Μπορούν προϊόντα φερομόνης -όπως το σπρέι Feliway- να αποτρέψουν το μαρκάρισμα των αδέσποτων γατιών;

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν.

the cat

Ερώτηση: «Αντιμετωπίζω πρόβλημα με αδέσποτους γάτους που ψεκάζουν σε γωνίες στην αυλή. Ήθελα να ρωτήσω αν έχετε δοκιμάσει το σπρέι Feliway; Είναι αποτελεσματικό;»

Απαντά η σύμβουλος συμπεριφοράς Marilyn Peters:

Το Feliway, σε μορφή σπρέι (για εσωτερικούς χώρους υπάρχει και ηλεκτρική συσκευή διάχυσης) έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα όταν το μαρκάρισμα είναι αποτέλεσμα του στρες από ανασφάλεια του γάτου σε έναν συγκεκριμένο χώρο.

Οι φερομόνες λειτουργούν καθησυχαστικά και όχι αποτρεπτικά. Για παράδειγμα, όταν ένα νέο γατί μπαίνει στην οικογένεια ή όταν ξαφνικά εμφανίζονται γάτες στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού όπως σε κάποια αυλή, ο δικός μας γάτος το βλέπει σαν απειλή. Νιώθει ότι η «αυτοκρατορία» του κλονίζεται. Θέλει απεγνωσμένα να διατηρήσει την εδαφική κυριαρχία του. Για να δηλώσει την παρουσία του μαρκάρει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν δηλαδή ένας γάτος (ακόμα και στειρωμένος) ψεκάζει από στρες ή από ανασφάλεια οι φερομόνες θα βοηθήσουν πολύ, ειδικά στο εσωτερικό του σπιτιού.

Αλλά εδώ είναι διαφορετική περίπτωση: γάτες που απλά μαρκάρουν σε εξωτερικούς χώρους. Είναι απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά. Δεν το κάνουν από στρες, αλλά για να μαρκάρουν την περιοχή και για να συνομιλήσουν με άλλες γάτες. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα βοηθήσουν οι φερομόνες. Αν μπορούσατε να στειρώσετε τους αδέσποτους γάτους, σε συνεργασία με τοπικό φιλοζωικό σωματείο, θα περιοριζόταν αρκετά το πρόβλημα.

feliway 1

 

διαφήμιση

Διαβάστε επίσης

Είναι καλό οι γάτες να στειρώνονται

Mια γάτα για τη γάτα μας

Ποιος έκοψε το αυτί στο γατί της γειτονιάς;

Άτακτο, ζημιάρικο γατάκι; Το βοηθάμε να κόψει 12 κακές συνήθειες.

Μας ψεκάζουν!

cat difΣχολιαστε