Παιδιά και σκυλιά μαθαίνουν παίζοντας

Από την εκπαιδεύτρια Jean Glover

5 «έξυπνα» παιχνίδια που απαιτούν από το σκύλο να σκέφτεται και, ταυτόχρονα, να υπακούει τα παιδιά ενώ διασκεδάζει. Και τα παιδιά μαθαίνουν, παίζοντας, να ελέγχουν το σκύλο. Έτσι, όλοι στο σπίτι είναι χαρούμενοι.

Group of kids running in a field

Αυτήν τη σκηνή την έχουμε δει πολλές φορές: τα παιδιά να τρέχουν γύρω-γύρω φωνάζοντας όλο χαρά και το κουτάβι να ακολουθεί με ενθουσιασμό. Και ξαφνικά όλα πάνε στραβά: το κουτάβι πηδάει πάνω-κάτω, γαβγίζει άγρια, γρατζουνάει, δαγκώνει ρούχα, δάχτυλα και αστραγάλους, τα παιδιά κλαίνε γοερά από τον πόνο και η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

 

Μπορούμε να το αποφύγουμε;

Ναι, αρκεί να υπάρχουν περιοριστικοί κανόνες, και για το κουτάβι και για τα παιδιά. Όταν βρίσκονται μαζί, ένας ενήλικος θα πρέπει να είναι πάντα παρών και να παρακολουθεί τη συμπεριφορά αμφοτέρων. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι το κουτάβι δεν περνάει καλά όταν τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου. Σε αυτή την περίπτωση το σκυλί στρεσάρεται και το μόνο που μαθαίνει είναι να συμπεριφέρεται άσχημα.

 

Τι πρέπει να κάνει ο επιβλέπων ενήλικος;

1. Να δίνει τέλος στο κυνηγητό ή το πέταγμα της μπάλας μόλις τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου. Σταματάμε το παιχνίδι όσο ακόμα όλοι περνάνε καλά.

2. Όταν από το έντονο παιχνίδι τα παιδιά ή ο σκύλος φτάσουν σε κατάσταση έξαρσης, ο ενήλικος επιβάλλει ένα διάλειμμα. Με ηρεμία, χωρίς φωνές και χωρίς να μαλώσουμε το κουτάβι, το βάζουμε σε ένα ήσυχο μέρος (για παράδειγμα, σε ένα πάρκο για σκύλους, ένα μεγάλο κλουβί ή στο WC) και το αφήνουμε εκεί για όση ώρα χρειαστεί μέχρι όλοι να ηρεμήσουν. Οι κανόνες που επιβάλλουμε πρέπει να είναι σαφείς και σταθεροί: εάν τα παιδιά με τη συμπεριφορά τους ερεθίζουν το σκύλο και τον κάνουν να δαγκώνει, τότε θα χάνουν το δικαίωμα να παίξουν μαζί του για ένα προκαθορισμένο από εμάς χρονικό διάστημα (π.χ. μία ώρα).

 

Έξυπνα παιχνίδια για παιδιά και σκυλιά

Ρόδα: Κρατήστε ένα χούλα χουπ κάθετα ως προς το έδαφος και σε πολύ μικρή απόσταση από αυτό. Με τη χρήση μιας λιχουδιάς ενθαρρύνετε το σκύλο να περάσει από μέσα. Επαναλάβετε 10 με 15 φορές, δίνοντας πάντα παράλληλα την εντολή «χουπ» ή όπως αλλιώς θα επιλέξετε εσείς να την ονομάσετε. Όσο ο σκύλος μεγαλώνει, μπορείτε σιγά-σιγά να κρατάτε το στεφάνι σε μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος. Προσοχή, όμως, οι μεγαλόσωμοι σκύλοι, όπως π.χ. τα Λαμπραντόρ, δεν πρέπει να πηδάνε ψηλά μέχρι την ηλικία του ενός έτους, οπότε οι αρθρώσεις τους θα έχουν αναπτυχθεί πλήρως – πριν αυξήσετε το ύψος, ζητήστε επιβεβαίωση από τον κτηνίατρο.

Κρυφτό: Βάλτε το σκύλο να καθίσει και να μείνει (εάν δεν γνωρίζει αυτές τις εντολές, δέστε τον σε ένα σημείο ή βάλτε ένα παιδάκι να τον κρατάει από το κολάρο). Αρχικά κρύψτε ένα αγαπημένο του αντικείμενο (π.χ. ένα μπαλάκι ή μια λιχουδιά) ενώ σας βλέπει, λύστε τον και βάλτε τον να ψάξει γι’ αυτό, δίνοντάς του την εντολή, π.χ. «βρες το!». Μόλις ο σκύλος μπει στο νόημα, αρχίστε να κρύβετε το αντικείμενο χωρίς ο ίδιος να βλέπει πού το βάζετε. Σταδιακά μπορείτε να κρύβετε πράγματα σε όλο και μεγαλύτερη ακτίνα έρευνας και σε όλο και πιο δύσκολα μέρη.

Agility: A) Τούνελ: Σκεπάστε ένα χαμηλό τραπεζάκι με μια κουβέρτα αφήνοντας ακάλυπτες τις δύο του άκρες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα τούνελ. Βάλτε το σκύλο να καθίσει μπροστά από το ένα άνοιγμα του τραπεζιού (εάν είναι απαραίτητο, κρατήστε τον από το κολάρο), ρίξτε μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι μέσα από το πέρασμα, έτσι ώστε να βγει από την άλλη, αφήστε το σκύλο (εάν τον κρατάτε) και δώστε του την εντολή «τούνελ», ώστε να περάσει κάτω από το τραπεζάκι για να πιάσει το «κίνητρο». Τα μικρά παιδιά μπορεί να βρουν διασκεδαστικό να δείξουν τα ίδια το δρόμο στο σκύλο. Εάν υπάρχει και δεύτερο άτομο, μπορείτε να το βάλετε να καθίσει στην άλλη άκρη του τούνελ και να ενθαρρύνει το σκύλο να περάσει από μέσα.
B) Σλάλομ: Τοποθετήστε μερικές καρέκλες ή άλλα μεγάλα ομοειδή αντικείμενα σε μια σειρά με κενά ανάμεσά τους. Το παιδί περνάει από τις καρέκλες κάνοντας ζιγκ ζαγκ και καλώντας το κουτάβι να το ακολουθήσει. Για να το πετύχει, θα πρέπει να φωνάζει ήρεμα το σκύλο, κατευθύνοντάς τον με ένα ελαφρύ άγγιγμα στο πόδι του ή δελεάζοντάς τον με κάποια λιχουδιά. Εάν το κουτάβι αρπάξει τη λιχουδιά πριν ολοκληρωθεί η άσκηση, το παιδί μένει ακούνητο και αγέλαστο και το παιχνίδι «παγώνει». Το κουτάβι ανταμείβεται με χάδια ή μεζέ μόνο όταν φτάσει στο τέλος της σειράς.

 

διαφήμιση

Μια πολύ έξυπνη άσκηση: Βάλτε έναν ενήλικο να συγκρατήσει το σκύλο με το λουρί ή δέστε τον κάπου. Στη συνέχεια, βάλτε το παιδί σε σημείο όπου δεν θα το φτάνει ο σκύλος, να παίξει ή να ζωγραφίσει, π.χ. στο γραφείο του ή το τραπέζι. Όταν ο σκύλος κάθεται ήρεμος, το παιδί θα του δίνει μια λιχουδιά ή θα τον χαϊδεύει. Αφού… αριστεύσει ο σκύλος σε αυτό το στάδιο, μπορείτε να δοκιμάσετε κάτι πιο δύσκολο: βάλτε το παιδί κάπου όπου… το φτάνει ο σκύλος, για παράδειγμα στο πάτωμα. Με αυτόν τον τρόπο το κουτάβι μαθαίνει ναείναι ήρεμο ακόμα κι όταν τα παιδιά έχουν φίλους στο σπίτι (από το βιβλίο του Allan Bauman: Games & Rhymes for Dog Training Times – A Child’s Dog Training Book).

 

Διαβάστε επίσης

Παιδιά! Αγαπάμε τους σκύλους και παραμένουμε ασφαλείς.

Παίζοντας φτιάχνετε τον χαρακτήρα του

Νεαρός τετράποδος… αντιπαθεί παιδιά

«Το γατάκι μου παίζει άγρια»: 7 συμβουλές για να αποθαρρύνετε το σκληρό παιχνίδι

«Άνθρωπε, μην πλησιάζεις το φαγητό μου!»

Πόσο αθώα βασανίζει ζώα ένα παιδί;

Agility: παιχνίδια ευκινησίας  για σκύλους, τώρα και στην Ελλάδα

Όταν το σκύλου πήδημα γίνεται ενοχλητικό

Πώς θα μάθουμε στο κουτάβι μας να παίζει χωρίς να μας δαγκώνει;

kidtreatdogΣχολιαστε