«Φοβάμαι τη νάρκωση του σκύλου μου επειδή έχει “κοντή μουσούδα” & δεν αναπνέει σωστά»

Από την κτηνίατρο Φέη Ζερβουδάκη

Είναι επικίνδυνη η αναισθησία για σκύλους που ανήκουν στις βραχυκεφαλικές φυλές; Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

pug www

Ερώτηση: «Θέλω να στειρώσω το pug-άκι μου που είναι 3 ετών και φοβάμαι γιατί στα θηλυκά Pug η στείρωση είναι δύσκολη επειδή δεν αναπνέουν σωστά. Ποια είναι η γνώμη σας;»

Απαντά η κτηνίατρος Φέη Ζερβουδάκη:

Πράγματι, οι σκύλοι που ανήκουν στις βραχυκεφαλικές φυλές όπως Boxer, Shih-tzu, Pug, Boston Terrier, English και French Βulldog κ.ά., εκτός από τη χαρακτηριστική κοντή μουσούδα, έχουν και ορισμένες άλλες ανατομικές ιδιαιτερότητες που δυσκολεύουν την αναπνοή τους.

Έτσι σε ένα βραχυκεφαλικό σκυλάκι μπορεί να υπάρχει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω ανατομικές διαταραχές:

 • Υποπλασία της τραχείας
 • Υπερμεγέθης μαλακή υπερώα
 • Στενοί μυκτήρες (ρουθούνια)
 • Εκστροφή των λαρυγγικών κοιλιών
 • Διόγκωση ή προβολή των αμυγδαλών
 • Σύμπτωση των τοιχωμάτων του λάρυγγα

Λόγω αυτών των ανατομικών προβλημάτων, τα βραχυκεφαλικά σκυλάκια έχουν συχνά δυσκολία στην αναπνοή λόγω της διαταραχής του τρόπου ροής του αέρα στους αεραγωγούς. Η δυσκολία αυτή εντείνεται σε συνθήκες στρες, μετά από άσκηση, σε υψηλές θερμοκρασίες ενώ γίνεται ακόμα σοβαρότερη αν το ζωάκι είναι παχύσαρκο. Η διαδικασία της αναισθησίας μπορεί επίσης να επιδεινώσει την αναπνευστική δυσχέρεια.

Επιπλέον, οι σκύλοι της φυλής Pug, επειδή είναι μικρόσωμοι, έχουν προδιάθεση στην εμφάνιση υπογλυκαιμίας και υποθερμίας κατά την αναισθησία.

Παρ’ όλα αυτά, κατά κανόνα, μικρόσωμα ή και βραχυκεφαλικά ζωάκια που υποβάλλονται σε γενική αναισθησία προκειμένου να κάνουν κάποια προληπτική ή θεραπευτική χειρουργική επέμβαση ανανήφουν με επιτυχία. Οι ενδεχόμενες επιπλοκές της αναισθησίας μπορούν να αποφευχθούν σε σημαντικό βαθμό με τους κατάλληλους χειρισμούς από την πλευρά του κτηνιάτρου που θα την πραγματοποιήσει. Πιο συγκεκριμένα, οι παρακάτω ενέργειες μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων:

διαφήμιση

 1. Οι ήπιοι χειρισμοί
 2. Τα κατάλληλα αναισθητικά φάρμακα για την προνάρκωση, την εισαγωγή και τη διατήρηση της αναισθησίας
 3. Η διασωλήνωση της τραχείας
 4. Η στενή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της αναισθησίας (με την εκτίμηση των κλινικών παραμέτρων και τη χρήση ηλεκτροκαρδιογράφου, πιεσόμετρου, θερμομέτρου, οξυμέτρου, καπνογράφου, κ.ά.)
 5. Η μέριμνα για ταχεία και ήρεμη ανάνηψη του ζώου
 6. Η επίβλεψη και υποστήριξή του έως ότου να ανανήψει πλήρως.

Όπως στον άνθρωπο, έτσι και στα ζώα, καμία αναισθησία ή χειρουργική επέμβαση δεν είναι χωρίς κάποιο ρίσκο. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αναβάλλουμε ή να μην πραγματοποιήσουμε μια επέμβαση που ξέρουμε ότι θα ωφελήσει το κατοικίδιό μας. Οι σύγχρονες αναισθητικές μέθοδοι, ο εξελιγμένος εξοπλισμός για τη χορήγηση αναισθησίας και για την παρακολούθηση της πορείας της, καθώς και ο ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος είναι πολύτιμα εργαλεία για την πρόληψη των περιαναισθητικών επιπλοκών.

 

Διαβάστε επίσης

Πόσο κοντά είναι στο «ιδανικό βάρος»; Επίσης, 10 συμβουλές για να αδυνατίσει χωρίς να πεινάει.

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την άσκηση του σκύλου μας

Αποφεύγοντας τη θερμοπληξία

«Σταμάτα να κατέβω!» – Ταλαιπωρείται στο ταξίδι;

 Σχολιαστε