Γιατί το σκάει;

Απαντά η εκπαιδεύτρια Jean Glover

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

Ο σκύλος μας είναι Βελγικός Ποιμενικός, περίπου 9 μηνών, και ακούει στο όνομα Τζακ. Τον βρήκαμε στο δρόμο όταν ήταν περίπου 3 μηνών και αποφασίσαμε να τον κρατήσουμε. Έχουμε αρκετά μεγάλη αυλή, γι’ αυτό, χωρίς δεύτερη σκέψη, τον αφήναμε ελεύθερο όλη μέρα. Τον τελευταίο μήνα όμως το έχει σκάσει αρκετές φορές πηδώντας τον αυλόγυρο. Έκανε τη βόλτα του για καμιά ώρα -πάντα κοντά στο σπίτι- και κάποια στιγμή επέστρεφε. Τώρα αναγκαστικά τον έχουμε δεμένο όλο το βράδυ. Να σημειώσω ότι τον βγάζουμε καθημερινά βόλτα. Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσει να το σκάει; Φταίει κάτι που κάνουμε;

shutterstock_684546 www

 

διαφήμιση

Απαντά η εκπαιδεύτρια Jean Glover:
Κατ’ αρχάς, το σκυλί σας είναι πολύ τυχερό που βρήκε ένα σπίτι. Οι Βελγικοί Ποιμενικοί είναι πολύ έξυπνοι, γεμάτοι ενέργεια, και ο λόγος για τον οποίο, πιθανότατα, το σκάει από το σπίτι είναι από… βαρεμάρα. Όχι, δεν του λείπει η βόλτα. Αυτά τα σκυλιά απλώς αγαπούν τις προκλήσεις.
Όταν λέτε ότι τον βγάζετε βόλτα, τι βόλτα εννοείτε; Ιδανικά, θα έπρεπε να διαρκεί τουλάχιστον μία ώρα, κατά την οποία θα μπορεί να τρέχει ελεύθερος και να συναντά άλλα σκυλιά. Θα του έκανε επίσης πολύ καλό η συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως το dog agility (αγώνες δεξιοτεχνίας) ή οτιδήποτε άλλο τον κάνει να χρησιμοποιεί το μυαλό και την ευφυΐα του. μια άλλη λύση είναι η εκπαίδευση με κλίκερ («βατραχάκι»), που μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι.
Επειδή ο Τζακ είναι περίπου ενός έτους, οι ορμόνες του ίσως παίζουν ρόλο στις περιπλανήσεις του. Αν τον στειρώσετε, θα μειωθεί η επιθυμία του να αλητεύει, κυρίως την εποχή που τα θηλυκά βρίσκονται σε οίστρο. Και μην ανησυχείτε, δεν θα τον πειράξει καθόλου. Ισα-ίσα, θα γίνει πιο ήσυχο σκυλί.
Επίσης, για να κάνετε δελεαστικότερη την παραμονή του στο σπίτι, θα ήταν καλή ιδέα να του βρείτε για συντροφιά ένα μικρότερο σε μέγεθος σκύλο (ώστε να μην μπορεί να πηδήξει το φράχτη και να φύγει μαζί του), στειρωμένο (ώστε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης γέννας), θηλυκό (για να τον γοητεύσει). Ζητήστε τη συμβουλή ενός ειδικού για το τι ακριβώς θα επιλέξετε· θα πρέπει να «ταιριάζει» στον Τζακ, έτσι ώστε να απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου.

 

 



Σχολιαστε