Βόλτα σκύλου & Κορωναϊός: Κατέβασε εδώ τις φόρμες για μετακινήσεις και κυκλοφορία, απαραίτητη η τύπου Β για τη βόλτα των σκύλων, μεταφορά σε κτηνίατρο και πέτσοπ

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να κατεβάσετε εδώ τις φόρμες τύπου Α και Β για περιορισμένες μετακινήσεις. Απαραίτητη η φόρμα/ βεβαίωση τύπου Β, συμπληρωμένη κάθε φορά που βγάζουμε το σκύλο βόλτα, πηγαίνουμε στον κτηνίατρο ή στο πέτσοπ. Αναλυτικά θα βρείτε όλες τις φόρμες και οδηγίες στο https://forma.gov.gr/.

Αν δεν έχετε εκτυπωτή μπορείτε να συμπληρώσετε μια απλή βεβαίωση ή να στείλετε SMS. Πιο κάτω οι σχετικές οδηγίες.

*** Τελευταία ενημέρωση: 31 Μαρτίου 2020 ***

Προσοχή: Από σήμερα, 31 Μαρτίου ισχύουν νέα μέτρα που επηρεάζουν τη βόλτα των σκύλων μας στους δήμους Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης, Μύκης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Κάθε φορά που βγαίνεις από το σπίτι, ακόμα και για τη βόλτα του σκύλου σου, είναι υποχρεωτικό να έχεις πάντα μαζί σου την ταυτότητα ή το διαβατήριό σου και συμπληρωμένη τη σχετική φόρμα ή μια απλή βεβαίωση ή το σχετικό SMS στο κινητό σας. Η φόρμα Α συμπληρώνεται ΑΠΑΞ από τον εργοδότη σου.

* Σχετικά με τη βόλτα του σκύλου και πέρα από κάθε πλάκα, επειδή οι μη έχοντες σκύλο αισθάνονται κάπως ριγμένοι (αλλά δεν αποφασίζουν να αποκτήσουν), η βόλτα είναι για τις ανάγκες του ζώου και όχι για την προσωπική μας διασκέδαση. Η λογική δεν είναι μπαίνω στο αυτοκίνητο και πάω να συναντήσω τη σκυλο-παρέα (μας λείπετε παιδιά και σκυλιά, αλλά…). Στέλνω, λοιπόν, το σχετικό SMS, βάζω το σκύλο στο λουρί, παίρνω μαζί τα σακουλάκια για τις ακαθαρσίες του και πάμε μια σύντομη βόλτα για την τουαλέτα του. Προσοχή, ως προς το “σύντομη”, μην αλλάξεις κατεύθυνση για την επιστροφή στο σπίτι αμέσως μόλις κάνει την τουαλέτα του (δες εδώ γιατί). Λίγη βόλτα ακόμα κάνει καλό και στους δυο.

 

1| Βεβαίωση τύπου Α για τις μετακινήσεις/κυκλοφορία των εργαζόμενων

Κατέβασε τη βεβαίωση τύπου Α:
σε μορφή pdf.
σε μορφή doc.

Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

2| Βεβαίωση τύπου Β για βόλτα σκύλου, μετάβαση σε κτηνίατρο, πέτσοπ και τις άλλες μετακινήσεις

Για τη βόλτα των σκύλων, κτηνιατρική επίσκεψη, μετάβαση σε πέτσοπ και τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

Κατέβασε τη Βεβαίωση τύπου Β εδώ:
σε μορφή pdf.
σε μορφή doc.

διαφήμιση

Αν δεν έχεις εκτυπωτή μπορείς εναλλακτικά:

α) να συμπληρώσεις μια απλή βεβαίωση που να συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα:

 1. Όνομα/Επίθετο
 2. Διεύθυνση Κατοικίας
 3. Λόγο εξόδου που εμπίπτει στις επιτρεπόμενες κατηγορίες καθώς και τη διεύθυνση προορισμού
 4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

β) να στέλνεις SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση κάθε φορά που εξέρχεσαι από το σπίτι σου.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

—–

Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

—–

Η μετάβαση στον κτηνίατρο αντιστοιχεί στον αριθμό 1.

Η μετάβαση σε πέτσοπ αντιστοιχεί στον αριθμό 2.

Η βόλτα σκύλου αντιστοιχεί στον αριθμό 6.

 

14 Σχολια

 1. Καλησπέρα. Αύριο ο μπαμπάς μου θα πάει στον κτηνίατρο τον σκύλο μας. Μπορεί να πάει μαζί με τον θείο Μ;δεν μπορεί να τον έχει μόνος. Μετακίνηση νο 1 θα βάλει;

  • Εφόσον είναι δυο άτομα δεν πιστεύουμε να υπάρχει πρόβλημα. Ας ειδοποιήσουν τον κτηνίατρο να περιμένει και τους δύο. Θα πρέπει και οι δύο να έχουν την σχετική βεβαίωση ή SMS μαζί.

 2. Καιτη says:

  Έχω ένα σκύλο εκτός ορίου Δήμου που χρειάζεται να μεταβώ καθημερινά για να του βάλω τροφή. Τι άδεια μετακίνησης θα χρησιμοποιήσω;

  • Καίτη πόσο μακριά είναι από το σπίτι σου; Ο δικός μας δήμος δίνει άδεια αν είναι σχετικά κοντά, αν δηλαδή ταϊζεις κοντά στο σπίτι σου κι ας είναι άλλος δήμος. Διαφορετικά μας είπαν να βρούμε κάποιον εθελοντή από την περιοχή που βρίσκεται το ζώο να τον ταϊζει προσωρινά. Προσωπικά, θα σου πρότεινα Β4 ή Β6 (αν πηγαίνεις με το δικό σου σκύλο), αλλά ακούγεται ότι θα σκληρύνουν ακόμα περισσότερο τα μέτρα και θα έχουμε άδεια για μέχρι δυο εξόδους τη μέρα. Θες να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιον άλλον να ταϊζει το σκύλο προσωρινά; Σε ποιο Δήμο είναι το ζώο; Σε ποιο δήμο μένεις εσύ; Έχεις απευθυνθεί σε τοπικό σωματείο;

   • Καιτη says:

    Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση. Η χιλιομετρική απόσταση από τον τόπο κατοικίας μου μέχρι τον χώρο που βρίσκεται το σκυλάκι είναι 9,5 χλμ δηλ περίπου 10 λεπτά με το αυτοκίνητο. Δεν μπορεί να το φροντίσει κάποιος άλλος γιατί βρίσκεται στην αυλή κατοικίας (κ θα πρέπει να δοθούν κλειδιά του σπιτιού πράγμα αδύνατο) και το σκυλάκι επιτίθεται σε άτομα που δεν γνωρίζει.

    • Είμαστε σίγουροι ότι ο δήμος στον οποίο φροντίζετε το ζώο θα σας δώσει τη σχετική έγκριση. Είναι πραγματικά πολύ κοντά στον τόπο κατοικίας σας. Για ποιον δήμο πρόκειται; Το σωματείο της περιοχής στην οποία πηγαίνετε μπορεί να βοηθήσει με την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης αν βρείτε εμπόδιο με το δήμο.

 3. Μαριαννα says:

  Τι γινεται με δεσποζομενα ζώα αλλά εκτος Ορίων δήμου; Κυριως γατάκια σε αυλές που πήγαιναν κάθε μέρα οι ιδιοκτήτες να τα ταΐσουν; Μιλάμε για κοντινές αποστάσεις αλλά εκτος Ορίων δήμου!!

 4. μπορω να παω το σκυλάκι μου στον κτηνίατρο για εμβόλιο αλλά στο αυτοκίνητο να έχω και δευτερο άτομο για να κρατάει το σκυλάκι γιατι δεν μπορεί μόνο του?Αν ναι τι μνμ να στειλω για2 ατομα Β1?

  • Δεν πιστεύω να μας το απαντήσουν αυτό το ερώτημα. Το πνεύμα των κανόνων πάντως είναι πως όχι, θα πρέπει να έχεις το σκυλάκι σε κλουβί. Αν θες πάντως να το ρισκάρεις, θεωρώ ότι πρέπει να βάλετε την ίδια αιτιολογία.

 5. Ελλη says:

  Eρωτηση: εχω το γατουλη μου άρρωστο (σε φάση σοβαρη να μην τρωει) κ πρέπει να τον πάω κτηνίατρο που όμως πρέπει να ταξιδεψω στο διπλανό νησι! Επιτρέπεται? Ξέρει κανείς? Το αστυνομικό τμήμα δεν ήξερε λέει ούτε ασυνοδευτο επιτρέπεται να το στειλω!!
  Αν γνωρίζετε κάτι βοηθήστε παρακαλω!

  • Φυσικά και επιτρέπεται να πάτε το γάτο στον κτηνίατρο ακόμα κι αν βρίσκεται σε άλλο νησί. Καλέστε πρώτα τον κτηνίατρο και ενημερώστε τον σχετικά για να σας περιμένει.Η αιτιολογία είναι η Β1. Συμπληρώστε την βεβαίωση τύπου Β και έχετέ την μαζί σας όπως και την ταυτότητά σας. Αν υπαρχει οποιοδήποτε πρόβλημα επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε.Φυσικά σε όλη τη διάρκεια της μετακίνησης προέχει η δική σας υγεία! Δεν έχει νόημα να αρρωστήσετε εσείς κατά τη διαδικασία αυτή!Μάσκα, γάντια, απολυμαντικό σπρέι, συχνό πλύσιμο χεριών, ασφαλές κλουβί για το ζώο.

 6. Μαρίζα Κολεσίδου says:

  Επιθυμώ να λαμβάνω ειδοποιήσεις για νέα σχόλια μέσω mail.

Σχολιαστε