5+1 λόγοι για να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου ακόμα και στη φύση!

Από την Κλέα Μοριανού

Δεν είπα ότι θα το κάνω στο δάσος αύριο το πρωί, ούτε ότι θα πείσω εσάς, αλλά καλό είναι να τους γνωρίζουμε…

 dog poo

Μαζεύω χρόνια τις ακαθαρσίες των σκύλων μου από τους δρόμους, τα πάρκα τα παρτέρια, τις παραλίες και γενικά μέρη όπου μαζεύονται άνθρωποι (δε θέλω οι σκύλοι μου να ενοχλούν τους άλλους). Η διαδικασία είναι πλέον μηχανική και καθόλου δεν με ενοχλεί. Έτσι, σπεύδω να μαζεύω τα κακά και ξένων σκύλων. Το προτιμώ, μάλιστα, από το να έρχομαι σε αντιπαράθεση με τους συνοδούς τους όταν οι ίδιοι δεν τα μάζεψαν, ως όφειλαν.

Αλλά, ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να μαζέψω τις ακαθαρσίες τους από το δάσος. Μέχρι σήμερα, που έπεσε στα χέρια μου μια επίσημη αμερικάνικη οδηγία, και ανακάλυψα ότι δεν είναι μόνο θέμα πολιτισμού αλλά ότι υπάρχουν κι άλλοι σημαντικοί λόγοι για να τα μαζεύουμε, που αφορούν στην υγεία, τη δική μας, των τετράποδων αλλά ΚΑΙ του οικοσυστήματος. Και σπεύδω να τους μοιραστώ μαζί σας.

 

5+1 λόγοι που κάνουν το μάζεμα των ακαθαρσιών τους επιτακτικό

1
Είναι υποχρεωτικό από την Ελληνική νομοθεσία.
Σύμφωνα με το νόμο 4235/2014, «ο συνοδός του σκύλου στη βόλτα υποχρεούται να μαζεύει τις ακαθαρσίες του από το περιβάλλον». Το πρόστιμο που προβλέπεται στην αντίθετη περίπτωση είναι 100 ευρώ.

2
Θέμα πολιτισμού.
Αισθητικά, οι ακαθαρσίες δεν προσφέρουν σε ένα δημόσιο χώρο ούτε σε ένα κήπο ούτε είναι ωραίο κάποιος φίλος να πατήσει, κατά λάθος, πάνω στις ακαθαρσίες των ζώων μας, ούτε εμείς, ούτε ένας άγνωστος, εδώ που τα λέμε. Τα υπολείμματα ακαθαρσιών κολλημένα στις σόλες μας είναι ότι χειρότερο, ίσως μετά την τσίχλα.

3
Είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.
Μπορεί να περιέχουν σοβαρές ασθένειες, εύκολα μεταδιδόμενες σε άλλα ζώα ή ακόμα και στον άνθρωπο. Αν ο σκύλος μας δεν είναι πλήρως αποπαρασιτωμένος ή απόλυτα υγιής, οι ακαθαρσίες του μπορεί να κρύβουν πολλών ειδών μικρόβια (E. Coli, Giardia, Σαλμονέλωση, Κρυπτοσποριδίωση, Καμπυλοβακτηρίωση, λεπτοσπείρωση, Parvo, Brucella) και ένα σωρό παράσιτα (Toxocara, Heartworms, Αγκυλόστομα, Roundworms, ταινία…). Η επαφή με ξένα κόπρανα είναι, άλλωστε, ένας από τους λόγους που οι κτηνίατροι μας συμβουλεύουν να μην βγει το κουτάβι μας από το σπίτι πριν ολοκληρώσει τα πρώτα του εμβόλια.

4
Οι σκυλίσιες ακαθαρσίες
δεν αποσυντίθενται ούτε κατά διάνοια τόσο γρήγορα όσο νομίζουμε. Σε αντίθεση με τα απόβλητα των άγριων σαρκοφάγων ζώων, ( λύκοι, αλεπούδες, κ, ά.) που είναι 100% βιοδιασπώμενα, τα κακά του σκύλου μας μπορεί να μείνουν στο έδαφος μέχρι και ένα χρόνο πριν αρχίσουν να διαλύονται. Ο λόγος είναι ότι η διατροφή του σύγχρονου κατοικίδιου σκύλου διαφέρει πολύ από αυτήν των άγριων ζώων. Οι ακαθαρσίες των άγριων σαρκοφάγων είναι το αποτέλεσμα μιας δίαιτας με πρωτεΐνες υψηλής περιεκτικότητας και πλούσιας σε ασβέστιο. Το σιτηρέσιο δεν περιλαμβάνει συντηρητικά, χημικά ούτε σπόρους. Η αποσύνθεση των «άγριων» κοπράνων είναι θέμα ημερών. Φροντίζουν για αυτό οι μύγες, τα σκαθάρια, και άλλα εργατικά έντομα καθώς και τα βακτήρια που βρίσκονται στο έδαφος. Αντίθετα, οι σκυλοτροφές (ειδικά οι κακής ποιότητας) μπορεί να διατηρήσουν τη συνοχή τους και τη μυρωδιά τους για περισσότερο από έναν χρόνο, πριν αρχίσουν να διαλύονται. Αν, μάλιστα, είναι πλούσιες σε συντηρητικά, τότε παράγουν απόβλητα που είναι επίσης πλούσια σε συντηρητικά. Δεδομένου ότι τα περισσότερα συντηρητικά, ευτυχώς, δεν απορροφώνται από τον οργανισμό, αποβάλλονται μαζί με τις ακαθαρσίες και καταλήγουν στο έδαφος, τα φυτά και τον υδροφόρο ορίζοντα. Η μόνη περίπτωση που οι ακαθαρσίες των σκύλων αποσυντίθεται σε σκόνη και μάλιστα γρήγορα είναι όταν τα ζώα τρέφονται με ακατέργαστη δίαιτα. Η ωμή (RAW) διατροφή είναι η ίδια που κάνει ένα άγριο αρπακτικό. Παράγει, μάλιστα, λιγότερες ακαθαρσίες με πιο ήπια μυρωδιά.

5
Τέλος, αν δεν γίνουν άμεσα μέρος της τροφικής αλυσίδας,
 κατά τη διάρκεια της αποσύνθεση (άλλα ζώα, έντομα, μικροοργανισμοί), τα κόπρανα θα βρουν δίοδο προς τον υδροφόρο ορίζοντα και τα υπόγεια ρεύματα, καταλήγοντας σε ποτάμια, πηγές και τη θάλασσα. Εκεί, για να διαλυθούν, χρησιμοποιούν το οξυγόνο που βρίσκεται στο νερό και εκλύουν αμμωνία καθώς και άλλα βλαβερά συστατικά που ευνοούν την υπερβολική ανάπτυξη άλγης και φυκιών, βάζοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή. Θυμηθείτε εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν, όταν οι βόθροι κατέληγαν στη θάλασσα -εγκληματικό. Το ξέρατε ήδη, ότι όταν οι ακαθαρσίες σκύλων, ανθρώπων και άλλων οργανισμών καταλήγουν στο νερό, είναι βλαβερές για το οικοσύστημα.

 

 

διαφήμιση

Για να είμαστε ειλικρινείς…

Δεν είμαι σίγουρη πόσο καιρό θα πάρει για να το πάρω απόφαση και μάλιστα να πείσω και εσάς, προκειμένου να αρχίσουμε, οι Έλληνες, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες των σκύλων μας από το δάσος. Ωστόσο, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, προς το παρόν, σε εμάς, στις ΗΠΑ είναι υποχρεωτικό. Απαγορεύεται να αφήνουμε τις σκυλίσιες ακαθαρσίες στη φύση. Στην περίπτωση, μάλιστα, που έχουμε κατασκηνώσει μακριά απ’ τον πολιτισμό (και άρα δεν υπάρχουν σκουπιδοτενεκέδες) προβλέπεται να τις θάβουμε στο χώμα σε βάθος 15-20 εκατοστών και σε απόσταση 60 τουλάχιστον μέτρων από τρεχούμενο νερό.

ΠΗΓΗ: Τομέας Οικολογίας για την Πολιτεία της Ουάσινγκτον – www.ecy.wa.gov

 

+1 λόγος

Ακούγεται κάπως παράξενο αλλά ο έλεγχος των ακαθαρσιών του (που συντελείται αυτόματα την ώρα του μαζέματος) είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε αν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή στην όψη τους, από το συνηθισμένο, είναι καλό να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρο (εκτός αν έχουμε μόλις αλλάξει τύπο τροφής, οπότε η αλλαγή σε χρώμα, οσμή και σύσταση είναι αναμενόμενη). Παρατηρώντας προσεκτικά τα κόπρανά του μπορούμε να ανακαλύψουμε την παρουσία παρασίτων (σκουλικάκια), επίσης αίματος – είτε επιφανειακά (σταγόνες) είτε εσωτερικά (όταν τα κόπρανα είναι εξαιρετικά σκουρόχρωμα, σχεδόν μαύρα). Άλλοι λόγοι για να ανησυχήσουμε είναι η ύπαρξη βλέννας, ο αποχρωματισμός και φυσικά η διάρροια. Επίσης, μπορεί μέσα στα κόπρανα να βρούμε υπολείμματα από κάτι που κατάπιε χωρίς να το έχουμε πάρει χαμπάρι, όπως ένα κλαράκι, μια κάλτσα, λίγο σπάγκο, ένα πλαστικό γάντι κ.ά. Μια τέτοιου είδους πληροφορία θα μπορούσε να του σώσει ακόμα και τη ζωή.
ΔΙΑΒΑΣΕ  Το τεστ υγείας των 4 σημείων

 

ΙΔΕΑ

Τα 4 πράματα που προσπαθώ να μην ξεχνώ όταν φεύγω απ’ το σπίτι με το σκύλο είναι κλειδιά, πορτοφόλι, κινητό και σακουλίτσες. Για να μην ξεχάσω τις σακούλες έχω τοποθετήσει ειδική θήκη στο λουρί του αλλά κι εκεί γρήγορα τελειώνουν οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε και το σύστημα «κάντο φιόγκο».

 

Διαβάστε επίσης

Επιτρέπεται ο σκύλος μου να κάνει τις ακαθαρσίες του σε πάρκο που παίζουν παιδιά;

«Αντί για το φαγητό της τρώει τις ακαθαρσίες της και μετά μας φιλάει.»

Dog Beach Boogie σύντομα και στην Ελλάδα!

Είναι ο σκύλος σας υγιής;

ΙΔΕΑ – Κρατήστε τα πεζοδρόμια καθαρά, δένοντάς το φιόγκο!1 Σχολιο

  1. Waltraud Arwanitidis says:

    Πώς θα γίνω δεκτός με το σκύλο μου όταν αφήνω τις ακαθαρσίες του παντού; Όλοι οι λόγοι που αναφέρονται παραπάνω είναι απολύτως λογικοί και είναι καιρός να αρχίσει ακόμα και εδώ, στην Ελλάδα, η τήρηση των κανόνων αυτών.

    Wie kann ich erwarten dass ich mit meinem Hund akzeptiert werde, wenn ich die Hinterlassenschaften meines Tieres liegen lasse. Alle oben genannten Gruende sind vollkommen logisch und es wird Zeit, dass auch hier in GR diese Regeln eingehalten werden.

Σχολιαστε