Πώς “παράγονται” τα ζώα συντροφιάς; Κάποιοι βασικοί ορισμοί που θα βοηθήσουν (ίσως) να μιλάμε για το ίδιο πράγμα…

Σε τι διαφέρει ένας επαγγελματίας από έναν ερασιτέχνη εκτροφέα ή τον εκτροφέα της πίσω αυλής ή τον συλλέκτη;

Όταν προσπαθούμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας είναι καλό να αναφερόμαστε στο ίδιο πράγμα. Ως προς την ευζωία των σκύλων, για παράδειγμα, κάποιοι θεωρούν ότι τους εξασφαλίζουν ικανοποιητικά τις 5 ελευθερίες όταν τους προσφέρουν για φαγητό ένα κομμάτι ξερό ψωμί, για νερό μια λεκάνη που μαζεύει το βρόχινο νερό και για εκγύμναση μια αλυσίδα στο βαρέλι τους, αρκετά μακριά ώστε να κινούνται τριγύρω.

Οι ορισμοί μας βοηθούν να μιλάμε για το ίδιο πράγμα, με ακρίβεια και με σαφήνεια, να καθορίζουμε για παράδειγμα την ειδοποιό διαφορά που κάνει διαφορετικές τις γέννες σε ένα σπίτι, σε ένα κοντέινερ, σε ένα κλουβί, σε ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, σε ένα χωράφι, σε ένα βουνό.

Στην πρόσφατη διαβούλευση ήταν σαφές ότι όλοι διαφωνούσαμε με όλους αλλά δεν μιλάγαμε για το ίδιο πράγμα. Χαρακτηριστική περίπτωση, άλλωστε, ο ίδιος ο νομοθέτης, με προβληματικούς ορισμούς σχεδόν για κάθε έννοια που επέλεξε να αναφερθεί και με πολλές ελλείψεις σε βασικούς ορισμούς.

 

Ας δούμε κάποιους κρίσιμους όρους που σχετίζονται με την “παραγωγή” ζώων συντροφιάς.

Έμπορος (χονδρέμπορος) – Εισαγωγέας ζώων συντροφιάς: το άτομο ή επιχείρηση που εισάγει μαζικά σκύλους (κυρίως κουτάβια) από βιοτεχνίες ή βιομηχανίες κουταβιών του εξωτερικού με σκοπό τη μεταπώληση σε εμπορικά καταστήματα (φυσικά ή διαδικτυακά) ή απευθείας σε ιδιώτες, χωρίς ελέγχους καταλληλότητας αγοραστών. Τα ζώα έχουν συχνά πλαστούς, παραποιημένους ή ανακριβείς γενεαλογικούς χάρτες.

Ατζέντης / μεταπωλητής: επαγγελματίας, μικροεπιχειρηματίας ή μικροεισαγωγέας ζώων για λογαριασμό τρίτων, σε μικρή ή μεγαλύτερη κλίμακα, κατοικιδίων που προορίζονται για ερασιτεχνική ή επαγγελματική αναπαραγωγή, ή απλώς συντροφιά.

Βιομήχανος ή βιοτέχνης κουταβοπαραγωγός: το άτομο ή επιχείρηση που, με ειδικευμένες γνώσεις ή χωρίς, αναπαραγάγει μαζικά, με υποτυπώδεις κρατικές άδειες και προδιαγραφές, μόνιμα σταβλισμένους σκύλους (α) σε μεγάλη κλίμακα (άνω των εκατό σκύλων, συχνά εκατοντάδες) ή (β) σε μεσαία κλίμακα (τριάντα έως εκατό) έγκλειστους σε κυνοστάσια, συχνά με απανωτές γέννες και χωρίς κριτήρια ευζωίας,  επαρκούς ελεύθερης εξάσκησης, κοινωνικοποίησης ή προδιαγραφές επιλεκτικής εκτροφής, συχνά σε άθλιες ή ακατάλληλες συνθήκες, και τους εξάγει / διαθέτει με σκοπό το κέρδος σε ιδιώτες, εμπόρους-μεταπωλητές ή άλλους κουταβοπαραγωγούς, χωρίς ελέγχους καταλληλότητας αγοραστών και συχνά από το διαδίκτυο.

Επαγγελματίας Εκτροφέας / κυνοτρόφος: το άτομο ή επιχείρηση που, με ειδικευμένες γνώσεις ή χωρίς, αναπαράγει μαζικά σκύλους (α) σε μεσαία κλίμακα (10-30 άτομα) και (β) σε μικρή κλίμακα (1-20 άτομα), και τους εξάγει / διαθέτει με σκοπό το κέρδος σε ιδιώτες, εμπόρους-μεταπωλητές ή άλλους κουταβοπαραγωγούς, χωρίς ελέγχους καταλληλότητας αγοραστών και συχνά από το διαδίκτυο. Καθώς ο σκοπός είναι αποκλειστικά το κέρδος που έρχεται μέσω απανωτών γεννών και παραγωγής κουταβιών ο επαγγελματίας εκτροφέας συχνά παραμελεί τις κατ’ ελάχιστον επιβεβλημένες συνθήκες/κριτήρια ευζωίας των ζώων στις εγκαταστάσεις του: απανωτές γέννες, εγκλεισμός σε κυνοστάσια, χωρίς επαρκή άσκηση, κοινωνικοποίηση ή προδιαγραφές επιλεκτικής εκτροφής, συχνά σε άθλιες ή ακατάλληλες συνθήκες.

Ερασιτέχνης (χομπίστας) Εκτροφέας: το φυσικό πρόσωπο που σύννομα, υπεύθυνα και ευσυνείδητα αναπαραγάγει ερασιτεχνικά (όχι κατ΄ επάγγελμα και με σκοπό το κέρδος) σκύλους ή γάτες που διατηρεί στην οικία του, σε ιδανικούς αριθμούς που μπορεί να εξυπηρετήσει άριστα ο ίδιος ή και μαζί με την οικογένειά του, περιστασιακά και σε μικρή κλίμακα, με αυστηρότατα κριτήρια ευζωίας και υψηλότατες προδιαγραφές επιλεκτικής εκτροφής (πολύ πιο εξειδικευμένα από αυτά που προβλέπονται νομοθετικά). Διαθέτει τα κουτάβια χωρίς κερδοσκοπική επιδίωξη, στην κατάλληλη ηλικία, στην καταλληλότερη οικογένεια, παρακολουθώντας την ευημερία των ζώων που αναπαραγάγει εφ’ όρου ζωής τους (με σαφείς όρους επιστροφής του ζώου στον εκτροφέα του αν δεν τηρούνται οι κανόνες ευζωίας τους και σε κάθε περίπτωση που ο κηδεμόνας τους δεν μπορεί να τα υποστηρίξει).

διαφήμιση

Εκτροφέας της πίσω αυλής: ανειδίκευτος – ασυνείδητος, παράνομος κυνοτρόφος που αναπαραγάγει σκύλους στην κατοικία του, σε πρόχειρες εγκαταστάσεις ή κλούβες που είναι ακατάλληλες για τη σωματική υγεία, την φυσιολογική ζωή και τις ψυχολογικές ανάγκες των ζώων, συχνά χωρίς σήμανση και επαρκή κτηνιατρική περίθαλψη, σε ακατάλληλους αριθμούς, άθλιες συνθήκες και οικήματα σταβλισμού όπως χοιροστάσια ή κοντέηνερ, χωρίς αυστηρά κριτήρια, στόχους ή επιδιώξεις, χωρίς κανόνες ευζωίας και επιστημονικές μεθόδους κυνοτεχνίας, χωρίς γενεαλογικούς χάρτες ή με παραποιημένα στοιχεία, με τυχαίες συζεύξεις γεννητόρων, με στόχο το κέρδος, χωρίς να δηλώνει εισόδημα, και χωρίς κριτήρια καταλληλότητας των υποψηφίων αγοραστών, ιδιωτών ή εμπόρων και συχνά ή ενίοτε από το διαδίκτυο.

Συλλέκτης ζώων: κυνοτρόφος ή εκτροφέας της πίσω αυλής ή φιλόζωος που συγκεντρώνει περισσότερα ζώα συντροφιάς από όσα μπορεί να εξυπηρετήσει ο ίδιος ή σε συνεργασία με την οικογένειά του, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κοινωνικού ζώου για ατομική συναναστροφή και αλληλεπίδραση με τα άτομα της αγέλης του και πιο χαλαρούς ατομικούς δεσμούς με τον άνθρωπο).
Οι συλλέκτες ζώων συνήθως αδυνατούν να παρέχουν στα ζώα τους (αλλά και στον εαυτό τους) την ελάχιστη απαιτούμενη τροφή, υγιεινή και ιατρική περίθαλψη. Χάνουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα ζώα τους και να τα νοιάζονται πραγματικά. Συνήθως δεν έχουν επίγνωση ότι τα κακοποιούν. Πρόκειται για ψυχική διαταραχή και όχι για εσκεμμένη μορφή κακοποίησης.

Σπιτική γέννα: κάθε γέννα ζώου που πραγματοποιείται στην οικία του εκτροφέα, επαγγελματία μικρής κλίμακας, ιδιώτη ή ειδικευμένου ερασιτέχνη κυνοτέχνη και με την επίβλεψη του ανθρώπου και την παροχή κατάλληλης κτηνιατρικής υποστήριξης

Ανεπιθύμητη γέννα: κάθε γέννα που είναι αποτέλεσμα τυχαίας και όχι προγραμματισμένης σύζευξης

 

Διαβάστε επίσης

Σχέδιο Νόμου για τα ζώα συντροφιάς:  ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΦΟ

Τι είναι ερασιτέχνης εκτροφέας;

Η μεγαλύτερη φιλοζωική οργάνωση των ΗΠΑ αντίθετη στην υποχρεωτική στείρωση

Η μεγαλύτερη φιλοζωική οργάνωση των ΗΠΑ αντίθετη στην υποχρεωτική στείρωση

Εκτροφείς «της πίσω αυλής» υπάρχουν σε όλες τις γειτονιές. Πώς θα τους «κλείσουμε»;


ξενοδοχεία


Σχολιαστε