Chesapeake Βay Retriever: μια φυλή σκύλων με άποψη

Από την συμπεριφεριολόγο ζώων και εκτροφέα Μαρία Καψάλη

Ένα σπάνιο ριτρίβερ, ένας πολυτάλαντος σκύλος, ένας τρομερός κολυμβητής

Τρυφερό, ευγενικό , πιστό, πνευματώδες και με άποψη, αφοσιωμένο στην οικογένεια και ευγενικό με τα παιδιά, το Chesapeake Βay λατρεύει να κάνει τα πάντα μαζί με τους ανθρώπους του -από το να πάει μια βόλτα για καφέ μαζί σου μέχρι να σε ακολουθήσει στην πεζοπορία ή στο κολύμπι στη θάλασσα.

Ξεχωρίζει για την εργατικότητά του και για την ανάγκη που νιώθει να σε ικανοποιήσει. Θα σε κοιτάει πάντα βαθιά μέσα στα ματιά.

 

Ιστορικά Στοιχεία

Τα Chesapeake Βay Retrievers αναφέρονται, συχνά, και ως Chessies.  Έχουν καταγωγή από το Chesapeake Bay, στη πολιτεία Maryland της Αμερικής, και ανήκουν στην κατηγορία των Ριτρίβερ (θηραματοφόρων), η οποία περιλαμβάνει συνολικά έξι φυλές σκύλων που προορίζονται για κυνήγι και επαναφορά θηράματος: τα πιο ευρέως διαδεδομένα Λαμπραντόρ και τα Γκόλντεν Ριτρίβερ, καθώς και τα πιο άγνωστα στη χώρα μας Curly-coated Retriever, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Flat-coated Retriever.

Στην περιοχή του Chesapeake Bay επικρατούν πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Για την ακρίβεια, ο χειμώνας είναι βαρύς, με παγετό που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι και την Άνοιξη. Η περιοχή αποτελεί παράδεισο για το κυνήγι πάπιας και το σίγουρο είναι ότι οι κυνηγοί του κόλπου είχαν μεγάλη ανάγκη από έναν σκύλο ικανό να τους βοηθήσει στις πολύ απαιτητικές συνθήκες αυτής της ιδιόμορφης, από γεωγραφικής άποψης, περιοχής.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τη δημιουργία της φυλής. Μια από αυτές αναφέρει ότι όταν το 1807 ναυάγησε στην περιοχή ένα βρετανικό πλοίο, το πλήρωμά του διασώθηκε από ένα αμερικανικό πλοίο. Στο ναυαγισμένο πλοίο λέγεται πως επέβαιναν και δύο κουτάβια Νέας Γης (Newfoulands) -ένα θηλυκό και ένα αρσενικό -τα οποία επίσης σώθηκαν.  Αυτά τα δύο κουτάβια θεωρούνται οι πρόγονοι της φυλής. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ζευγάρωσαν μεταξύ τους αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, η αναπαραγωγή τους έγινε σε διασταύρωση με Irish Water Spaniels, όπως και με διάφορα τοπικά Λαγωνικά (Hounds) καθώς και Ριτρίβερ άγνωστης προέλευσης.

Με το πέρασμα του χρόνου τα Chesapeake Bay εξελίχθηκαν σε μια φυλή ανθεκτική και ικανή να ανταπεξέλθει στις δύσκολες γεωγραφικές και καιρικές απαιτήσεις του κυνηγιού της περιοχής.  Υπάρχουν καταγραφές για Chesapeake που έκαναν έως και 300 επαναφορές μέσα σε μια μέρα! Είτε αυτό είναι αλήθεια είτε άπλα μια υπερβολή των κυνηγών της περιοχής, ένα είναι σίγουρο: ότι το Chessie είναι ένας αξιόπιστος και ακούραστος συνοδοιπόρος.

Το 1864 έγινε ο επίσημος σκύλος της περιοχής Μέριλαντ.

Το 1878 στην Αμερική άρχισε η προσπάθεια καταγραφής των φυλών σκύλου. Το άγνωστο στην Ελλάδα Chessie ήταν μια από τις μόλις εννέα που εγγράφηκαν, και η πρώτη από όλες τις φυλές Ριτρίβερ που αναγνωρίστηκε, το 1884, με τη δημιουργία του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου, όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Προσωπικότητα

Είναι ανθρωποκεντρικοί σκύλοι και έχουν ανάγκη την οικογένεια τους και τη συντροφικότητα. Απολαμβάνουν να κοιμούνται στα πόδια σου και θα’ ναι πάντα εκεί να σου χαμογελάσουν. Είναι αθλητικά, όπως και όλα τα ριτριβερ, και πολύ έξυπνα , πιστά και με μεγάλη θέληση να δουλέψουν και να βοηθήσουν τον άνθρωπό τους. Έχουν άποψη για τα πράγματα αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ ευαίσθητα. Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος σκύλος, από όλες τις απόψεις.

Τα Chesapeake δεν είναι μόνον σκύλοι κυνηγιού. Λόγω της ευγενικής τους φύσης και της μεγάλης τους ανάγκης να δουλέψουν για τον άνθρωπό τους, έχουν χρησιμοποιηθεί ως σκύλοι θεραπείας και έρευνας και διάσωσης, αλλά και ως αστυνομικοί σκύλοι. Μπορούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα.. αλλά έχουν μεγάλη αδυναμία στο νερό. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι προτιμούν να κολυμπάνε πάρα να περπατάνε. Λατρεύουν τη θάλασσα (όσο παγωμένη κι αν είναι) και μπορούν να περάσουν άπειρες ώρες μέσα σε αυτή…

διαφήμιση

Μορφολογία

Έχουν σγουρό, διπλό, ζεστό και αδιάβροχο τρίχωμα που τα προστατεύει από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Δεν «κρατάει» το νερό, όπως συμβαίνει και με το φτέρωμα της πάπιας. Με ένα τίναγμα μετά από μια βουτιά το τρίχωμα έχει σχεδόν στεγνώσει.

Το μεγάλο στήθος τους και τα βαρελοειδή πλευρά τους είναι ικανά να σπάνε τον πάγο που παραμένει πολλούς μήνες στον κόλπο του Chesapeake. Τα δυνατά πίσω πόδια τούς δίνουν δύναμη για ώθηση και για κολύμπι μέσα στο νερό. Τίποτα δεν τα εμποδίζει από το να βουτήξουν στη πιο κρύα λίμνη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους έχουν μεγάλες μεμβράνες, που λειτουργούν στο κολύμπι σαν βατραχοπέδιλα.

Είναι σκύλοι μεγάλου μεγέθους, με ύψος 58 έως 66 εκατοστά στα αρσενικά και 53 έως 61 εκατοστά στα θηλυκά.

Τα χρώματά τους εναρμονίζονται με το περιβάλλον στο οποίο κυνηγούν: είναι από ξανθό σταχιού (deadgrass) μέχρι πολύ σκούρο καφέ. Το άσπρο και το μαύρο δεν είναι αποδεκτά στη φυλή.

Το προσδόκιμο ζωής είναι στα 13-14 χρόνια.

Τα μάτια τους έχουν χρώμα κίτρινο – κεχριμπαρένιο.

 

Περιποίηση – υγεία

Είναι μια φυλή που δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για την περιποίησή της. Ένα χτένισμα, μία με δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετό για να κρατήσει το τρίχωμά τους σε καλή κατάσταση.

Στα Chessie απαντάμε λίγες κληρονομικές γενετικές παθήσεις, όπως δυσπλασία αγκώνων και ισχίων, DM (εκφυλιστική μυελοπάθεια) και PRA (προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς), που με τον κατάλληλο έλεγχο και την επιλεκτική εκτροφή, μπορούν να εξαλειφθούν.

Σχολιαστε