Όταν το σκύλου πήδημα γίνεται ενοχλητικό

Aπό την εκπαιδεύτρια Έφη Παπαδοπούλου

Σας βλέπει και χαίρεται, πηδάει επάνω σας με λαχτάρα και ενθουσιασμό. Το κάνει σε φίλους, στους ξένους, σε όλους. Λερώνει τα ρούχα σας, σκίζει τα καλσόν, ρίχνει τα παιδιά. Αυτή τη συνήθεια καλό είναι να τη σταματήσει. Πώς;

093 www

Photo courtesy of Carlo Raciti | www.carloraciti.com

Η ρίζα του «κακού»

Το πήδημα επάνω μας προέρχεται από ένα παλιό ένστικτο, κατά το οποίο τα κουτάβια ενστικτωδώς υποδέχονταν τη μητέρα τους προσπαθώντας να προσεγγίσουν το στόμα της και να τη γλείψουν, ώστε αυτή να τα ταΐσει βγάζοντας φαγητό από το στόμα (κάνοντας εμετό). Στην πορεία παρέμεινε η συνήθεια ως καλοσώρισμα και εκδήλωση φιλικότητας, και πλέον πηδούν στην προσπάθειά τους να φτάσουν το ανθρώπινο πρόσωπο.

Για να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας να αποβάλει αυτή την -απόλυτα φυσιολογική, κατά τα άλλα- συμπεριφορά, πρέπει να είμαστε πάντα συνεπείς. Αν του επιτρέπουμε να πηδάει πάνω μας «κάποιες φορές», θα τον μπερδέψουμε. Οφείλουμε να του δείξουμε ποια είναι η συμπεριφορά που περιμένουμε από αυτόν και να τηρούμε όλοι στο σπίτι απαρέγκλιτα τους ίδιους κανόνες.

 

Από μικρό

Ιδανικά εκπαιδεύουμε το σκύλο μας από κουτάβι να μην πηδάει ποτέ πάνω μας, ώστε να μην παγιώνονται λάθος συμπεριφορές. Όταν το κάνει, του γυρνάμε την πλάτη. Αυτό έχει διπλή χρήση, πρώτον ως σήμα ηρεμίας και δεύτερον ως αρνητική συνέπεια, γιατί χάνει την οπτική επαφή με το πρόσωπό μας.

 

Σωστή συμπεριφορά

Σε δεύτερη φάση, του μαθαίνουμε να κάθεται όταν έρχεται να μας προϋπαντήσει. Έτσι, του γίνεται συνήθεια ότι αυτός είναι ο αναμενόμενος και ο επιθυμητός τρόπος να μας χαιρετάει. Άλλωστε, είναι αδύνατον να κάθεται και να πηδάει ταυτόχρονα. μόλις κάτσει (είτε με εντολή είτε μόνος του), τον χαιρετάμε και τον χαϊδεύουμε ως επιβράβευση.

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να χαϊδεύουμε ένα σκύλο που πηδάει πάνω μας. Έτσι τον επιβραβεύουμε για μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Πρέπει να γίνει και σε εμάς συνήθεια: σκύβουμε, πλησιάζουμε και χαϊδεύουμε ένα σκύλο μόνο όταν έχει και τα τέσσερα πόδια του στο πάτωμα.

 

Πώς θα του κόψετε τη συνήθεια

  • Σε έναν μεγαλόσωμο και επίμονο σκύλο,  δοκιμάστε να του πιάσετε τις πατούσες μόλις πηδήξει επάνω σας. Δεν τον πονάτε, απλώς τον δυσκολεύετε λίγο στο να απελευθερωθεί και νιώθει άβολα. Έτσι, θα προτιμήσει στο μέλλον να αποφύγει αυτή την ενοχλητική συμπεριφορά.
  • Δοκιμάστε να ψεκάσετε με νερό το πρόσωπό του με ένα μικρό μπουκαλάκι σπρέι. Ακόμα και ένα παιδάκι μπορεί να το κάνει. Ταυτόχρονα, μαλώστε με σταθερή φωνή και σε έντονο τόνο. Όταν χρησιμοποιούμε κάποια λέξη για να κατεβάσει τα πόδια του, πρέπει να είναι πάντα η ίδια και θα αφορά μόνο στη συγκεκριμένη δράση. Δεν θα πούμε, π.χ., «κάτω», αν με την ίδια εντολή τού ζητάμε και να ξαπλώσει. Στο μέλλον, θα αρκεί μόνο η λέξη.
  • Επιστρατεύστε και τους φίλους σας που σας επισκέπτονται να μην τον χαιρετούν μέχρι να καθίσει. Σύντομα θα καταλάβει ότι το να κάθεται, αντί να πηδάει, δουλεύει προς το συμφέρον του! μην ξεχνάτε να τον επιβραβεύετε όταν επιλέγει το σωστό.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Ποτέ δεν πρέπει να σηκώνουμε το γόνατό μας για να τον αποφύγουμε όταν πηδάει επάνω μας, καθώς κινδυνεύει να τραυματιστεί στο στήθος, στην τραχεία ή στο κεφάλι.

διαφήμιση

 

Άλλες κακές συνήθειες…

Γιατί ο σκύλος μου δεν έρχεται όταν τον φωνάζω;

Δεν γαβγίζω στο κουδούνι

Γαβγίζει στους πάντες

Καβγατζής χωρίς αιτία. Πώς θα αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη επιθετικότητα;

Δυσκολεύεται να μείνει μόνος στο σπίτι;

«Άνθρωπε, μην πλησιάζεις το φαγητό μου!»

Πώς θα του πούμε ότι έκανε λάθος;



2 Σχολια

  1. Basiliki says:

    Τι να κάνω με τις τρίχες στα ρούχα στο χαλί στο πατωμα

Σχολιαστε