Μάθημα 12°: Το γουργουρητό είναι κατάκτηση

Από την Τασούλα Επτακοίλη

Η διαμάχη για ένα παγκόσμιο ρεκόρ μού δίνει την αφορμή να μιλήσω για τις «επιδόσεις» στο δικό μας σπιτικό.

Photo courtesy of GUINNESS WORLD RECORDS LTD

Photo courtesy of GUINNESS WORLD RECORDS LTD

Βρισκόμαστε στο έτος 2013. Ο καβγάς έχει ξεσπάσει στη Βρετανία από τις αρχές της χρονιάς. Γιατί; Μα για τον τίτλο της πιο θορυβώδους γάτας στον πλανήτη! Η Smokey, μια πανέμορφη δωδεκάχρονη πρώην αδέσποτη από το Νορθάμπτον, είναι από το 2011 κάτοχος του ρεκόρ Guinness: έχει καταγραφεί επισήμως ότι το γουργουρητό της φτάνει τα 67,7 ντεσιμπέλ. Τα πρωτεία της ήρθε να αμφισβητήσει ο Merlin, ένας συνομήλικός της αρχοντικός ασπρόμαυρος από το Ντέβον. H κυρά του ισχυρίστηκε πως ο δικός της γάτος, γουργουρίζοντας, παράγει ήχο έντασης 100 ντεσιμπέλ -σαν μια κόρνα αυτοκινήτου που ακούγεται από απόσταση 8 μέτρων-, τη στιγμή που ο μέσος όρος του είδους δεν ξεπερνάει τα 25 ντεσιμπέλ. Κάλεσε, μάλιστα, και εκπροσώπους του αγγλικού Τύπου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι (ιδίοις ωσί, για να είμαστε ακριβείς) ότι ο Merlin στην πραγματικότητα δεν γουργουρίζει απλώς, αλλά βρυχάται σαν λιοντάρι! Οι «μάχες» μαίνονταν επί εβδομάδες, μέχρι που οι άνθρωποι των Guinness παρενέβησαν και με σχετική ανακοίνωση έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους: μοναδική επίσημη επίδοση είναι αυτή της Smokey – καμία άλλη.

Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την υπόθεση, που επιβεβαιώνει πως, πράγματι, αρκετά συχνά η φιλοζωία εισέρχεται στην επικίνδυνη ζώνη της γραφικότητας. Όμως, ας μην εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας σε μια χώρα με μακραίωνη γατοπαράδοση και περίπου εννέα εκατομμύρια δεσποζόμενες γάτες, όπως η Βρετανία. Άλλωστε, για όποιον ζει με γάτα, αξία έχει το ίδιο το γουργουρητό, ως έκφραση θετικών συναισθημάτων (ναι, ξέρω, μπορεί να σημαίνει και άγχος και φόβο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα), και όχι η έντασή του.

Όταν μαζέψαμε από τους δρόμους τη Ρίνα, πεινασμένη και ταλαιπωρημένη, και τη φέραμε στο νέο της σπίτι, έμεινε ξαφανισμένη και… άφωνη επί αρκετές εβδομάδες. Κρυβόταν πίσω από τα έπιπλα, απέφευγε να μας συναντήσει, προσπαθούσε να αποκωδικοποιήσει το καινούργιο περιβάλλον και τους συγκατοίκους της. Με τον καιρό, όταν άρχισε να μας πλησιάζει, μας κοίταζε, άνοιγε το στόμα της να μας «μιλήσει», αλλά ήχος δεν έβγαινε.

Όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στην αγκαλιά μου και κούρνιασε, δείχνοντας πως είχε οριστικά αποφασίσει να συμβιώσουμε, το γουργουρητό της ήχησε σαν μελωδία στα αυτιά μου. Ήταν μια νίκη, μια κατάκτηση: είχαμε κάνει ένα ζώο βάναυσα κακοποιημένο (τα δύο δόντια της ήταν σπασμένα από κλοτσιά) να εμπιστευτεί τους ανθρώπους. Τι σημασία έχουν τα ντεσιμπέλ, μπροστά σε αυτό το συναίσθημα; Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, όταν μερικά βράδια σκαρφαλώνει στο μαξιλάρι μου και με ξυπνάει από την… πολλή ευχαρίστηση, νιώθω ανακούφιση που δεν έχει φτάσει τις επιδόσεις της Smokey. Κι ας μη διεκδικήσει ποτέ παγκόσμιο ρεκόρ.

 

Πληροφορίες για τη Smokey και το ρεκόρ της στα www.smokeythepurringcat.com και www.guinnessworldrecords.com.

διαφήμιση

* Η Smokey πέθανε τον Αύγουστο του 2014 από νεφρική ανεπάρκεια σε ηλικία 14 ετών.

 

Διαβάστε το επόμενο…

Μάθημα 13°: Καφές, τσάι και γατοσυμπάθεια

 

Χάσατε τα προηγούμενα Μαθήματα Γάτας;

Μάθημα 11°: Ένας κόσμος χωρίς γάτες; Εφιάλτης!
Μάθημα 10°: Δεν είναι «ζώα συντροφιάς», είναι οικογένεια
Μάθημα 9°: Το παιδί σου και το γατί σου, όπως… σε μάθουν

Μάθημα 8°: Όταν σε υιοθετήσει μια γάτα, της ανήκεις για πάντα

Μάθημα 7°: Η ζήλια τους είναι… μεταδοτική
Μάθημα 6°: Στα όνειρά τους βλέπουν την παλιά ζωή τους
Μάθημα 5°: Δύσκολοι αποχαιρετισμοί
Μάθημα 4°: Ζημιάρες γάτες, ευτυχισμένοι άνθρωποι
Μάθημα 3°: Ποιος επιμένει ότι είναι μοναχικά ζώα;
Μάθημα 2°: Το «Ψι-Ψι-Ψι» βλάπτει την επικοινωνία
Μάθημα 1°: Η εμπιστοσύνη µιας γάτας «κοστίζει» ακριβά…

Χάσατε τη γάτα σας;

 



Σχολιαστε