Πότε κόβουμε τις λιχουδιές στην εκπαίδευση;

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

shutterstock_55480339 www

Ερώτηση: «Σε ποια ηλικία αρχίζουμε να αραιώνουμε τις λιχουδιές στην εκπαίδευση, ώστε να τις σταματήσουμε, και με ποιον τρόπο μπορούμε να το κάνουμε;
Επίσης, υπάρχουν κάποιες εντολές, όπως το «έλα», για τις οποίες συνεχίζουμε να δίνουμε λιχουδιές;»

 

Η Jean Glover, ειδική σε θέματα συμπεριφοράς, απαντά:

Το κατά πόσο θα μειώσουμε τον αριθμό των μεζέδων που δίνουμε στην εκπαίδευση δεν έχει να κάνει με την ηλικία του σκύλου, αλλά με το πόσο καλά ανταποκρίνεται στην εκτέλεση των εντολών. Μόλις ο σκύλος φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας (δηλαδή ζητάτε κάτι και αυτός το κάνει), μπορείτε να αρχίσετε να ανταμείβετε μόνο τις καλύτερες επιδόσεις του (π.χ. την πιο γρήγορη αντίδραση ή όταν εκτελέσει με μεγαλύτερη ακρίβεια κ.λπ.). Αργότερα, μπορείτε να τον επαινείτε με λιχουδιές πού και πού. Επίσης, μπορείτε να μειώσετε σταδιακά την «αξία» της λιχουδιάς, π.χ. αντί να δίνετε τυρί, να δίνετε μπισκότο.

Όλες οι συμπεριφορές κατόπιν εντολής πρέπει να ενισχύονται περιοδικά, ειδικά όταν το περιβάλλον καθιστά την εκτέλεσή τους ακόμα πιο δύσκολη. Για παράδειγμα: Η εντολή «έλα», όταν είστε μόνοι σας και κρατάτε το μπαλάκι, είναι εύκολη. Εάν όμως του πείτε «έλα» την ώρα που παίζει ή όταν κατευθύνεται προς το μπαλάκι κάποιου άλλου, οι περισπασμοί αυτοί ανεβάζουν το επίπεδο υπακοής που απαιτείται από το σκύλο σας. Έτσι, εάν ο σκύλος σάς υπακούσει και έρθει, καλό είναι να τον ανταμείψετε με μια λαχταριστή λιχουδιά και πολλούς επαίνους. Εάν παρατηρήσετε ότι κάποια εκμαθημένη συμπεριφορά φθίνει ή θέλετε να τη διατηρήσετε ισχυρή, τότε επικεντρωθείτε εκ νέου σε αυτήν για κάποιο διάστημα, ώστε να την ανανεώσετε στο μυαλό του. Και εδώ, στην αρχή ανταμείβετε με λιχουδιά τακτικά, στη συνέχεια τυχαία και μετά σπάνια.

 

διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

O δεκάλογος της επιβράβευσης

Γιατί ο σκύλος μου δεν έρχεται όταν τον φωνάζω;

Πώς θα του πούμε ότι έκανε λάθος;

Τα 10 συχνότερα λάθη στην εκπαίδευση

Γέρος σκύλος, νέα κόλπα; Γίνεται!

shutterstock_80493811 www



Σχολιαστε