Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Από την Ελένη Κεφαλοπούλου

Υπάρχει για να μας υπενθυμίζει την προσφορά τους προς τον άνθρωπο και τον πλανήτη.

elephant www

Το ξέρετε ότι οι γάτες νιαουρίζουν μόνο όταν απευθύνονται στους ανθρώπους; Ότι το «μουου» μιας αγελάδας ηχεί σε διαφορετικό τόνο ανάλογα με την περιοχή απ την οποία προέρχεται; Ή ότι οι νυχτερίδες στρίβουν πάντα αριστερά όταν βγαίνουν από τη σπηλιά τους; Αυτά είναι ελάχιστα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτών των θαυμάσιων πλασμάτων που ζουν στον πλανήτη μας, που πλουτίζουν τον κόσμο μας και που ο ανθρωποκεντρισμός μας δεν μας αφήνει να εκτιμήσουμε.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, στις 4 Οκτώβρη, είναι μια ευκαιρία να ξανασκεφτούμε τη στάση μας απέναντι στα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη. Η ημέρα αυτή πρωτογιορτάστηκε σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία το 1931 και είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα ζώα υπό εξαφάνιση. Καθιερώθηκε η 4η Οκτωβρίου γιατί συμπίπτει με τη μέρα που έχει αφιερώσει η Καθολική Εκκλησία στον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης – τον προστάτη των ζώων. Με το πέρασμα των χρόνων η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου κι όχι μόνο τα απειλούμενα.

Είναι γνωστό πως τα ζώα έχουν συναισθήματα και υποφέρουν όπως εμείς. Μπορούμε να γίνουμε εμείς η φωνή τους και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά τους πάνω στον πλανήτη. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων είναι μια καλή αρχή για δράση.

 

Κι άλλες ημέρες αφιερωμένες στα ζώα

Στην Αργεντινή η μέρα των ζώων γιορτάζεται στις 29 Απριλίου σαν φόρος τιμής στον Dr Lucas Ignacio Albarracin που ήταν ο ιδρυτής της Οργάνωσης για την Προστασία των Ζώων στην Αργεντινή και εισηγητής του Νόμου Περί Προστασίας τους.

Η 2 Οκτωβρίου (ημέρα γενεθλίων του Μαχάτμα Γκάντι) είναι η Παγκόσμια Ημέρα Παραγωγικών Ζώων, αφιερωμένη στα αθώα ζώα που βασανίζονται και θανατώνονται για τροφή και προϊόντα χρήσιμα στους ανθρώπους.

 

διαφήμιση

Ενεργοί φιλόζωοι κάθε μέρα

 • Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φιλοζωικές οργανώσεις και απαιτούμε από την Πολιτεία και τους συνανθρώπους μας να προστατεύουν τα ζώα.
 • Ενισχύουμε οικονομικά τις οργανώσεις για ζώα. Γινόμαστε ενεργά μέλη.
 • Επισκεπτόμαστε ένα καταφύγιο για να κοινωνικοποιήσουμε τα ζώα, να τα βγάλουμε βόλτα, να τα φωτογραφίσουμε και να ξεκουράσουμε λίγο τους εθελοντές.
 • Προωθούμε την ιδέα της φιλοζωίας. Πολλοί αγνοούν την ύπαρξη των παράνομων εκτροφείων μαζικής παραγωγής κουταβιών, της παράνομης αιχμαλωσίας και αγοραπωλησίας άγριων ειδών ή τους νόμους και τις ποινές για κακοποίηση ζώων.
 • Δεν κλείνουμε τα μάτια στις κακοποιήσεις, δηλητηριάσεις ζώων (Βλ. τον οδηγό μας κατά της κακοποίησης).
 • Φροντίζουμε τον τετράποδο σύντροφό μας αλλά και τα αδέσποτα της γειτονιάς.
 • Εκφράζουμε τις απόψεις μας για τα ζώα ανοιχτά. Οι φιλόζωοι είμαστε πολλοί αν ενωθούμε και έχουμε το νόμο με το μέρος μας.
 • Τέλος λέμε, πού και πού, ένα «ευχαριστώ» στους ανθρώπους που δίνουν καθημερινό αγώνα γι’ αυτά τα πλάσματα. Τους δίνει κουράγιο να συνεχίσουν το έργο τους.

tigers1

Ο κόσμος τους σε αριθμούς

 • Το 80% από το 1 δισεκατομμύριο σκυλιών και γατιών του πλανήτη είναι αδέσποτα ή παραμελημένα.
 • Από τα 60 δισ. παραγωγικά ζώα τα περισσότερα δεν τυγχάνουν «ανθρωπιστικής» μεταχείρισης.
 • Εκατομμύρια άγρια ζώα σκοτώνονται ή πωλούνται παράνομα στη μαύρη αγορά κάθε χρόνο. Το συνολικό ποσό των παράνομων αγοραπωλησιών ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια.
 • Τα μισά από τα θηλαστικά του πλανήτη έχουν πληθυσμό που διαρκώς ελαττώνεται ενώ 1 στα 3 απειλείται από εξαφάνιση.
 • Χιλιάδες είναι καθημερινά οι περιπτώσεις κακοποίησης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων.

«Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος μπορεί να κριθεί από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα». Μαχάτμα Γκάντι.

 

Διαβάστε επίσης

Η φωνή τους εκφράζει τα ζώα του πλανήτη

Πώς πρέπει να αντιδράσετε αν γίνετε μάρτυρες κακοποίησης ή θανάτωσης ζώου

Γιατί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα ζώα τους;

Τιμωρώντας την κακοποίηση των ζώων σώζουμε ανθρώπινες ζωές

Ψάχνετε τετράποδο σύντροφο; Υιοθετήστε από το σωματείο της περιοχής.

zoo wwwΣχολιαστε