Οι αλλεργίες της άνοιξης ταλαιπωρούν και τους τετράποδους

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Οι εποχικές αλλεργίες δεν κάνουν εξαίρεση. Σκύλοι και γάτες μπορεί να υποφέρουν από δερματικά ή αναπνευστικά προβλήματα λόγω της γύρης ή των παρασίτων, που είναι σε έξαρση την άνοιξη. Και εμείς, οι φύλακές τους, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

dogsneeze

Ήλιος, πράσινα λιβάδια, ανθισμένα λουλούδια. μετά από έναν βαρύ χειμώνα, η άνοιξη είναι η ευλογία που όλοι περιμένουμε. Τα σκυλιά θα κάνουν μεγάλες βόλτες και θα κυλιστούν στο γρασίδι, ενώ οι γάτες θα λιάζονται σε κήπους και μπαλκόνια. Όμως, η άνοιξη εγκυμονεί κινδύνους. Οι εποχικές αλλεργίες που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους δεν αφήνουν ανέγγιχτους τους τετράποδους συντρόφους μας.

Τα ζώα μπορούν να παρουσιάσουν αλλεργίες σε άπειρους παράγοντες, όπως σκόνη, γύρη, παράσιτα, καπνό, εντομοκτόνα, αρώματα, τροφές, άλλα ζώα κ.λπ. Την άνοιξη, όμως, η ανθοφορία φυτών και δέντρων ευνοεί ιδιαίτερα την εμφάνιση αλλεργικών φαινομένων. Το ίδιο και η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την υγρασία, που αυξάνει τον πληθυσμό παρασίτων και εντόμων.

 

Αλλεργικά συμπτώματα

Παρότι οι αιτίες των αλλεργιών σε ανθρώπους και ζώα είναι ίδιες, τα κλινικά συμπτώματα είναι διαφορετικά. Στον άνθρωπο είναι έντονα τα ρινικά και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ στα ζώα είναι πιο συχνά τα δερματικά.

Συνηθισμένα συμπτώματα σε σκύλους και γάτες είναι ο ερεθισμός του δέρματος, το ξύσιμο, κυρίως σε πρόσωπο, αυτιά, άκρα και κοιλιά, και η τριχόπτωση σε λαιμό, κεφάλι, αυτιά και στο μέσα μέρος των ποδιών. Μπορεί ακόμα να γλείφουν τα πόδια τους, να δαγκώνονται ή να τρίβουν το πρόσωπο με μανία. Εξίσου σοβαρά είναι και τα συμπτώματα ρινίτιδας και επιπεφυκίτιδας. Παρατηρούνται έντονη ερυθρότητα και κνησμός στα μάτια, δακρύρροια, που μπορεί να γίνει πυώδης και ερεθιστική, έκκριμα από τη μύτη, συχνά φτερνίσματα, που μπορεί να επιφέρουν και ελαφρά ρινορραγία.

Οι γάτες εμφανίζουν πιο συχνά από τους σκύλους αλλεργίες του αναπνευστικού, με αποκορύφωμα το άσθμα των αιλουροειδών. Σε αυτή την περίπτωση, η γάτα παρουσιάζει δύσπνοια και αναπνέει με το στόμα ανοιχτό. Σε περιπτώσεις κρίσης έχει παροξυσμικό βήχα, που μπορεί να καταλήξει σε εμετό, πέφτει στο έδαφος με τα άκρα σε έκταση και το λαιμό τεντωμένο, ενώ η γλώσσα της παίρνει ένα σκούρο γαλαζωπό χρώμα λόγω της κακής οξυγόνωσης του οργανισμού.

 

Διάγνωση και θεραπεία

Επειδή τα αλλεργικά συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα άλλων ασθενειών, η διάγνωση είναι δύσκολη. O κτηνίατρος θα χρειαστεί λεπτομερές ιστορικό του ζώου για να αποκλείσει άλλες ασθένειες. Θα βοηθήσει να γνωρίζετε πότε παρουσιάστηκε το πρόβλημα, αν έχει εμφανίσει αλλεργικά συμπτώματα ξανά στο παρελθόν, πότε δώσατε αντιπαρασιτικό τελευταία φορά, αν πήγε πρόσφατα σε εξοχή, αν η φαγούρα προηγήθηκε της κοκκινίλας, αν δώσατε κάποια καινούργια τροφή κ.ά.

Για τη διάγνωση αλλεργιών υπάρχουν δύο τεστ. Το τεστ αίματος δείχνει τα αντισώματα του ζώου (που σημαίνει ότι σε αυτά παρουσιάζει αλλεργία). με την ενδοδερμική δοκιμή εγχέονται στο δέρμα του ζώου αλλεργιογόνα και φαίνεται η αντίδραση του οργανισμού σε αυτά. Όταν εντοπιστεί η αιτία της αλλεργίας, ο κτηνίατρος θα δώσει φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να απομακρύνει το ζώο από τον παράγοντα που την προκαλεί. Για τη διαχείριση των αλλεργικών συμπτωμάτων στους σκύλους, προτείνεται το συχνό μπάνιο με κρύο νερό και ειδικά σαμπουάν ευκαλύπτου και αλόης. μια καλή, αλλά ακριβή, λύση είναι τα αυτεμβόλια που κάποιοι κτηνίατροι φτιάχνουν με το ειδικό αντιγόνο. Αυτά δημιουργούν απευαισθητοποίηση του οργανισμού στον παράγοντα που προκαλεί την αλλεργία. Καλά αποτελέσματα στις αλλεργίες έχουν και τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Σε περιπτώσεις, μάλιστα, που ο ιδιοκτήτης ξέρει ότι το ζώο υποφέρει από εποχική αλλεργία, αρχίζει να δίνει τα ομοιοπαθητικά πριν μπει η άνοιξη, ώστε τα συμπτώματα να είναι πολύ ήπια.

διαφήμιση

Oρισμένες φυλές σκύλων, όπως τα Γκριφόν και τα Σαρ Πέι, έχουν προδιάθεση για αλλεργίες. Αντίθετα, τα ημίαιμα ζώα είναι πολύ πιο ανθεκτικά, κυρίως στις εποχικές αλλεργίες.

 

Πώς θα απαλύνουμε τα συμπτώματα;

  • Κρατάμε το ζώο μακριά από λιβάδια και χωράφια που έχουν γύρη.
  • Αν υπάρχει γκαζόν, το κουρεύουμε κοντό και μαζεύουμε καλά το κουρεμένο.
  • Ανανεώνουμε την αντιπαρασιτική αγωγή του σκύλου ή της γάτας πριν μπει η άνοιξη.
  • Όταν επιστρέφει από βόλτα, σκουπίζουμε καλά το τρίχωμά του και τις πατούσες.
  • Διατηρούμε το σπίτι καθαρό από σκόνες, τρίχες, ακάρεα, ιδίως σε περιπτώσεις αλλεργικού άσθματος.
  • Το βουρτσίζουμε καλά και παρατηρούμε αν υπάρχουν στο δέρμα ερεθισμοί, πληγές ή σημεία χωρίς τρίχωμα.

 

* Ευχαριστούμε τις κτηνιάτρους Πόπη Μαρούλη και Χρύσα Σίμου για τις πολύτιμες πληροφορίες τους.

 

Διαβάστε επίσης

Οι κάμπιες των πεύκων είναι επικίνδυνες για τους τετράποδους

Ατοπική δερματίτιδα: η συχνότερη αιτία φαγούρας στο σκύλο και στη γάτα

Σπιτικό υποαλλεργικό σαμπουάν για σκύλους & γάτες

Έχεις αλλεργία στους τετράποδους; Δεν χρειάζεται να τους στερηθείς.

Λατρεύετε τις γάτες αλλά είστε αλλεργικοί; Έρχεται το εμβόλιο!



Σχολιαστε