Καβγατζής χωρίς αιτία. Πώς θα αποτρέψουμε την αδικαιολόγητη επιθετικότητα;

Από τον εκπαιδευτή Κώστα Μαρτίνη

Πώς θα τον αναθρέψουμε σωστά ώστε να αποφύγουμε σκυλοκαβγάδες και τραυματισμούς ανθρώπων.

shutterstock_49228141 www feat

Η επιθετικότητα είναι μία από τις συμπεριφορές που επιδεικνύουν οι σκύλοι προκειμένου να επιλύσουν μια διαμάχη. Οταν νιώσουν ότι απειλούνται, θα προσπαθήσουν να διώξουν γαβγίζοντας, γρυλίζοντας ή και δαγκώνοντας (στον «αέρα» ή με επαφή) όποιον τους απειλεί. Καθήκον μας είναι να τον μάθουμε ότι δεν συνιστούν τα πάντα απειλή, ότι μπορούν να τον πλησιάζουν ζώα, παιδιά και άλλοι άνθρωποι χωρίς εκείνος να αντιδρά. Αν περνάει ένας ποδηλάτης από δίπλα μας, ένας άνθρωπος που κρατάει μαγκούρα ή ένας άλλος σκύλος και ο σκύλος σας δείχνει επιθετικότητα, μην το θεωρείτε φυσιολογικό ούτε ότι είναι «κακός από τη φύση του». Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, δεν φταίει ο σκύλος, αλλά εμείς που δεν τον έχουμε αναθρέψει σωστά. Αν αντιδράσει βίαια απέναντι σε ένα παιδί που πάει να τον χαϊδέψει, είναι απαράδεκτο. Ομως, εδώ παίζει ρόλο το ιστορικό του. Μήπως δεν έχει γνωρίσει ποτέ παιδιά στη ζωή του; Mήπως κάποιο παιδί τον έχει χτυπήσει κατά το παρελθόν;

Μερικές από τις κυριότερες αιτίες επιθετικότητας είναι η έλλειψη κοινωνικοποίησης, ο φόβος, το στρες, ο πόνος, η κτητικότητα, η κυριαρχικότητα και το ένστικτο προστασίας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι στην περίπτωση πραγματικής απειλής, καθήκον μας είναι να τον έχουμε εκπαιδεύσει ώστε να χρησιμοποιεί την ελάχιστη δυνατή βία.

 

Πώς θα τον αναθρέψω σωστά;

Για να μην καταλήξει ο σκύλος σας ένας αδικαιολόγητα επιθετικός καβγατζής, θα πρέπει:

  • Να σας εμπιστεύεται, να σας λατρεύει, να έχει δεθεί μαζί σας, να σας δείχνει αφοσίωση. Θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη του με χάδια και γλυκιά φωνή. Αν τον χτυπάτε και τον κάνετε να σας φοβάται, θα φέρετε τα αντίθετα αποτελέσματα.
  • Να τον κοινωνικοποιήσετε σωστά από την πρώτη κιόλας μέρα. Να γνωρίσει και να συμπαθήσει τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα παιδιά. Στη γνωριμία με τα παιδιά θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση, επειδή μπορεί να συναντήσετε εντελώς διαφορετική συμπεριφορά από παιδί σε παιδί. Προσπαθήστε να «διαβάσετε» τη συμπεριφορά του ζώου. Το ζητούμενο είναι, όταν βρίσκεται δίπλα τους, να αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενος.
    Σε περίπτωση που αισθάνεται άβολα, μην πιέσετε τις καταστάσεις. Δώστε περισσότερο χρόνο στη γνωριμία, όπως θα κάνατε με ένα ντροπαλό παιδί. Αφήστε τον να μυρίσει και να εξερευνήσει. Από μόνος του θα κάνει το επόμενο βήμα. Στη συνέχεια μπορείτε να βάλετε το παιδάκι να του δώσει μια λιχουδιά.
  • Να του δώσετε την ευκαιρία να γνωριστεί με σκύλους διαφορετικών ηλικιών, μεγεθών και συμπεριφοράς. Στις επαφές του με σκύλους φροντίστε να έχει θετικές εμπειρίες και όχι τραυματικές. Δεν είναι σωστό να τον βάλετε να κοινωνικοποιηθεί με σκύλους που θα τον φοβίσουν. Και γενικότερα, για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής με οτιδήποτε υπάρχει στο περιβάλλον σας.
  • Να μπορείτε να τον ελέγχετε σωστά – είναι άλλωστε υποχρέωση κάθε ιδιοκτήτη. Μέσα από την επαφή-έλεγχό σας δέχεται καθοδήγηση και μηνύματα. Ετσι, ο σκύλος θα αισθάνεται ασφαλής και ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσετε τις περιπτώσεις επιθετικότητας. Ο καλός έλεγχος επιβάλλεται αν ο σκύλος ανήκει σε φυλή με μεγαλύτερη προδιάθεση επιθετικότητας από τις άλλες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οταν επιτίθεται, μην επιχειρήσετε να τον χαϊδέψετε, θεωρώντας πως έτσι τον καθησυχάζετε. Θα τον οδηγήσετε σε λάθος συμπεράσματα: θα θεωρήσει την επιθετικότητά του σωστή, αφού τον επιβραβεύετε.

διαφήμιση

 

Διαβάστε επίσης

Είναι ο σκύλος σας «Καλός Πολίτης»; Κι αν όχι, να πώς γίνεται!

Φοβάται κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και ειδικά τους άλλους σκύλους;

Κοινωνικό κουτάβι = ισορροπηµένος σκύλος

Άλλες ενοχλητικές συνήθειες ενήλικων σκύλων…

Άργησε να βγει από το σπίτι & είναι επιθετικός προς τους αγνώστους
Δεν θέλει την καινούργια γάτα!
Κάτι πιτσιρικάδες τον «αγρίεψαν» και πλέον αγριεύει σε όσους δεν συμπαθεί.
Φοβάται και περιπλανιέται
Γαβγίζει στους πάντες
Γαβγίζει στο κουδούνι
«Καβαλάει» άλλους σκύλους, έπιπλα, πράματα, τα παιδιά, εσάς!

 2 Σχολια

  1. Δώρα says:

    Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι πόση ώρα πρέπει τουλάχιστον να διαρκεί η μεγάλη μας βόλτα (τους βγαζω άλλες 3 δεκάλεπτες μεσα στη μέρα).Ο ένας είναι μαύρο λαμπραντόρ ,ημίαιμο,11 μηνών και η άλλη κοκόνι ,ημίαιμο κι αυτό,4 χρονών.Γαυγίζουν ασταμάτητα σπίτι όταν ακούνε ασανσερ ή κουδούνι και σκέφτομαι μήπως μια ωρα δεν ειναι αρκετη…

Σχολιαστε