Γιατί προσέλαβαν 80 πρόβατα στην Ελβετία;

Από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Η συντήρηση ενός χωραφιού, από το χορτάρι που μεγαλώνει συνεχώς, είναι κοπιαστική δουλειά. Όχι όμως αν είσαι… μηρυκαστικό.

sheep

Η σιδηροδρομική κρατική εταιρεία της Ελβετίας, Swiss Federal Railways, είχε τη φαεινή ιδέα να προσλάβει πρόβατα για να κρατούν καθαρές από αγριόχορτα τις περιοχές δίπλα στις ράγες των τραίνων.

Οι ανάγκες… ξεχορταριάσματος  της Swiss Federal Railways αφορούν μια μεγάλη έκταση γης -περίπου 2.700 εκτάρια- που διασχίζει το δίκτυό της. Η εταιρεία αποφάσισε ότι οι άνθρωποι και τα εργαλεία κοπής γρασιδιού δεν είναι τόσο αποτελεσματικά. Έτσι στράφηκε στη φυσική επιλογή και προσέλαβε 80 πρόβατα. Βέβαια τα χαριτωμένα ζώα θα πληρωθούν σε… είδος από τους Ελβετούς, με το γρασίδι που θα τρώνε δηλαδή.

 

Τα πλεονεκτήματα της «πρόσληψης προβάτων»

 • Ένα μόνο πρόβατο μπορεί να «κουρέψει» το γρασίδι σε 10-20 τετραγωνικά μέτρα γης κάθε μέρα (μέγεθος μιας μεγάλης
  κρεβατοκάμαρας).
 • Δεν χρειάζονται επίβλεψη γιατί ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους, να τρώνε δηλαδή.
 • Κοιμούνται μόνο 2 ώρες την ημέρα.
 • Τα πρόβατα προωθούν την βιοποικιλότητα γιατί τρώνε προσεκτικά και δεν κόβουν τα πάντα, όπως μία μηχανή του γκαζόν, σύμφωνα με την εταιρεία. Έτσι προστατεύονται διάφορα φυτά αφού τα πρόβατα δεν κάνουν ζημιά στο έδαφος, σε αντίθεση με τις αγελάδες.

Η εταιρεία φυσικά μερίμνησε και για την ασφάλεια των τετράποδων εργαζομένων της. Ο θόρυβος δεν ενοχλεί καθόλου τα ζώα, όπως λέει, ενώ κρατούνται μακριά από τις ράγες με ηλεκτρικό φράχτη.

Στο site της εταιρείας μπορείτε να δείτε πού βρίσκεται το κοπάδι κάθε μέρα!

sheep2

Τα πρόβατα SKUDDE

Η φυλή του προβάτου που επιλέχθηκε είναι η Skudde, που απειλήθηκε με εξαφάνιση στη δεκαετία του 1970. Τα ζώα αυτά προστατεύονται από μία μη κερδοσκοπική οργάνωση της Ελβετίας, την ProSpecieRara, που έχει στόχο να διατηρεί σπάνια είδη ζώων και φυτών.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται πρόβατα ως κηπουροί

Το 2013 στη Γαλλία, ο Δήμαρχος προσέλαβε μικρά μαύρα προβατάκια για να καθαρίζουν το γρασίδι στην 19η λεωφόρο, εκεί όπου βρίσκεται το Κονσερβατόριο του Παρισιού, το καλύτερο μουσικό σχολείο της Ευρώπης.

Στην Αγγλία ωστόσο, ανάλογη προσπάθεια απέτυχε αφού το κόστος ήταν πολύ μεγάλο. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Brighton αποκάλυψε πώς προσέλαβαν πρόβατα έναντι 28 λιρών το ένα την ημέρα (συνολικά έδωσαν 42.000 λίρες) ενώ η μεταφορά τους, για τις ανάγκες του επαγγέλματος, από μία περιοχή σε άλλη κόστισε 13.000 λίρες. Ο λογαριασμός ανέβηκε από τις 67.000 λίρες το 2011 και στις 71.000 λίρες το 2012, μαζί με τα έξοδα επιδιόρθωσης φραχτών (για την ασφάλεια των ζώων). Τελικά οι πολίτες συγκέντρωσαν υπογραφές ενάντια στα σχέδια του Δήμου να κάνει χώρο βοσκής για τα πρόβατα στο δάσος και 40 εθελοντές ανέλαβαν να ελέγχουν και να φροντίζουν τα ζώα.

διαφήμιση

 

Θέλετε κι εσείς να κάνετε τα πρόβατά σας κηπουρούς;

Τα πρόβατα είναι ο πιο…πράσινος τρόπος να κόβετε το γρασίδι σας, χωρίς κουρευτικές μηχανές που χρησιμοποιούν βενζίνη ή πετρέλαιο. Αν ενδιαφέρεστε, θα βρείτε αρκετά σχετικά άρθρα καθώς και βίντεο οδηγιών στο διαδίκτυο!

Σε γενικές γραμμές

 • Χρειάζεστε 8-15 πρόβατα ανά στρέμμα.
 • Τα πρόβατα έχουν υψηλή αναπαραγωγική ικανότητα (200%) οπότε το κοπάδι σας θα μεγαλώσει πολύ σε λίγα χρόνια.
 • Παράγουν μαλλί και γάλα, αν θέλετε να ασχοληθείτε περισσότερο.
 • Ευτυχώς, τα κόπρανά τους είναι ξερά, δεν μυρίζουν πολύ και μαζεύονται εύκολα.
 • Τα πρόβατα μπορεί να μη χρειάζονται μηχανική συντήρηση αλλά χρειάζονται καθημερινή και κτηνιατρική φροντίδα. Πρέπει να προστατεύσετε τα φυτά του σπιτιού σας από τα πρόβατα, με κάποιο φράχτη, αλλά και τα πρόβατα από τοξικά φυτά στο δικό τους χώρο.

Περισσότερα για τα πρόβατα-κηπουρούς εδώ.

 

Διαβάστε επίσης

Οι 101 ποντικοκυνηγοί – Πώς να εγκαταστήσετε αδέσποτες γάτες στο χώρο εργασίας;

Σκύλοι θεραπείας βοηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες στη Θεσσαλονίκη

Ένας μικροσκοπικός ήρωας πολέμου

ΙΡΟ ή Schutzhund: Ιχνηλασία, υπακοή και προστασία

Από κυνηγοί… οικολόγοι: σκύλοι στην υπηρεσία της άγριας φύσηςΣχολιαστε