Τι είναι ερασιτέχνης εκτροφέας;

Άλλο «ερασιτέχνης εκτροφέας», άλλο «σπιτική γέννα» και άλλο «εκτροφέας της πίσω αυλής». Οι ορισμοί είναι σημαντικό να υπάρχουν για να μη γίνονται παρανοήσεις και παρεξηγήσεις…

Δυστυχώς λείπουν από το πρόσφατο σχέδιο νόμου (05/2021) για τα ζώα συντροφιάς.

Για την ερασιτεχνική εκτροφή μας μιλάει ο Νικόλαος Ρουσίδης, Ταμίας του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδας (ΣΕΕΣΕ).

«Είναι πολλοί όσοι ακόμα δεν γνωρίζουν στη χώρα μας, τι είναι ‘ερασιτέχνης εκτροφέας’, και τον συνδέουν με την κυρά Λίτσα που ζευγάρωσε τη σκυλίτσα της με τον ‘επιβήτορα’ του κυρ Μπάμπη και θα ξαποστείλει τα ‘τύπου καθαρόαιμα’ κουτάβια 200-300€ αμέσως μόλις απογαλακτιστούν. Και σίγουρα χωρίς κανέναν έλεγχο των ενδιαφερόμενων αγοραστών.

Η έννοια ερασιτέχνης (εραστής της τέχνης) δεν έχει το υποτιμητικό που πολλοί θέλουν να της προσδώσουν.»

 

Πότε αναπαράγεται ένας σκύλος;

«Παγκοσμίως οι ερασιτέχνες εκτροφείς έχουν ανεβάσει πολύ την ποιότητα στις φυλές που ασχολούνται, έχουν εισόδημα από την εργασία τους και δεν περιμένουν να ζήσουν από τα σκυλιά τους. Αντιθέτως, είτε τα αναπαράγουν είτε όχι, πραγματοποιούν προληπτικές εξετάσεις για παθήσεις από τις οποίες πάσχει η φυλή τους, τα παρουσιάζουν σε εκθέσεις μορφολογίας για να επιβεβαιώσουν τη μορφολογική τους ποιότητα, συμμετέχουν σε εξετάσεις χαρακτήρα κ.λπ.

Οι σκύλοι τους ζουν μια ποιοτική ζωή κατοικίδιων και εκτρέφονται κάποιες φορές στη ζωή τους (και όχι συνεχώς όπως παραπληροφορούν κάποιοι φανατισμένοι «φιλόζωοι»). Αφού λοιπόν έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις των γεννητόρων, αρχίζει η διαδικασία της εκτροφής: Υπέρηχοι, προγεστερόνες, κατάλληλη διατροφή και συμπληρώματα, μέχρι να έρθει ο τοκετός. Έπειτα αρχίζουν τα ξενύχτια (γιατί μπορεί η μαμά να τα κάνει όλα ή και όχι), έπειτα ο απογαλακτισμός, να τσεκάρεις ότι όλα αρχίζουν να τρώνε και ότι μεγαλώνουν σωστά, εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις, microchip κ.λπ. μέχρι τα μωρά να είναι έτοιμα για τις νέες τους οικογένειες (8 εβδομάδων το λιγότερο).»

 

Ποιος θα αποκτήσει κουτάβι;

«Ο ερασιτέχνης εκτροφέας δεν κάνει άσκοπες γέννες στα θηλυκά του, αλλά γέννες που έχουν στόχο την βελτίωση της ποιότητας και της υγείας στη φυλή του.

Δεν περιμένει να δώσει τα κουτάβια του στον καθένα που τα ζητάει, αλλά έχει φροντίσει να βρεθεί με τους υποψήφιους ιδιοκτήτες μήνες πριν, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι υπεύθυνοι και αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης φυλής και να τους προσθέσει στη λίστα αναμονής, μέχρι να έχει το κατάλληλο κουτάβι για αυτούς.

Το κόστος εκτροφής μπορεί να φαίνεται υψηλό, όμως ο χρόνος, ο κόπος και το άγχος είναι εκείνα που κοστίζουν περισσότερο σε έναν κυνοτέχνη. Όσο για την αποζημίωση που καταβάλλουν οι ανάδοχοι των κουταβιών μας, είναι το ελάχιστο. Κάθε κουτάβι που γεννιέται σε εμάς το αγαπάμε, το πονάμε, παίρνει θέση στην καρδιά μας και είναι πάντα ξεχωριστό. Κάθε κουτάβι μας, ακόμα και στη νέα του οικογένεια, είναι υπό την επίβλεψή μας, την καθοδήγησή μας σε κάθε τι, στα καλά και στα άσχημα. Αυτά είναι μια μικρή γεύση της ζωής του ερασιτέχνη εκτροφέα.»

 

διαφήμιση

Γιατί το κάνετε;

«Πριν βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα, μπες στη δική μας θέση για μια έστω φορά! Όλο αυτό γίνεται γιατί το αγαπάμε και έχουμε τρέλα. Κέρδος δεν υπάρχει, παρά μόνο συνεχής επένδυση για εξέλιξη. Ο ερασιτέχνης εκτροφέας δεν είναι φοροφυγάς, όπως κάποιοι καλοθελητές υποστηρίζουν. Και είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να τον νομιμοποιήσει όπως άλλωστε ζητάμε τόσα χρόνια. Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος (ο μόνος επίσημος φορέας -από το 2017- προάσπισης των Ελλήνων Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων) έχει θέσει τις προτάσεις του και περιμένουμε να ακουστούν.»

 

Info

Website
Facebook Page
Προτάσεις ΣΕΕΣΕ

Διάβασε επίσης

Εκτροφείς «της πίσω αυλής» υπάρχουν σε όλες τις γειτονιές. Πώς θα τους «κλείσουμε»;

«Αποφάσισα. Πλύση εγκεφάλου, για να μην αγοράζετε ζώα από Pet Shops.»

Το σχέδιο νόμου για τα ζώα ή πώς η ελπίδα πέθανε νωρίς

Σαρωτική επικράτηση των μητρώων επί της ευζωίας στο νέο νόμο για τα ζώα συντροφιάς

Χρειαζόμαστε φιλοζωικό νόμο ευρείας αποδοχής

Ποιος έχει διαβάσει το νέο νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς;

Η μεγαλύτερη φιλοζωική οργάνωση των ΗΠΑ αντίθετη στην υποχρεωτική στείρωση

Αύξηση εγκαταλείψεων και ευθανασιών ζώων συντροφιάς λόγω της υποχρεωτικής στείρωσης στο Λος Άντζελες

Εγκατάλειψη και απώλεια: πόσο νοιάζεται ο νέος Νόμος για το ζώο;


ξενοδοχεία