Δεν μασουλάω πια έπιπλα ούτε παντόφλες, κι ας είμαι ακόμα κουτάβι!

Από την Εκπαιδεύτρια Εφη Παπαδοπούλου

...ούτε ρούχα, τραπέζια, καρέκλες, καλώδια, τηλεκοντρόλ. Κανείς δεν γνωρίζει ποιό θα είναι το επόμενο «θύμα» της ανεξάντλητης περιέργειας του κουταβιού μας. Υπάρχει τρόπος να το σταματήσουμε;

puppy disaster

Ο σκύλος μας δεν αναγνωρίζει την αξία των αντικειμένων. Είναι λάθος μας να εκνευριζόμαστε και να τον κατηγορούμε. Θα μασουλήσει με εξίσου μεγάλη ευχαρίστηση το δικό του παιχνίδι, το τηλέφωνο που έχει τη μυρωδιά από τα χέρια μας, το τηλεκοντρόλ, τις παντόφλες και τις κάλτσες μας. Επομένως, είναι δική μας δουλειά να μάθουμε στο κουτάβι τι επιτρέπεται να μασουλάει και τι όχι.

 

Γιατί τα κουτάβια μασουλάνε με τόση μανία;

  • Είναι ένας τρόπος να εξερευνήσουν το περιβάλλον και να πάρουν πληροφορίες.
  • Τα βοηθάει να απαλλαγούν από τα νεογιλά δόντια και να αρχίσουν να τα αντικαθιστούν με τα κανονικά τους, συνήθως στην ηλικία των τεσσάρων μηνών. Η συνήθεια, όμως, δεν σταματά τότε.
  • Τους «τρώνε» τα δοντάκια τους. (Δείτε πώς να ανακουφίσετε τα πονεμένα ούλα του κουταβιού σας)
  • Θέλουν απλώς να εκτονωθούν όταν βαριούνται ή νιώθουν μοναξιά.

 

Πώς θα προλάβουμε τη ζημιά;

Το κουτάβι πρέπει να είναι περιορισμένο σε κλουβί (crate) ή σε πάρκο (puppy pen) όσο λείπουμε. Σε αυτόν το χώρο θα υπάρχουν τα δικά του αντικείμενα, στα οποία θα μπορεί να ξεσπάσει άφοβα.

 

Αντιμετώπιση

Όταν μασουλάει κάτι μπροστά μας, είναι ευκαιρία να το «μαλώσουμε», ώστε να μάθει ότι αυτή η πράξη είναι ανεπιθύμητή, αλλά και αμέσως να του δείξουμε ποια είναι η σωστή εναλλακτική συμπεριφορά. ∆ηλαδή, ενώ το σταματάμε και του παίρνουμε αυτό που μασουλάει («μάλωμα»), αμέσως του δίνουμε κάτι δικό του, το προτρέπουμε να το αρπάξει και το επαινούμε. Ετσι, θα καταλάβει και θα διαχωρίζει τι επιτρέπεται να μασουλάει.

διαφήμιση

Αν μασουλάει κάτι συγκεκριμένο όταν δεν είμαστε μπροστά, όπως το πόδι του τραπεζιού, μπορούμε να το ψεκάσουμε με κάποιο απωθητικό σπρέι ή κάποιο προϊόν με πικρή γεύση που θα βρούμε στα pet shop.

 

Συχνά λάθη του ιδιοκτήτη

  • Το μάλωμα «κατόπιν εορτής». Το κουταβάκι δεν θα συνδέσει ποτέ το μάλωμα με την προηγούμενη πράξη, αλλά με αυτή που κάνει εκείνη τη στιγμή. Αυτό που εκλαμβάνουμε εμείς ως ενοχή είναι απλώς εκδηλώσεις υποταγής του κουταβιού στον εκνευρισμένο τόνο της φωνής μας.
  • ∆εν το κυνηγάμε για να του πάρουμε αυτό που μασουλάει. Θα το βρει πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι. Αντίθετα, το καλούμε και το επιβραβεύουμε επειδή ήρθε.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα μάθουμε στο κουτάβι μας:

Πώς θα πρέπει εμείς:

 

 



3 Σχολια

  1. Γεια σας,

    Εμενα το κουταβακι μου κατουραει κανονικα στην πάνα του αλλα τα κακακια του τα κανει παντου. Πως μπορω να τον εκπαιδευσω να τα κανει κι αυτά στην πάνα.
    Επισης κανει πολλες ζημιες οταν λειπω στην δουλειά. Μασουλαει απο παπουτσια μεχρι ταπετσαριες τοιχου πορτες κλπ. Θα μπορω να τον περιορίσω μετα από 3 μήνες που γυρνάει ελευθερος στο σπίτι με το δευτερο μου σκυλάκι? (5 χρονών ειναι το άλλο σκυλάκι yorki κι αυτό αρσενικό. Εκπαιδευμενό να λερωνει μόνο έξω)

Σχολιαστε