5 στρατηγικά λάθη στον πόλεμο ενάντια στις τρίχες των τετράποδων φίλων μας

Από την Κλέα Μοριανού

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα, στην προσπάθεια να διώξετε την τρίχα τους από το σπίτι, αλλά αποτύχατε; Κι όμως γίνεται, ένα σπίτι με ζώα να είναι καθαρό. Άρα, κάτι θα έχετε κάνει λάθος,

sw on carpet small

Έχω πολλούς φίλους που, ενώ λατρεύουν τους σκύλους ή τις γάτες, αρνούνται επίμονα να βάλουν ζώο στο σπίτι, από φόβο μήπως το γεμίσει τρίχες. Οι υπόλοιποι, αφού αποκτήσαμε τον πολυπόθητο τετράποδο, προσπαθούμε, τώρα, με κάθε τρόπο να διώξουμε τις τρίχες. Και κάποια στιγμή, αφού έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, συνειδητοποιούμε ότι ο πόλεμος ήταν άνισος. Καταθέτουμε τα όπλα και παίρνουμε απόφαση ότι στο εξής το σπίτι μας θα είναι γεμάτο τρίχες. Κι όμως, γίνεται ένα σπίτι με ζώα να είναι καθαρό.

Μήπως, στην προσπάθειά μας να διώξουμε την τρίχα και να κρατήσουμε τους τετράποδους, έχουμε κάνει κάποιο (ή όλα) από τα παρακάτω στρατηγικά λάθη;

sw dog ch

1  «Επέλεξα κοντότριχο ζώο επειδή μαδάει λιγότερο.»

Είναι ενδιαφέρουσα άποψη αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Αν σας ενδιαφέρει η καθαριότητα, είναι μάλλον προτιμότερο να επιλέξετε μακρύτριχο ζώο για τους εξής λόγους:

 • Η μακριά τρίχα μαζεύεται πολύ πιο εύκολα από την κοντή όταν βουρτσίζουμε το ζώο, όταν σκουπίζουμε το πάτωμα αλλά και όταν ξεσκονίζουμε.
 • Στο καθάρισμα των υφασμάτων, αντίθετα από ότι πιστεύουμε, όσο πιο κοντή είναι μια τρίχα τόσο δυσκολότερο είναι να απαλλαγούμε από αυτήν. Επειδή είναι πιο σκληρή, καρφώνεται βαθιά μέσα στα υφάσματα και τις ταπετσαρίες και είναι σχεδόν αδύνατο να την αφαιρέσουμε.
 • Οι σκύλοι με μακρύ μεταξένιο τρίχωμα -όπως είναι το Γιορκσάιρ, το Μαλτέζ, το Σιχ Τζού, το Καβαλιέ ή το Σέτερ- είναι αυτοί που χάνουν τη λιγότερη τρίχα. Καλή επιλογή είναι επίσης οι σκύλοι με σκληρή συρμάτινη ή κατσαρή τρίχα -όπως τα γκριφόν, αρκετά τεριέ, τα Πούντλ, τα Μπισόν Φριζέ- όχι γιατί χάνουν λίγη τρίχα αλλά γιατί η γούνα τους έχει την ιδιότητα να την αιχμαλωτίζει, εμποδίζοντας την πτώση της στο έδαφος. Τη μεγαλύτερη ποσότητα τριχών στο σπίτι αφήνουν τα ζώα με πυκνό διπλό μανδύα τριχώματος (ανεξαρτήτως μήκους τρίχας) όπως είναι πολλές δημοφιλείς φυλές σκύλων: Λαμπραντόρ, Γκόλντεν Ριτρίβερ, Χάσκι, Ακίτα, Σαμογέντ, Πομεράνιαν, Κόλι, Γερμανικός Ποιμενικός, Ελληνικός Ποιμενικός κ.ά.
  Προσοχή όμως, σε γενικές γραμμές, τα ζώα που ρίχνουν λιγότερη τρίχα χρειάζονται πιο κοπιαστική και χρονοβόρα φροντίδα τριχώματος. Αν για τους σκύλους με το διπλό μανδύα αφιερώναμε αντίστοιχο χρόνο στο βούρτσισμα θα συναντούσαμε πολύ λιγότερες τρίχες στο σπίτι.

Πάντως υπάρχουν και ζώα που δε μαδάνε καθόλου. Μοναδική προϋπόθεση είναι να είναι… άτριχα. Πρέπει, δηλαδή, να ανήκουν σε μια από τις ακόλουθες φυλές: Κινέζικος Λοφιοφόρος (Chinese Crested Dog), Μεξικανός Άτριχος ή Ξόλο (Mexican Hairless Dog, Xolo), Περουβιανός Άτριχος Σκύλος (Peruvian Hairless Dog). γάτα Σφίγγα (Sphinx).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ:  Πες μου τη φυλή του σκύλου σου να σου πω πόση τρίχα χάνει!

sw sphinx

2  «Δεν πλένω συχνά το σκύλο μου γιατί χαλάει η τρίχα.»

Όλοι έχουμε ακούσει τη συμβουλή «Μην τον πλένεις πιο συχνά από μια φορά το μήνα», και καταλήγουμε να αποφεύγουμε το μπάνιο του, νομίζοντας ότι είναι βλαβερό.
Στην πραγματικότητα, αν πλένουμε το σκύλο μας κάθε μία ή δύο εβδομάδες, όχι μόνο θα μυρίζει καλύτερα αλλά θα χάνει πολύ λιγότερη τρίχα. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να ακολουθούμε τη σωστή διαδικασία μπάνιου: χρήση κατάλληλου σαμπουάν, καλό βούρτσισμα πριν το πλύσιμο, στέγνωμα της τρίχας σε βάθος με πιστολάκι για τα μαλλιά με παράλληλο βούρτσισμα και τέλος, μετά το στέγνωμα ένα ακόμα βούρτσισμα.

sw hair

3  «Χρησιμοποιώ το δικό μου σαμπουάν.»

Κάποιοι πιστεύουνε ότι το ειδικό σαμπουάν για κατοικίδια είναι απάτη (αφού όλες οι τρίχες ίδιες είναι) ενώ άλλοι το κάνουν για λόγους οικονομίας.
Στην πραγματικότητα, αυτό που διαφέρει περισσότερο ανάμεσα σε εμάς και τα ζώα μας δεν είναι τόσο η τρίχα αλλά το δέρμα, καθώς το δικό μας δέρμα είναι πιο όξινο. Το μέσο φυσιολογικό pH για εμάς είναι 5.5 ενώ του σκύλου είναι 7.5 και της γάτας 6.7. Χρησιμοποιώντας ανθρώπινο σαμπουάν στο ζώο μας ευνοούμε τη συγκέντρωση βακτηριδίων, παρασίτων και ιών που βλάπτουν την τρίχα του αλλά και την υγεία του γενικότερα.

sw laundry

«Χρησιμοποιώ καλύμματα που πλένονται εύκολα για τα σημεία που του αρέσει να κοιμάται.» Μέχρι εδώ όλα καλά. Το λάθος είναι ότι:
«Μόλις το κουβερτάκι, το μαξιλάρι ή το ριχτάρι γεμίσει τρίχες το πετάω στο πλυντήριο.»

Έτσι η τρίχα χώνεται ακόμα πιο βαθιά στο ύφασμα, οι ίνες του υφάσματος σφίγγουν γύρω της και είναι αδύνατο να αφαιρεθεί. Στην πραγματικότητα, πρέπει πρώτα να αφαιρέσουμε όση περισσότερη τρίχα γίνεται και μετά να βάλουμε το ύφασμα για πλύσιμο. Πώς;
Αν έχετε στεγνωτήριο είστε τυχεροί. Βάλτε το «τριχωτό» ύφασμα στο στεγνωτήριο πριν το πλύσιμο για 10 λεπτά, επιλέγοντας κύκλο χωρίς ζέσταμα. Έτσι, η τρίχα θα χαλαρώσει και θα φύγει ευκολότερα. Αφού βγει το ύφασμα από το στεγνωτήριο, τινάξτε το καλά για να φύγει όση τρίχα έχει απομείνει και μετά τοποθετήστε το στο πλυντήριο.
Αν δεν έχετε στεγνωτήριο, υπάρχουν άλλοι τρόποι να αφαιρέσετε την τρίχα πριν το πλύσιμο: δυνατές ηλεκτρικές σκούπες, λαστιχένια βουρτσάκια ή γάντια, κολλητική ταινία και φυσικά τίναγμα.
Μετά το πλύσιμο στο πλυντήριο, πρέπει και πάλι να τινάξουμε καλά τα καλύμματα πριν τα ξαναβάλουμε στο στεγνωτήριο ή πριν τα απλώσουμε στον ήλιο για στέγνωμα.

shutterstock_157816721 www

5  «Αγόρασα μια πανάκριβη ηλεκτρική σκούπα, ειδική για σπίτια με κατοικίδια, αλλά είναι μεγάλος μπελάς να τη χρησιμοποιώ κάθε μέρα.»

Μια καλή ηλεκτρική με ειδικό φίλτρο τύπου HEPA -που, όμως, δεν αμελούμε να καθαρίζουμε τακτικά- είναι πολύ καλή επένδυση για σπίτια με ζώα. Προσοχή όμως, έχει σχεδιαστεί με κριτήριο την καθαριότητα σε βάθος και όχι την καθημερινή μας ευκολία. Συνήθως τέτοιες σκούπες είναι πολύ βαριές, ογκώδεις και θορυβώδεις για να τις χρησιμοποιούμε καθημερινά και αποφεύγουμε τη χρήση τους. Όμως, ας μην γελιόμαστε, το καθημερινό καθάρισμα είναι απαραίτητο σε σπίτια με ζώα. Και για αυτό είναι σημαντικό να είναι ξεκούραστο και να τελειώνει γρήγορα. Χρειαζόμαστε, λοιπόν μια σκούπα εύχρηστη, ελαφριά, ευέλικτη, αθόρυβη και αποτελεσματική, που να μαζεύει γρήγορα πολλή τρίχα και σκόνη. Για αυτό το καθημερινό σκουπισματάκι του ενός λεπτού είναι ιδανικό το Swiffer, μια σκούπα με στεγνά πανάκια καθαρισμού, η οποία μαγνητίζει και «παγιδεύει» σκόνη και τρίχες 3 φορές καλύτερα και πιο αθόρυβα από οποιαδήποτε άλλη σκούπα.

διαφήμιση

swiffer sleep IMG_5733

 

Διαβάστε επίσης

Εκπαιδεύστε το σκύλο καθαρίζοντας το σπίτι

Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν και χάνουν τρίχα, αλλά γιατί;

Ούτε τρίχα χαμένη!

Αλλεργικός στα ζώα; Διώξτε τις τρίχες κι όχι το σκύλο, ούτε τη γάτα!

Πες μου τη φυλή του σκύλου σου να σου πω πόση τρίχα χάνει!

Μπάνιο χωρίς… δράματα: 9 + 2 Συμβουλές για το πλύσιμο των τετράποδων

Άνοιξη και κούρεμα γουλί; Καλύτερα όχι!

Επιχείρηση: µπάνιο γάτας

Κάθε τρίχα θέλει τη βούρτσα της. Σίγουρα χρησιμοποιείτε τη σωστή;

Το πολυχρηστικό λαστιχένιο βουρτσάκι

Σπιτικό υποαλλεργικό σαμπουάν για σκύλους & γάτες

sw cat5 Σχολια

 1. Σταυρος says:

  καλημερα σας,
  θα ηθελα να με συμβουλεψετε αν γινεται, σχετικα με το κουρεμα ενος μικρου γκριφον, ημίαιμου (πηραμε τη μητερα του εγκυο απο το δρομο και οταν γεννησε κρατησαμε και τον “μπομπο”).
  ο μπομπος ειναι 6 μηνων τωρα και επισκευτηκα ενα “κουρεα” γιαν να τα κουρεψω μια φορα και να δω πως γινεται.
  μου ειπαν οτι για τη μαμα (4-5 ετων) δεν υπαρχει προβλημα, αλλα ο μικρος πρεπει να γινει 8 μηνων για να κουρευτει αλλιως μπορει να μην βγει ξανα το τριχωμα (?!!!?) ……… τους ειπα οτι ηδη εχει κουρευτει μια φορα απο τον κτηνιατρο (απλα ο κτηνιατρος τοτε τα κουρεψε εντελως και τωρα θα θελαμε απλα να φυγει το πολυ τριχωμα για να μη ζεσταίνονται) και το τριχωμα βγηκε κανονικα(κοτατα) ……….. η απαντηση ηταν “ετυχε” (!!!!!) και μαλιστα σχολιασαν αρνητικα τον κτηνιατρο, πραγμα που δε μου αρεσε καθολου, αφου απαιχθανομαι τους ξερολες.
  εψαξα να ενημερωθω αλλα το μονο που ειδα ηταν οτι απλα οι ρατσες με διπλο τριχωμα δε κανει να κουρευονται, ….. οσο και να εψαξα δε βρηκα τιποτα περι 8μηνου κλπ …..
  εχετε να με συμβουλεψετε κατι ????

 2. Καλησπέρα σας κ συγχαρητήρια για το άρθρο! Όντως πολύ καλές συμβουλές, μία απορία έχω μόνο.. Στο άρθρο σας “Μπάνιο χωρίς δράματα” εδώ: https://trihes.gr/%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-9-2-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/
  προτείνετε μπάνιο 1 φορά το μήνα κ όχι κάθε βδομάδα, ενώ στο παρόν άρθρο προτείνετε ακριβώς το αντίθετο. Κάθε πότε είναι το ιδανικό μπάνιο τελικά? Ευχαριστώ!

  • Ντίνα έχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο αλλά ελπίζω να καταλάβεις γιατί το κάναμε και να μας… δικαιώσεις!!!
   Οι λόγοι είναι δυο:
   1. Η ατάκα «μην πλένεις το σκύλο πιο συχνά από μια φορά το μήνα», μας κάνει να τρέμουμε το μπάνιο και να αποφεύγουμε το πλύσιμο εντελώς! Ή τη χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για να πλένουμε το ζώο μόλις κάθε 6 μήνες.
   2. Το πλύσιμο πιο συχνά από μια φορά το μήνα θα κάνει κακό στο ζώο στην περίπτωση που ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ. Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να πλύνεις σωστά το σκύλο ειδικά αν είναι μεγαλόσωμος και πολύ τριχωτός. Βλέπεις, δεν είναι μόνο το σαμπουάν αλλά και το σαπούνισμα και το στέγνωμα και το ξέπλυμα. Δες πόσο… πονηρά το διατυπώνουμε στο άλλο άρθρο: «Σε δύσκολες περιπτώσεις -όπως κόμποι στο τρίχωμα, δερματικές παθήσεις κ.λπ.- ή αν απλώς θέλετε για κάποιο λόγο να το λούζετε συχνότερα, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ειδικού.» Στην ουσία, η δυσαρέσκεια από τις πολλές τρίχες (ή αλλεργικό μέλος της οικογένειας) είναι ένας λόγος για να επιλέξουμε να λούζουμε συχνότερα το ζώο μας ΑΛΛΑ… τότε μάλλον θα χρειαστούμε τη βοήθεια ειδικού.
   Άρα το πόσο πολύ μας ενοχλούν οι τρίχες του σε συνδυασμό με το πόσο ποιοτικό μπάνιο μπορούμε να του προσφέρουμε θα καθορίσει αν μας παίρνει να το λούζουμε κάθε εβδομάδα. Έτσι την απόφαση ίσως επηρεάσει και η εποχή του χρόνου, για τα ζώα με διπλό μανδύα. Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να το πλένεις λιγότερες φορές το χειμώνα και το καλοκαίρι που δεν χάνει τόση τρίχα και συχνότερα άνοιξη και φθινόπωρο.
   Χαιρόμαστε πολύ που διάβασες τόσο προσεκτικά ΚΑΙ τα δυο άρθρα μας και εντόπισες το ζήτημα -το φοβόμουνα ότι μπορεί να συμβεί! Ίσως αξίζει να το κάνουμε… αρθράκι! Αλήθεια τι τρίχωμα έχει το ζώο σου; Είναι από αυτά που χάνουν μπόλικη τρίχα ή όχι; Ίσως αν μας δώσεις πιο πολλές πληροφορίες να μπορέσουμε να σε συμβουλεύσουμε σχετικά με τον αριθμό μπάνιων ειδικά για το δικό σου ζώο. Μπορείς να μας στείλεις και φωτογραφίες στο μέηλ μας trihes.gr@gmail.com

   • Ευχαριστώ για την απάντηση! Ο λόγος που ζήτησα διευκρίνηση είναι γιατί οι απόψεις διαφέρουν από σκυλογονέα σε σκυλογονέα και θεωρώ τα άρθρα σας πολύ αξιόπιστη πηγή! Το σκυλάκι μου είναι ημίαιμο κανίς γκριφόν με κατσαρή τρίχα που γίνεται μικρές τζίβες (αν την αφήσω καμμια μέρα αχτένιστη δηλαδή). Δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με τις τρίχες καθώς διαπιστώνω αυτό που αναφέρατε πιο πάνω, ότι αυτές που είναι να πέσουν παγιδεύονται στο τρίχωμα κ απομακρύνονται με το χτένισμα. Ωστόσο θα με ενδιέφεραν όντως περισσότερες πληροφορίες για το μπάνιο, (όπως κ κάποια πρόταση για μάρκα σαμπουάν κλπ) γιατί το πρόβλημα μου δεν είναι οι τρίχες αλλά …το ότι λερώνει συνέχεια! Βλέπετε είναι θηλυκιά τρελούτσικη κ 1 έτους κ υπερκοινωνική οπότε κάθε μας βόλτα καταλήγει σε λερωμένο τρίχωμα! Όταν παίζει με άλλα σκυλάκια της αρέσει να κυλιέται κάτω κ μαζεύει στο τρίχωμα της τα πάντα, από χόρτα, νερά, τριβόλια, λάσπες…μέχρι κ πιο σιχαμερά πράγματα!! Είναι κ άσπρη κ καταλαβαίνετε! Προσπαθώ να τα αντιμετωπίζω με στεγνό καθάρισμα για να αποφύγω τα συχνά μπάνια (γιατί είχα διαβάσει το παλιό άρθρο) αλλά πλέον θα ήθελα να ξέρω αν όντως μπορώ να την μπανιαρίζω πιο συχνά, ας πούμε κάθε 2 βδομάδες, με ασφάλεια για την υγεία της! Ένα άρθρο για το μπάνιο θα ήταν πολύ καλή ιδέα! Θα στείλω κ φωτογραφίες στο email σας. Ευχαριστώ κ πάλι κ καλή συνέχεια!

Σχολιαστε