Το γραφειοκρατικό σκέλος κάθε κτηνιατρικής πράξης θα είναι πλέον πολύ πιο χρονοβόρο από το κτηνιατρικό. Αν οι κτηνίατροι δεν συμβιβαστούν με τις νέες απαιτήσεις, τα πρόστιμα θα πέφτουν βροχή για τους ίδιους αλλά και για εμάς. Ναι μεν για τους κτηνιάτρους είναι ένας μεγάλος γραφειοκρατικός μπελάς και μια αλλοίωση της φύσης του επαγγέλματος (από τον τομέα της υγείας προς αυτόν του ελέγχου και της αστυνόμευσης) αλλά η οικονομική επιβάρυνση προφανώς θα βαρύνει -όπως πάντα- εμάς τους κηδεμόνες καθώς οι κτηνίατροι, προφανώς, θα αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν τις αμοιβές τους στη νέα πραγματικότητα.

 

Ο πιο περιζήτητος κτηνίατρος στην Ελλάδα…

θα είναι πλέον ο «τυπικός και επιμελής γραφιάς». Γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό; Αν ένας κτηνίατρος αμελήσει να καταχωρίσει κάποια υποχρεωτική πράξη για ένα δεσποζόμενο ζώο, για παράδειγμα το  υποχρεωτικό (μόνο στην Ελλάδα*) ετήσιο αντιλυσσικό εμβόλιο, θα μας έρχεται αυτοματοποιημένο το πρόστιμο 1.000 ευρώ στο σπίτι.

 

Στο θέμα μας…

Δεν θέλω όμως να ξεφύγω από το θέμα -αν και παραδέχομαι πως είναι πολλοί οι πειρασμοί. Το θέμα που σας υποσχέθηκα είναι οι μαντικές δεξιότητες που απαιτούνται πλέον από τους κτηνιάτρους. Τους είναι απαραίτητες για να πουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ένα θηλυκό ζώο είναι ήδη στειρωμένο. Διαφορετικά, ποιος σοβαρός κτηνίατρος (έχων σώας τας φρένας, και χωρίς αποδεδειγμένες μαντικές ικανότητες) θα τολμήσει, βασιζόμενος στη μνήμη του ή στη δήλωση των κηδεμόνων, να συμπληρώσει στην επίσημη ηλεκτρονική βάση το νέο πεδίο «στειρωμένο» για ένα ζώο που δεν στείρωσε ο ίδιος πρόσφατα; Καθώς το πρόστιμο που προβλέπεται για την αναληθή καταχώρηση κτηνιάτρου περί στείρωσης του ζώου συντροφιάς στο ΕΜΖΣ ανέρχεται στα 10.000 ευρώ, απαντώ με βεβαιότητα: ο Κανένας.

Ο νομοθέτης μόνο απαιτεί, αλλά ξεχνάει να προβλέψει τι γίνεται για τις χιλιάδες περιπτώσεις θηλυκών ζώων που έχουν ήδη στειρωθεί. Πώς και από ποιον θα συμπληρωθεί το πεδίο «στειρωμένο» για τα ζώα αυτά;

Περιμένουμε από τους φωστήρες που συνέταξαν το συγκεκριμένο νόμο να μας το απαντήσουν με μια ακόμα διορθωτική εγκύκλιο…

διαφήμιση

Το πρώτο πράμα που θα σκεφτούν, είμαι σίγουρη, θα είναι να απαιτήσουν υπέρηχο για τα ήδη στειρωμένα ζώα (τιμωρώντας με αυτόν τον τρόπο τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες που έχουν φροντίσει να στειρώσουν και να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά τα ζώα τους πριν γίνει υποχρεωτικό -ποιος αλήθεια θα τον πλήρωνε;).

Και για να τους προλάβω… (επειδή είναι πάλι πιθανό να ξεχάσουν να ρωτήσουν κτηνίατρο)… ο υπέρηχος ΔΕΝ μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ένα θηλυκό ζώο είναι στειρωμένο.

Ο μόνος επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος να αποδειχτεί ότι ένα θηλυκό ζώο είναι στειρωμένο είναι να υποβληθεί το ζώο σε μια νέα χειρουργική επέμβαση.

Ο νομοθέτης είναι υποχρεωμένος τώρα να εξαιρέσει όλες τις ενήλικες θηλυκές σκύλες και γάτες από το μέτρο της υποχρεωτικής στείρωσης.

 

Όσο για τα αρσενικά στειρωμένα ζώα…

Έμαθα πρόσφατα ότι κτηνίατρος αρνήθηκε να δηλώσει ως στειρωμένο στην ηλεκτρονική βάση αρσενικό ζώο. Και καλά έκανε, διότι ενώ στα αρσενικά η στείρωση μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με ψηλάφηση, πώς θα αποκλειστεί η περίπτωση  το ζώο να πάσχει από κρυψορχία;

 

Και όλο αυτό το μπέρδεμα ξεκινά από τη στρεβλωμένη προσέγγιση του «πονάει δόντι, βγάλει δόντι». Δεν είναι απαραίτητη η υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων για να μην γεννάνε. Θα μπορούσε ο νομοθέτης να προβλέψει κίνητρα για να στειρώσουμε τα ζώα μας και βαρύτατες κυρώσεις σε περίπτωση που ένα δεσποζόμενο ζώο γεννήσει. Αλλά θέλανε αλλιώς.

 

 

* Στις άλλες -ακόμα και ευρωπαϊκές- χώρες το εν ισχύ (όχι ετήσιο απαραίτητα) αντιλυσσικό εμβόλιο είναι υποχρεωτικό ΜΟΝΟ για τα ταξίδια εκτός συνόρων της χώρας.

Σχολιαστε