Ο Τεό δεν αποχωρίζεται ποτέ το κουβερτάκι του!

Από την Κλειάννα Μαλαματίνα

Ο πορτοκαλί γατούλης ζει στις Σέρρες και δεν ξεκολλάει από το κουβερτάκι του, το οποίο πιπιλά, ζυμώνει και αγκαλιάζει.

teo

Από ενός μηνός που τον βρήκαν στο δρόμο και τον υιοθέτησαν, ο Τεό έχει μεγάλη αγάπη για το κουβερτάκι του. Όπως γράφει η μαμά του, στο email που μας έστειλε στις trihes.gr, ο Τεό, από το Ροδόλιβο Σερρών για να κοιμηθεί πάντα παίρνει στο στόμα το κουβερτάκι του. Το πιπιλάει, το ζυμώνει, το ταλαιπωρεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:   Αυτά τα ζώα παραμένουν πιστά στο… πρώτο τους παιχνίδι!

Η συμπεριφορά πάντως αυτή δεν είναι ασυνήθιστη στις γάτες, όπως έχουμε ξαναγράψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:   «Η γάτα μου πιπιλάει υφάσματα.» Τι προκαλεί το «wool sucking» και πώς θα σταματήσει; )

Μερικές γάτες πιπιλάνε σεντόνια, κουβέρτες, χαλάκια, σακούλες, κάποιες ακόμα και τα μαλλιά των ανθρώπων τους. Υπάρχει περίπτωση η γάτα να υποφέρει από αναιμία ή διαβήτη και να παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά. Αν η γάτα είναι υγιής (εφόσον έχει κάνει εξετάσεις στον κτηνίατρο) δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όμως κανείς δεν ξέρει σίγουρα γιατί το κάνουν.

Κάποιοι υποθέτουν ότι η γενετική παίζει ρόλο. Τα γατάκια θυμούνται ότι θήλαζαν τη μαμά τους και έτσι θηλάζουν οτιδήποτε μαλακό, μάλλινο, που θυμίζει γούνα. Ειδικά οι γάτες που ανήκουν στη φυλή των Σιαμ (και άλλων ανατολίτικων φυλών) θεωρείται ότι, επειδή έχουν πιο μακρά περίοδο θηλασμού, εμφανίζουν πιο συχνά το φαινόμενο του πιπιλίσματος από άλλες ράτσες. Συνήθως το πιπίλισμα
συμβαίνει όσο η γάτα είναι νεαρή (6-7 μηνών) και μπορεί να σταματήσει μετά από 1 – 1.5 χρόνο. Κάποιες όμως δεν το σταματούν ποτέ.

Η συνήθεια αυτή συνήθως δεν είναι επικίνδυνη. Μπορεί να γίνει βλαβερή αν γίνει υπερβολική. δηλαδή στην περίπτωση που η γάτα αρχίσει να «θηλάζει» με τέτοια εμμονή, ώστε να καταπίνει κομμάτια από τα χνουδωτά πράγματα που πιπιλάει και αυτά, κάποια στιγμή, να φράξουν το έντερό της.

διαφήμιση

Για να σταματήσετε τη γάτα σας όταν πιπιλάει δοκιμάστε να σπρώξετε ελαφρά τη μύτη της και πείτε «Μη». Άλλοι προτείνουν να ψεκάζετε με νερό τη γάτα όταν το κάνει για να το κόψει νωρίς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:   «Ψεκασμός» με νερό, ως μέθοδος διόρθωσης της συμπεριφοράς της γάτας μας: Πότε να το δοκιμάσω και πότε όχι;

Διαβάστε πιο αναλυτικά εδώ πώς θα τη βοηθήσετε να κόψει τη συνήθεια.

 

Διαβάστε επίσης

Γιατί ο αρσενικός σκύλος μου ουρεί σαν θηλυκό;

Γιατί οι σκύλοι (και οι γάτες) πίνουν από την τουαλέτα;

Γιατί η γάτα μου γρατσουνάει τα έπιπλα;

 Σχολιαστε