Σκύλοι-Ανιχνευτές εντοπίζουν τον Covid σε δευτερόλεπτα με σχεδόν 100% ακρίβεια.

Πηγή: The Guardian

Το αεροδρόμιο του Ελσίνκι χρησιμοποιεί πιλοτικά σκύλους ανιχνευτές για τον εντοπισμό του Covid. Οι ερευνητές που τρέχουν το πιλοτικό σχέδιο λένε ότι τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν τον ιό σε δευτερόλεπτα.

Τέσσερις σκύλοι ανίχνευσης Covid-19 έχουν αρχίσει να εργάζονται στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι σε ένα κρατικό χρηματοδοτούμενο πιλοτικό πρόγραμμα.  Οι Φινλανδοί ερευνητές ελπίζουν ότι οι σκύλοι θα προσφέρουν μια φτηνή, γρήγορη και αποτελεσματική εναλλακτική μέθοδο τεστ για τον ιό.

Ένας σκύλος είναι ικανός να εντοπίσει την παρουσία του κοροναϊού εντός 10 δευτερολέπτων και η ολοκλήρωση της διαδικασίας διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό, σύμφωνα με την Anna Hielm-Björkman του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, η οποία επιβλέπει το πρόγραμμα.

«Είναι πολύ ελπιδοφόρο», λέει η Hielm-Björkman. “Εάν λειτουργεί, θα μπορούσε να αποδειχθεί μια καλή μέθοδος ελέγχου σε άλλα μέρη” όπως νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας και σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μετά τη συλλογή των αποσκευών τους, οι διεθνείς επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο καλούνται να τρίψουν ελαφρά το δέρμα τους με ένα πανάκι. Σε ειδικό θάλαμο, το γυάλινο δοχείο που περιέχει το πανάκι τοποθετείται δίπλα σε άλλα που περιέχουν διαφορετικές μυρωδιές και ο σκύλος αρχίζει να μυρίζει. Εάν δώσει το σήμα ότι ανίχνευσε τον ιό –συνήθως γαβγίζοντας, σηκώνοντας την πατούσα ή ξαπλώνοντας – συνιστάται στον επιβάτη να κάνει ένα δωρεάν δοκιμαστικό τεστ PCR, με δείγμα από τη μύτη, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ετυμηγορία του σκύλου.

διαφήμιση

Στις αρχικές πανεπιστημιακές δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν σκύλοι που ήταν ήδη εκπαιδευμένοι ανιχνευτές ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης και κατάφεραν να αναγνωρίσουν τον ιό με σχεδόν 100% ακρίβεια, ακόμη και μέρες πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων από έναν ασθενή.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι τι ακριβώς είναι αυτό που μυρίζουν οι σκύλοι όταν εντοπίζουν τον ιό. Μια γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι η μυρωδιά του ιδρώτα των ανθρώπων θετικών στον Covid ήταν διαφορετική από εκείνη όσων δεν είχαν τον ιό και ότι τα σκυλιά μπορούσαν να εντοπίσουν αυτή τη διαφορά.

Οι σκύλοι-ανιχνευτές είναι μάλιστα σε θέση να αναγνωρίσουν το Covid-19 από πολύ μικρότερο μοριακό δείγμα σε σχέση με αυτό που χρειάζεται ένα εργαστηριακό τεστ PCR, σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι: μόλις 10-100 μόρια σε σύγκριση με τα 18 εκατομμύρια που απαιτούνται από τον εργαστηριακό εξοπλισμό.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις μήνες και κόστισε 300.000 €. Σημειώνεται ότι το κόστος αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από όσο θα κόστιζαν τα αντίστοιχα εργαστηριακά τεστ.

Ήδη, ο φινλανδικός οργανισμός Wise Nose, που ειδικεύεται στην εκπαίδευση ζώων για την ανίχνευση μυρωδιών, εκπαιδεύει 16 σκύλους για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η εργασία τεσσάρων από τους σκύλους –των ET, Kossi, Miina και Valo- ξεκίνησε στο αεροδρόμιο την Τετάρτη, σε βάρδιες των δύο.

Ερευνητές δουλεύουν πυρετωδώς σε παρόμοια προγράμματα, σε χώρες όπως Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, όμως η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έκανε πράξη την έρευνα. Ένα παρόμοιο πρόγραμμα ξεκίνησε στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι τον περασμένο μήνα.

Σχολιαστε