Δουλεύοντας με σκύλους υψηλής ενέργειας

Επιμέλεια: Γιώργης Ταξιδευτής

Αν είστε τυχεροί και έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο σκύλος σας να είναι υπερκινητικός, αυτό είναι μια καλή είδηση, αλλά θα πρέπει ακόμα να ασχοληθείτε με τη διαπαιδαγώγησή του.

  • Προσθέστε δομή και κανόνες στην καθημερινότητά του. Διδάξτε του για παράδειγμα να καθίσει προκειμένου αμέσως μετά να φάει, να πάει βόλτα ή να πάρει μια λιχουδιά.
  • Αυξήστε την άσκησή του. Η απομόνωση στην αυλή δεν είναι λύση. Χρειάζεται άσκηση ποιότητας. Βγείτε έξω μαζί του. Ρίξτε μπάλες ή φρίσμπι, πηγαίνετέ τον να κολυμπήσει, για ατζίλιτι ή να παίξει σε ένα πάρκο σκυλιών. Και προσθέστε κανόνες στην άσκηση του. Δείξτε του δηλαδή να καθίσει πριν ρίξετε τη μπάλα, βεβαιωθείτε ότι θα σας δώσει το παιχνίδι του όταν του το ζητήσετε και ότι θα καθίσει πριν ανοίξετε την πόρτα για να μπείτε στο πάρκο.
  • Δουλέψτε περισσότερο την κοινωνικοποίησή του. Αν τον αφήνατε έξω γιατί είναι πολύ άτακτος, πρέπει να σφίξετε τα δόντια και να τον φέρετε μέσα. Χρησιμοποιήστε λουριά, crate, και πορτάκια για τα  μωρά, και ότι άλλο χρειαστεί για την ελεγχόμενη, σταδιακή και ασφαλή ενσωμάτωσή του στην οικογένεια.
  • Αυξήστε το χρόνο εκπαίδευσής του. Εάν τον έχετε ήδη εκπαιδεύει συνεχίστε σε ανώτερο επίπεδο/ τάξη ή επιλέξτε την εκπαίδευση σε κόλπα που θα τον κρατήσουν απασχολημένο.

 

Υπερκινητικά σκυλιά

Τι γίνεται στη περίπτωση που το σκυλί υποφέρει από υπερκινητικότητα ADHD; Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα σκυλιά παρουσιάζουν συμπεριφορές που είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένες με οργανικές αιτίες, που η θετική εκπαίδευση από μόνη της δεν μπορεί να βοηθήσει.

Ευτυχώς, ένα υψηλό ποσοστό αυτών των σκύλων μπορεί να βοηθηθεί με τη συνετή χρήση φαρμάκων, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα τροποποίησης της συμπεριφοράς.

Τα σκυλιά αυτά τείνουν να έχουν μια πολύ καλή ανταπόκριση στη διαδικασία της θετικής ενίσχυσης/επιβράβευσης σε συνδυασμό με σύντομες χρονικές περιόδους ξεκούρασης.

Ένα προτεινόμενο πρόγραμμα ηρεμίας είναι το εξής:

Ένα κουρασμένο σκυλί είναι ένα καλό σκυλί. Βγείτε πολλές φορές τη μέρα έξω μαζί του, παίξτε μαζί του, πετάξτε του το μπαλάκι, ανεβείτε σε έναν λόφο μαζί του, δημιουργήστε εμπόδια τα οποία θα τον μάθετε να πηδάει.

Διαχείριση, Διαχείριση, Διαχείριση. Βρείτε τρόπους για να ανταμείψετε τη καλή συμπεριφορά του και να αποτρέψετε τις μη αποδεκτές. Χρησιμοποιήστε λουρί και crate για να τον ελέγξετε.

 

Η κατάκτηση του «4 πόδια ταυτόχρονα στο έδαφος»

Χρησιμοποιήστε σωστά και γρήγορα το κλίκερ. Μόλις έχετε βάλει τα θεμέλια με την άσκηση και τη διαχείριση, ξεκινήστε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στο οποίο η ανταμοιβή θα δίνεται εξαιρετικά γρήγορα – άμεσα. Θυμηθείτε ότι ακόμα και μια στιγμή ηρεμίας μπορεί να αποσπάσει ένα κλικ και επιβράβευση! Το σκυλί σας δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο για να πάρει το κλικ και την επιβράβευση. Αρκεί ακόμα και να ΜΗΝ κάνει κάτι απαράδεκτο, όπως για παράδειγμα να ΜΗΝ πηδήξει πάνω σας! Τα περισσότερα σκυλιά καταλαβαίνουν πολύ γρήγορα ότι με το άκουσμα του κλικ έρχεται και μια απόλαυση.  Όταν τα αυτιά του σκύλου σας ζωντανέψουν και τα μάτια του φωτίσουν στο άκουσμα του κλικ, ξέρετε ότι έχετε πετύχει.

Ο στόχος της εκπαίδευσης με κλίκερ είναι, να καταλάβει ο σκύλος ότι η επιβράβευση έρχεται με συγκεκριμένες συμπεριφορές – σε αυτήν την περίπτωση το ζητούμενο είναι η ηρεμία. Έτσι, μπορείτε να ξεκινήσετε δίνοντας στο σκύλο σας την επιβράβευση μόνο και μόνο επειδή τα τέσσερα πόδια του είναι στο πάτωμα την ίδια στιγμή!

Μη βιαστείτε να συμπεράνετε ότι κατάκτησε το «4 πόδια ταυτόχρονα στο έδαφος». Η όλη διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει πολύ αργά, επιμηκύνοντας το χρονικό διάστημα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αν το σκυλί αρχίσει να χοροπηδάει, απλά περιμένουμε. Θα υπάρξει, κάποια στιγμή, μια μικρή διακοπή στην οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κλίκερ και να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Κάθε προπόνηση θα πρέπει να είναι σχετικά σύντομη, για να αποφύγετε την απογοήτευση και για τους δυο σας, αλλά μπορείτε να κάνετε πολλές σύντομες συνεδρίες σε μια μέρα. Θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, εάν έχετε φροντίσει πρώτα να το σκυλί σας να είναι κουρασμένο. Όταν μπορεί να κρατήσει τα «4 πόδια ταυτόχρονα στο έδαφος» για αρκετά δευτερόλεπτα κάθε φορά, προσθέστε το λεκτικό σύνθημα της επιλογής σας – κάτι σαν το “Ήρεμα” και με την πάροδο του χρόνου, θα είστε σε θέση να καταργήσετε σταδιακά το κλικ και την τροφή και να χρησιμοποιήσετε χάδια και επαίνους, ως ανταμοιβή. Κρατήστε τη φωνή σας και τη γλώσσα του σώματος ήρεμα και χαλαρά. (Μάθετε περισσότερα για την επιβράβευση εδώ).

διαφήμιση

 

“Στη θέση σου”

Κάθε σκύλος χρειάζεται να έχει τη δική του θέση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λουρί και ένα κλίκερ για να του διδάξετε μια πολύ χρήσιμη άσκηση κατευναστική, που ονομάζεται «πήγαινε στη θέση σου». Πετάξτε μια λιχουδιά πάνω στο κρεβάτι και πείτε «πήγαινε για τη θέση σου». Όταν φτάσει εκεί και είναι έτοιμος να αρπάξει την απόλαυση, κάντε κλικ!

Επαναλάβετε αρκετές φορές, έως ότου αρχίσει να πηγαίνει στο σημείο του εύκολα, και στη συνέχεια δέστε τον εκεί. Καθίστε σε μια καρέκλα κοντά και ξεκινήστε να διαβάσετε ένα βιβλίο. Αν είναι ανήσυχος, τον αγνοείτε. Όταν είναι ήσυχος, κάντε κλικ και πετάξτε του μια λιχουδιά. (Διαβάστε περισσότερα για τη μέθοδο της αδιαφορίας εδώ.)

Όποτε είναι ήρεμος και πηγαίνει στο κρεβάτι του (ακόμα κι από μόνος του), θα τον επιβραβεύετε. Όταν είναι ανήσυχος και φύγει από τη θέση του, απομακρυνθείτε. Αυτή είναι η «αρνητική τιμωρία»: το γεγονός ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά του κάνει ένα καλό πράγμα να πηγαίνει μακριά (εσάς και τις λιχουδιές).

Όταν είναι ήρεμος στο λουρί του για μεγάλα χρονικά διαστήματα – μέχρι 5 ή 10 λεπτά με… περιστασιακές απολαύσεις/ λιχουδιές- αφαιρέστε το σχοινί και συνεχίστε να τον ανταμείβετε όταν ξαπλώνει ήρεμα στο κρεβάτι του. Αν αρχίσει να είναι ανήσυχος και πάλι, τον δένετε ξανά.

Θα πρέπει επίσης να εξασκήσετε αυτή τη πρακτική όταν έχετε επισκέπτες. Παίξτε μαζί του πριν από την άφιξή τους έτσι ώστε να σας δώσει την καλύτερη συμπεριφορά του. Αν όμως το σκυλί δείχνει ακόμα πολύ ενθουσιασμό, πρέπει να πάει στο σημείο του, και να δεθεί, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Στη συνέχεια, περιμένετε μέχρι να είναι ήρεμο πριν επιτρέψετε στους επισκέπτες να το χαιρετήσουν. Όταν είναι ήρεμο μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί τους. Αν παρασύρεται σε ενθουσιασμό, πρέπει να δεθεί ακόμα μια φορά… Και πάει λέγοντας…

Τα σκυλιά δεν μαθαίνουν να είναι ήρεμα με το να εξοριστούν στην πίσω αυλή. Αντίθετα, επειδή τα σκυλιά είναι κοινωνικά όντα, ο χρόνος που δαπανάται σε απομόνωση προκαλεί άγχος, που συχνά προκαλεί (ή επιδεινώνει) την υπερκινητικότητα. Τα σκυλιά μαθαίνουν να είναι ήρεμα, περνώντας χρόνο με τους ανθρώπους και ανταμειβόμενα για την ήρεμη συμπεριφορά τους. Οφέλη μπορεί να είναι η προσοχή, ο έπαινος,  τα χάδια, και ναι, τα κλικ και κεράσματα! Μάθετε περισσότερα για τους τρόπους επιβράβευσης εδώ.

 

Τίτλοι και πηγές πρωτότυπων κειμένων:

  • Dealing With Hyperactive Dogs, Diagnosing and (more importantly) dealing with overactive dogs. Pat Miller, WDJ’s Training Editor, is a Certified Pet Dog Trainer, and president of the Board of Directors of the Association of Pet Dog Trainers. She is also the author of The Power of Positive Dog Training, and the just-released book Positive Perspectives: Love Your Dog, Train Your Dog, http://www.whole-dog-journal.com/issues/6_10/features/5576-1.html
  • Training Your Dog to Behave Around Guests, A positive training program for promoting peaceful paws, Pat Miller, WDJ’s Training Editor, is a Certified Pet Dog Trainer, and president of the Board of Directors of the Association of Pet Dog Trainers. She is also the author of The Power of Positive Dog Training, and the just-released book Positive Perspectives: Love Your Dog, Train Your Dog,http://www.whole-dog-journal.com/issues/5_2/features/5429-1.html

 

Διαβάστε περισσότερα…

Άλλο σκύλοι υψηλής ενέργειας και άλλο υπερκινητικά σκυλιά

Εκπαίδευση με κλίκερ

Τα πάντα για το ατζίλιτι

 Σχολιαστε