Ποιος έκοψε το αυτί στο γατί της γειτονιάς;

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Κατά τη στείρωση της γάτας που φροντίζουμε στη γειτονιά είναι σημαντικό να βεβαιωνόμαστε πως «σημαδεύεται» το αυτί της με το διεθνώς αναγνωρισμένο σήμα.

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Η αποικία των γατιών που λιάζεται ευτυχισμένη παρουσιάζει ένα μικρό «πρόβλημα»: έχουν όλες ελαφρά κομμένο το αυτί. Ομαδική κακοποίηση; Γενετικό πρόβλημα; Τραυματισμοί από καυγάδες; Και όμως, αυτές είναι οι πιο τυχερές από τις τόσες αδέσποτες που κυκλοφορούν, γιατί είναι στειρωμένες. Το μικρό κόψιμο του αριστερού αυτιού σημαίνει ότι ανήκουν σε κάποιο πρόγραμμα παγίδευσης-στείρωσης-επανατοποθέτησης ενός σωματείου ή φιλόζωων. Είναι ένα διεθνές σημάδι για να ξεχωρίζουν φιλοζωικές οργανώσεις και κτηνίατροι τις στειρωμένες γάτες. Συνήθως αυτά τα προγράμματα συνοδεύονται από σίτιση, αποπαρασιτώσεις και εμβολιασμούς.

Χάρη στο σημάδι αυτό οι εθελοντές των σωματείων αναγνωρίζουν ποιες γάτες μιας περιοχής είναι στειρωμένες. Ετσι, αν μπουν σε παγίδα που έχει στηθεί, απλώς τις ελευθερώνουν.

Προτού καθιερωθεί διεθνώς το κόψιμο του αυτιού, οι φιλοζωικές οργανώσεις, για να αποφύγουν παγίδευση ήδη στειρωμένων ζώων, φωτογράφιζαν τις στειρωμένες γάτες. Πώς όμως να ξεχωρίσεις ποια ασπρόμαυρη είναι αστείρωτη ανάμεσα σε δέκα; Και πώς να την ξεχωρίσει ένας φιλόζωος που δεν έχει πρόσβαση στο φωτογραφικό σου αρχείο; Αλλη μέθοδος ήταν η τοποθέτηση ενός μικρού τατουάζ στο εσωτερικό του αυτιού. Μόνο ο κτηνίατρος μπορούσε να το διακρίνει, ενώ οι εθελοντές είχαν χάσει χρόνο για παγίδευση και μεταφορά του ζώου, που επιπλέον είχε ταλαιπωρηθεί. Ο μεταλλικός δακτύλιος στο αυτί πάλι δεν βοηθούσε. Η γάτα κινδύνευε να σκαλώσει τα νύχια της, να πιαστεί σε κλαδιά και να κόψει το αυτί της. Το μικρό κόψιμο του αυτιού, σχεδόν 5 χιλιοστά, αποδείχθηκε η λύση. Η αιμορραγία είναι ελάχιστη, καθώς η περιοχή δεν διατρέχεται από μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, και η διαδικασία απλή.

Ενώ το ζώο είναι υπό γενική αναισθησία, ο γιατρός εξετάζει τα αυτιά για βακτήρια και τα καθαρίζει. Κόβει μικρό τμήμα του αριστερού αυτιού και τοποθετεί αιμοστατικό και βαμβάκι. Η γάτα δεν θα πονέσει, αφού θα πάρει παυσίπονα για την επέμβαση της στείρωσης. Το κόψιμο του αυτιού δεν θεωρείται ακρωτηριασμός, όπως συμβαίνει με τα σκυλιά. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο σημάδι και είναι παράλειψη του νόμου 4039, ο οποίος δεν το εξαιρεί από αυτές τις περιπτώσεις.

διαφήμιση

Ας βεβαιωνόμαστε, λοιπόν, με τη στείρωση ότι πραγματοποιείται και αυτή η διαδικασία. Θα γλιτώσουμε και τη γάτα και το σωματείο από πιθανή νέα ταλαιπωρία.

 

Διαβάστε επίσης
Επιτρέπεται να ταΐζουµε αδέσποτα;
Πώς απαντάμε στους πολέμιους της στείρωσης;

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com



5 Σχολια

  1. ΝΙΚΗ says:

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΑΚΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΣΤΕΙΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΑΥΤΑΚΙ ΤΟΥΣ??

  2. TATIANA COLINIATIS says:

    Ο νόμος 4039 ορίζει πως τα αδέσποτα ζώα πρέπει να στειρώνονται και να γίνεται σε αυτά σήμανση και ηλεκτρονική καταγραφή.Δεν αναφέρει πουθενά πως για την διευκόλυνση των εθελοντών πρέπει να αναγνωρίζονται σαν στειρωμένα από τον ακρωτηριασμό του αριστερού τους αυτιού.Και αυτό δηλ. ο ακρωτηριασμός τους γιατί ακρωτηριασμός είναι, δεν έχει καθιερωθεί διεθνώς όπως αναφέρετε. Θα σας παρακαλούσα να αναφέρετε το άρθρο του νόμου 4039 που αναφέρεται στην αφαίρεση τμήματος του αριστερού τους αυτιού και να αποδείξετε πως αυτό έχει καθιερωθεί διεθνώς.Ξεκινήσατε να κάνετε κάτι για τα αδέσποτα. Μπράβο σας όμως εφ’όσον αποφασίσατε να το κάνετε, τουλάχιστον κάντε το σωστά.

    • Αν έχεις τη δυνατότητα να διαβάσεις στα αγγλικά, ο όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς είναι: «ear tipping». Θα βρεις πολλά άρθρα που εξηγούν αναλυτικά πώς και τί. Επισυνάπτουμε ενδεικτικά ένα μικρό απόσπασμα από τον διεθνή οργανισμό FERAL CAT SPAY/NEUTER PROJECT (http://www.feralcatproject.org) και θα επανέρθουμε στο θέμα σύντομα.
      What is TNR?
      Trap, Neuter, Return (TNR) is a program that allows free roaming cats to live out their lives without adding to the homeless cat population. Cats are humanely trapped, often evaluated to ensure they are healthy enough to live a free-roaming lifestyle, vaccinated, spayed/neutered, ear tipped to identify them as being altered and released back to their familiar environment. Often kittens and tame cats are placed with rescue organizations for adoption into homes.

      Why do we ear tip cats?
      Ear tipping identifies free-roaming cats that have been sterilized. Ear tipping is completely safe and it is performed under general anesthetic. Ear tipping provides immediate visual identification, which alerts animal control that a cat is part of a colony. It also helps colony caretakers track which cats have been trapped and altered, and identify newcomers who have not. Once a cat is trapped, the caretaker should look for an ear tip. If the cat has an ear tip it should be released immediately.

      Στο μεταξύ, αν είσαι από αυτούς που στειρώνουν καλό είναι να γνωρίζεις πώς να αναγνωρίζεις μια στειρωμένη γάτα από μακριά!

      • TATIANA COLINIATIS says:

        Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση.
        Εξακολουθώ να πιστεύω πως θα μπορούσε να βρεθεί ένας άλλος τρόπος που να χαρακτηρίζει τα στειρωμένα ζωάκια καλύτερος από το ear tipping αλλά αυτό βέβαια δεν αφορά εσας.

        • Σε αυτό συμφωνούμε και εμείς και ελπίζουμε ότι με την πρόοδο της τεχνολογίας θα βρεθεί λιγότερο επεμβατική μέθοδος σήμανσης των στειρωμένων ζώων. Προς το παρόν κύριο μέλημα όλων πρέπει να είναι η αποφυγή της “διπλοστείρωσης”. Όσοι “την έπαθαν” καταλαβαίνουν καλά τι εννοούμε.

Σχολιαστε