Έξω βρέχει και ο σκύλος βαριέται; Καιρός να του μάθουμε κάτι χρήσιμο!

Από την Κλέα Μοριανού

Μάθε του τα πράματα με το όνομά τους, πώς να τα βολεύει μόνος του και…
ακόμα 3 διασκεδαστικοί τρόποι για να καταπολεμήσουμε τη σκυλίσια βαρεμάρα και νευρικότητα μέσα στο σπίτι!

Σας έκλεισε μέσα η κακοκαιρία ή κάποια αδιαθεσία;

Η βόλτα για το σκύλο είναι απαραίτητη, αυτό το έχουμε πει χιλιάδες φορές. Κάποιες φορές όμως θα την χάσει, δυστυχώς. Για να μην καταστρέψει το σπίτι -από τα «νεύρα» του και τη βαρεμάρα- σας προτείνουμε μερικά διασκεδαστικά παιχνίδια που θα τον κρατήσουν απασχολημένο. Προφανώς η εκτόνωση εντός δεν θα είναι τόσο σωματική όσο πνευματική, όμως είναι εξίσου σημαντική για την ανάπτυξη, την ευτυχία και τη σχέση τους μαζί μας.

Σημείωση: Τα ίδια παιχνίδια μπορείτε να παίξετε και με γάτες που δείχνουν να ενδιαφέρονται (για εσάς) …

 

Πώς να τον απασχολήσω μέσα στο σπίτι;

Όταν ο σκύλος βαριέται θα προσπαθήσει να εφεύρει δικές του δραστηριότητες για να απασχοληθεί. Κι αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το θέλουμε (ούτε τα σπίτια μας το θέλουν) καθώς συμπεριλαμβάνουν μπόλικο μασούλημα και καταστροφή… παπουτσιών, κουρτινών, επίπλων, καλωδίων, τηλεκοντρόλ κ.ά.

Μικρά διαλείμματα παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας ελαχιστοποιούν την πιθανότητα να αποκτήσει ενοχλητικές συνήθειες όπως υπερβολικό γάβγισμα και μασούλημα [επίπλων]. Το θέλουμε αυτό, σωστά;…

Δοκιμάστε τα ακόλουθα και στείλτε μας φωτογραφίες στο trihes.gr @ gmail.xom

1 | Παίξτε «Πού είναι [η λιχουδιά];»

Τα παιχνίδια όσφρησης είναι ο ευκολότερος τρόπος να τον… εξαντλήσουμε! Κουράζεται πνευματικά ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τις φυσικές του δεξιότητες. Αν είναι χοντρούλης χρησιμοποιούμε καρότο ή κάποια άλλη λιχουδιά χωρίς πολλές θερμίδες. (αγγούρι, μήλο, σέλινο, μπρόκολο ή μπιζέλια).

Μια χούφτα λιχουδιές αρκούν. Αφήνουμε το σκύλο να παρατηρεί όσο τις τοποθετούμε σε διάφορα σημεία, μέσα στο δωμάτιο. Μπορεί να είναι σε θέση «στάσου» ή στο λουρί. Του λέμε «Πού είναι [η λιχουδιά];» ή «Βρέστο!» ή «Ψάξε!»και τον ενθαρρύνουμε να τις πάρει, με πολλά μπράβο κάθε φορά που εντοπίζει μια από αυτές. Αφού καταλάβει καλά πώς παίζεται το παιχνίδι μπορούμε να το δυσκολέψουμε. Αφήνουμε το σκύλο να περιμένει σε άλλο δωμάτιο όσο κρύβουμε τις λιχουδιές. Και δυσκολεύουμε σταδιακά τις κρυψώνες… π.χ. το βάζουμε κάτω από το χαλί ώστε να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τις οσφρητικές του ικανότητες και όχι μόνο την παρατηρητικότητα. Μια συμβουλή, μετρήστε τους μεζέδες πριν ξεκινήσετε και κρατήστε σκορ όσο τους βρίσκει, μην ξεχαστεί κανένας σε καμιά γωνιά και μουχλιάσει… 

 

2 | «Εδώ παπάς, εκεί παπάς, που είναι ο παπάς;»

Είναι ένα απλό παζλ για το σκύλο μας, που όμως βάζει το μυαλό και τη μύτη να δουλέψει. (Το παίζουν με μεγάλη επιτυχία και αρκετές γάτες)

Τον αφήνουμε να κοιτάει όσο τοποθετούμε μια λιχουδιά κάτω από ένα από τρία πλαστικά ποτηράκια. Η συνέχεια είναι γνωστή: μετακινούμε τριγύρω τα ποτηράκια και περιμένουμε τη δική του αντίδραση.

Μην αφήσετε αυτή τη γάτα να του βάλει τα γυαλιά…

3 | Βάλτον να βολέψει τα παιχνίδια του

Αν φυλάμε τα παιχνίδια του σε ένα κουτί ή καλάθι, ήρθε η ώρα να μάθει να τα τακτοποιεί μόνος του. Το να είναι τακτικός δεν είναι απλά ένα παιχνίδι αλλά μια νέα δεξιότητα για αυτόν! Είναι χρήσιμο, έχει πλάκα και ανεβάζει την αυτοπεποίθησή του. Ελπίζουμε να ξέρει ήδη το «Άστο». Τον βάζουμε να πιάσει στο στόμα ένα από τα παιχνίδια του και μόλις βρίσκεται πάνω από το κουτί του λέμε «Άστο». Μόλις το κάνει επιβραβεύουμε με… τρέλα! Και επαναλαμβάνουμε.

Και επειδή ως γνωστόν… «όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ”, στην αρχή θα χρειαστεί να μεταφέρουμε εμείς το κουτί κάτω από το στόμα του πριν του δώσουμε την εντολή “άστο”.

Αυτό το σπίτι χρειάζεται τακτοποίηση, εδώ που τα λέμε… Με τη βοήθεια του σκύλου θα είναι πιο διασκεδαστικό!

 

4 | Παίξτε “τράβα!”

Πρόκειται για το παιχνίδι της διελκυστίνδας.

Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους φυσικής και πνευματικής εκτόνωσης για το σκύλο μας και δεν χρειάζεται πολύ χώρο.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι κάνει το σκύλο μας πιο επιθετικό και κυριαρχικό, ειδικά αν τον αφήνουμε να κερδίζει. Όμως τελικά συμβαίνει το αντίθετο, αφού έχει παρατηρηθεί ότι οι σκύλοι που παίζουν διελκυστίνδα με τον κηδεμόνα τους είναι πιο υπάκουοι και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Προφανώς για να την αποκτήσουν πρέπει, πού και πού, να κερδίζουν κι αυτοί. Άλλωστε, διαφορετικά, τι νόημα θα είχε το παιχνίδι; Αν κερδίζαμε πάντα εμείς θα ήταν τόσο βαρετό…

διαφήμιση

Πάντως, επειδή πρόκειται για παιχνίδι δύναμης είναι σημαντικό να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες. Για παράδειγμα, το παιχνίδι σταματά αμέσως αν τα δόντια του αγγίξουν το χέρι μας.

Διάβασε πιο αναλυτικά εδώ: https://trihes.gr/pos-pezete-to-pechnidi-tis-dielkistindas/

 

5 | Μάθε του τα πράγματα με το όνομά τους!

Τους αρέσει πολύ να νιώθουν χρήσιμοι, ακόμα κι αν είναι κάτι τόσο απλό όσο να μας φέρουν τις παντόφλες. Για να επαναφέρουν αντικείμενα πρέπει πρώτα να μάθουν να τα ξεχωρίζουν με το όνομά τους.

Τη λέξη «μπαλάκι» όλοι οι σκύλοι την ξέρουν. Αλλά είστε σίγουροι ότι για αυτούς σημαίνει «μπαλάκι» και όχι «παιχνίδι»;

Μπορείτε εύκολα να το διαπιστώσετε βάζοντας ένα μπαλάκι και ένα αγαπημένο του παιχνίδι στο πάτωμα ή, καλύτερα ακόμα, σε ένα χαλάκι. Προτρέψτε τον να φέρει το μπαλάκι. Αν σηκώσει το μπαλάκι μπορείτε να πείτε «σωστό» (ή να χρησιμοποιήσετε κλίκερ) και να επιβραβεύσετε.

Για να μάθει το όνομα ενός ακόμα παιχνιδιού ή αντικειμένου, κρατάμε το παιχνίδι σε σημείο που μπορεί να φτάσει εύκολα με τη μουσούδα του. Για να τραβήξουμε την προσοχή του το κουνάμε και λέμε το όνομά του (πχ. «παπάκι»). Μόλις το κοιτάξει και το αγγίξει λέμε «σωστό» και επιβραβεύουμε με λιχουδιά. Χρειάζεται να το επαναλάβουμε δεκάδες φορές και μόνο αφού φτάσει να το αγγίζει με επιτυχία τουλάχιστον 90% των φορών προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Κουνάμε το «παπάκι» και το αφήνουμε στο πάτωμα. Λέμε «παπάκι». Αν μας κοιτάει με απορία ίσως χρειαστεί να το αγγίξουμε και να επαναλάβουμε «παπάκι». Κάθε φορά που το αγγίζει ή το σηκώνει ή το φέρνει αφού πούμε «παπάκι», λέμε «σωστό» (ή κάνουμε «κλικ») και επιβραβεύουμε το σκύλο με λιχουδιά. Στο επόμενο στάδιο βάζουμε το «παπάκι» και το «μπαλάκι» μαζί στο πάτωμα.

Και σταδιακά προσθέτουμε νέα αντικείμενα αφού περάσει με επιτυχία για κάθε ένα από αυτά το πρώτο στάδιο, των συστάσεων!

Αφού μάθει καλά τα πράματα με το όνομά τους μπορείτε να παίξετε “πού είναι;” αντικαθιστώντας τις λιχουδιές με αυτά.

 

Περισσότερα παιχνίδια και κόλπα για μέσα στο σπίτι…

Γέρος σκύλος, νέα κόλπα; Γίνεται!

Σπιτικό Agility, εύκολα και οικονομικά!

Μάθε στο σκύλο «κρυφτό» & «ψάξε βρες»

Πώς παίζεται το παιχνίδι της διελκυστίνδας;

 

Θα σας φανούν χρήσιμα…

Παίζοντας φτιάχνετε τον χαρακτήρα του

Συνταγή για τις τέλειες σπιτικές σκυλο-γατο-λιχουδιές

 

 

 Σχολιαστε