Μαμά, γερνάω

Από την κτηνίατρο Όλγα Κουτσαβίτου

Συμβουλές, ασκήσεις και παιχνίδια που θα κρατήσουν σε εγρήγορση τον ηλικιωμένο σκύλο σας, χωρίς να τον κουράζουν.

old dog

Σήμερα υπολογίζεται ότι το 25 – 50% των οικόσιτων σκύλων στην Ευρώπη έχουν ηλικία άνω των 7 ετών και οι κτηνίατροι αντιμετωπίζουν πλέον πολύ συχνότερα ασθένειες και προβλήματα συμπεριφοράς που συνδέονται με τη γήρανση.

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι, όπως ακριβώς και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, υποφέρουν από μείωση της γνωστικής λειτουργίας, με συμπτώματα που ξεκινούν από διαταραχές στη μνήμη και την ικανότητα μάθησης, και σε προχωρημένες καταστάσεις φτάνουν να θυμίζουν την άνοια.

Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται με αλλαγές της συμπεριφοράς, όπως:

 • Αποπροσανατολισμός ακόμα και μέσα στον γνωστό χώρο του σπιτιού.
 • Αλλαγές στον συνηθισμένο τρόπο επικοινωνίας με τα μέλη της οικογένειας.
 • Λάθη στις συνήθειες της τουαλέτας.
 • Διαφορές συμπεριφοράς, όπως αυξημένο γάβγισμα, τάσεις επιθετικότητας, ξαφνική φοβία απέναντι σε γνωστά αντικείμενα ή γεγονότα ή, αντίθετα, απόσυρση και αδιαφορία για το περιβάλλον.

Οι αλλαγές μπορεί να εκδηλώνονται σε διαφορετικό βαθμό και ο μόνος αρμόδιος για να διαπιστώσει την έκταση του προβλήματος είναι ο κτηνίατρος, έπειτα από κλινική εξέταση και λεπτομερή συζήτηση με τον ιδιοκτήτη.

 

Ασκήσεις για το μυαλό

Ολοι γνωρίζουμε ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, για να απομακρύνουν χρονικά τη μείωση της γνωστικής λειτουργίας, θα πρέπει να διατηρούν όσο μπορούν το μυαλό τους δραστήριο και απασχολημένο. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τους ηλικιωμένους σκύλους. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν διάφορες τεχνικές, όπως:

1) Παιχνίδια που βοηθούν την εγρήγορση

 • Ειδικά παιχνίδια μνήμης.
 • Παιχνίδια του τύπου «το κρύβω για να το βρεις».
 • Παιχνίδι εξερεύνησης μέσα ή έξω από το σπίτι (π.χ., αντί να του δίνετε απευθείας ένα σνακ, κρύψτε το, ακόμα και σε εμφανές μέρος, και αφήστε τον να το ανακαλύψει).

2) Συντροφιά με ανθρώπους

Η επαφή και η αλληλεπίδραση με τους ιδιοκτήτες τους είναι το καλύτερο ερέθισμα για να διατηρούνται σε πνευματική εγρήγορση και να τους προσφέρεται μια πραγματικά καλή ποιότητα ζωής.

3) Επικοινωνία με άλλους σκύλους

Από τη φύση τους είναι ζώα αγελαία. Είναι σημαντικό να συναναστρέφονται άλλους σκύλους, αρκεί οι συνθήκες να είναι ασφαλείς και να μην τους προκαλείται στρες.

4) Οπτικά ερεθίσματα

Είναι πολύ σημαντικά για την καλή πνευματική κατάσταση του σκύλου. Ακόμα και το να παρακολουθεί ο σκύλος την κίνηση του δρόμου από το παράθυρο ή τους ανθρώπους, τα πουλιά και τα διερχόμενα αυτοκίνητα κατά τον περίπατο είναι μια καλή πνευματική άσκηση, αφού προσφέρει ερεθίσματα για σκέψη και αντίδραση.

5) ∆ιατροφή

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι συγκεκριμένα διατροφικά στοιχεία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της γνωστικής δυσλειτουργίας του ηλικιωμένου σκύλου ή να βοηθήσουν τους σκύλους που έχουν ήδη εκδηλώσει ήπια συμπτώματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • Μείωση των ημερήσιων προσφερόμενων θερμίδων (βοηθά στην επιβράδυνση του ρυθμού εξέλιξης της γνωσιακής έκπτωσης).
 • Αντιοξειδωτικά (μειώνουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών).
 • Λιπαρά οξέα (βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονώδους αντίδρασης).
 • Τριγλυκερίδια Μέσης Αλύσου (προάγουν την πνευματική εγρήγορση και τη μνήμη, προσφέροντας στους εγκεφαλικούς νευρώνες μια εναλλακτική, διαθέσιμη πηγή ενέργειας).

 

διαφήμιση

Αναδημοσίευση από το τεύχος 9 του περιοδικού «Σκύλος & Γάτα» (Δεκέμβριος 2012 – Ιανουάριος 2013)

 

Διαβάστε περισσότερα για τα γηρατειά…

Γέρος σκύλος, νέα κόλπα; Γίνεται!

Πρακτικές λύσεις για να βοηθήσουμε τους τετράποδους παππούδες, σκύλους & γάτες

Τετράποδοι… παππούδες: Πώς αλλάζει η συμπεριφορά τους όταν γερνούν;

CDS – Το Αλτσχάιμερ των σκύλων

Η σωστή ιατρική φροντίδα του ηλικιωμένου ζώου

Στη δύση της σκυλίσιας ζωής μου

Πόσων (ανθρώπινων) χρόνων είναι;

Περιοδοντική νόσος: η συχνότερη πάθηση των ενήλικων σκύλων

 Σχολιαστε