Άγανα: Ο ύπουλος εχθρός του καλοκαιριού

Από την κτηνίατρο Αννέττα Μιχαήλ (διδάκτορα ΑΠΘ)

Καρφώνονται στο δέρμα, στα πόδια και τα αυτιά των ζώων μας και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα και να δίνετε, αν χρειαστεί, τις πρώτες βοήθειες.

shutterstock_88713331 www

Τα άγανα ουσιαστικά είναι αγκάθια. Κυριολεκτικά, πρόκειται για βελονοειδείς σχηματισμούς, μέρος του άνθους των αγριόχορτων, του σιταριού και άλλων αυτοφυών φυτών, και αποτελούν το μέσο διακίνησης και εξάπλωσης των σπόρων τους. Έχουν εξελιχθεί ώστε να προσκολλώνται στο δέρμα των ζώων και με αυτόν τον τρόπο να εξαπλώνονται στη φύση. Στη χώρα μας απαντούν πολύ συχνά και αποτελούν κίνδυνο από τη στιγμή που ξεραίνονται τα άγρια χόρτα (συνήθως από τα μέσα Μαΐου και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού). Υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν ζώα με μακρύ και πυκνό τρίχωμα, που βγαίνουν βόλτα σε περιοχές με πολλά ξερά χόρτα. Οι γάτες, επειδή φροντίζουν και καθαρίζουν το τρίχωμά τους, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο, αφού τις περισσότερες φορές καταφέρνουν να τα απομακρύνουν.

 

Πώς δρουν;

Το «V» σχήμα με το αιχμηρό άκρο τους διευκολύνει τη βαθιά διείσδυση. Τα «αγκαθάκια» που έχουν κατά μήκος τους είναι υπεύθυνα για τη «μονόδρομη» μετακίνησή τους μέσα στο δέρμα, με συνέπεια να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Τα άγανα προκαλούν ενόχληση, πόνο και φλεγμονή σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος βρεθούν και είναι ικανά να φτάσουν σε εσωτερικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά, νωτιαίο μυελό κ.λπ.).

 

Πού απαντούν;

Μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Κατά σειρά συχνότητας απαντούν στα παρακάτω μέρη:

 • Στο δέρμα (συχνότερα στις πατούσες, στα μεσοδακτύλια διαστήματα)
 • Στα αυτιά
 • Στα μάτια
 • Στη μύτη
 • Στη στοματική κοιλότητα (συχνότερα στο οπίσθιο τμήμα της, κοντά στις αμυγδαλές)
 • Στα εξωτερικά γεννητικά όργανα (ακροποσθία, αιδοίο).

ag2

Ανησυχητικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το σημείο προσβολής.

 • Στο δέρμα: Ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και στην πρόσθια επιφάνεια του θώρακα και των ώμων. Η διείσδυσή τους μέσω του δέρματος προκαλεί οίδημα, πόνο, ερύθημα, επίμονο γλείψιμο της περιοχής ή έξοδο ορο-αιμορραγικού υγρού από το σημείο. Το ζώο μπορεί να κουτσαίνει όταν προσβάλλονται τα άκρα του.
 • Στα αυτιά: Τα ζώα τινάζουν το κεφάλι, ξύνουν έντονα το αυτί, εμφανίζουν κλίση της κεφαλής τους και, δευτερογενώς, μπορεί να προκληθεί ωτίτιδα. Όταν τα άγανα διαπερνούν το τύμπανο του αυτιού, προκαλούν προβλήματα ακοής και νευρολογικά συμπτώματα.
 • Στα μάτια: Προκαλούν πόνο, έντονο πρήξιμο και οφθαλμικό έκκριμα, ενώ πολύ συχνά τα ζώα κρατούν το μάτι τους κλειστό. Επίσης, δημιουργούν έλκη και τραύματα στον κερατοειδή.
 • Στη μύτη: Προκαλούν έντονη ενόχληση, που εκδηλώνεται με επίμονο φτάρνισμα, και είναι πιθανό να εξέλθει από το ρουθούνι αίμα ή βλέννα.
 • Στο στόμα: Όταν παγιδεύονται στη στοματική κοιλότητα, μπορεί να προκαλέσουν ξηρό βήχα, δυσκολία στην κατάποση και άρνηση για την πρόσληψη τροφής.

Στις περιπτώσεις που μεταναστεύουν μέσα σε σωματικές κοιλότητες (θωρακική, περιτοναϊκή) και προσβάλλουν εσωτερικά όργανα, τότε εμφανίζονται γενικά συμπτώματα, όπως κατάπτωση, ανορεξία, απώλεια βάρους ή δυσκολία στην αναπνοή.

 

διαφήμιση

Θεραπεία

Επειδή προκαλούν τόσο σοβαρές βλάβες, πρέπει να απομακρύνονται το ταχύτερο δυνατό. Συχνά απαιτείται ηρεμία ή γενική αναισθησία. Χορήγηση αντιβιοτικών χρειάζεται όταν τα άγανα έχουν προκαλέσει μόλυνση. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν 24 – 96 ώρες μετά την επιτυχή αφαίρεσή τους. Οταν τα συμπτώματα επιμένουν, πρέπει να διερευνάται το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα άγανα. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως, τα άγανα είναι δύσκολο να εντοπιστούν και χρειάζονται επανειλημμένες επεμβάσεις προκειμένου να βρεθούν και να αφαιρεθούν.

 

Λάβετε τα μέτρα σας

Επειδή η πρόληψη είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία, συστήνεται:

 • Ελέγχετε καθημερινά μετά τη βόλτα το δέρμα και το τρίχωμα του ζώου σας την εποχή που υπάρχουν άγανα, ώστε να απομακρύνονται το ταχύτερο δυνατό.
 • Αποφεύγετε την έξοδο των σκύλων σας σε περιοχές με πολλά ξερά χόρτα.
 • Καθαρίζετε τα ξερά χόρτα από τον κήπο σας.
 • Διατηρείτε το τρίχωμα σε άριστη κατάσταση, για να διευκολύνεται ο έλεγχός του.
 • Κουρεύοντας το τρίχωμα ανάμεσα στα δάχτυλα του σκύλου σας, μειώνεται η πιθανότητα προσκόλλησης των αγάνων σε αυτά.
 • Κάθε φορά που το ζώο σας παρουσιάζει ξαφνικά ύποπτα συμπτώματα (όπως επίμονο φτέρνισμα, σιελόρροια, τίναγμα του κεφαλιού, ξύσιμο αυτιών, επίμονο γλείψιμο του ποδιού του ή άλλου σημείου του σώματός του) και έχει προηγηθεί έκθεσή του σε περιοχή που υπάρχουν άγανα, συστήνεται έλεγχος από τον κτηνίατρο το ταχύτερο δυνατό.

 

Διαβάστε επίσης

Οι 7 κίνδυνοι των διακοπών

HOT DOG: Μην ψήνεις το σκύλο (ούτε τη γάτα) σου!

Αποφεύγοντας τη θερμοπληξία

Ψύλλοι, τσιμπούρια, ακάρεα, ψείρες, ταινίες ή άλλα παράσιτα; Ποτέ ξανά!

Με τι κριτήρια να επιλέξω αντιπαρασιτική αμπούλα για το σκύλο και τη γάτα μου;

Γέμισε το σπίτι ψύλλους!

IMG_3624www

Αν μπήγονται τόσο εύκολα στα παπούτσια μας γιατί όχι και στο σκύλο μας!Σχολιαστε