Να με στειρώσουν ή να με ζευγαρώσουν;

4 απαντήσεις σε ένα ερώτημα που απασχολεί κάθε ιδιοκτήτη αρσενικού γάτου.

XERXIS (Pragmatiki photo)www

Ερώτηση: «Πήρα το θάρρος να σας γράψω γιατί αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και τα αφεντικά μου διστάζουν να το λύσουν. Είμαι ένας περσικός γάτος ήδη 3 ετών, υγιέστατος, μαλλιαρός και εμβολιασμένος. Επισημαίνω το πόσο καθαρός είμαι, δεν μυρίζω και χρησιμοποιώ μόνο την άμμο-τουαλέτα μου για τις ανάγκες μου. Το λοιπόν, τα αφεντικά μου έχουν δίλημμα αν πρέπει να με στειρώσουν ή όχι. Μέχρι σήμερα δεν έχω ζευγαρώσει. 😥

Τι πρέπει να κάνουν; Εδώ παίζεται το μέλλον μου και κανείς δεν με ρωτά. Θα ζήσω περισσότερο αν στειρωθώ; Μήπως αλλάξει η συμπεριφορά μου προς το χειρότερο; Ή να με αφήσουν έτσι, μπας και ζευγαρώσω κιόλας;

Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας.

Ξέρξης»

 

1. Απαντά η σύμβουλος συμπεριφοράς Marilyn Peters:

Αγαπητέ Ξέρξη,

Το αν πρέπει να στειρωθείς θα εξαρτηθεί από το πόσο έχουν σκοπό να σε ζευγαρώνουν τα αφεντικά σου. Αν είναι να ζευγαρώνεις τακτικά, π.χ. για εκτροφή, τότε ας μη σε στειρώσουν διότι θα μπορείς να εκτονώνεσαι σεξουαλικά. Βέβαια, δύο πράγματα με κάνουν να συμπεράνω το αντίθετο: α) το ότι είσαι 3 ετών και ακόμα παρθένος και β) το «μπας και ζευγαρώσεις», όπως γράφεις. Βάσει αυτού θα πρότεινα, λοιπόν, να στειρωθείς. Γιατί υπό αυτές τις συνθήκες, αν δεν στειρωθείς, θα συσσωρεύεται με το χρόνο η σεξουαλική ενέργεια και χωρίς εκτόνωση θα καταλήξεις ένα θλιμμένο, έγκλειστο και καταπιεσμένο πλάσμα, το οποίο θα βιώνει μια συνεχόμενη ένταση και στρες. Το στρες αυτό κάποια στιγμή θα διοχετευθεί σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως υπερκινητικότητα ή επιθετικότητα προς τα αφεντικά σου, πράγμα το οποίο θα στενοχωρήσει πολύ τους αγαπημένους σου. Ενδέχεται να ακολουθήσει αναμενόμενη ρήξη στη σχέση σας. Αντίθετα, άμα στειρωθείς, θα είσαι ένας ήρεμος και ξένοιαστος γατούλης και ελεύθερος να χαρείς τη ζωή με τους ανθρώπους σου. Επιπλέον, θα μειωθεί και η πιθανότητα α) να αρχίσεις κάποια στιγμή να μαρκάρεις το σπίτι με ούρα λόγω ανασφάλειας ή κάποιας υποτιθέμενης απειλής και β) να χαθείς ή να τραυματιστείς κατά την απόδρασή σου από το σπίτι κυνηγώντας την πρώτη οσμή θηλυκιάς που θα αντιληφθείς.

 

2. Απαντά η Ελένη Κεφαλόπουλου, πρόεδρος του σωματείου «Οι Επτάψυχες»

Αγαπητέ Ξέρξη,

Πραγματικά είσαι κούκλος. Περίεργο βέβαια που ενώ είσαι αστείρωτος, δεν «ψεκάζεις» και δεν φωνάζεις. Πώς κρύβεις, πες μου, τη νευρικότητά σου; Ή ξεσπάς όταν λείπουν τα δίποδα; Οι στειρωμένοι αδέσποτοι ζουν περισσότερο γιατί γλιτώνουν καβγάδες, τραύματα και μολυσματικές ασθένειες. Εσύ, όμως, αν δεν βγαίνεις έξω, δεν κινδυνεύεις. Oσο για το ζευγάρωμα, πες τους να μη το σκέφτονται. Πρώτον, απόλαυση δεν υπάρχει, μόνο αγωνία να καταφέρεις το κορίτσι. Δεύτερον, το ρισκάρεις για FIV (το δικό μας AIDS), περιτονίτιδες κι άλλα όμορφα. Τρίτον, ξέρεις πόσα δύστυχα αδέσποτα γατάκια βλέπω κάθε μέρα; Θέλεις να καταλήξουν έτσι τα παιδιά σου; Τα περί φύσης είναι ανοησίες για όσα δίποδα δεν θέλουν να βοηθήσουν την κατάστασή μας. Μήπως άφησαν χώρο για μας στην υποτιθέμενη «φύση» τους; Οσο για το χαρακτήρα σου δεν πρόκειται, με τη στείρωση, να αλλάξει ούτε τόσο δα. Ακου κι εμένα που συναναστρέφομαι μόνο στειρωμένους.

 

3. Απαντά η Δώρα Αντωνίου, εκτροφέας γάτας Νορβηγικού Δάσους

Παρόλο που ένα ζευγάρωμα για κάποιους περιορίζεται στην ανεύρεση ενός συντρόφου ίδιας φυλής με τη γάτα τους, στην πραγματικότητα είναι μια αρκετά δύσκολη υπόθεση, με υποχρεώσεις στις οποίες είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει κάποιος ιδιοκτήτης που δεν έχει ασχοληθεί με την εκτροφή. Δεν είναι όλες οι γάτες κατάλληλες για να αποκτήσουν απογόνους. Ο Ξέρξης πρέπει να έχει την κατάλληλη μορφολογία, τον γενεαλογικό του χάρτη, και να κάνει εξετάσεις ώστε να είναι σίγουρο ότι δεν θα μεταδώσει κάποιο νόσημα στα μικρά του, κάτι που ισχύει φυσικά και για τη θηλυκιά με την οποία θα ζευγαρώσει. Κάποιες από αυτές τις εξετάσεις αφορούν κληρονομικές ασθένειες και δυσπλασίες και δεν γίνονται καν στην Ελλάδα. Μπορείτε να αντεπεξέλθετε στο κόστος και στη διαδικασία που απαιτείται για κάτι τέτοιο, και να βρείτε κάποιον ιδιοκτήτη θηλυκού που να μπορεί να φερθεί το ίδιο υπεύθυνα;

διαφήμιση

Όμως, ακόμη κι αν βρείτε κάποια θηλυκιά που να πληροί τις προϋποθέσεις, υπάρχουν και τεχνικές δυσκολίες:

  • Ίσως ο Ξέρξης δεν την προτιμήσει, καθώς η επιλογή συντρόφου στις γάτες βασίζεται στη μυρωδιά και τις ορμόνες.
  • Αντίστοιχα, η θηλυκιά μπορεί να μην προτιμήσει τον Ξέρξη ή, ακόμη κι αν ζευγαρώσουν, να μη μείνει έγκυος, οπότε άδικος κόπος, έξοδα και ταλαιπωρία.
  • Η Περσική είναι μια φυλή με πολύ δύσκολες γέννες λόγω μεγάλου κεφαλιού των μικρών, οι οποίες πολλές φορές καταλήγουν σε καισαρική.
  • Είστε σίγουροι ότι ο ιδιοκτήτης της θηλυκιάς μπορεί να αναλάβει τα έξοδα μιας γέννας, την ανατροφή των μικρών για τρεις μήνες, τον εμβολιασμό και τις αποπαρασιτώσεις τους, την ηλεκτρονική τους σήμανση, μέχρι να είναι έτοιμα να μετακομίσουν στις νέες τους οικογένειες;
  • Τι θα γίνουν όσα γατάκια δεν υιοθετηθούν;

Προσωπικά, θα πρότεινα ο Ξέρξης να στειρωθεί και να αρχίσει να απολαμβάνει την εργένικη ζωή χωρίς οικογενειακές σκοτούρες.

 

4. Απαντά η κτηνίατρος Φέη Ζερβουδάκη

Η στείρωση (δηλαδή η ορχεκτομή) ενός γάτου είναι απλή και σύντομη διαδικασία. Η ανάνηψη του ζώου μετά την επέμβαση είναι ταχύτατη, η μετεγχειρητική φροντίδα ελάχιστη, ενώ επιπλοκές παρατηρούνται πολύ σπάνια.

Από ιατρικής άποψης, η στείρωση θα ωφελήσει το γατούλη, προστατεύοντάς τον από μελλοντικές παθήσεις που σχετίζονται με τους όρχεις ή τον προστάτη του (αν και τα προβλήματα αυτά σπανίζουν στους γάτους). Επιπλέον, αν ο γατούλης βγαίνει έξω από το σπίτι, στειρώνοντάς τον θα μειωθεί η διάθεσή του για περιπλάνηση και για «γατοκαβγάδες» και συνεπώς ο κίνδυνος να τραυματιστεί, αλλά και η πιθανότητα να κολλήσει κάποιο από τα λοιμώδη νοσήματα της γάτας όπως η ιογενής λευχαιμία (FeLV) και η ιογενής ανοσοανεπάρκεια (FIV).

Μετά τη στείρωση πρέπει να προσέξετε κυρίως δύο πράγματα: το ένα είναι η προδιάθεσή του να πάρει βάρος εξαιτίας της αλλαγής που συμβαίνει στο μεταβολισμό του, πράγμα που μπορείτε εύκολα να ελέγξετε μετριάζοντας την ποσότητα του φαγητού του. Το άλλο είναι η καλή λειτουργία του ουροποιητικού του συστήματος: Η ουρήθρα των αρσενικών γάτων έχει πολύ μικρή διάμετρο και μπορεί να φράξει εύκολα από ουρόλιθους ή άλλα οργανικά βύσματα. Οι στειρωμένοι γάτοι καθώς και οι γάτοι που ανήκουν σε ορισμένες φυλές, όπως Περσίας και Ιμαλαΐων, φαίνεται να έχουν αυξημένη προδιάθεση για το σύνδρομο αυτό.

Μπορείτε να προλάβετε αυτό το πρόβλημα ταΐζοντας το ζωάκι σας με τροφή ειδική για στειρωμένα ζώα, φροντίζοντας να έχει άφθονο νερό στη διάθεσή του για να πίνει, καθώς επίσης και προσέχοντας για τυχόν αλλαγές στη συχνότητα ή στον τρόπο που ουρεί.

 

Διαβάστε επίσης

«Έχω λόγο που δεν τη στειρώνω»

Είναι καλό οι γάτες να στειρώνονται

Αλητεία και στείρωση

Κάθε πότε μένει έγκυος η γάτα;

Αν δεν ζευγαρώσει η σκύλα μου, κινδυνεύει;2 Σχολια

  1. Αναστασία says:

    Παρα πολυ ενδιαφέρον!!!Αυτο που ια ηθελα να σας ρωτησω ειναι αν ολα τα παραπάνω ισχύουν και για τα σκυλάκια. Εχω ενα κανισακι toy 9 μηνων.Σας ευχαριστώ.

    • Όχι δυστυχώς! Οι απαντήσεις αφορούν γάτο. Αλλά είναι καλή ιδέα να ζητήσουμε από τους συνεργάτες μας να μας απαντήσουν και για αρσενικό σκύλο. Θα πάρει όμως αρκετό χρόνο για να τους συντονίσουμε.

Σχολιαστε