Έχει 4 πόδια και δουλεύει για το ΣΔΟΕ!

Από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Ο Ντιάμπλο, ένα Μαλινουά, είναι από τα σημαντικότερα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ ΠΔ Αττικής-Αιγαίου.

diablo-604x345

Ο σκύλος-ανιχνευτής του ΣΔΟΕ καταφέρνει να εντοπίζει λαθραία είδη, με τελευταία του επιτυχία ένα φορτίο 10 εκατομμυρίων λαθραίων τσιγάρων. Το παράνομο εμπόρευμα που «μυρίστηκε» ο σκύλος με την ισχυρή όσφρηση κατασχέθηκε από το Τελωνείο Πειραιά.

Μαλινουά, Λαμπραντόρ και άλλες φυλές εργάζονται για την αστυνομία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Οι σκύλοι εκπαιδεύονται με παιχνίδι ενώ ανταμοιβή τους, όταν βρίσκουν αυτό που πρέπει, είναι η πολύτιμη…μπαλίτσα τους!

Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, σκύλοι από την ηλικία του ενός έτους και πάνω μπορούν να εκπαιδευτούν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετά την αποφοίτηση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Σώμα μέχρι τα εννέα ή δέκα τους χρόνια, ανάλογα με τις φυσικές τους αντοχές. Οι εγκαταστάσεις, η εμπειρία και η τεχνογνωσία των εκπαιδευτών της Υπηρεσίας Αστυνομικών Σκύλων καθιστά ικανή την εξ΄ αρχής εκπαίδευση σκύλων.

Οι εκπαιδεύσεις γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, προσαρμοσμένες όμως στην ελληνική πραγματικότητα, με συνεχείς συντηρητικές εκπαιδεύσεις ώστε οι αστυνομικοί σκύλοι και οι συνοδοί τους να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε καλό επιχειρησιακό επίπεδο.

Η εκπαίδευση διαφέρει ανάλογα με την εξειδίκευση. Αν δηλαδή πρόκειται για σκύλους περιπολίας και ανίχνευσης, ναρκωτικών ή εκρηκτικών δίνεται έμφαση στις απαιτήσεις της επιχειρησιακής χρήσης του σκύλου. Π.χ. σε ένα σκύλο περιπολίας υπάρχει αυξημένη απαίτηση στις ασκήσεις βασικής υπακοής-πειθαρχίας. Σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση παίζει το εκπαιδευτικό κέντρο (με προσομοιώσεις χώρων και τα απαραίτητα εκπαιδευτικά βοηθήματα). Ο χώρος είναι κατάλληλα διαμορφωμένος ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της ελληνικής κοινωνίας,

Η εκπαίδευση δεν στρέφεται αποκλειστικά σε ένα αντικείμενο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί ως διπλής χρήσης, π.χ. ναρκωτικών και περιπολίας, διότι απαιτείται η ίδια αντίδραση (ενέργεια). Δεν μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους όλες οι χρήσεις, για παράδειγμα δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας σκύλος εκρηκτικών ταυτόχρονα ως σκύλος περιπολίας δηλ. να ζητηθούν από τον ίδιο σκύλο δύο διαφορετικές αντιδράσεις (παθητική- ενεργητική).

Δείτε τον Ντιάμπλο εν δράσει:

διαφήμιση

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

 

 

Διαβάστε επίσης

Κάτι μου μυρίζει…

Κι άλλοι εργαζόμενοι τετράποδοι…

Από κυνηγοί… οικολόγοι: σκύλοι στην υπηρεσία της άγριας φύσης

Σκυλιά που εντοπίζουν καρκίνους;

Γιατί προσέλαβαν 80 πρόβατα στην Ελβετία;

Οι 101 ποντικοκυνηγοί – Πώς να εγκαταστήσετε αδέσποτες γάτες στο χώρο εργασίας;

 Σχολιαστε