Ο σκύλος-φύλακας και οι ευθύνες μας

Συνέντευξη στην Ελένη Κεφαλοπούλου

Μπορούν όλοι οι σκύλοι να γίνουν σωματοφύλακες ή φύλακες χώρου; Κι εμείς είμαστε ικανοί να έχουμε έναν τέτοιο σκύλο; Ο Κώστας Μαρτίνης, εκπαιδευμένος στη σχολή της RAF για τη φρούρηση αεροδρομίων με σκύλους, μας λύνει απορίες αλλά και μας θέτει προ των ευθυνών μας.

Photo courtesy of Anastasia Voutyropoulou | www.anastasiav.com

Photo courtesy of Anastasia Voutyropoulou | www.anastasiav.com

Είναι εύκολο ο σκύλος μας να αποκτήσει ειδικές ικανότητες φύλαξης και τι πρέπει να προσέξουμε;
Μάλλον δύσκολο θα το έλεγα, γιατί οι ιδιοκτήτες δεν συνειδητοποιούν πόση εκπαίδευση χρειάζεται το ζώο, οι ίδιοι πόσο δεμένοι πρέπει να είναι μαζί του και ότι όλα στηρίζονται σε μια σχέση αμοιβαίας αγάπης και σεβασμού. Είναι σαν την εκπαίδευση του παιδιού μας, απαιτεί υπευθυνότητα, χρόνο και χρήματα. Είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος να έχει γερές βάσεις στην κοινωνικοποίηση, προχωρημένο επίπεδο υπακοής και να είναι ώριμος, ιδανικά να είναι τουλάχιστον 18 μηνών.
Ακόμα και σε περιπτώσεις που σκεφτόμαστε να αποκτήσουμε έναν έτοιμο σκύλο-φύλακα, θα χρειαστούν αρκετή προσπάθεια και χρόνος, για να δεθεί με τον ιδιοκτήτη και το χώρο του.

P1120727 www

Photo courtesy of Anastasia Voutyropoulou | www.anastasiav.com

Μπορούν όλα τα σκυλιά να γίνουν σωματοφύλακες ή φύλακες χώρου;
Σίγουρα όχι. Τα γενετικά χαρακτηριστικά και η ιδιοσυγκρασία του ζώου παίζουν σημαντικό ρόλο, και μετά χρειάζεται σωστή εκπαίδευση. Στην κατηγορία σκύλου-συναγερμού μπορούν να αντεπεξέλθουν πολλά και διαφορετικού μεγέθους σκυλιά. Ο σωματοφύλακας όμως και ο φύλακας χώρου προϋποθέτουν σκυλί ισορροπημένο, που δεν είναι νευρικό ή φοβικό, που είναι κοινωνικό, χωρίς ανεξέλεγκτη επιθετικότητα. Το σκυλί αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζει διαφορετικά επίπεδα κινδύνου και να λειτουργεί ανάλογα. Είναι σαν το παιδί μας που μαθαίνει καράτε. Δεν θα δείρει τα άλλα παιδιά στο δρόμο, αλλά στα δύσκολα θα αμυνθεί. Στην περίπτωση που αξιολογείται αν ο σκύλος κάνει για προστασία χώρου, θα πρέπει τα τεστ να γίνουν στο χώρο του, επειδή αυτόν ενστικτωδώς προστατεύει.

Τα ημίαιμα μπορούν να εκπαιδευτούν;
Φυσικά, αρκεί να πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Ο εκπαιδευτής, διεξάγοντας κάποια τεστ ικανότητας, θα αποφανθεί αν κάνουν για φύλακες, όπως εξάλλου κάνει και για τους καθαρόαιμους σκύλους. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να επιλέξουμε τον κατάλληλο σκύλο. Μια ήπια οικογένεια δεν πρέπει να πάρει έναν πολύ δυναμικό σκύλο, γιατί δεν θα μπορούν να τον χειριστούν.

Είναι όλοι οι ιδιοκτήτες κατάλληλοι για σκύλους-φύλακες;
Απαιτείται ό,τι κι απ’ τους σκύλους: ψυχική ισορροπία. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να έχει καλή επικοινωνία με το ζώο, να είναι σταθερός και αποφασιστικός, γιατί είναι ο αρχηγός. Να χρησιμοποιεί το σκύλο αμυντικά και όχι επιθετικά. Εμείς οι εκπαιδευτές, όπως και οι εκτροφείς, που πωλούν σκυλιά για προστασία, έχουμε ευθύνη. Ο σκύλος-φύλακας είναι ένα όπλο και δεν το δίνουμε σε προβληματικά άτομα. Έχω αποτρέψει πελάτες, διπλωματικά βέβαια, από την εκπαίδευση σκύλων προστασίας, όταν αντιλήφθηκα προβληματική συμπεριφορά.

διαφήμιση

Μπορεί η εκπαίδευση να μην πετύχει και γιατί;
Για πολλά από όσα ήδη αναφέραμε: αν η εκπαίδευση αρχίσει όταν το σκυλί είναι ανώριμο, αν δεν έχει δουλέψει την υπακοή, αν ο ιδιοκτήτης είναι νευρικός ή δεν έχει καλή επαφή με το ζώο ή χρησιμοποιεί βία, αν έχει γίνει λάθος επιλογή ζώου. Πρέπει πάντως να τονιστεί και η τεράστια ευθύνη που έχει ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου-φύλακα. Οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του μπορεί να επηρεάσει το ζώο. Πρέπει να έχει πάντα τον έλεγχο στα νεύρα, στις χειρονομίες του, π.χ. αν φωνάζει εκνευρισμένος στο τηλέφωνο και βρίσκεται στο σπίτι ο υδραυλικός ή ο μπογιατζής, ο σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός, θεωρώντας ότι τον ενόχλησε ο ξένος. Και πάνω απ’ όλα πρέπει να υπάρχει ηθική αντιμετώπιση απέναντι στο ζώο, ποτέ βία.

 

Photo courtesy of Anastasia Voutyropoulou | www.anastasiav.com

Photo courtesy of Anastasia Voutyropoulou | www.anastasiav.com

Η εκπαίδευση ενός σκύλου-φύλακα απαιτεί την παρουσία και συνεργασία του ιδιοκτήτη.

  • Η βασική εκπαίδευση υπακοής είναι προαπαιτούμενη. Διαρκεί 2 μήνες, με 2 μαθήματα ανά εβδομάδα, εφόσον ο ιδιοκτήτης επαναλαμβάνει καθημερινά τις ασκήσεις με το σκύλο του.
  • Για σκύλο-συναγερμό χρειάζονται 5 – 10 μαθήματα, αν ο σκύλος έχει ικανότητες, και 15 – 20 στις συνηθισμένες περιπτώσεις.
  • Ο φύλακας χώρου απαιτεί ειδική εκπαίδευση, πολλές φορές επικίνδυνη και με διαφορετικά άτομα. Μίνιμουμ 25 – 30 μαθήματα.
  • Ο σκύλος-σωματοφύλακας χρειάζεται το λιγότερο 25 – 30 μαθήματα, αν είναι χαρισματικός, και 40 – 45 στις συνηθισμένες περιπτώσεις.
  • Για τη συντήρηση των ειδικών ικανοτήτων χρειάζονται 1 – 2 συναντήσεις το μήνα με τον εκπαιδευτή.

 



Σχολιαστε